Last news in Fakti

2 Юни, 2021 08:22 8 227 18

Хапчето, което промени секса

  • противозачатъчни-
  • секс-
  • хапче-
  • жени-
  • бременност

Историята на противозачатъчните хапчета е смятана за история на успеха

Хапчето, което промени секса - 1
Снимка: Shutterstock

На 1 юни 1961, на германския пазар се появява първото противозачатъчно хапче. В Германия и до днес го наричат просто „хапчето“ („Die Pille“). Откакто са изобретени, малките хапченца постоянно се усъвършенстват: съдържанието на хормоните в препаратите се оптимизира, за да се намали рискът за здравето на жените. За голяма част от тях ползването на противозачатъчни средства е днес нещо съвсем обичайно.

Само за омъжени жени. И само с изричното съгласие на съпруга.

Първото противозачатъчно хапче се появява на американския пазар през 1957 година под наименованието "Еновид". Първоначално тези хапчета са били изписвани само при нарушения в менструалния цикъл. Едва през 1960 година "Еновид" е официално пуснат в продажба като противозачатъчно хапче.

В Германия противозачатъчните хапчета също не си пробиват път веднага. Хормоналният препарат "Ановлар", пуснат на пазара през 1961 от фирмата "Bayer Schering Pharma", отначало също е бил изписван при менструални смущения - но само на омъжени жени и само с изричното съгласие на съпруга. А контрацептивното действие на препарата се е споменавало в упътванията за употреба само като един от възможните странични ефекти. Консервативното обществено мнение в онези години просто не е допускало по-разкрепостено мислене по тези въпроси. Жените, които са се предпазвали от нежелана бременност, са били смятани за "лесно достъпни", а самото приемане на противозачатъчни - за покушение срещу морала. Интересен факт е, че за разлика от ФРГ, в бившата ГДР са имали значително по-умерен подход към тази тема. Оралните контрацептиви се появяват там през 1965 година и са били раздавани безплатно.

Вълната от обществени промени, предизвикани от студентските протести в средата и края на 1960-те години, помита и натрупаните предразсъдъци спрямо противозачатъчните средства - не само в Западна Германия, но и в цяла Европа. Така наречената „сексуална революция“ довежда до дълбока трансформация на представите за секс и морал. Жените се сдобиват с невиждана дотогава свобода в отношенията с мъжете. Както в семейния, така и в половия живот на тях вече не се гледа като на второстепенна фигура. Жените получават правото сами да решават дали искат да забременеят или не, а това дава огромен импулс на еманципацията на жените и коренно променя представите за отношенията между половете.

"Хапчето" е най-популярно в Европа и в САЩ

Историята на противозачатъчните хапчета е смятана за история на успеха. Поне що се отнася до триумфалното им шествие в Европа и в САЩ, където и до днес живеят повечето жени, ползващи това контрацептивно средство. По света все още има обаче държави, в които популярността на противозачатъчните хапчета клони към нула. В Япония например жените ги ползват изключително рядко. Относително укорително е отношението към този вид семейно планиране и в Русия. Там това отношение се установява още по съветско време. Включително и сред лекарите.

Автор: Олга Солонар


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хо хо хо

    25 2 Отговор
    Хаха ще ви питам с тия коефициенти на раждяемост в Европа още повече спрямо тия в Африка Азия и Латинска Америка.
    Спокойно можем да кажем че Европа несъществува вече.

    Коментиран от #10, #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 глоги

    5 0 Отговор
    На 1-ви юни 1961-ва година, на германския пазар се появява първото противозачатъчно хапче. Хапче-лапче.
  • 5 смок

    12 1 Отговор
    А днес от 35-те пола, кой от тях ползва тези хапчета?
  • 6 джедай

    0 3 Отговор
    Тази кукла на снимката много ми прилича на испанката Джорджина Родригес.
  • 7 Нали

    11 1 Отговор
    Български учен беше с първия патент на това хапче. От статията не разбрах да се споменава.

    Коментиран от #15, #17

  • 8 Грета Тунберг

    3 2 Отговор
    Взела съм си хапчето и чакам гост.Защи се криеш гост?

    Коментиран от #12

  • 9 бушприт

    7 0 Отговор
    ТОВА ХАПЧЕ,ДЕТО СИ ГО ВЗЕЛА,Е ЗА ПСИХИЧНИ ПРОБЛЕМИ. НЕ Е ЗА ТОВА,ЗА КОЕТО ГО МИСЛИШ,ГРЕТКЕ!
  • 10 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хо хо хо":

    Е това ебдратия за началото на края ....

    Коментиран от #11

  • 11 Грета Тунберг

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Къде се скри малкия гост от Норвегия?
  • 12 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Грета Тунберг":

    Котенцето изкъпа ли го?
  • 13 ARGON

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хо хо хо":

    Целта на противозачатъчните хапчета е геноцид.
  • 14 Анонимен

    1 1 Отговор
    70 годишен и без хапче може да те оплоди. До 72 ако с простатата си ок, може мъжа да прави и има деца. Доказано, а не хвърлено ей така. Ако си Здрав, пазете си простатата, че 60 г с 20, от тия феодали, новобогаташи не им се пада на мъже над 30. Иzebaga целият град, де що има. Не една жена ми каза леви и десни комунисти все вие прави, а ответната страна лъже. Вашата работа е като тая, вълкът козината си мени, но нрава не. Съчетах няколко теми в една, но простено ви е, все пак изпълнявате Нов Проект бкпбспдпс, а ореди бяхте гврбопдпс. Дайте нещо да се посмеем, любовниците ви... Верно ли е, че Тома Томов на 80 имал любовница в НС....
  • 15 ALIBABA

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Нали":

    Известен американски химик от български(Еврейски)произход-с баща Сефарадски евреин от България и майка-ешкеназка еврейка от Австрия!!!!
  • 16 Snake

    2 0 Отговор
    Да не забременееш от мъжа си, а от "бежанец".
    Голям успех.
  • 17 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Нали":

    Карл Джераси - евреин живял в България.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: