12 Април, 2021 05:13 2 586 31

12 април 1961 г. Гагарин покорява Космоса

  • гагарин-
  • восток-
  • космонавт

Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 1 час и 48 минути и се насочва за приземяване в Саратовска област

12 април 1961 г. Гагарин покорява Космоса - 1
Снимка: Shutterstock

На 12 април 1961 г. СССР изстрелва в Космоса „Восток 1”. Това е първият пилотиран космически кораб. На борда е Юрий Гагарин.

Първият космонавт трябва да е с отлична подготовка и да стане лицето на съветската държава, достойно представящ я пред света. Гагарин притежава точно тези качества и това е сред определящото при избора му за първия полет. Последната дума има Никита Хрушчов, по това време първи секретар на управляващата в СССР комунистическа партия КПСС. Когато му показват снимките на първите космонавти, без колебание той избира Гагарин.

Първите думи на Гагарин в открития Космос са „Поехали!”. Позивната на Гагарин е „Кедър”. Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 1 час и 48 минути и се насочва за приземяване в Саратовска област. Тъй като системите за приземяване на „Восток 1” не са били достатъчно изпробвани, на височина 7 км Гагарин взема решение да катапултира и да се приземи с парашут. Приземяването е успешно извършено близо до спускаемия апарат.

Новината мълниеносно обикаля целият свят. След два дни е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред десетки хиляди ентусиазирани хора, дошли да го видят. За този си полет е награден със званието герой на Съветския съюз и е издигнат в чин майор, а датата 12 април започва да се чества като Международен ден на авиацията и космонавтиката.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хахаха..

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Като им гледаш на тея колите сега":

    Ами и аз като ви гледам колите,защо въобще не ги виждам?! Румънците пласират електро-Дачия на пазара,сърбите от половин век търкалят ЮГО и ЗАСТАВА,само Ганю злобее и плюе наоколо си.Ганьоо,и лилавите са по-горе от теб..
  • 4 Хмммм

    5 25 Отговор
    Като се замисли човек какво качество коли и други техники произвежда Русия и съмненията нахлуват...

    Коментиран от #6, #21, #22

  • 5 И кел

    1 20 Отговор
    Файда?

    Коментиран от #7

  • 6 Хммм..

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хмммм":

    Като гледам колите на ганю/дето никой не ги е виждал/ съмненията направо изчезват..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЛЕТЯЛ

    5 27 Отговор
    Ама другия път,първият космонавт е Алън Шепърд, а пияндето Гагарин НИКОГА не е бил в космоса, ушанките измислиха тази лъжа за да се направят на високотехнологична страна каквато не са.
  • 9 Stèfanie 🎲

    26 7 Отговор
    Руският гении е ненадмин🧠🧠🧠ат. Може да си чешате езиците, но е днес 1/3 от научните трудове и публикации са написани на руски език. 👌👍👌👍

    Коментиран от #13, #15, #30

  • 10 Stèfanie 🎲

    23 5 Отговор

    До коментар #1 от "Като им гледаш на тея колите сега":

    Една от най- сложните машини създавани от човек са космическите станции 🚀🚀🛰🛰и подводниците. А поинтересувай се 🤔🤔дали Русия е пионер в тези области. Като започнете с тези автомобили и край. Японците като технологична нация да сте чули нещо за космоса да произвеждат или нещо което се движи на километри под ледовете?😘😘😘😅😅😅

    Коментиран от #29

  • 11 Мосфилм

    6 23 Отговор
    Гагарин е летял в космоса ама само на мултики от мосфилм.Той човека тамън да си каже истината и те взеха ,че го убиха..
  • 12 ДддддддД

    26 4 Отговор
    Само се замислете-16 години след опустошителната война за руснаците с изпепелени градове,разрушена инфраструктора,намален драстично човешки потенциал и т.н...руснаците изпращат първият човек в Космоса...!!! Ами ако запада не беше спретнал Втората Световна Война-какво ли щеше да е развитието им на руснаците...Мислете поне малко с главите си бе хора-следете хронологията на събитията и правете изводите си...а не плямпайте щуротии по форумие.

    Коментиран от #25

  • 13 Мосфилм

    6 19 Отговор

    До коментар #9 от "Stèfanie 🎲":

    Това са пълни глупости.Руснаците са толкова назад в класацията,че ти е бедна фантазията.Такова нещо като руски гении няма.Най-допринасящата държава за развитието на света е САЩ ,като американците държат 46% от иновациите и патентите,докато русия едва 4,8%.Технологично русия тъпче на едно място и е доста изостанала държава с простоват народ.
  • 14 Сандо

    14 3 Отговор
    Подмяната на историята от комплексираните западняци тече с пълна сила.Наскоро случайно попаднах на някакво филмче по някоя от "историческите" телевизии,в което информираха необразованата си зрителска маса,че американците,в отговор на изстреляния от руснаците първи спътник,са изпратили първи космонавт в космоса.Засега без име и дата,но в скоро време и това ще направят.

    Коментиран от #27

  • 15 Сър Пичук

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Stèfanie 🎲":

    Да, 1/3 от научните трудове са преведени и на руски език...
  • 16 Сър Пичук

    5 7 Отговор
    Заглавието е като от "онова" време - "... покори космоса".
    Гагарин само се е докоснал до него, а от там до покоряването е много, много далеч. Ако някога стане ще е след стотици години, а може и повече.

    Коментиран от #26

  • 17 Георги

    10 2 Отговор
    Вечна слава на първия човек в космоса! Вечна слава на Юрий Гагарин и Великия Съветски Съюз! НРБ-СССР и България- Русия, ВЕЧНА ДРУЖБА!!!
  • 18 Орбита

    17 0 Отговор
    Браво на Гагарин, браво на руснаците. Браво, че продължават да се развиват. И ние някога имахме космонавти и то двама. И ние някога имахме изследвания и производства за космонавтиката. А сега се превърнахме в колониален придатък.
  • 19 Гоуст

    12 0 Отговор
    Чета коментарите и ми е тъжно. Вместо да празнуваме заедно този ден, в който човечеството прави нова стъпка в развитието си, за пореден път демонстрираме малодушие и омраза. Поклон пред всички космически пионери, били те Гагариновци, Шепърдовци, Ивановци или Лиуей-ци.
  • 20 Летец

    5 12 Отговор
    И понеже стана много по-известен и обичан от другарите от КПСС, както в СССР, така и по-света,
    Другарите комунисти го ликвидирана, като му спретнаха авио-катастрофа, докато изпробванше *спарка* на нов модел изтребител!
    Бог да го прости.
  • 21 пешо

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хмммм":

    това да не ви е продукция на студио в холивуд, бре?
    и... къде ви нахлуват съмненията?
  • 22 Хмммм

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хмммм":

    Да ама хората караха чисто нови метални коли, е малко се чакаше а сега карате пластмасови 20 годишни коли. Хората си изхвърлят буклуците и .......Я взе и се срийк клошарино.
  • 23 Бай Манчо

    9 0 Отговор
    Поклон пред паметта му . Знаменитата фраза "Поехали" я казва в момента на излитането а не в откритият космос . Гледайте тази вечер в 11:15 по Руските канали концерта по случай 60 години от полета на Гагарин , който ще бъде на Байконур на 2 сцени , организаторите обещават невероятно шоу .
  • 24 До редакцията

    2 0 Отговор
    Молия Ви, Йоанка пратете на полето и да си мантрва Сорос Сорос ...
  • 25 темерутин

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДддддддД":

    Но те друго не могат да плямпат...
  • 26 Хахахахаха

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Сър Пичук":

    Така е. Все едно за някой, който е наджапал във водата на плажа, да се каже, че е покорил световния океан :)
  • 27 Притча

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    Ти чакай да видиш след няколко години ще пише, че Асев Агов, Иван Костов, Бойко Борисов , Александър Йорданов и сие са излезли в горите исе биели като партизани срещу Тодор Живков!
  • 28 Kcaniba

    1 1 Отговор
    Велик!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Stèfanie 🎲":

    Няма такъв език, девойко. Няма! Вие дори език нямате.
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Да-а-а, интересна нова версия, на факта, че Гагарин се приземява с ПАРАШУТА СИ ОТ КОСМОСА....,като най-обикновен парашутист.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания