Last news in Fakti

12 Април, 2021 22:30 1 924 4

Ето го новият президент на Еквадор

  • еквадор-
  • гилермо ласо-
  • ленин морено

Гилермо Ласо трябва да намери начини за стимулиране на икономика, която се е свила със 7,8% през 2020 г., като същевременно управлява пандемията

Ето го новият президент на Еквадор - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият банкер Гилермо Ласо обеща да промени "съдбата" на Еквадор, след като победи левия икономист Андрес Арауз на президентските избори в страната. При 96,35 процента гласове, преброени до понеделник сутринта, Ласо запази преднина от почти пет пункта пред Арауз.

Ласо, който произлиза от десницата и е на 65 години, ще наследи икономика, изтормозена от пандемия от коронавирус и обременена с дългове, и политическа система, разкъсана в задънена улица, когато поеме властта от непопулярния Ленин Морено следващия месец.

"На 24 май ще поемем с отговорност предизвикателството да променим съдбата на нашата страна и да постигнем за целия Еквадор възможностите и просперитета, за които всички ние копнеем", каза Ласо, опитен политик, който два пъти е бил на второ място в президентските избори.

"Той е изправен пред сериозни предизвикателства по време на четиригодишния си мандат, през който ще трябва да работи с лявата коалиция „Съюз на надеждата“ на Арауз, най-голямата партия в парламента. Ще има постоянно напрежение в изпълнителната власт. Почти няма шанс за реформите, от които се нуждае страната “, казва Пабло Ромеро, анализатор от университета в Салезиана.

Сега Ласо трябва да намери начини за стимулиране на икономика, която се е свила със 7,8% през 2020 г., като същевременно управлява пандемията. В страната има повече от 340 000 коронавирусни инфекции и над 17 000 смъртни случая.

Той също така е изправен пред общ дълг от почти 64 милиарда долара - 63 процента от БВП - от които 45 милиарда долара са външен дълг.

Арауз, известен като протеже на бившия президент Рафаел Кореа, призна изхода от изборите.

"Поздравявам го за изборния му триумф днес и ще му покажа, че сме демократи", каза Арауз. Ласо има 52,42 процента от гласовете в сравнение с 47,58 процента от Арауз, съобщи Националният избирателен съвет.

Новият президент обеща да създаде правителство на промяната, "без да преследва никого".

"Днес можем да спим спокойно и спокойно. Не пристигам със списък на това, кого искам да преследвам или да видя в затвора", каза той.

По време на мандата на Морено наставникът на Арауз Кореа беше осъден за корупция и осъден на осем години затвор, въпреки че все още не е изтърпял това, тъй като живее в изгнание в Белгия. "Искам да видя всички еквадорци на свобода, без страх от правителството ... да изразяват свободно своите мнения", каза Ласо.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Fugitive

    5 1 Отговор
    Еквадор е идеално място за отстъпление. Далеч, дясно, супер за нашенски политически бегълци на пръв поглед.

    Коментиран от #2

  • 2 Всъщност

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "The Fugitive":

    Да, но само на пръв поглед......за дългата ръка на глобалната мафия няма достатъчно потайно място където да се скриеш(може би в Гренландия или някъде сред ескимосите или диваците), или достатъчно сигурна финансова институция, където да си държиш крадените много пари и да имаш гаранция че няма да изчезнат ей така......Нова самоличност и физиономия са задължителни за успешно и трайно покриване, иначе......

    Коментиран от #3

  • 3 The Fugitive

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Всъщност":

    Точно така. В Гренландия или в Аляска не е толкова лесно с интеграцията, в буша чичото с много пари е лесна плячка. И в Бразилия става, ама се иска много работа, работа, работа...
  • 4 В.В.П.

    0 0 Отговор
    Тоя Ласо,е сатанист, банкер,човекоядец. .Ще ги изяде, хорицата!!