Last news in Fakti

4 Април, 2021 16:23 3 480 13

Вълна от арести в Йордания на фона на борба за власт

  • крал абдула-
  • йордания

Принц Хамза е призован да спре дейностите, които може да бъдат използвани за подкопаване на стабилността и сигурността на кралството

Вълна от арести в Йордания на фона на борба за власт - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Йорданските власти обещаха да дадат днес допълнителна яснота, ден след вълна от арести "по съображения за сигурност", най-вече на близки до кралското семейство, а държавен вестник предупреди, че "стабилността" на кралството е "червена линия", която не трябва да бъде прекрачвана, предаде Франс прес.

Доведеният брат на йорданския крал Абдула Втори - принц Хамза, съобщи вчера, че е под домашен арест в двореца си в Аман, след като бил обвинен от армията в действия срещу "сигурността на кралството".

Във видеоклип, предоставен на Би Би Си от адвоката му, йорданският принц заявява, че началникът на генералния щаб на армията е дошъл в дома му и му е казал, че "не може да излиза".

Принцът отрича да е участвал в заговор и обвинява властите на страната в "корупция" и "некомпетентност".

41-годишният Хамза е най-малкият син на крал Хюсеин, роден от четвъртия му и последен брак с кралица Нур, която е от американски произход.

Съгласно желанието на баща си, който почина през 1999 г., той беше обявен за престолонаследник, когато Абдула стана крал.

Но през 2004 г. крал Абдула лиши принц Хамза от титлата му и я прехвърли на най-големия си син Хюсеин.

В съобщение началникът на генералния щаб генерал Юсеф Хунеити уточни, че принц Хамза е призован да спре дейностите, които може да бъдат използвани за подкопаване на стабилността и сигурността на кралството, но отрече Хамза да е арестуван, пише БТА.

Никой не е над закона. Сигурността и стабилността на Йордания са на първо място. Всички мерки са взети в рамките на закона и след задълбочено разследване, добави още генералът.

Според йордански анализатор, пожелал анонимност, напоследък принц Хамза е увеличил критиките си срещу корупцията във властта пред своя приятелски кръг.

Според същия източник, със сигурност е налице озлобление от страна на Хамза, защото той така и не е приел факта, че е загубил титлата си престолонаследник преди 15 години.

Официалната йорданска агенция Петра предаде, че властите са арестували бившия съветник на краля Басем Авадала и други лица, докато американският в. "Вашингтон пост" от своя страна съобщи за заговор за сваляне на краля.

Тази суматоха още не е коментирана от йорданския кралски дворец, но правителствен източник заяви днес пред официалната телевизия "Ал Мамлака", че през следващите часове властите ще направят изявление, изясняващо фактите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смерш

    27 1 Отговор
    Щом и в династията на Хашемитите настъпиха сътресения,явно новата администрация на чичо сам подготвя някакави събития!

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Наблюдател

    17 0 Отговор
    Явно прнебрегнатия и разочарован престолонаследник Хамза е бил против сключения миналия месец :Йордания обяви вчера, че е подписан договор за отбрана със САЩ, който позволява свободното движение на американски военни, самолети и автомобили на територията на кралството съобщи "Франс прес". "Без да бъде внесен в парламента, което е нещо изключително, договорът беше подписан на 31 януари и одобрен от йорданското правителство на 17 февруари."

    Коментиран от #8

  • 5 Некромонгър

    4 3 Отговор
    където има още племена има и разруха в йордания още съществуват племена
  • 6 кварталния

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "смерш":

    Не винаги са замесени краварите директно. Тука си изглежда като борба за власт, но със сигурност имат подготвен сценарии и готови решения за подобно развитие та да яхнат вълната и да издоят ситуацията на макс. Ако може йорданчетата да са изпозастреляни и обедняли накрая най ще им се хареса приятелите ни американците
  • 7 GnG

    6 1 Отговор
    САЩ напълно подкрепят йорданските власти и считат крал Абдула II за свой ключов партньор. Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс в Twitter след съобщения за задържани в кралството хора, решили да свалят краля.
    ----------------------------------------------------

    Учудващо е, че НАЛАГАЩИТЕ по цял свят "демокрация", Северно Американски Щати, така радушно подкрепят някой от МОНАРХИИТЕ !
  • 8 1234

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Цру в действие, тоя път китайците да се намесят и директно към йерусалим!
  • 9 Гост-

    4 2 Отговор
    41-годишният Хамза е най-малкият син на крал Хюсеин, роден от четвъртия му и последен брак с кралица Нур, която е от американски произход.
    Та четейки случващото се виждаме още един индиректен опит за преврат.
  • 10 Ново село

    4 0 Отговор
    Ами за няколко долара повече, йорданския крал продаде страната си на янките. Те могат да се разхождат свободно навсякъде с оръжие из из страната , да влизат и излизат от където си искат и не подлежат на разследване и наказание на съдебната система. Който и да е свободно мислещ йорданец ще е за преврат.
  • 11 Наблюдател

    2 0 Отговор
    "Някилкото" се знаят колко са - 500 млн. Но янките си знаят сметките и със сигурност са сметнали как ще си ги върнат умножени от Абдула, който сега е крал и обяви сина си за престолонаследник,, а не очаквания Хамза.
  • 12 Некромонгър

    0 0 Отговор
    Америка греши как да управлява колониите си , първо се унищожава режима след това изселваш цялото население и после го заменяш с американско от там където е имало пренаселеност освобождава се място на американска земя и строиш бъдещето на младите на друга необятна територия
  • 13 Значи

    0 1 Отговор
    Турци, руснаци, китайци, можете да изберете един или някои от тях, защото те се крият отзад. Йордания принадлежи към западната коалиция, има добри отношения с Америка, Франция, Запада като цяло, но също така и с арабските страни СА, ОАЕ, Египет, както и с Израел-Кипър-Гърция.