22 Януари, 2013 20:57 1 025 1

37 чужденци са жертви на заложническата криза в Алжир

  • алжир-
  • ин аменас-
  • газов комплекс-
  • заложници
37 чужденци са жертви на заложническата криза в Алжир - 1
Снимка: БГНЕС

Общо 37 чуждестранни работници са загинали при заложническата криза в Алжир, жертвите са от осем националности, а седем души все още не са идентифицирани, съобщи на специална пресконференция алжирският премиер Абделмалек Селал, допълвайки, че канадски гражданин е координирал щурма на ислямските терористи на газовия комплекс в Ин Аменас.

Сред загиналите чужденци има американци, британци, французи, японци, норвежци, филипинци и румънци. Телата на някои от тях все още не са открити. За атаката на ислямистките бунтовници отговорност пое Мохтар Белмохтар от името на групировката „Подписали с кръв” - част от "Ал Кайда в ислямски Магреб".

Алжирският премиер уточни, че канадският гражданин Шадад е координирал действията на терористите по интернет, като самият той е бил в Мавритания, близо до либийската граница. Представител на правителството в Отава обаче заяви, че не е изключеуно терористът да е разполагал с фалшив канадски паспорт.

Целта на нападателите е била да взривят газовия комплекс и да убият или вземат за заложници работещите в него.


29 ислямисти са загинали при щурма на алжирските сили за сигурност, а трима са пленени. Според Селал сред терористите е имало граждани на Алжир, Египет, Мавритания, Мали, Нигерия и Тунис.

Министърът на външните работи на Канада Джон Бард е заявил, че не може да потвърди достоверността на твърдението, че е участвал и терорист канадец, преди информацията да бъде подкрепена с документите на убития при операцията предполагаем канадец.   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дообре

    0 0 Отговор
    уе мн ме интересува тия ....