ФАКТИ.БГ
  • иновации-
  • ес-
  • ек-
  • доклад-
  • швеция-
  • българия-
  • румъния-
  • технология-
  • иноватор-
  • новатор

Швеция е водещият новатор на ЕС, България е на дъното

ЕС постига по-добри резултати от свои конкуренти като Китай, Бразилия, Южна Африка, Русия и Индия, но се нарежда след Южна Корея, Канада, Австралия, САЩ и Япония

Публикувана: 22 Юни, 2021 12:31
42 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2152
Швеция е водещият новатор на ЕС, България е на дъното - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Швеция продължава да бъде водещият новатор на ЕС, следвана от Финландия, Дания и Белгия, като всички те са с доста над средните за ЕС резултати в областта на иновациите. В дъното на класацията са Румъния и България. Това показват данните от Европейския сравнителен доклад за иновациите за 2021 година.

ЕК публикува Европейския сравнителен доклад за иновациите за 2021 г., който показва, че резултатите на Европа в областта на иновациите продължават да се подобряват в целия ЕС. Резултатите от иновациите са се увеличили средно с 12,5 % от 2014 г. насам. Налице е постоянна тенденция на сближаване на резултатите в рамките на ЕС, като държавите с по-ниски показатели бележат по-бърз напредък от тези с по-високи показатели, което води до намаляване на различията между тях в областта на иновациите. Според Регионалния сравнителен доклад за иновациите за 2021 г. тази тенденция се наблюдава при иновациите във всички региони на ЕС. На световната сцена ЕС постига по-добри резултати от свои конкуренти като Китай, Бразилия, Южна Африка, Русия и Индия, но се нарежда след Южна Корея, Канада, Австралия, САЩ и Япония. Тазгодишният Европейски сравнителен доклад за иновациите се основава на преразгледана рамка, включваща нови показатели за цифровизация и за устойчивост на околната среда, като по този начин докладът отразява по-добре политическите приоритети на ЕС.

Основни констатации

Въз основа на показателите си държавите от ЕС се разделят на четири групи: водещи новатори, силни новатори, умерени новатори и проправящи пътя си новатори.

- Швеция продължава да бъде водещият новатор на ЕС, следвана от Финландия, Дания и Белгия, като всички те са с доста над средните за ЕС резултати в областта на иновациите.

- Налице е тенденция за географска концентрация на определените въз основа на резултатите групи, като водещите и повечето силни новатори са разположени в Северна и Западна Европа, а по-голямата част от умерените и проправящите пътя си новатори са в Южна и Източна Европа.

Швеция е водещият новатор на ЕС, България е на дъното

- Резултатите на ЕС в областта на иновациите са се увеличили средно с 12,5 процентни пункта от 2014 г. насам. Най-голямо е увеличението в Гърция, Естония, Италия, Кипър и Литва.

- Пет държави членки са отбелязали ръст на резултатите от 25 или повече процентни пункта (Гърция, Естония, Италия, Кипър и Литва). Четири държави членки са подобрили резултатите си с между 15 и 25 процентни пункта (Белгия, Финландия, Хърватия и Швеция). Резултатите на осем държави членки са се подобрили с от 10 до 15 процентни пункта (Австрия, Германия, Испания, Латвия, Малта, Нидерландия, Полша и Чехия). Останалите 10 държави членки са повишили резултатите си с до десет процентни пункта.

- Сравнението на средните стойности за ЕС с тези на подбрани конкуренти в световен мащаб сочи, че най-новаторската държава е Южна Корея, чиито резултати надвишават показателя на ЕС за 2014 г. с 36 %, а този за 2021 г. — с 21 %. ЕС води пред Китай, Бразилия, Южна Африка, Русия и Индия в тазгодишния Европейски сравнителен доклад за иновациите, но се нарежда след Канада, Австралия, САЩ и Япония.

- От 2014 г. насам резултатите от иновациите са се увеличили в 225 от общо 240-те региона. С времето се е наложила тенденция на сближаване на резултатите на регионите, като разликите помежду им намаляват.

- Най-новаторският регион в Европа е Стокхолм в Швеция, следван от финландската провинция Южна Финландия и от окръг Горна Бавария в Германия. На четвърто място се нарежда Ховедстаден в Дания, а на пето — Цюрих в Швейцария.

