Last news in Fakti

19 Май, 2021 21:44 5 905 17

"Свидетелите на Йехова" и сексуалните посегателства

  • йехова-
  • свидетели на йехова-
  • посегателства-
  • сексуално насилие-
  • деца-
  • германия-
  • религи

Проблемът не е нов

"Свидетелите на Йехова" и сексуалните посегателства - 1
Снимка: Shutterstock

През последните години зачестиха свидетелствата за сексуални издевателства в църквата. Съобщава се и за много подобни случаи при "Свидетели на Йехова" в чужбина. А в Германия? Журналисти от "Байеришер Рундфунк" се заемат с проверка, като в хода на тяхно разследване за политическото предаване Kontrovers само за 24 часа се отзовават почти двайсет свидетели.

Една от тях е Мануела (днес на 40 години), израснала в общност на "Свидетели на Йехова" край езерото Тегернзее. "Свидетели на Йехова" живеят в малки общности, наречени събрания. Контактите с външния свят са нежелани, тъй като членовете на религиозната секта вярват, че когато настъпи Армагедон, ще оцелеят само членовете на "Свидетели на Йехова".

Обвиненията на Мануела

Като дете Мануела е била насилвана сексуално. Пред разследващите журналисти тя е описва как собственият ѝ баща я е опипвал и ѝ се натрапвал, а сестричката ѝ дори била изнасилена от него. Когато тя разказала затова на майка си, бащата отрекъл всичко.

Поради това Мануела се обърнала за помощ към "Свидетели на Йехова". При конфликти в рамките на общността споровете се решават от т.нар. старейшини, които винаги са мъже, членове на сектата. Мануела им разказала всичко, но реакция не последвала - бащата отричал, а свидетели нямало. Според вътрешните правила на сектата, ако обвинят някого за нещо, а той отрече, са нужни най-малко двама свидетели, които да потвърдят обвинението.

Всеки случай се разглежда от т.нар. правен комитет, който се състои от трима старейшини. Те изслушват представителя на сектата, срещу когото са отправени обвиненията, както и засегнатото лице или лица. След това трябва да вземат решение. Ако обвиненият се разкае за извършеното, остава член на общността. В противен случай бива изключен. Ако обаче няма свидетели, не се свиква правен комитет и случаят не се разглежда. Хората от сектата вярват, че тогава самият Йехова ще отсъди.

Това, че Мануела е решила да разкаже своята история, може да ѝ струва изключването от сектата. Но ако обвиненията ѝ се потвърдят, ще означава, че "Свидетели на Йехова" не са направили нищо, за да я защитят.

Проблемът не е нов

При това темата за злоупотребите не е нова за "Свидетели на Йехова", са установили журналистите от Kontrovers. В правилника на старейшините е посветена цяла глава на темата, в която се казва и следното: "Сексуалното насилие над деца отвращава "Свидетелите на Йехова". Става ясно и, че засегнатите членове на тази религиозна общност могат да се обръщат за помощ към полицията.

Но има и указания към младежите, които би трябвало да ги предпазят от сексуални посегателства. Там е записано например следното: "Не изпращай погрешни сигнали. Не флиртувай и не се обличай предизвикателно, защото можеш да създадеш впечатлението, че си търсиш, или най-малкото - нямаш нищо против едно сексуално приключение".

Означава ли това, че при "Свидетелите на Йехова" и жертвите на сексуални злоупотреби биват смятани за виновни? Удо Обермайер дълги години е бил старейшина в една общност на "Свидетели на Йехова". Той смята, че зад липсата на адекватна реакция в подобни случаи на сексуални посегателства стоят религиозни причини: "Ако наистина вярваш, че Господ скоро ще унищожи всички хора на Земята и ще оцелеят само "Свидетелите на Йехова", защо тогава да се обръщаш към институция, която така или иначе ще бъде унищожена?“, обяснява той.

Помощ може да се намери по-скоро извън сектата

На бившия старейшина никога не му се е налагало да участва в правен комитет. Той критикува обаче това, че членовете на общността нямат достатъчно юридически познания, нито разбират нещо от психология. Междувременно Обермайер е напуснал "Свидетели на Йехова" и е основал дружество за помощ на бивши членове на религиозната секта.

И Мануела е напуснала "Свидетели на Йехова", за да сложи ново начало, както казва в предаването Kontrovers. "Усещането беше като че ли изведнъж хвърлям оковите. Седнах, поех си дълбоко въздух и си казах: Чувствам се по-добре."

Междувременно към германското правителство бе създадена комисия за разследване на случаите на сексуални посегателства при "Свидетели на Йехова". А Мануела се надява, че и други потърпевши ща намерят куража да потърсят помощ извън системата на сектата.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 поп Величко

    24 12 Отговор
    поповете и ходжите са най големите развратници

    Коментиран от #13

  • 2 Папата

    15 5 Отговор
    свидетелите на Йеихова, Църквата на Седмия ден, Андеквистите, и Сциентологията са най големите християнски секти от позволените православни, римокатолици, протестанти, баптисти, англикани

    Коментиран от #3, #7, #10

  • 3 CNN

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Папата":

    Пропусна 50 десетници църквата
  • 4 ТаУмВзе

    16 1 Отговор
    Изперкали на писта. Пипнеш ли дете, директно Секираъа!
  • 5 Що е Сатаната,Джон?

    19 4 Отговор
    Ами царят на сектите,сър..Тази паплач ни налазва от 30г.Знаят че сме православни,и това ги вбесява.Шорош ги набута тук,мислейки си че сме лесна плячка.Някои клъвнаха.Сега съжаляват.Рано или късно ще изритаме тази сган! Не е лесно да предадеш 1340 г.История за няколко пробити долара..
  • 6 яяяя

    21 0 Отговор
    Нищо не казват американците от DW , за норвежките педофили и педофилската мафия в министерството на образованието (джасим), социалните служби и особено за любителите на деца от АЗД- закоравели педофили !
  • 7 РАДИО ЕЛТО

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Папата":

    И ТИ СИ ОТ ТИЯ НАЛИ ???

    Коментиран от #11

  • 8 Kcaniba

    8 1 Отговор
    все амерски ереси!!!
    Само равославието е по-близо до ежедневието ни.
  • 9 Жалки

    11 2 Отговор
    платени статии без никаква основа с цел повлияване на обществото.Всичките ви боклукчиви статии са толкова жълти колкото и книжките ви дето са издадени от психодиспансера.Разни журналя дето сеят разврат с гнусните си статии седнали да плюят по слухове без основа.Българина не е прост и вече разбра колко струвате като пробутвате манипулативни измислени жълтини за да угодите на господарите си .....
  • 10 Емил

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Папата":

    Не пиши глупости! Сциетология и християнство?!

    Коментиран от #14

  • 11 ПАПАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "РАДИО ЕЛТО":

    Ухааа!
  • 12 Сексуалните издевателства и престъпления

    1 8 Отговор
    Са закодирани в християнският код. Всичките християнски свещенодействия и тайнства изобилстват от сексуални намеци. Като почнеш от светото кръщение и свършил с въведение в лоното Господне.

    Коментиран от #17

  • 13 Равин

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "поп Величко":

    Евреите търгуват с човешки органи.

    Коментиран от #16

  • 14 Бахдур първи от Кратуналенд

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Пише се сциеНтология - наука за познанието. Не че ще научиш нещо ново, а ще научиш как другите мислят. Номер стар колкото света!
  • 15 селтак

    5 0 Отговор
    Докато има шматки,ше има и тарикати!
  • 16 Проклет да си Боко Кратунски

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Равин":

    Това не го научихме и патладжаните ни се качиха на главите.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: