Last news in Fakti

5 Април, 2021 21:33 4 161 53

Гърция пак поиска репарации от Германия

  • репарации-
  • германия-
  • гърция-
  • втора световна война-
  • война-
  • жертви-
  • нацисти-
  • адолф хитлер

Германия смята въпроса за приключен

Гърция пак поиска репарации от Германия - 1
Снимка: Shutterstock

"Въпросът остава открит, докато нашите искания не бъдат изпълнени. Тези искания са валидни и активни и ще бъдат отстоявани по всякакъв начин", заяви говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Гениматас. Според Гърция, воденето на преговори по въпроса би дало положителен ефект върху двустранните отношения.

Германия смята въпроса за приключен

Бившият вече министър-председател на Гърция Алексис Ципрас повдигна темата за репарациите още по време на предизборната кампания през 2015-а година. Заради бежанската криза обаче тя отстъпи от дневния ред. През юни 2019-а Гърция отново покани Германия на разговори по темата, но Берлин отказа да участва. През януари 2020-а година консервативното правителство на Кириакос Мицотакис даде ясен сигнал, че въпросът продължава да е актуален. Нацистка Германия напада Гърция и Югославия на шести април 1941-а година. До 1944-а СС, Вермахтът и Гестапо извършват редица жестоки зверства в Гърция - като отмъщение за партизанските атаки. По време на войната загиват десетки хиляди гърци, почти всички гръцки евреи са изпратени в концентрационни лагери. С изключение на 115-те милиона марки, които са изплатени на част от жертвите през 1960-а година, Гърция не е получавала други репарации, припомня "Зюддойче Цайтунг".

През април 2019-а Гърция обмисляше конфискация на германски имоти. Парламентът възложи на гръцкото правителство задачата да използва всички правни и дипломатически регистри, с които разполага, за да се съгласи Германия с репарационните плащания. Тогава премиерът Алексис Ципрас увери депутатите, че ще направи всичко възможно, за да издейства парите. За федералното правителство в Берлин, от друга страна, въпросът за репарациите е юридически и политически приключен с подписването на договора "Две плюс четири" на 12 септември 1990-а година. В този договор, сключен между Федерална република Германия, Германската демократична република и четирите бивши окупационни сили - САЩ, Съветския съюз, Франция и Великобритания, репарациите за Гърция не са изрично посочени. Много държави, нападнати и окупирани от нацистка Германия, сред които и Гърция, не участваха в преговорите.

Зелените предлагат решение

Преди няколко седмици германският депутат Мануел Сарацин от Зелената партия попита правителството, дали в Германия са планирани събития, с които да бъде отбелязана 80-годишнината от нападението над Гърция и Югославия. От външното министерство в Берлин отговориха, че се очаква "да се проведат голям брой възпоменателни събития" в Гърция, "в които ще вземат участие посолството, генералното консулство и почетните консулства". С други думи: на територията на Германия този ден няма да бъде отбелязан. От фракцията на Зелените в Бундестага предложиха германските депутати да приемат декларация, в която заявяват, че на гръцките претенции "в бъдеще не трябва да се отговаря с оглушително мълчание и отхвърляне". "От гледна точка на историческата, моралната и политическата отговорност за нас е важно да се опитаме да намерим общи отговори на все още откритите въпроси", смята Сарацин.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    36 12 Отговор
    От България защо не искат репарации от Германия, ааа сигурно защото бяха съюзници на Третия Райх и сега се оплакват от Народния съд и БКП !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Презвитер Козма

    67 6 Отговор
    Мързеливите етиопци пак се чудят как да изпросят някой лев. Репарации след 75 години? И от къде накъде, не стига че без Германия да им отпуска милиарди безвъзмездни плащания, гърците щяха да са фалирали още преди 10-15 години.

    Коментиран от #9, #13

  • 5 Не справедливо

    43 3 Отговор
    Защо искат да ангажират поколение, което само по себе си няма вина ??? Опитват се, да си запълват бюджетите с неспрведливи и неморални искания, това е глупаво !

    Коментиран от #15, #36

  • 6 Ъхъ

    39 2 Отговор
    Човечеството, трябва да се научи да ползва историята за да се поучава от нея, а не да я ползва, като инструмент за изнудване
  • 7 фанариот

    22 2 Отговор
    пълни дебили.
  • 8 Пак

    41 1 Отговор
    ли излапахте заема,византийци?!
  • 9 Сийка

    26 2 Отговор

    До коментар #4 от "Презвитер Козма":

    Кузмич, не са от Етиопия ( от там са евреите), а са от територията на която сега се намират остатъците от Либия. За данайците пише и в Илиадата.
  • 10 мнение

    31 3 Отговор

    До коментар #2 от "Stèfanie 🎲‼":

    Французите след ПСВ са се отнасяли с германците точно както германците са се отнасяли с евреите през ВСВ ползвайки цялата германска индустрия в рурска област , плюс това заедно с британците са главните виновници за докарването на германците до гладна смърт благодарение на непосилните репарации от ПСВ т.е. нищо не заслужават

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 сметката

    21 20 Отговор
    "По време на войната загиват десетки хиляди гърци".........А у нас колко Българи са ликвидирани от "народния съд" по заповед от кремъл? Май жертвите на комунизма у нас ще се окажат много повече !

    Коментиран от #45

  • 13 Ако беше

    16 17 Отговор

    До коментар #4 от "Презвитер Козма":

    Малко по добре запознат, щеше да знаеш че към днешна дата, Германия още дължи репарации към САЩ, които дори е спряла да плаща. За такива неща няма давност. Ако ще да са минали не 75 ами 175 години. Тия И.З. Р. Оди са съсипали половината свят и сега искат да минат с едно ИЗВИНЕТЕ. Много са прави Гърците да си искат парите. Също както и ние трябва да си искаме нашите от турците, заради избитите тракийски бежанци, и заграбването на имотите им. Само че за разлика от гръцките политици, нашите са продажници и мълчат по темата като комунист на разпит. Само един Волен Сидеров преди години повдигна въпроса , но набързо му свиха сърмите. ....Или го купиха.

    Коментиран от #23

  • 14 Македония

    18 8 Отговор

    До коментар #3 от "маке от северот":

    Македония е била окупирана от Германия и изобщо не сме имали и ни най-малки административни правомощия над Македония, щеше да ни бъде дадена, ако Германия беше спечелила.
  • 15 Е как да ангажират

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Не справедливо":

    Поколението 44 като тогава германия не е имала възможността ? Няма тука давност за такива работи ! След като си причинил смърт , ще плащаш
  • 16 Перо

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "маке от северот":

    БГ трябва да поиска от сърби и Гърци жестоки репарации и компенсации за незаконната окупация на Македония през време на междусъюзническата война. И сегашните макета от РСМ има да плащат кръвнина!
  • 17 българина

    7 6 Отговор
    аз имам спомен, че ксто се влиза вскапания ес, претенциите между дър авоте трябва да са изчистени! вече е ясно че в скапания ес няма правила както и нато, гърция ще се сбие с турция!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ****

    19 4 Отговор
    Ами то и нашите тракийски българи трябваше да получат обезщетение от Турция,но тиквата и всички които се пишеха патриоти мълчат,и продължават да мълчат като риби. Незнам дали ще се намери някога политик с топки да повдигне този въпрос,и да попитат до кога турция ще се ослушва?

    Коментиран от #22

  • 20 J Y Moineau

    7 1 Отговор
    Явно в Гърция наближават избори....
  • 21 Гръцката алчна уста

    11 2 Отговор
    Се затваря само с шепа пръст....
  • 22 Ами лесно е

    8 5 Отговор

    До коментар #19 от "****":

    Вадиш всички документи които имаш и отиваш в одринското валийство. Ако си законен наследник няма никакъв проблем да си получиш компенсациите.

    Коментиран от #25

  • 23 Интересно как турците са избили

    4 11 Отговор

    До коментар #13 от "Ако беше":

    Тракийските бежанци като те са били избягали вече в България? Абе поне четеш ли си глупостите които драскаш, ей така, за да избегнеш логическите противоречия?!?!

