Last news in Fakti

3 Януари, 2013 15:51 1 639 0

Мълния уби алпинист под Килиманджаро

  • алпинист-
  • загина-
  • мълния-
  • килиманджаро

Ирландски алпинист загина, ударен от мълния по време на експедиция към връх Килиманджаро, съобщи Би Би Си нюз. Смъртта на 42-годишния Йън Маккивър е потвърдена от ирландското Министерство на външните работи. Другите членове на групата, която Маккивър предвождал към най-високата точка на Африканския континент, също са пострадали, но животът им е извън опасност.

Според Скай нюз алпинистите заминали от Ирландия за Танзания на 28 декември, а на 30 декември започнал походът им към върха. Маккивър публикувал във Фейсбук подробности за хода на експедицията. В последното съобщение, от 1 януари, той пише, че работата на групата е затруднена от проливни дъждове.

Маккивър е бил опитен алпинист и нееднократно е бил водач на екипи, атакували успешно връх Килиманджаро, включително и на ученически групи. През 2008 г. той помага на своя кръщелник, 10-годишния Шон Макшари, да стане най-младия европеец, покорил африканския първенец.

Самият Маккивър е изкачвал всичките 7 най-високи върхове на планетата, като винаги е смятал Килиманджаро за най-„лекия“ от тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА