Last news in Fakti

28 Януари, 2013 10:32 1 724 1

Падна и Тимбукту в Мали - Видео

  • мали-
  • тимбукту
Падна и Тимбукту в Мали - Видео - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Коалиционните френски и малийски войници са извършили успешен десант на летището в Бамако, предаде Би Би Си.

Ислямистите не са оказали съпротива и са изтеглили от заеманите доскоро позиции, уточнява АФП.

Агенцията припомня, че настъплението към Тимбукту продължава след като през уикенда падна ключовия град Гао.

"Летището на Тимбукту е под наш контрол, няма никакъв проблем със сигурността в града", заяви пред АФП високопоставен военен от правителствените сили.

По улиците на града са излезли стотици жители, за да приветстват настъпващата армия.

Говорител на военното министерство в Париж заяви, че първостепенната задача на силите е да обезопасят територията около Тимбукту и Гао, така и пътищата, които водят към тези градове.

След това операцията ще се съсредоточи върху превземането на последната крепост на ислямистите – Кидал, разположен до границата с Алжир. През последните дни градът е подложен на ударите на френската авиация.

Ако Кидал падне, това ще е краят на първата фаза на френската операция в Мали.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tombuktu56

    0 0 Отговор
    Какви десанти на малийски и френски войски в Бамако и какви отстъпления на ислямистите от там????Погледнете картата на Мали и вижте,че това е столицата и ислямистите никога не са били там!!!!Аз поне съм тук ,в Бамако,и ви гарантирам,че пишете глупости.