Last news in Fakti

7 Юни, 2022 04:16 2 102 30

На 7 юни 1988 г. Имаме втори космонавт

  • александър александров-
  • космонавт

По време на полета извършва над 50 успешни научни експеримента, включително изпитание на български храни за космонавти

На 7 юни 1988 г. Имаме втори космонавт - 1
Снимка: Архив

На 7 юни 1988 г. е изстрелян "Союз ТМ-5" с втория български космонавт Александър Александров.

Командир на полета е Анатолий Яковлевич Соловьов. Мисията продължава до 17 юни.

По време на полета извършва над 50 успешни научни експеримента, включително изпитание на български храни за космонавти.

По време на полета е осъществен телемост на космонавтите с тогавашния лидер на държавата Тодор Живков, предаван директно по Българската национална телевизия.

Александър Александров завършва Военновъздушното училище като летец-инженер през 1974 г. До 1978 г. служи в 22 изтребително-бомбардировъчен полк в Безмер, Ямболско.

През 1977 г. Александров e подбран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос” заедно с Георги Иванов. На 1 март 1978 г. пристига в Центъра за подготовка на космонавти за преминаване на обща космическа подготовка. Готви се за космическия полет през 1979 г., при който е дубльор на Георги Иванов.

През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания към Академията на науките на бившия СССР в Москва. Получава научна степен „кандидат на техническите науки” (сега доктор).

Александров е военен летец първи клас, заслужил летец, летец-космонавт на Република България. През 2002 г. е удостоен с военно звание бригаден генерал, удостоен с орден „Стара планина”. В сянката на Александров завинаги остана неговият дубльор космонавт-изследовател Красимир Стоянов. Той напусна армията през 2008 г. като полковник в щаба на ВВС.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    57 2 Отговор
    имахме и космонавти докато бяхме с русия, сега от как сме с краварите само борчове имаме и задължения
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ХА ХА ХА

    36 4 Отговор
    Сега ще очакваме и първите бг астронавти - плод на Българо- Северномакедонската дружба , с полет до Луната и планетата на любовта Венера .

    Коментиран от #5

  • 5 ГОЛЯМ СМЯХ

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "ХА ХА ХА":

    много ще има да ги чакате многзнайко

    Коментиран от #8

  • 6 С Русия

    47 4 Отговор
    сме имали космонавти, евтино парно, газ, ток, заводи, индустрия, истински храни, здравеопазване, липса на престъпност, армия над 460 самолета и ПВО, липса на безработица, болници и в селата-които сегашните слуги на Саурон продават и приватизират, АЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове-които сегашните приватизират. Детски градини и места за децата, които Софиянски приватизира. Когато и да искаме оставката на бившите комуняги и децата им-завършили курсове към Харвард, които сега ни управляват все ще е късно. Оставка на ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС, ИТН и най-големите предатели БСП. 30 г маФия стигат.

    Коментиран от #13, #17

  • 7 Чудно!

    46 2 Отговор
    Имахме..., всичко е в минало време. Сега е живот на кредит, събиране на капачки и чакане на поредния еврофонд да се поокраде. Обичам Родината, но мразя държавата!
  • 8 ХА ХА ХА

    25 3 Отговор

    До коментар #5 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Само ти ли не знаеш , че целият Космос е измислен от македонци и цялата Вселена ги е признала , като най-великата нация !
  • 9 Хронологията

    41 2 Отговор
    Основното...-имахме Държава...а космонавтите,спортистите,учените,артистите и т.н... са следствие на държавната политика и развитие!!!!
  • 10 Първото МКС

    24 2 Отговор
    Усвояването на Космоса е укърскомакедонско МКС. По-велики от Украйна със шведското знаме синьожълто на ВМС, без държавен герб и език, и македонците от Севера с македонският диалект и веуиката Маке история, няма. И пак от тях ще тръгне 3-тата световна, финансирана от англосаксите. Русия изтегли ли руските космонавти от МКС? май, да. САЩ се намесват във ВСВ едва когато, Германия заявява, че "след Русия следващите са САЩ". И пак сме на грешната страна. Остана ни само споменът за Космоса.
  • 11 Иванушка  🇷🇺

    33 2 Отговор
    Имаме да, благодарение на "лошите" Братушки.
    Сега си имаме кравари, мишки и Козяк 16, дотук с просперитета ни.
  • 12 Смях

    5 32 Отговор
    Тоя поне оцеля. Първия за малко да даде фира. Верно е било героизъм да се лети на разни съветски счупенияци...

    Коментиран от #19, #22

  • 13 Голем смех

    3 36 Отговор

    До коментар #6 от "С Русия":

    Човек ако те слуша, ще излезе, че сме живели в рая. А една заплата, беше два чифта дънки от Кореком. България не помни да е живяла в такава мизерия като от комунизЪма...

    Коментиран от #15

  • 14 Опааа

    21 1 Отговор
    Имахме! Сега имаме Киро-тъпиро-дебило-лъжецо-кривата уста! Кой не скача е червен! 🤣

    Коментиран от #30

  • 15 Дали

    34 1 Отговор

    До коментар #13 от "Голем смех":

    Абе не знам каква мизерия беше, ама тогава никой не ровеше по кофите, и не спеше в кашони по подлезите.

    Коментиран от #23

  • 16 Спомням си

    21 1 Отговор
    Наистина имаше разработка на български храни за космонавти. От там е и крилатата фраза на Т. Живков по време на конферентната връзка, Как сте момчета там горе. Раните ли се, раните ли се.
  • 17 Хахаха

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "С Русия":

    Думата ,,Русия" да не се използва, моля в позитивните статии. Само в лъжливи може. ,, Имаме втори космонавт" - дълго са мислили над заглавието.
    Искат съвсем да опростачат младите. Както в Япония е. Да мислят, че атомните бомби руснаците са ги пуснали, а не американците. С подобни заглавия са действали, сигурно...Ееей, наистина лъжливият запад има система за обработване на г л у п а в и глави.
  • 18 Иронията

    24 2 Отговор
    В мракобесните времена до 90-та имахме всичко. Сега по страхотната американска демокрация сме една бивша държава с умиращо най-вече заради простотията си население.

    Коментиран от #24

  • 19 Моарейн

    17 1 Отговор

    До коментар #12 от "Смях":

    За "Чалънджър" да напомням ли? А за "Колумбия" (дано не греша името)?
  • 20 Рико

    2 11 Отговор
    И участието в тези велики космически програми на НРБ спомогнаха за фалита.
  • 21 йхнкхйких

    7 1 Отговор
    Отличен ден ще бъде когато грейнат много слънца в кравария
  • 22 Рико

    2 12 Отговор

    До коментар #12 от "Смях":

    Първият се повози като куфар на няколкостотин километра от земята (опъни разстоянието по хоризонтал и ще разбереш за какъв "подвиг" става дума), тук празненства и речи гръмовни, само дето не казаха това возене колко струва на България. Конкретния полет, програмата, изобщо закачването ни за Москва - колко кинти струваше на бедна България?

    Коментиран от #25

  • 23 Топчо

    1 13 Отговор

    До коментар #15 от "Дали":

    Тогава ме даваха да се рови по кофите. Все пак комунизъма е градивен за вселената

    Коментиран от #28

  • 24 Рико

    1 10 Отговор

    До коментар #18 от "Иронията":

    Фалира ,бе момче, ти още ли не си разбрал че НРБ фалира?! Живял си назаем, при това недобре, идва датата за връщане на парите ,а ти нямаш. И фалираш. Разбираш ли го това?
  • 25 Най-голем майтап при първия

    2 9 Отговор

    До коментар #22 от "Рико":

    Беше, че в пресата вече бяха публикували разни скачвания и технически чудесии, които всъщност не се осъществиха. Съветската техника се развали, всичко се потроши и беше истинско чудо, че въобще се върнаха на Земята.
  • 26 Ляв плюс

    7 2 Отговор
    Добре, че беше Социализмът, та да има и нещо положително с което да се похвали България. Щото сега сме зуки по всичко
  • 27 Неблагодарник

    7 2 Отговор
    Един от многото. СССР направи от малка и незабележима държавица като нашата космическа държава, а ние увлечени в санкции и демокрация забравяме за това и много други неща
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 българански

    1 1 Отговор
    иде ми да ревна как викаше мъдрата ми баба, къде бяхме какви станахме! наближавахме 10 милиона, в "гадното комунистическо", сега сме под 5. преди няколко години свалиха български апарат от МКС който още работеше! и тогава имаше болни и недоволни, но сега е умопомрачително безвремие!
  • 30 Гладен си, гладен

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Опааа":

    За колко копейки трошиш по цял ден, такива които реват за комунизма по сайтовете. Те за друго не стават, и едно време и сега ви бива само за едно. Да лакекничите и целувате седалищни части, срещу някоя друга копейка. Дам.....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания