Last news in Fakti

30 Март, 2021 04:32 3 643 23

30 март 1981 г. Атентатът срещу Роналд Рейгън (ВИДЕО)

  • покушение-
  • убийство-
  • роналд рейгън

Атентаторът Джон Хинкли стреля с късоцевен револвер Röhm RG-14 .22 cal Revolver

30 март 1981 г. Атентатът срещу Роналд Рейгън (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

На 30 март в 14.25 ч. местно време, едва на 69-ия ден, откакто е президент на САЩ, Роналд Рейгън е прострелян на излизане вашингтонския хотел „Хилтън”, където произнася реч. Докато той поздравява насъбралите се почитатели и се готви да влезе в бронирания си „Кадилак”, проехтяват шест бързи изстрела, дадени само за 3 секунди.

Малкото фоторепортери и телевизионни оператори обаче не се стъписват и моментално започват да снимат, сякаш са очаквали момента. Благодарение на техните снимки се виждат три проснати тела на тротоара и куп федерални агенти и полицаи, притиснати до каменна стена атентатора. В дясната страна на главата е уцелен говорителят на Белия дом Джеймс Брейди. Ранени са агентът от тайните служби Тимъти Макарти и полицаят Томас Дилиханти.

Атентаторът Джон Хинкли стреля с късоцевен револвер Röhm RG-14 .22 cal Revolver. Той не оказва съпротива и дори се усмихва при задържането.

След стрелбата президентският „Кадилак” светкавично напуска мястото на инцидента. Охраната все още не знае, че Рейгън е ранен, тъй като куршумът е влязъл под мишницата му и не се вижда кръв. Според многократно тренираната процедура бодигардовете в движение веднага оглеждат тялото на президента и го закарват в най-близката вашингтонска клиника, където го поема екип от сравнително млади хирурзи.

Оказва се, че куршумът е рикоширал във вратата на лимузината и се е сплескал, (затова разкъсванията са по-големи, но скоростта му пък е намаляла), минал е на около 3 см от сърцето и е заседнал в левия бял дроб. Обилният кръвоизлив е овладян в четиричасова операция без сериозни последици. Президентът, макар да е почти на 70 години, се възстановява сравнително бързо.

Атентатът забележимо променя навиците на президента и се отразява дори върху характера му. В следващите години Рейгън се страхува да направи и една свободна крачка по улиците, спира с разходките из Вашингтон и в околностите на резиденциите си.

Разследването установява, че Джон Хинкли се решава на покушението, за да подражава на герой от филма на Мартин Скорсезе „Шофьор на такси”, излязъл по екраните през 1976 г. За мишена избира президента, като се надява с този жест да съблазни снималата се в същия филм като малолетна проститутка актриса Джоди Фостър, която маниакално харесвал.

Оказва се също, че Джон произхожда от много състоятелно семейство. Учил е в университет, но го напуска. Адвокатът Винсънт Фулър, който представлява Хинкли по време на процеса срещу него и след това в продължение на няколко години, твърди, че Хинкли страда от шизофрения: диагностициран е с нарцистични и шизоидно личностни разстройства и дистимия, както и гранични и пасивно-агресивни функции.

Джон Хинкли е настанен във вашингтонска психиатрична клиника и 30-годишното лечение изглежда дава резултати, защото периодично е привикван в съда и строгата му изолация като крайно опасен все повече се омекотява, дори му се разрешава да излиза със семейството си.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон Кихоте

    47 7 Отговор
    Като че ли бе вчера, Брежньо беше още жив. Имаше държава България...Всеки работеше... а наркоманите се брояха на пръстите на двете ръце. Господ да прости България.

    Коментиран от #21

  • 2 Пучо Капучо

    28 6 Отговор
    Краварите много обичат да трепят президентите си, нещо като национален спорт им е. История почти нямат, държавата им има-нема 250 години, но затова пък немалка част от държавните им глави го отнасят яко. В случая обаче каубой Рони отървава кожата. Сегашният президент Бай Дън едва ли ше го нападат, щото не съм чул досега някой да трепе мумия.

    Коментиран от #3

  • 3 Щавляк

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пучо Капучо":

    Байдън мумията а забрани оръжията, а му светиха маслото.

    Коментиран от #4

  • 4 Пурко Папурков

    12 7 Отговор

    До коментар #3 от "Щавляк":

    А не бе..ти кво сакаш, червен килим ли да му постелят. Нали си чул, че в Щатите има само два закона-Колт и Уинчестер. Де да беше и тука така, Макаров и Калшников. Какъв ред щеше да има.
  • 5 Рейгън:

    13 18 Отговор
    Руснаците имат ракети!Руснаците имат много ракети!.Аз ще ги науча да ядат ракети.
    Велик!
  • 6 Девоатин

    27 3 Отговор
    30 март 1944 - най мащабната краварска бомбардировка на София! Разрушенията са много, жертвите сравнително малко, защото след бомбардировката на 10 януари софиянци емигрират по селата. Вечна памет на фелдфебелите Христо Цанков и Йордан Кубадинов! Поклон на подпоручик Христо Костакев!

    Коментиран от #20

  • 7 Пуста политкорекност

    22 4 Отговор
    Аз мисля,че на тази дата има много по-значими събития у нас-отколкото трепането на краварски президенти..при тях това си е нормално.А у нас на 30 март същите тези американци заедно с англичаните изсипват тонове бомби над мирни български градове-БЕЗ да сме пряки учасници във войната...-което си е ПОРЕДНОТО военно престъпление от страна на САЩ и Великобритания.В допълнение са пускали и детски играчки -бомби..-което е чудовищно варварство.Може би за този период от нашата история трябва днес да се пише-а не за убийствата на американските президенти...???

    Коментиран от #9, #14, #15

  • 8 Поп Андрей

    6 0 Отговор
    АМИН.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Презвитер Козма

    7 9 Отговор
    Велик президент, ще остане в историята завинаги като човека, който фалира СССР и го разпадна. Поклон!

    Коментиран от #11

  • 11 Велик

    12 4 Отговор

    До коментар #10 от "Презвитер Козма":

    треторазряден актьор ама алцхаймер!„Съединените щати не са демокрация. Те са олигархия. САЩ се управляват от няколко мощни икономически групировки с частни интереси. Най-важните са: военният сектор/секторът за сигурност, Уолстрийт и мегабанките, израелското лоби, агробизнесът (например Монсанто) и добивните индустрии (енергетиката, минното дело, дървеният материал). Тези заинтересовани групи разполагат с големите пари и осигуряват основната част от средствата за политическите кампании на кандидатите за Конгреса и президентския пост. Тези, които бъдат избрани, са задължени да следват интересите на групите, платили за политическите им кампании, а не тези на избирателите. Ето защо американското правителство редовно прави неща, за които няма политическа подкрепа. То служи на тези, които назначават длъжностните лица на държавни позиции”, казва Пол Робъртс финансов съветник на Рейгън.
  • 12 Трабанта

    1 6 Отговор
    Това е работа на руснаците и лично на кървавото ботоксно жуже. Санкци до откат.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 само питам

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Пуста политкорекност":

    А кой те би по главата война на Великите сили да отваряш. Те си седяха мирно и кротко, докато ти не реши бабаит да го раздаваш. Сега що ревеш?
  • 15 Презвитер Козма

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "Пуста политкорекност":

    Това пък за играчките бомби е пълна глупост и пропаганда. Не знам кой разумен човек ще приеме че във времето на ВСВ, когато целия промишлен сектор е зает да произвежда оръжия и боеприпаси на макс, някой ще седне да си играе и занимава стотици часове да произвежда играчки бомби за деца! Щото децата са много опасни и биха обърнали хора на войната, смях!

    Коментиран от #16, #22

  • 16 падналия ангел

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Презвитер Козма":

    "Колко жертви даде София при тези бомбардировки, колко останаха без покрив, колко останаха под руините на сградите. Американската авиация хвърляше малки бомби под формата на детски играчки, които избухваха при взимане в ръка. Кой ставаше жертва на тези «играчки»-мини? Естествено децата. Каква нечовечност, какъв цинизъм, да използваш естественото влечение на невинното дете към играчките, за да убиваш. Да убиваш деца вместо войници, да се гавриш с бъдещето на човечеството и днес да се биеш в гърдите като спасител, като миротворец. На война, като на война, ще каже някой. Но дали е така? Струва ми се, че и във войната трябва да има морал."
    Това са думи на Крикор Асланян, по това време дете, свидетел на случилото се!

    Коментиран от #17, #18

  • 17 само питам

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "падналия ангел":

    Пак питам- за какво ни трябваше на Великите сили война да отваряме, а? За какво? Кой те закачаше до момента , в който реши на мъж да се праиш? Що не бомбиха Швейцария...Турция? Ще кажеш''Ма ние символично сме я обявили''... Еми нема такова нещо-''Символична война'' . А щом си се направил на Велик, ще си береш последствията. И да ти кажа -пак много, ама мнооого тънко минахме по острието на бръснача. Верно, нечовешко е, ама на война е така . Не раздават торти и курабийки. Виж какво става в Сирия, каква вина имат там децата, за да плащат за безобразията на възрастните.
  • 18 Презвитер Козма

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "падналия ангел":

    Това по никакъв начин не ми прилича на реч на дете, това си е литературен език написано е рационално и с доза емоция. Не съм защитник на америка, бомбардировките срещу цивилни обекти са престъпление. Но! Така ли не остана една играчка бомба за експонат да я видим аджеба? Още и още се намират неизбухнали бомби и мини от ВСВ, но играчки бомби не! Затова мисля че няма такова животно. Просто няма логика. Ако някой е решил да бомбардира цивилни обекти, ще ръси килим от конвенционални бомби и ще избие стотици пъти повече жертви (деца включително), отколкото да хвърля играчки бомби с надеждата че някое дете ще я намери и взриви.

    Коментиран от #19

  • 19 Тъй тъй

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Презвитер Козма":

    Създателят на "българската следа" в атентата срещу папа Йоан-Павел II от 1981 г. е тогавашният директор на ЦРУ Уилям Кейси. Това сензационно разкритие направи вчера бившият анализатор от американската разузнавателна агенция Рей Макгавърн, цитиран от вестник "Джуно Емпайър". Кейси бил убеден, че Съветският съюз и България били виновни за покушението срещу папата, извършено на 13 май 1981 г. на площад "Св. Петър" в Рим.
    Тази клевета също не е поддържана от него ,да не си помислиш обратното!
  • 20 стоян

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Девоатин":

    До 6 ком -другарю -ти какво очакваш след като сме обявили война на САЩ
  • 21 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дон Кихоте":

    Ти нормален ли си стреляха по бягащите от Рая НРБ
  • 22 СВД

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Презвитер Козма":

    Всеизестно за онези поколения! Стоян Стоянов описва такъв случай в мемоарната си книга. Група летце срещат човек със сляпо дете и той им разказва, че е пострадало точно от такъв ,,подърък" от въздуха! Как няма да се биеш, пише Стоянов! В края на август 1944 г. когато вражески изтребител е в прицела му, той се колебае, защото за всички е ясно, как вървят събитията. Чува в слушалките ,,парашут над Враца", спомня си как са стреляли по спасяващи се с парашут наши пилоти, спомнил си това дете и опухал американеца!
  • 23 80 год

    2 0 Отговор
    Мой приятел от такава играчка остана без ръка и с едно око!С другото гледа на 20 %.Още е жив човека,как живя той си знае,Господ да му даде още години живот!