Last news in Fakti

10 Юни, 2021 08:35 1 423 13

САЩ ще закупят 500 милиона дози ваксини за света

  • ваксини-
  • бедни страни-
  • нато-
  • търговски спор-
  • г-7

Страната е под натиск да положи повече усилия за засилване на ваксинацията в бедните страни

САЩ ще закупят 500 милиона дози ваксини за света - 1
Снимка: БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън ще предостави 500 милиона дози от ваксината Пфайзер на около 100 държави през следващите две години. Това съобщава Би Би Си като се позовава на американски медии.

Около 200 милиона дози ще бъдат разпределени в рамките на тази година, а останалите ще бъдат осигурени през 2022 г.

САЩ са под натиск да положат повече усилия за засилване на ваксинацията в бедните страни. Този ход идва непосредствено преди Байдън да предприеме първото си пътуване в чужбина като президент на САЩ.

Белият дом тепърва ще коментира официално плана за пускане на 500 милиона дози по целия свят. Но на въпрос дали правителството на САЩ има стратегия за ваксинация за света, Байдън сподели преди да се качи в правителствения самолет: „Имам такава и ще я обявя“.

Байдън заминава на международна обиколка, по време на която ще се срещне с европейски партньори и руския президент Владимир Путин. Осемдневната совалка ще започне със среща в четвъртък със среща с британския премиер Борис Джонсън, преди двамата лидери да тръгнат за форума на върха на Г7.

Той също ще се срещне с кралица Елизабет в замъка Уиндзор и ще се присъедини към първото заседание на върха в НАТО като президент. Байдън каза, че пътуването е за „Америка, която обединява световните демокрации.“

Един от основните фокуси на посещението на американския президент ще бъде срещата на върха на Г-7 - организация, в която влизат седемте най-големи икономики в света - Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ.

Срещата им тази година се провежда в Корнуол, Южна Англия. Лидерите ще пристигнат в петък, а срещите ще започнат на следващата сутрин. Основната тема на разговорите ще бъде възстановяването на Covid-19. Дневният ред включва също изменението на климата и търговията.

Очаква се Байдън да предупреди, че продължаващият търговски спор между Обединеното кралство и ЕС може да наруши мира в Северна Ирландия. В края на срещата Великобритания, като страна домакин, ще публикува документ, очертаващ договореното от лидерите.

Първата среща на най-високо между САЩ и Русия по време на мандата на Байдън ще се проведе в Швейцария на 16 юни. Белият дом посочи, че възнамерява да обхване „пълен набор от належащи въпроси“, включително контрол на оръжията, изменение на климата, руско военно участие в Украйна, руски хакерски дейности и затвора на руския дисидент Алексей Навални.

Путин от своя страна попари оптимизма за диалог миналата седмица, заявявайки, че се надява да се подобри „изключително ниското ниво на отношения“ между двете страни, но не очаква пробив.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САНДОКАН

    11 2 Отговор
    ИСКАМЕ БОТОКС...
  • 2 БАЙ Х@Й ‼

    8 0 Отговор
    С какво и от кого ще ги " КУПЯТ " ‼
  • 3 1212

    9 2 Отговор
    За света! Па то света е над 7 милиарда и от кого ще купите, от ваще си корпорации. Добре, че са американците пак да спасят света.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 kjl

    13 0 Отговор
    Ще напечатат още пари, ще ги дадат на тяхна си компания и ще си фалшифицират още малко брутния вътрешен продукт. Тези пари които се печатат са за сметка на целия останал свят, така че САЩ са "богати" защото грабят от другите и ги оставят бедни. Лицемерие ли се нарича това? Демагогия ли? Как? Но няма да е все така, казват мъдрите хора.
  • 6 Човек

    6 0 Отговор
    Кои ваксини, ония с изтекли срок на годност ли?
  • 7 Синът

    6 0 Отговор
    Светът ще се оправи и без помощта на Американците! Защо ли се натискат така да ни помагат....? Светът съществува не благодарение на Американците, това не осъзнаха!
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    на бай дън Да му открият лекарство за паркинсон първо,а после и по качествени памперси !като му гледам хала скоро ще го качат на количка........
  • 9 Рошко

    3 0 Отговор
    Демек дето оня ден се чудеха какво да ги правят техните, ше ги" купят" и "дадът" на света
  • 10 КАПИТАЛЪТ

    2 0 Отговор
    Ще подкрепят собствения си бизнес от обществената каца пак!
  • 11 Олееее

    2 0 Отговор
    И на нас ли ще дадат?
  • 12 hmhmhm

    0 0 Отговор
    А ! тоя още ходи ! или снимката е стара ?
  • 13 233

    0 0 Отговор
    Само не разбрахме за кой свят!?