Изявления на членове на колегиума:

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, заяви: Европейските иновации, като например технологиите, залегнали в основата на новите ваксини срещу COVID-19, се оказаха от изключително важно значение за борбата с настоящата пандемия и за преодоляването ѝ. По-добрите резултати на ЕС в областта на иновациите са много позитивен сигнал. Инвестирането в иновации е инвестиране в способността ни да бъдем начело в технологичното развитие за постигане на устойчиви, цифрови и адаптивни икономика и общество.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел посочи: Ангажиментът на Европа за иновации е виден от непрекъснатото подобрение на резултатите ѝ в тази област. Всички държави членки и региони на ЕС инвестират повече в иновации и различията в областта на иновациите в ЕС намаляват. Оказвайки подкрепа на иновационния капацитет на Европа, програма „Хоризонт Европа“ ще насърчава високите научни постижения и ще подпомага най-добрите изследователи и новатори, които да насочват системните промени, необходими за осигуряване на екологосъобразна, здрава и устойчива Европа.

Елиза Ферейра, комисар по въпросите на сближаването и реформите, заяви: Иновациите все по-често са един от решаващите фактори за насърчаване на развитието и сближаването сред европейските граждани. Макар в тези важни доклади да се откроява постигнатият в голяма част от Европа напредък, продължават да съществуват значителни различия в областта на иновациите, особено в случая на по-слабо развитите и периферните региони. Преодоляването на тези различия е от изключително важно значение за икономическото, социалното и териториалното сближаване. Кохезионните фондове ще продължат да насърчават интелигентни и ориентирани към местните условия стратегии за иновации.

Европейският сравнителен доклад за иновациите предоставя сравнителен анализ на резултатите от инвестициите в държавите от ЕС, в другите европейски държави и в съседните държави в региона. С него се прави оценка на силните и слабите страни на националните системи за иновации и се помага на държавите членки да установят в кои области трябва да предприемат действия. Първият Европейски сравнителен доклад за иновациите беше изготвен през 2001 г. Европейският сравнителен доклад за иновациите демонстрира ангажимента на ЕС и на неговите държави членки към научни изследвания и иновации, в чиято основа са високите научни постижения и които са конкурентоспособни, отворени и насочвани от таланта. Чрез него също така се оказва подкрепа за разработването на политики за насърчаване на иновациите в Европа и се предоставя информация на създателите на политики в бързо променящите се условия в световен мащаб. Нещо повече, научните изследвания и иновациите представляват съществена част от координирания отговор на ЕС на кризата с COVID-19, като същевременно подпомагат устойчивото и приобщаващо възстановяване. Измерването на резултатите от иновациите е ключов елемент за постигането на тази цел.

Както се посочва в доклада от 2020 г. за постиженията на ЕС в областта на науката, изследванията и иновациите, през последните десетилетия около две трети от икономическия растеж в Европа се дължи на иновациите. Научните изследвания и иновациите повишават устойчивостта на нашите производствени сектори, конкурентоспособността на нашите икономики и цифровата и екологичната трансформация на нашите общества. Те гарантират и подготвеността за бъдещето и са от решаващо значение за постигане на целите на Европейския зелен пакт и на „Цифровия компас“. „Хоризонт Европа“ — програмата на ЕС за научни изследвания и иновации за периода 2021—2027 г. с бюджет в размер на 95,5 милиарда евро, ще спомогне за ускоряване на екологичната и цифровата трансформация на Европа. За същия период по линия на политиката на сближаване ще бъдат инвестирани над 56,8 милиарда евро в капацитет за научни изследвания и иновации, в цифровизация и в умения в подкрепа на иновативната и екологосъобразна икономическа трансформация на европейските региони. Тези цели са заложени и в основата на актуализираната промишлена стратегия на ЕС, в която се предлагат нови мерки за укрепване на гъвкавостта на нашия единен пазар. В стратегията се предлагат и мерки за противодействие на зависимостите ни в ключови стратегически области, както и за ускоряване на екологичния и цифровия преход — всички те ще спомогнат за подобряване на резултатите на ЕС в областта на иновациите. Освен това с Европейското научноизследователско пространство (ЕНП) ще се създаде единен, неразкъсан от граници пазар за научни изследвания, иновации и технологии, в чиято основа са високите научни постижения, като същевременно се стимулира навлизането на пазара на постиженията на научните изследвания и иновациите в целия ЕС.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
много поздрави от чешкия скулптор
1 Отговор
много поздрави от чешкия скулптор

Оценка:
-2 +12

Заа
2 Отговор
За иновации си трябват пари, а ние с тази икономика, парите ни отидоха в шкафчета и офшорки на Бойко и сие.

Коментиран от #12, #14, #16


Оценка:
-6 +21

Пингвин от БАН
3 Отговор
А тройния смарт чушкопек с уайфай и Блутут???

Коментиран от #31


Оценка:
-3 +13

Интересноо
4 Отговор
Казват че Службите за Сигурност унищожават Българи които се занимават с иновации по заповед от чужда държава!

Оценка:
-4 +9

Бесен Язовец
5 Отговор
Що тъй бе демократи соросня бг оново дъното?

Коментиран от #8, #10, #28


Оценка:
-4 +13

asd
6 Отговор
Нито един нов сорт Тикви, а тикви?
Тц тц тц ... срамота...

Нищо нищо... Все пак сте "умни"! Разкрихте световната конспирация с covid и как "нЕма такова жУотно!" ...от столчето в кухнята, глядайки "фейса" и "тубътъ".

Оценка:
-3 +11

Има факти и доказателства
7 Отговор
Най иновативни са МВР и ДАНС ,чрез иновативни СРС-та гледат баните на хората особено голи бабички!

Оценка:
-1 +11

Госあ
8 Отговор

До коментар #5 от "Бесен Язовец":


Ти каква руска техника имаш у вас

Коментиран от #11, #18


Оценка:
-10 +3

Емо
9 Отговор
Питайте русия на кое място по иновации е защото там поне се крадат чужди технологии що годе да има някакво развитие.

Коментиран от #22


Оценка:
-7 +2

гост
10 Отговор

До коментар #5 от "Бесен Язовец":


То й за ваксинирането сме последни, въпреки че тук става най-лесно и достъпно... Мат`ряла, мат`ряла като оправим и ще ги стигнем.

Оценка:
-5 +4

Бесен Язовец
11 Отговор

До коментар #8 от "Госあ":


Бързовар руски, кварцова лампа, Урал бензинов трион ..
! А ти кво краве имаш у вас?

Коментиран от #15


Оценка:
-3 +4

гост
12 Отговор

До коментар #2 от "Заа":


Ще рече човек,че преди това бяхме цъфнали и вързали и до тогава никое правителство не крадеше,тези крадяха,но и преди това "яко се крадеше и ще се краде и няма да свърши с "Бойко и сие".

Оценка:
-4 +1

13
Този коментар е премахнат от модератор.
asd
14 Отговор

До коментар #2 от "Заа":


"МиМиМиМи ... ако имахме пЪри ехеееееее ...ний к'виту сме умниии!"

Ако имахте пари щяхте да ги окрадете.

Оценка:
-0 +3

Госあ
15 Отговор

До коментар #11 от "Бесен Язовец":


Сигурно имаш и Газка да ги мъкнеш тези неща. С бързовара си топлиш вода и се къпеш и переш, а с бензиновия трион режеш дърва за зимата, е естествено и лампа ти трябва. Ехооо, нормалните хора са в XXI век и ползват перални, хладилници, печки, бойлери, лед осветление, смартфони...., естествено нищо руско

Коментиран от #17, #27, #35


Оценка:
-8 +4

гост
16 Отговор

До коментар #2 от "Заа":


За Лукойл даваме по 10 милиарда годишно, за Турски поток - 3 млрд, за АЕЦ Белене - 7 млрд. Само тези разходи са по 10 000 лв. от всеки работещ, или годишната издръжка на 2 милиона руски семейства (приблизително толкова са и у нас).

Оценка:
-0 +2

17
Този коментар е премахнат от модератор.
А ти въобще
18 Отговор

До коментар #8 от "Госあ":


какво изобщо разбираш от "космо-технологии" и техника бе,чушкопек с Голф-тройка?! Създай нещо в Родината си,после ми се прави на потурко с "модерно мислене"..

Оценка:
-0 +6

Виж Тикво до къде ни докара
19 Отговор
Твоето европейско развитие! И се надъхал после пак да печели избори...

Оценка:
-0 +5

Бива ни
20 Отговор
Чалгарите с татусите и мускулите какви технологии разбират,само как да откраднем и завлечем.Където по света стане престъпление българин е нанесен.Бива ни за лошо,за омраза,за завист,за злоба!Бива ни да минем метър,да скътаем данък,да караме с превишена скорост,да пием и да караме....Ето това е матРяла!Лош,лош материал!

Оценка:
-2 +4

asd
21 Отговор
"който иска да се превръща в ходещ магнит да се ваксинира !"

"А колко точно си малллоумен за да не вярваш на нещо, която можеш да видиш на много клипове? "

Долу лапите от Ганьо Магнита! Той е иновативен по простотии!
хахахахахахахахаха

Оценка:
-1 +2

Рико
22 Отговор

До коментар #9 от "Емо":


Докогато съществува Русия, България няма да бъде на последно място. Русия е толкова твърдо на последно място във всичко, че никой не може да я измести.

Оценка:
-6 +2

ккарикатури
23 Отговор
Странно как при 90% нелекувани заболявания с изобщо неясен произход и принича и механизми на действие твърдят за наука и развити и иновации та това е смешно а сме 2021-ва още през 2000-та се говореше че щяло да има незнам си какви неща
А и швеция в кво са лидер нация от кюрди и пияници.
Каква технология и в какво е дошла от шведистан

Оценка:
-1 +3

Хо хо хо
24 Отговор
наука се е развивала само на базата на технологии за да имаш военнонпревъзходство над врага тия смехории за "единен" пазар в науката и технологиите е смехотворен факт че след краят на студената война няма фундаментално ни едно откритие говоря ясно в таззи насока

Оценка:
-0 +1

Мунчо
25 Отговор
Да обаче сме N 1 по иновации за нощни шкафчета!

Оценка:
-2 +6

хихихихиии
26 Отговор
Абе Баце каза, че сме дъ бест!

Оценка:
-1 +3

Бесен Язовец
27 Отговор

До коментар #15 от "Госあ":


Руснаците и соц лагера ползваха битова техника и през 20 век, а,, сороснята " щом ги ползва от 21 век дообрее...

Коментиран от #30


Оценка:
-2 +2

МРГ
28 Отговор

До коментар #5 от "Бесен Язовец":


Държавата ни беше рушена 45г. от комунистическите бандити и руските кравари.Отделно България е и последната държава в която останаха още комунета.Как очакваш с 30 години демокрация да оправим нещо което е рушено 45г. ? След като всички държави в ЕС са добре устроени и развити ,а само ние сме зле ,очевидно проблема не е при другите ,а при нас и той е ,че руските мерзавци и робството което ни наложиха ни съсипаха държавата отвсякъде.Няма държава която е да е била под комунистически режим или под крилото на руските краваристанци и да е добре в момента.

Коментиран от #33


Оценка:
-2 +3

29
Този коментар е премахнат от модератор.
МРГ
30 Отговор

До коментар #27 от "Бесен Язовец":


Какво са ползвали тея руски мъpшu бе демагог продажен....САЩ когато са дали началото на IT технологиите през 60-те руските неандарталци още не са имали дори машини за произвеждане на тоалетна хартия..

Коментиран от #36, #39, #40


Оценка:
-3 +7

GitHub
31 Отговор

До коментар #3 от "Пингвин от БАН":


и лед осветен ключ за включване

Оценка:
-0 +1

Haha
32 Отговор
ама пък и са на първо място по кафяво-черна мафия и измет, така че, мерси, нека си ги държат иновациите за себе си и да си решат проблема с изнасилванията на шведски деца от мигранти ;)

Оценка:
-0 +2

Малоумник
33 Отговор

До коментар #28 от "МРГ":


Чехия

Оценка:
-1 +0

Пловдив
34 Отговор
Хайде, бе...! Не вярвам аз, в тази работа...!... Че ние, такова умно и работливо говедо си имахме, за водач...!

Оценка:
-0 +1

Механик
35 Отговор

До коментар #15 от "Госあ":


Абе, не бягай ти от въпроса на човека.
Кажи какво АМЕРИКАНСКО имаш у вас?

Коментиран от #37


Оценка:
-1 +0

Механик
36 Отговор

До коментар #30 от "МРГ":


Я кажи ти, тия АйТи технологии, ядат ли се, пият ли се, нещо в здравеопазването ли са?
Щото 60-те години, когато САЩ измисляха тия технологии, СССР бяха измислили безплатното здравеопазване, безплатните детски градини и безплатното образование.

Коментиран от #41


Оценка:
-3 +1

Факти
37 Отговор

До коментар #35 от "Механик":


Почти всичко което те заобикаля е измислено или създадено от САЩ,включително и платформата от която си пишеш платеното мнение в момента.Само износът на САЩ на година е над 2 трилиона долара което е повече от цялата икономика на руските дребосъци.От друга страна русия е държава която не произвежда абсолютно нищо,а предимно присвоява и краде.Държава паразит демек.Не случайно руснаците изостават с 100 години от света.

Оценка:
-1 +1

38
Този коментар е премахнат от модератор.
Бесен Язовец
39 Отговор

До коментар #30 от "МРГ":


Марhата е задлъжняла 27 трилиона, а колониите от Балканите тънат в мизерия след 1989г!!!

Оценка:
-1 +1

Комуниста
40 Отговор

До коментар #30 от "МРГ":


Говедарите само гледаха звездите, а СССР вече летеше между тях! Вечно догонващата соросидна кочина!!

Коментиран от #42


Оценка:
-2 +0

Рашка е в колапс
41 Отговор

До коментар #36 от "Механик":


Те и северна корея са на същия принцип ама виждаш до къде са я докарали..С единствената рсзлика ,че сесесерето се пукна на парчета

Оценка:
-0 +0

42
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Лютви Местан
Лидерът на ДОСТ коментира думите на съпредседателя на ПФ Красимир Каракачанов, че заради срещата си с турския премиер Бинали Йълдъръм, Местан ще настъпи „българска мина”:
Това е само едно предизборно каракачанско ръмжене!"

Още бисери