    Коментиран от #35, #51

  • 24 ивелин

    8 8 Отговор
    Ако Германия съществува днес като държава то е благодарение на Сталин.Тези " цивилизовани, възпитани и културни" Европейски нации като "единна нация" ( първият път при Б.Наполеон вторият път при Хитлер) тръгнаха на Изток за да завладеят огромните Руски по-късно Съветските територии по-предлог,че тези земи принадлежат на тях "Цивилизованата Европа " не на славянските народи които са нисша нация които могат само да слугуват на висшата Немска нация.( същото при Американците които избиха , унищожиха кореното население по-предлог,че са " диви като животни и не заслужават да живеят") .Тези престъпници убиха милиони не вини хора и естествено е,че Гръцкият народ с пълно право иска репарации.
  • 25 ****

    13 5 Отговор

    До коментар #22 от "Ами лесно е":

    Ама ти вярваш ли в това което си написал? Тогава хората са бягали да се спасят,ти за документи говориш. Палили са им къщите и са ги избивали бе човек.

    Коментиран от #28

  • 26 Кси

    14 3 Отговор
    Тия нямат наяждане, мързелите кърлежи на ЕС, все да смучат
  • 27 РУССКИЙ AMERICAN 🇷🇺🇺🇸

    3 3 Отговор
    Нацистка Бандерия на Швабите ги спаси Сталин и Американците от ненормалния Хитлер който тук защитавате така върло по коментарите ви за любимата ви на нацистка Бандерия да я бяха разпарчетсали поне на времето Руснаците и Американците когато имаха възможност дори и Англия ще се да бъде доволна от стореното.
  • 28 Да бе, сигурно

    4 8 Отговор

    До коментар #25 от "****":

    Като нямат документи има си регистри. Всеки имот е записан. Тия може да ги разправяш на пиянските пред входа.

    Коментиран от #52

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Даката

    3 1 Отговор
    Явяват се агресори,вършили са убийства изтезания разрушения,трябва да плащат
  • 35 Знаеш

    7 4 Отговор

    До коментар #23 от "Интересно как турците са избили":

    Ли колко си пр. ..ост. Тракийците стават бежанци след като са прогонени от домовете си в днешна Турция. Някои са избити още там , други са убити по пътя докато бягат към България. А трети , предимно невръстни деца са починали по пътя от студ и глад. Баба ми по майчина линия е била 9 годишна тогава , и 2 годишното и братче умира по пътя докато са се криели по деретата на Странджа. Имаш ли бегла представа какво са преживели тези хора.
  • 36 Да боднем по гръцки

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Не справедливо":

    Не , не е глупаво. По гръцки е - коварно , нахално и безпардонно. Изнудиха македонците и сега явно им е дошъл ищака за едра риба, особено след като дължат мнооого пари на същата тази едра риба.
    Бившият им външен министър ни се присмя, като ни обяви че се правим на Херкулес но без мускули. Очевидно счита , че Гърция има такива мускули. Може и прав да излезе . Ще видим.
  • 37 Гост

    6 4 Отговор
    Византийците мързеливи са свършили пак парите и искат нови.Колко милиарди им даде Германия и още искали ...По-нагли от тях не съм виждал.
  • 38 Истината

    6 6 Отговор
    Германските окупационни сили изгарят напълно над 100 града и села в цяла Гърция.
    56 225 невинни цивилни са екзекутирани.
    Те взеха над 105 000 заложници, които се озоваха в концентрационни лагери и крематориуми. Малцина от тях оцеляха.
    Те нанесоха големи щети в 1770 села.
    Запалени са над 400 000 домове.
    Те унищожиха 70% от пристанищните съоръжения, по-голямата част от пътната и железопътната мрежа и всички железопътни мостове и тунели.
    Те потънаха 75% от гръцкия търговски флот.
    Те иззеха 80% от транспортните средства и 51% от публичните и частните предприятия.
    Половината от гръцките семейства са имали жертви.
    10% от общото население страда от увреждане.
    75% от децата са се разболели от заболявания, които са ги засегнали дори след освобождаването им.
    Общите загуби, дължащи се на екзекуции, глад, болести и ниска раждаемост по време на окупацията, са оценени на 1 106 000 души, или 13,5% от гръцкото население. Това е най-високият процент в цяла Европа.

