6 Март, 2021 16:33 5 748 24

Ефектът от ваксината: Смъртността във Великобритания рязко намаля. Защо Германия изостава?

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • карантина

Големи компании в страната, сред които Telekom, Allianz и DM, са готови да започнат сами да ваксинират своите служители

Ефектът от ваксината: Смъртността във Великобритания рязко намаля. Защо Германия изостава? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Великобритания ваксинира бързо и смъртността там рязко намаля. Мудният ход на кампанията в Германия обаче буди недоволство. Някои от най-големите концерни като Allianz или Фолксваген искат да поемат нещата в свои ръце.

Изпълнителният директор на Pfizer за Германия Петер Албиц похвали конкурентната ваксина, разработена от компанията AstraZeneca. „Бих си поставил тази ваксината, да“, заяви Албиц в интервю. Всяка ваксина е тествана от Европейската агенция по лекарствата и следователно е “безопасна и съвместима”.

Той смята още, че е необходима “по-голяма динамика” на ваксинационната кампания в Германия. "Трябва да мислим с големи стъпки, в големи измерения." Той призова “всичко” да бъде мобилизирано с оглед на следващите месеци. Възможностите за ваксинация трябва да бъдат “всеобхватни и лесно достижими.”

Във Великобритания вече се усеща ефектът от ваксините

Великобритания, която ваксинира с много по-бързи темпове от Германия, отчита сериозен спад на смъртните случаи от Ковид-19 в страната. Само за последната седмица смъртността е спаднала с 41 процента. Броят на новопостъпилите в болница пък е намалял с 29 процента, а на новозаразените – с 34%.

Това означава, че напредналата масова имунизационна кампания е успяла да повлияе сериозно на разпространението на заразата, обясни британският здравен министър Мат Ханкок. До момента 21 милиона живеещи на Острова са получили първа доза от ваксините срещу коронавирус. Това отговаря на 40 процента от възрастното население, допълва Ханкок.

Работодателите в Германия искат да ваксинират

На този фон в Германия нарастват критиките, че ваксинационната кампания се провежда твърде бавно. Големи компании в страната, сред които Telekom, Allianz и DM, са готови да започнат сами да ваксинират своите служители. “В момента се подготвяме да предложим на нашите служители във всички основни локации в Германия възможността за ваксинация срещу коронавирус,” обявиха от Allianz.

От веригата дрогерии dm пък представиха плановете си да предлагат безплатни тестове за коронавирус в собствените си центрове. Планирано е обособяването на подобни центрове през месец март. Пробно тестване беше проведено в четвъртък сутринта пред централата на компания в Карлсруе.

Телекомуникационният концерн Deutsche Telekom също обяви, че е готов да предложи на своите служителите да бъдат ваксинирани от фирмените лекари. Deutsche Post дори предлагат да покрият разходите за имунизация на своите служители. По информация на медиите, в Германия има над 12 000 фирмени лекари, които биха били в състояние да ваксинират по пет милиона души на месец. От “Фолксваген” във Волфсбург съобщиха, че са в състояние да предложат ваксина на 140 000 свои служители.

Германия изостава с ваксините

Имунизационната кампания обаче не предвижда скоро да започне имунизирането от фирмите лекари. Те ще бъдат снабдени с ваксини, едва когато са налични достатъчно дози от препаратите. В петък (5.3) трябваше да се проведе среща между представителите на бизнеса и правителството, но тя беше отложена. “Все още има въпроси за изясняване”, аргументира се говорител на кабинета.

Дори ваксинирането при личните лекари е предвидено да започне едва от месец април. Причината за по-бавният ход на имунизациите в Германия е желанието да се осигури максимално справедлив ред за ваксиниране – т.е. най-първо да бъдат защитени най-рисковите групи от населението. Придържането към утвърдената схема обаче води до забавяне. Дори здравният министър Йенс Шпан междувременно апелира да се промени редът на имунизиране, за да се използват максимално ефективно дозите с ваксина и да не се налага те да бъдат изхвърляни, когато хора се отказват в последния момент.

Според анализ на статистическия портал Our World in Data, кампанията за ваксинация в Германия действително напредва бавно. По-бързо действат във Великобритания, както и в много други европейски държави, сред които са Полша, Гърция и Португалия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шекел

    21 7 Отговор
    От измивлицата ковид се излиза само с измивлицата "ваксинация срещу ковид"

    Коментиран от #7

  • 2 тОтално

    20 6 Отговор
    ...оБлЪчване!!!
  • 3 Майна

    27 9 Отговор
    ГЕРМАНЦИТЕ НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ...ЯВНО ИМАТ ПО СИЛЕН ИНСТИНКТ ЗА САМОСЪХРАНЕНИЕ...ТОВА Е
  • 4 БОРИС ДЖОНСЪН

    3 12 Отговор
    НОВИЯ КРАЛ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ🏰
  • 5 Dimo

    17 5 Отговор
    Борката като някви животни ги ваксинира.
  • 6 ДАВАТ НА СЕКИ 900 ПАУНДА ДА СИ

    18 1 Отговор
    Стои в кьщи. ЗАТОВА...... ТУКА ХЕМ ТА ЗАКЛЮЧАТ ХЕМ Я ТИ ДАЛИ 20 ЛЕВА Я НЕ... В ХОЛАНДИЯ ДАЖЕ ИМ ДАВАТ ПЬЛНИТЕ ЗАПЛАТИ.........
  • 7 Пурко

    6 24 Отговор

    До коментар #1 от "Шекел":

    Преди един час погребахме един приятел."Измислицата Ковид" го удуши за една седмица.И той не вярваше във ваксините...

    Коментиран от #8, #10

  • 8 кОй ни отров

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Пурко":

    ...по - добре питай!...недей се прай на....
  • 9 ТаУмВзе

    16 5 Отговор
    Защото британците Лъжат, както винаги. Докато германистан, чака заповеди от бай деменция. Естествено срещу Русия де. Бухахахах
  • 10 Шекел

    19 8 Отговор

    До коментар #7 от "Пурко":

    Пропагандата е ясна подставени лица като на божкоф и шиши лотариите.Един спечелил 2 млн.лв срещу двеста лева.Та толкова и от ковид има починали.Починали които никой не е виждал.
  • 11 Тиквата от Банкя,

    4 9 Отговор
    провали ваксинацията в Бг.
  • 12 1 e сигурно

    8 5 Отговор
    срутището ГЕРБ трябва да си ходи !
  • 13 тарикату

    18 5 Отговор
    Ефектът от ваксината след някоя друга годинка - масов мор.
  • 14 стжхде

    20 7 Отговор
    Това са лъжи!!! Още преди две седмици имаше информация от британска болница как масово се нарежда на лекари да ограничават ПСР на гражданите . Предполагам че сега умрелите не са от Ковид а от друго. Рязко са излезли на белия свят инфаркти, инсулти и други неща които допреди месец липсваха. Сега ще напишат как химическия бъркоч за генна терапия наречен "ваксина" изведнъж е елиминирал измисления Ковид.
  • 15 Просветен илюминат

    15 1 Отговор
    А то смъртността увеличила ли се е?
    Служителка на РЗИ при моя позната и казала,че от тоя вирус по погребалните агенции работата намаляла.
    Слушайте какво ви говорят по телевизията.
  • 16 Просветен илюминат

    16 2 Отговор
    Попитали радио Ереван:
    -Какво е нужно за да се може да се управлява тълпа от идиоти?
    От радиото отговорили:
    -Телевизор.
  • 17 Дълбоко виждащ

    13 1 Отговор
    Данни,давайте данни за две седмици имат. 112035,Германия за две седмици е 112618.....Германия е над 83милиона, а великолепна Британия над 66 милиона..Нито по смърт,нито по ВирУСоносители е по добре,а то скоро ще чуете колко е добре Велика Британия.......
  • 18 Аз40🏴‍☠️

    13 1 Отговор
    Просто на медиите не може да се вярва за нищо. Въртят едни измислени изчисления, един театър управляван с много финанси, специални ефекти не липсват. Естествено че политиците не са се променяли никога, каквото им подхвърлят на място го изяждат. Възпитани като немски овчарки на границата, насъсквани срещу хора отказали бъркането в мозъка с дълги клечки, напоени с нещо, и ваксини.
  • 19 До коментар 7..

    8 1 Отговор
    И сега повярва ли във скапаните ваксини...
    вашият умрял,дали не би си умрял и без Ковид...
  • 20 40% във Великобритания..

    5 1 Отговор
    не са ваксинирани,32% са...чете Bloomberg.Всеки ден обновяват данните.
  • 21 АААА

    7 2 Отговор
    Дойче Веле разпространява фалшиви новини. Трябва да се репортне.
  • 22 Не е ясно

    3 2 Отговор
    Ако трябва да бъдем обективни, има ефект но не е възможно да се каже доколко се дължи на локдауна и доколко на ваксинирането. Ако трябва да гадая, е повече от локдауна. Англия разхлабва мерките от Понеделник и тогава ще се разбере без локдаун дали ниското ниво ваксинирани (и то само с една инжекция) има ефект.
  • 23 big

    2 0 Отговор
    Не съм убеден, че това е резултат на ваксинирането, по-скоро заради умирането на най-податливите на заболяването. С други думи: възрастни, тежки съпътстващи заболявания! След време смъртността ще спадне драстично, но вируса ще си мутира като за световно!
  • 24 Шефовете на компаниите производители

    2 0 Отговор
    На ваксини"хвалят ваксината на конкурента,"???Да умре човек от Смях, да се" ваксинирали хората с голями и бързи крачки"казва един от Шефовете!!! Нямат Търпение да смятат и броят парата!! Но не им се получава, много хора "прогледнаха"!!!