Last news in Fakti

15 Май, 2021 19:46 1 953 24

Израел да гарантира сигурността на журналистите

  • израел-
  • палестина-
  • офис-
  • сграда-
  • медии-
  • сащ

Мнението не на САЩ по повод разрушената днес офис сграда в Газа, в която се помещават представителства на редица световни медии

Израел да гарантира сигурността на журналистите - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Белият дом "директно" напомни на Израел, че негова "върховна отговорност" е да гарантира сигурността на журналистите, след като израелски въздушен удар разруши сграда в Газа с офиси на медии. "Комуникирахме директно на израелците, че гарантирането на безопасността на журналистите и независимите медии е върховна отговорност", написа Джен Саки в социалната мрежа Twitter.

Израелската армия потвърди, че нейни изтребители са нанесли удар по многоетажна сграда в град Газа, където според нея се намирало военно оборудване на разузнавателните служби на терористичната организация Хамас, която използвала като "жив щит" намиращите се в сградата офиси на медии. Армията подчерта, че преди нанасянето на удара своевременно е предупредила цивилните лица в сградата, като им предоставила достатъчно време за евакуация. "Терористичната организация Хамас умишлено разполага военни обекти в центъра на гъстонаселени граждански райони в ивицата Газа", заяви пресслужгбата на израелската армия, пише БТА.

Шефът на бюрото на "Ал Джазира" в Палестина и Израел заклейми като "престъпление" и опит за "заглушаване на медиите" израелската атака срещу сградата, в която се помещавал офисът на катарската телевизия в Газа. Говорейки на арабски на живо по телевизията Уалид ал Омани заяви, че това е "поредното престъпление, извършеноо от израелската армия в Газа. По думите му Израел иска "не само да увеличи разрушенията и смъртта в Газа, но и да запуши устата на медиите, които виждат, документират и казват истината за това, което се случва". "Но това очевидно е невъзможно", заяви той.

Журналистите видяха как 13-етажната кула била разрушена от няколко ракети. "Работя тук от 11 години. Отразявал съм много събитие от тази сграда. И изведнъж за няколко секунди всичко се изпари", написа в акаунта си в Туитър англоезичният кореспондент на "Ал Джазира" в Газа Сауфат ал Кахлут, цитиран от АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евреин

    11 11 Отговор
    А ние какво да направим като англичаните масово правят секс с овцете пак ли ние сме виновни?
  • 2 Сатана

    7 4 Отговор
    Сградата паднА като двете кули—близнаци през 2001г.На ред е Софийска община да взриви “Златен Век”в Лозенец за благото на всички нас живеещи наоколо.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Впечатляващо

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана":

    Сградата падна от 4 крилати ракети с лазерно космическо насочване за 20 секунди.

    Коментиран от #6

  • 5 Гост

    29 1 Отговор
    Когато стане напечено за мисирките, всички скачат, а когато умират НЕВИННИ, жени и деца мусюлмани, всички мълчат, ТОВА НЕ ЕНОРМАЛНО!
  • 6 Гоуст

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Впечатляващо":

    Бих казал жалко
    Колко струват тия 4-ри ракети и колко хамаските фишеци които горе долу са толкова ефективни
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Изгладнял

    10 1 Отговор
    Предполагам че госпожа Симеонова върти хубави минeти?
  • 9 поводи

    3 6 Отговор
    Е, най после Факти да отрази световна новина, а не какъв фейк прозвучал от Москва,
  • 10 Гост 123456

    24 2 Отговор
    Видяли са как пада голямата сграда, а дали са видЕли убийствата на невинният палестински народ?

    Коментиран от #16

  • 11 Хах

    2 12 Отговор
    А израелския народ не е ли невинен.Да му прекъснат днеска плажа на израелеца сирените, а?
  • 12 ИВАН

    15 5 Отговор

    До коментар #3 от "Евреин":

    КОЛКО МНОГО НИ ЛИПСВА ХИТЛЕР .ДО ЕДИН ТРЯБВАШЕ ДА ВИ ИЗТРЕПЕ

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Евреин

    3 15 Отговор

    До коментар #12 от "ИВАН":

    Е хитлер неуспя ама ние ще успеем засега сте 5 милиона с цгните

    Коментиран от #15

  • 15 Иван

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "Евреин":

    Вие сте много по-големи сатанисти от Хитлер.
  • 16 Deathstroke

    4 10 Отговор

    До коментар #10 от "Гост 123456":

    Палестинския народ нямаше да умира , ако страхливите им лидери от ХАМАС не се криеха зад цивилни! Кой изстреля пръв ракетите? Значи първо замахваш и после се криеш зад невинни? Има една приказка, каквото си посял..... Сега ще жнат ракети и бомби, та да им дойде акъла. Пак да се благодарят ,че Израел предупреждават за удари, че да се крият. Навремето Хитлер и Японците директно ти влизат като гангстери. Няма обявяване на война, няма нищо.

    Коментиран от #21

  • 17 коко

    6 2 Отговор
    ИЗСРАЕЛ
  • 18 Стар евреин

    2 13 Отговор
    Никой от журналистите не пострада. Гледайте видеото в интернет как е паднала тази къща. В тази къща, на приземния етаж и в мазето, имаше ракетно депо на Хамас. Този склад избухна много красиво и събори сградата. Имаше 3 мощни експлозии на терористичен склад с ракети.
    Да. Терористите се крият зад деца, жени, журналисти. Това е техният маниер.
    "Хамас" вече е изстрелял над 2500 ракети по израелските градове. За обикновените израелски хора. Вече 10 души са загинали, а много са ранени. Много къщи са унищожени в Израел. Виждате ли това? Или се интересувате само от мнението на арабите?
    Днес те правят терор в Израел. Но те вече се справят както в Америка, така и в Европа. Искате ли тази?

    Коментиран от #20

  • 19 Търновец

    12 5 Отговор
    Преди да използува армията срещу Палестина империята Израел трябваше да се отнесе до Съвета за Сигурност към ООН и да има гласуване и резолюция – има международни закони. Израел – гангстер и терорист.

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    13 3 Отговор

    До коментар #16 от "Deathstroke":

    От поста ти разбирам, че на теб не ти пука за мирните граждани, така ли е? От написаното разбирам, че между теб и убийците от исраел разлика няма!

    Коментиран от #22

  • 22 Deathstroke

    5 8 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Разбира се ,че ми пука, но това няма значение. Починаха и Израелски цивилни при изстрелването на ракетите от Хамас, за тях не ви ли пука? Значи те може да стрелят и да им се разминава ,а Израел не така ли? Мисията на ХАМАС е да избият всички евреи, те не се интересуват от мир, ми щом е така ще ядат дървото. Колко пъти да им се предлага мир? 5 пъти отказаха протегната от Израел ръка. ХАМАС съществува , точно защото предното правителство беше готово на мир. Това е терористична организация ,която трябва да бъде смазана до крак! Неприятно е когато има цивилни жертви, но това не значи да ги оставят да стрелят на месо докато се крият зад цивилни. Цената е висока, но приоритета на лидерите на Израел е техния народ, не този който ги стреля. Това е положението.
  • 23 Стар евреин

    4 12 Отговор

    До коментар #19 от "Търновец":

    Къде отидоха терористите на Хамас от Газа, преди да изпратят 2500 ракети до градовете на Израел?
    Кой им даде резолюцията ???
    Когато бандити нападат вас и вашето семейство и убият жена ви и децата ви, първо питате разрешение, така че далечният ви чичо да ви позволи да защитите семейството си.
    Терорът е започнат от бандити на Хамас. Израел не отговори дълго време. Но той отговори. Той е длъжен да защитава своите граждани.
  • 24 Истината

    0 0 Отговор
    Израел се справя добре и бомбардира сградите, в които се помещават турската и катарската журналистическа пропаганда, която помага на фанатичните ислямистки терористи навсякъде по света, както и в Газа...