Last news in Fakti

5 Май, 2021 06:50 1 772 3

На този ден преди 60 години бе изстрелян „Мъркюри 3“

  • мъркюри 3-
  • сащ-
  • космически кораб-
  • алън шепърд

Това е първият пилотиран космически кораб на САЩ

На този ден преди 60 години бе изстрелян „Мъркюри 3“ - 1
Снимка : Shutterstock

На 5 май 1961 г. ракетата-носител „Редстоун 3“ извежда космическия кораб-капсула „Меркюри 3“ („Фрийдъм 7“) на балистична траектория за суборбитален космически полет. Този полет стартира само три седмици след този на Юрий Гагарин и „Восток 1“, като се ръководи от Алън Шепърд, който 10 години по-късно става петият човек, стъпил на луната.

Капсулата достига на височина приблизително 186,5 км и каца във водите на Атлантическия океан на 486 км от точката на старта. За разлика от Гагарин, чийто полет е напълно автоматичен, Алън Шепърд има известен контрол над „Фрийдъм 7“.
След изпълнението на полета Шепърд се готви като дубльор на Гордън Купър за полета на „Мъркюри-Атлас 9”. Следващия полет на Шепърд трябвало да е тридневния полет „Мъркюри-Атлас 10” („Фрийдъм 7-II”), насрочен за октомври 1963 г., но на 13 юни 1963 г. той е отменен.

Алън Шепърд бива избран за командир и пилот на първия пилотиран полет по новата космическа програма „Джемини”. Вторият пилот е трябвало да бъде Томас Стафорд. Алън започва тренировки, но в началото на 1964 г. лекарите му намират възпаление на средното ухо, което възпрепятства възможността му да лети до края на 60-те години. Мястото на планирания екипаж на „Джемини 3” заемат Върджил Грисъм и Джон Йънг.

След успешна операция на ухото и възстановяване на летателния си статус през май 1969 г., Шепърд се връща към активна подготовка за нови полети. Той е определен за командир на „Аполо 13”, но тъй като чувства, че има нужда от повече тренировки, заедно с екипажа си е разменен с този на „Аполо 14”.

На 47-годишна възраст (по това време е най-възрастният астронавт на НАСА), Алън Шепърд изпълнява своя втори космически полет като командир на екипажа на „Аполо 14”, която става третата успешна американска експедиция на Луната (1971 г.).

Първата американска програма за пилотирани космически полети е проектът „Мъркюри”. Той започва на 7 октомври 1958 г. и се провежда до 1963 г. Името на проекта идва от римския бог Меркурий, който често е символ на скорост. Меркурий е и името на планетата най-близо до слънцето в Слънчевата система, която се движи и най-бързо от останалите планети в нея.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mi6osp

    9 1 Отговор
    Твърде пресилено е този полет с максимална височина 186 км. и далечина под 500 км. да се брои за космически. Преди него с ракетоплана Х-15 летяха други американци на височина над 100 км.
  • 2 6a13tt

    3 0 Отговор
    Първия американец в космоса е Глен, не Шепърд
  • 3 Гагарин

    1 3 Отговор
    е единствения космонавт, излязал в космоса без фотоапарат, следователно колко е бил в космоса, само той и ония, които уж са го пратили в космоса, си знаят. Друг е въпроса, че тогава не се е знаело, но сега се знае, че земната атмосфера се разпростира на повече от 10000 км от повърхността, където се разсейва в космоса и би трябвало понятието космонавт да се преосмисли. Истинските космонавти (в САЩ ги наричат астронавти), са американците, които достигнаха и стъпиха на Луната.