Last news in Fakti

27 Март, 2021 14:41 6 428 28

Изтриват, поръчаните от Скопие, клевети срещу България

  • българия-
  • северна македония-
  • клевети-
  • издания-
  • институт-
  • ифимес

Няколко европейски издания изтриха текстовете на института ИФИМЕС

Изтриват, поръчаните от Скопие, клевети срещу България  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Няколко европейски издания изтриха текстовете на скандалния словенски институт ИФИМЕС, който публикува клевети срещу България. Авторитетното дипломатическо издание diplomatmagazine изтри не само последните и предишните текстове на ИФИМЕС. В тях България и Германия се сочеха като "мафиотски държави, които милеят за нацизма". Словенският лобистки институт, в който работят сътрудници на македонския премиер Зоран Заев, “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” ИФИМЕС, от две години насам публикува яростни антибългарски "анализи и доклади", които имат за цел основно да се разпространяват из западната преса и формират там негативно отношение срещу България.

Поради скандалните публикации двама от почетните председатели на института - бившият хърватски президент Стипе Месич и последният югославски външен министър Будимир Лончар, публично се разграничиха от "разследванията и подчертаха, че става въпрос за публикации в стил УДБА - зловещата държавна сигурност на диктатора Тито, уточнява БГНЕС. Изпълнителни директори на института са Зияд Бечирович и Бахтияр Аляф - и двамата съветници на Зоран Заев, както и Владо Димовски, професор по икономика, също съветник на Заев още в първия кабинет на Заев, но и днес продължават да си сътрудничат. Към 2019 г. премиерът Зоран Заев наел ИФИМЕС да „събира и обработва информация за конфликтите по света”. Институтът прави това до лятото на 2020 г., което на практика означава, че правителството е платило на словенския институт общо 36 000 евро за три години на сътрудничество.

Зияд Бечирович е босненец, замесен според много публикации в медиите, в рекет, изнудване на политици в Черна Гора, връзки с радикалния ислям. Бахтияр Аляф е иркачанин, завършил висшето си образование като стипендиант на югославската компартия. Зияд Бечирович, Бахтияр Аляф и Владо Димовски са съветници от 2017 г. в кабинета на Зоран Заев


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    80 7 Отговор
    ако беше посочена само България , нищо нямаше да изтрият

    Коментиран от #24, #25

  • 2 Там

    42 6 Отговор
    пишеше и за Боце и за Меркел,че са спящи нацисти!

    Коментиран от #7

  • 3 ДжониДреп

    72 2 Отговор
    Изтрити са в западните издания, не и в македонските!
  • 4 Тъмните сили

    15 35 Отговор
    Лошото е че е самата истина, мафията Герб насърчавана от брюксел берлин лондон пекин москва вашингтон анкара е превзела всички стълбове на власта в БГ, а за нацизма като видиш цяла България по улиците да се движат индивиди с лилави венци фесове джендъри и почваме да милеем за нацизма и го харесваме като по хубаво от сутрешната закуска и жената
  • 5 Пълни

    5 2 Отговор
    глупости !
  • 6 Реалист 2

    39 6 Отговор
    Кaтo чeтeтe зa тoзи "инcтитут" , зaмиcлeтe ce кoлкo пoдoбни "либeрaлнo-дeмoкрaтичнo-пaзaрни ..."инcтитути" нa ЦиРeйУ имa и в Бългaрия !

    Вcичкитe тe , cрeщу Бългaрия и Руcия !

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Абв

    4 0 Отговор
    Т...к да го т...я на май...и
  • 9 ФАКТИ

    33 1 Отговор
    КЪСНО Е МОМЕ ЗА КИТКА. НИКАКЪВ ЕС. НА ОПАШКА ЗА ПАШАПОРТ .
  • 10 Светлана Нинова

    26 1 Отговор
    Банда титовски мекерета захлебвани от заев.Тоя заев краде пари от гражданитена рсм и ги ръси на разни извадениот хладилника огладнели стари кримки.Като гладам сумата виждат ми се доста евтини.Не би било лошо в бъдеще дасе прехвърлят на Бългаски порцион.
  • 11 Грогу

    17 5 Отговор
    В СМакедония ще изучават тази статия в училищата и ще я развяват заедно с националното си знаме. Но до колко вече , самите македонци вярват на това , което им говорят политицити . Абе , да си взимат хората бг. паспорти и да хващат пътя към Европа , че в РСМ няма шанс нещата да се оправят. ...както направихме ние , който може , напуска България .
  • 12 Tarnovetz

    8 8 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист 2":

    Екатерина Велика е била дъщеря на Кайзера на Германия а Петър Велики е неин син;
    Първата Руска академия на науките в Cankt Petersburg – само Немски учени. А Руско-Турсктa война oт 1876 – 1878 я платиха банкери – конкуренти на Барон Хирш – за да блокират доcтъпа до Бакинския нефт. Барон Хирш беше приятел на Турците – и Беринския конгрес раздроби България.

    Коментиран от #16, #27

  • 13 Чекмедже

    19 2 Отговор
    Бойко ги поощрява да ни псуват и да ни викат татари като им дава безплатно ваксини. Айде да идва 04.04., че се не трае вече!
  • 14 Изгонете

    21 1 Отговор
    всички иракчани от България. Тъпака Желю Желев 1991 година им опрости 3 милиарда долара дълг към България.

    Коментиран от #20, #28

  • 15 ХА ХА ХА

    26 1 Отговор
    Тази територийка е незаобиколим фактор в Европа , затова трябва да бъде прегазена директно от някоя българска селска ловна дружинка .

    Коментиран от #17

  • 16 Северозапад

    19 1 Отговор

    До коментар #12 от "Tarnovetz":

    Браво бе, керпеден! Петър Първи е умрял през 1725, а Екатерина Велика е родена през 1729! Та как, казваш, му е майка?

    Коментиран от #19

  • 17 Грогу

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "ХА ХА ХА":

    Разсмя ме...ама така де , на тях толкова им трябва .
  • 18 Павел Пенев

    21 0 Отговор
    Да изтриват всичко наред,поръчано и написано на практика от сърбите.
  • 19 Момчето е журналист в "Скопски новости"

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Северозапад":

    Човекът развива проблема от гледна точка на живота в РСМ, като не си знаят родата: майката е баба на прадядото, който ще се ожени
    за 11 годишната си внучка и така ще се роди съпругът на бабата. Важното е всички да са от династията Велики! Не му се сърди на момчето!
  • 20 Гост5949

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Изгонете":

    Не са 3 а 7 милиарда.
  • 21 БЮРМ/FYROM

    15 0 Отговор
    Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Герд Мюлер

    11 0 Отговор
    С такава омраза към България и българите не се влиза в ЕС!
    Няма нищо срамно, че сте ПОЛИТИЧЕСКА нация. В крайна сметка никой не се ражда да избира какъв да бъде. Вие сте се родили, след като вашите дадовци и баби са били подложени на жестоко асимилиране от най-чудовищната И ЧОВЕКОУБИЙСТВЕНА идеология наречена МАКЕДОНИЗЪМ. За да сте живи днес, вашите прадеди са жертвали своите корени, своето име и са били заличени като род. Това е голяма човешка трагедия. Навремето ващите пра-пра-деди под заплахата на ятагана на османлиите са слагали на главите си чалми. МАКЕДОНИЗМЪТ е действал, като най-жестокия ЯТАГАН. Е, добре, станалото-станало. Колко е доблестно да го признаете това и така ПРЕЧИСТЕНИ да влезете в голямото семейство на ЕС като достойна млада нация. С този имидж, който сте си изработили никой няма да ви уважава. Всеки европеец ще казва: "Този ли, македонеца, не се занимавай с него! Той е пълен бо*лук!"
  • 24 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Затова е важно кои са ти приятелите
  • 25 Политолог

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Точно😂 Добре че сме минали и ние покрай германците!
  • 26 Северна Македония не са бедни

    1 0 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!?Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 27 😁😁😁😁😁

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Tarnovetz":

    Нещо си чел но от кого от къде през страница през две на плажа на море,със бира във ръка и слънчасала глава
  • 28 ПасиНаБесилка

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Изгонете":

    Иракският дълг бе спазарен от Царя и Соломон Паси и продаден на хАмериканците 100 за 1 .После те си го представиха на окупирания Ирак , и си го пълучиха в пълен размер , барабар с лихвите .Ирак многократно предлагаше да ни го върне , но "нашите евроатлантически приятели отвъд океана " не ни разрешаваха да го приемем. Намазаха само Ционистите в чужбина и у нас . България получи за 100 долара 1 , останалите 99 ги взеха САЩ - законно
Новини по държави: