Last news in Fakti

14 Юни, 2021 06:09 2 875 11

Край на "ерата Нетаняху", Израел има нов премиер!

  • израел-
  • премиер-
  • нафтали бенет-
  • бенамин нетаняху

Парламентът утвърди новото коалиционно правителство на страната, начело с националиста Нафтали Бенет

Край на "ерата Нетаняху", Израел има нов премиер! - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът на Израел утвърди новото коалиционно правителство на страната, начело с националиста Нафтали Бенет, и сложи край на 12-годишното управление на Бенямин Нетаняху, предаде news.bg, цитирайки Би Би Си.

Нетаняху беше премиер на страната в рамките на рекордните пет мандата.

Бенет положи клетва като премиер, след като сформираният от него кабинет получи доверието на 60 депутати, а 59 гласуваха против.

Новото правителство е сформирано от оглавяваната от него партия "Ямина" и центристката формация "Йеш Атид" начело с Яир Лапид. Двете партии се споразумяха Бенет да бъде министър-председател през първите две години от мандата, а през следващите две премиерският пост да бъде поет от Лапид.

Преди съставът на новото правителство да бъде гласуван от Кнесета, Нафтали Бенет произнесе реч пред депутатите. Той благодари на Нетаняху за продължителната му работа като премиер.

"Ние не винаги имахме съгласие помежду си, но вие и двамата пожертвахте много за благото на държавата Израел", обърна се към Нетаняху и съпругата му Сара.

Словото на Бенет беше прекъсвано многократно от възгласите на депутатите от "Ликуд" и другите лоялни към Нетаняху партии.

Той посочи, че всяко поколение е имало и ще има своите предизвикателства и всяко поколение има нужда от свои лидери. По думите му, Бенямин Нетаняху е направил много, но сега страната е изправена пред невиждано преди разделение.

"В историята на еврейския народ вече е имало моменти, когато разногласията са излизали от контрол, което ни е излагало на голяма опасност", напомни Бенет.

Той се изказа ласкаво за коалиционния си партньор Яир Лапид, като заяви, че е проявил "голяма национална отговорност, политическа щедрост и търпение".

Преди гласуването Нетаняху също говори пред парламента. Той определи Бенет като "фалшиво десен" и обвини партията му в предателство заради коалицията с лявоцентристката формация на Лапид.

В петък, когато бяха подписани коалиционните споразумения за новото правителство, Нетаняху го определи като "опасна коалиция на измамата и капитулацията" и обеща много бързо да го свали.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИЗБРАЛИ СА ЕДИН

    26 3 Отговор
    ОЩЕ ПО ЗЛОБЕН ЕВРЕИН ОТ ПРЕДИШНИЯТ!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ццц

    27 1 Отговор
    Дано тая година да е последната за всички управлявали 12 години!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бого молец

    3 1 Отговор
    Има, нафталин.
  • 8 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    11 2 Отговор
    Защо така падат всички режими, които ни заключваха и ни LockDown-ваха? На хората не им ли хареса да им "пазят живота", като им отнемат свободата?
  • 9 Госあ

    10 1 Отговор
    Сега остава и германците да направят правителство от националисти и всичко ще си дойде на мястото.
  • 10 Край и на Бибитковата ера !

    2 0 Отговор
    Беше като холера !!!
  • 11 Парлам

    4 0 Отговор
    Мулец няма да остене в Израел