21 Май, 2021 17:47 1 643 4

Палестинците ликуват след споразумението за примирие

  • еуфория-
  • газа-
  • примирие-
  • тел авив-
  • джо байдън

Стотици жители на Газа излязоха по улиците, за да празнуват и изразят радостта си от прекратяването на ракетния обстрел

Палестинците ликуват след споразумението за примирие - 1
Снимка: Shutterstock

След 11 дни взаимен обстрел между Израел и Ивицата Газа с десетки цивилни жертви и ранени - двете страни постигнаха споразумение за прекратяване на огъня. Точно в 02:00 ч. след полунощ то влезе в сила и беше последвано от очаквана еуфория и празненства в Газа, предаде България Он Еър.

Веднага след влизането в сила на примирието, стотици жители на Газа излязоха по улиците, за да празнуват и изразят радостта си от прекратяването на ракетния обстрел.

В Газа шофьорите свиреха с клаксони, а от високоговорителите на джамиите се носеха радостни възгласи.

"Мисля, че е страхотно това, че двете страни стигнаха до споразумение след толкова много смърт и бомби. Доволна съм, че най-накрая ракетите ще спрат и този тероризъм ще бъде прекратен. Щастлива съм, че няма да умират повече хора", сподели жена.

"Прекратяването на огъня е добър знак, но Палестина все още не е свободна", коментира друга жителка.

В Тел Авив новината предизвика смесени реакции - от облекчение до скептицизъм. Посредник в разговорите за спиране на огъня беше Египет.

Минути след обявяването на примирието редица държави по целия свят приветстваха новината. Американският президент Джо Байдън определи случващото се като реална възможност за напредване към мира.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 5 Отговор
    Ликуват, че ако не са евреите, ще са умрели от глад. Явно им свършиха камъните и капитулираха безусловно.
  • 2 Squad

    7 5 Отговор
    Ликуват а има новини че пак са почнали да замерят с камъни полицията при някаква джамия, явно не искат мир тия , и Запада нетрябва да ги дондурка и поощрява тия терористи от арабистан
  • 3 Знаещ

    1 5 Отговор
    Е, как няма да се радват. Лошото е, че се мислят за победители. Смях, голям. Израел реално може да ги приключи за ден. Дано всичко е наред там, макар че се съмнявам
  • 4 Давай Кольо

    0 0 Отговор
    Давайте на всички и да отхвърляме този въпрос.Свобода за Палестина, Кюрдистан,Шотландия,Северна Ирландия,Косово,ДНР, и в Испания имаше някакви