    Коментиран от #43

  • 39 Истината

    5 2 Отговор
    Смята се, че мародерите са транспортирали 8 500 археологически съкровища в Германия от плячкосване на музеи и археологически обекти, както и от незаконни разкопки. Прави впечатление, че докато Берлин иска от Москва да върне произведенията на изкуството, откраднати от Червената армия през 1945 г., той отказва да обсъжда връщането в Гърция на откраднати археологически съкровища.
    На 14 март 1942 г. на италианско-германската конференция в Рим е решено Гърция да плаща на германската и италианската администрация 1,5 милиарда драхми месечно за поддържане на окупационните войски. Скоро 1,5 милиарда бяха увеличени до 8 милиарда на месец и границата скоро бе отменена. Окупационните сили получават каквото искат, нарушавайки разпоредбите на Международните хагски правила от 1889 и 1907 година.
  • 40 Истината

    5 3 Отговор
    На конференцията в Рим също беше решено, че силите на Оста могат да черпят ресурси от Гърция под формата на принудителен заем за финансиране на техните военни операции на други фронтове, в Съветския съюз и в Африка.
    Според данните на Банката на Гърция плащанията към Третия райх, намалени с разходите за издръжка на германската окупационна армия, възлизат на 1 530 033 302 528 820 драхми. Но това не беше всичко.
    Грабежът на гръцката икономика се допълва от много повече произвол.
    Те иззеха по-голямата част от акциите на публични и частни компании чрез клиринг, грабване на руди, храна и всякакви стоки.
  • 41 Ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Маке":

    Къде се буташ у А група,наследнико Буцефалов.Знаеш ли заради Ал Мак колко репарации трябва да плащате на половината свят?Ако мислиш,че Шкембе войвода ви спира за ЕС,то много се лъжеш.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Само питам

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Истината":

    Една трета избити граждани на Белорусия по малко от 13% ли е?Явно според гърците,но това е ИСТИНАТА.
  • 44 7777

    3 4 Отговор
    Е на това се вика Гръцка наглост. Германците ги спасиха преди 10 г. от пълен фалит, а те се ровят 75 години назад в миналото. По тази логика и ние трябва да искаме от Гърция репарации заради византийците.

    Коментиран от #46

  • 45 Май ти е крива сметката

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "сметката":

    Ти кажи защо сега се стопяваме като нация!Кажи защо сега мрем?!Народни съдилища след ВСВ е имало в цяла Европа.В цяла Италия, в цяла Франция и т. н.Бесели са хората направо по площадите!Питам колко са жвртвите на демокрацията?!!
  • 46 прост народ

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "7777":

    германците спасиха германски банки, еврото и германската износна индустрия. не гърците. дълговете им остават същите. те просто бяха отложени за по-късно. никой не отписва дълг на никого. особено германците. това са митове. и сега в конфронтацията на гърците с турците германците подкрепят турците. гърците, които искат обезщетение от германците, се справят много добре. голяма геополитическа и енергийна конкуренция и удари са в ход. така се играят игрите и би било добре и българия вместо да хлънчи и ревнува да направи същото.

    Коментиран от #48

  • 47 Слава Болгарии

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Stèfanie 🎲‼":

    И 2св
  • 48 Не е така

    4 2 Отговор

    До коментар #46 от "прост народ":

    От Брюксел отписаха и опростиха 100 млрд. дълг на Гърция през 2011 г.
    И това се знае и бе официална новина.
    Не знам защо не опрощават дълг на България, в която се мизерства много повече от гърчолята..

    Коментиран от #49

  • 49 байкуров

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Не е така":

    Защото и двете войни си с германците.
  • 50 Йово

    1 0 Отговор
    Те още не са ни изплатили репарациите от преди повече от 800 години за Византийското робство, тука се циганят за някакви си репарации от преди само 75 години...
  • 51 И на мен ми е интересно

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Интересно как турците са избили":

    Как така като идват руснаците, всички турци се изнасят от България! А днес всеки ром който не се прибрал тогава в Турция, се прави днес на оригинален турчин!
  • 52 Порно

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Да бе, сигурно":

    Покажи един наследник на бежанец , който да е получил обезщетение ? Познавам потомци на бежанци от района на Измир , които имат всички документи за къщи и земи , но уви. Турция няма да допусне такъв прецедент, нищо , че има перфектен договор.
  • 53 Радосвет

    0 1 Отговор
    Върнете на хората парите от Германия!
    Пишете на Путин да им спре газта на изедниците немци!
Новини по държави: