Last news in Fakti

28 Април, 2021 10:51 1 328 8

Конгресът на САЩ проучва връзката между дезинформацията и алгоритмите в социалните медии

  • сащ-
  • социални медии-
  • дезинформация-
  • конгрес-
  • алгоритми

Изслушването се очаква да бъде в следващия вторник

Конгресът на САЩ проучва връзката между дезинформацията и алгоритмите в социалните медии - 1
Снимка : Shutterstock

Ръководителите на най-големите световни социални медии ще бъдат поканени от американския Конгрес да дадат обяснение за дезинформацията, която техните платформи предизвикват, информира Евронюз.

Алгоритмите в YouTube, Facebook и Twitter са предназначени да задържат вниманието на потребителите възможно най-дълго чрез релевантно съдържание. Експерти от Центъра за противодействие на дигиталната омраза (CCDH) обаче твърдят, че цифровите модели допринасят и за разпространението на дезинформация и екстремистко съдържание.

"Проведохме проучване сред хора, които следват например здравни инфлуенсъри. И установихме, че алгоритъмът на Instagram всъщност ги подтиква към дезинформация за ваксините и COVID", каза Калъм Худ от CCDH пред Евронюз. Изследването на Центъра установява, че 65% от фалшивите новини по темата във Facebook и Twitter, могат да се припишат едва на 12 антиваксъри.

Изслушването "Алгоритми и разпространение", което трябва да се проведе пред Конгреса идния вторник, е първото изцяло фокусирано върху математическите модели на социалните медии и как те засилват дезинформацията.

Директори от Twitter, YouTube и Facebook ще свидетелстват пред конгресмени и експерти по фалшивите новини.

През април ЕС представи своето предложение за това как изкуственият интелект трябва да се регулира в рамките на съюза, като в пакета се предвиждат глоби за технологичните компании.

Социални медии твърдят, че алгоритмите са ключови за техните бизнес модели, но натискът върху тях се засилва и се очаква глобалните платформи да предприемат действия срещу дезинформацията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нормално

    6 0 Отговор
    С техните камъни и по техните глави
  • 2 Бре аре бе

    8 0 Отговор
    Значи, фалшивите новини могат да бъдат само и единствено от антиваксъри, и никога от производителя на ваксини с печалба от милиарди, хе!
    В случая важи сентенцията- Дезинформаторът вика: дръжте дезинформатора
  • 3 До Факти

    3 3 Отговор
    Факти докога ще толерирате и ще давате трибуна на малката група платени тролове, които ежедневно висят тук и насаждат омраза сред обществото.

    Коментиран от #5

  • 4 Сергей Брин

    1 4 Отговор
    Всеки знае, че Гугъл и Фейсбук прокарват билшевишка пропаганда на Коминтерна. Само Апъл остава сигурен източник.
  • 5 Факти

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "До Факти":

    Ок! Няма да те търпим повече! Блокираме те!
  • 6 Bullshit

    1 1 Отговор
    Лъжат как винаги!!
    Искат ТЕ да определият какво е "Демокрация"
  • 7 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    НИЕ СЪЗДАДОХМЕ ОБЩЕСТВОТО НА ГАСПОДАРИ -СЛУГИ И РОБИ / ПО ЕВРЕЙСКО -ЮДЕЙСКИ- СЕМИТСКА -ЦИОНИСТКИ ТЕРТИП / И ЩЕ ГО НАЛОЖИМЕ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ - НА СИЛА ...И ЩЕ БЪДЕМ ГОСПОДАРИТЕ НА СВЕТА --- АКО МЕЖДУВРЕМЕННО НЕ НИ ЛИКВИДИРАТЕ !!!!!
  • 8 Кремъл

    0 0 Отговор
    Нашата пропаганда е предимно в ютюб. Голям майтап, сър.