Last news in Fakti

3 Юли, 2021 11:08 4 752 16

Топ ракета пази брега на Израел

  • израел-
  • ракета-
  • рафаел-
  • rafael-
  • sea breaker

Sea Breaker нанася с хирургическа точност удари на разстояние до 300 км

Топ ракета пази брега на Израел - 1
Снимка: Рафаел

Израелската държавна отбранителна компания Rafael Advanced Defense Systems Ltd. представи новата ракетна система Sea Breaker, която е от пето поколение и с голям обсег на действие. Това е автономна система с прецизно насочване за атаки срещу различни морски и наземни цели.

Системата Sea Breaker увеличава способностите на военноморските и артилерийски бойни единици. Разработена е, за да преодолява предизвикателствата на съвременното бойно поле, като използва високотехнологичните решения с прецизно насочване на Rafael.

Sea Breaker нанася с хирургическа точност удари на разстояние до 300 км. Системата разполага с усъвършенстван инфрачервен търсач, идеален за неподвижни или движещи се морски и наземни цели, в среда с ограничен или забранен достъп (A2/AD), в крайбрежни води, включително край архипелаг, както и при изпълнението на задачи, при които ракети с радиочестотно насочване не са ефективни.

Sea Breaker може да се изстрелва от военноморски платформи с различен размер – от малки ракетни катери до корвети и фрегати. Версията за сухопътни операции е основно за бреговата отбрана и използва пусковите установките на мобилните ракетни системи SPYDER на Rafael. Батареята разполага със самостоятелни системи за изстрелване, или действа като интегрирано решение с команден и контролен център и различни сензори, според изискванията на клиента.

Използвайки изкуствен интелект, Sea Breaker осъществява задълбочено проучване и съпоставка на получената информация за терена – уникална технология на Rafael, която се е доказала в бойни действия. Това позволява автоматичен захват на целите (ATA) и автоматичното им разпознаване (ATR). Системата има пълна оперативна способност дори и в зони, където липсва глобална навигационна спътникова система (GNSS), без да се влияе от метеорологичните условия. Ракетата e защитена от радиоелектронно противодействие (ECM). Според вида на изпълняваната мисия Sea Breaker дава възможност за бързо наблюдение на морето и ниско прелитане над земята.

Летяща с висока дозвукова скорост, Sea Breaker има многопосочна, синхронизирана способност за атака при предварително изготвени планове в зависимост от точките, азимута, ъгъла на удара и избора на определена точка в целта. Това осигурява голяма вероятност за успех на мисията. Бойната глава е с тегло от 113 кг, като атакува, взривява и раздробява целта. Само един-единствен удар е достатъчно ефективен, за да неутрализира кораб с размер на фрегата.

Дейта линкът на ракетата дава възможност за получаване на информация и взимане на решения в реално време. Той позволява също така и тактическо обновяване на данните. Ракетата може да прекъсне полета си по средата, както и да бъде направена оценка на нанесените поражения.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всеки

    14 3 Отговор
    се хвали. При една патаклама едните ще са доволни,другите ще плачат/ако са живи/. Въпроса е кой кого.

    Коментиран от #2

  • 2 един от стадото

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Всеки":

    не кой кого, а кой по колко. Никой не е вързан и дано не разберем на кой му сече пипето по- вече

    Коментиран от #4

  • 3 ПЕЕВ

    15 18 Отговор
    ЕВРЕИТЕ ВЛАГАТ МНОГО ПАРИ В ЗАЩИТА.УРЪЖИЯТА ИМ СА БЕЗУПРЕЧНИ.

    Коментиран от #7

  • 4 В.Г.З.

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "един от стадото":

    "по- вече" - За твоето пипе вече сме наясно!!!

    Коментиран от #6

  • 5 GnG

    18 7 Отговор
    Не бих се учудил, ако след тази РЕКЛАМА, България се СДОБИЕ с нови израелски ракети !

    Израел разполага с ресурси за ПРОИЗВОДСТВОТО на тези ракети, а България разполага с ПРОДАЖНИ АДМИНИСТРАТОРИ, които са готови да затрият БЪЛГАРСКИЯ РОД, "за няколко долара повече" !

    Коментиран от #15

  • 6 Ерец

    2 9 Отговор

    До коментар #4 от "В.Г.З.":

    В дадения случай се потвърждава ,че най-добрата защита е АТАКАТА !В най-скоро време и от Elbit Systems ще представят система за защита , която не е правена досега нито от САЩ или Русия .
  • 7 Ерец

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "ПЕЕВ":

    Коментарът ми(6) е за Вас .
  • 8 БГ ЕС НАТО

    8 4 Отговор
    А ние кога ще си купим такива или старшините гледат да не обидят Малкия Мук
  • 9 SONY

    8 4 Отговор
    Израел много дръпнаха напред в производството на оръжия . Високогехнологични и много качествени .
  • 10 Леонсио

    6 9 Отговор
    Пусин мига на парцали в бункера .
  • 11 Майстор Джепето

    4 8 Отговор
    Путьонио не може да излезе от бункера, защото носът му е станал към 3метра и се е заклецал.По балалайката ми се оплака
  • 12 Аненербе

    5 3 Отговор
    Един хиперзвуков Кинжал и от ционисткото змийско и сатанистко гнездо Исрал ще остане само един лош спомен
  • 13 Yahudi

    5 3 Отговор
    Ако Краваря се разпадне. Една седмица след това няма да ги има.
  • 14 Поп Кръстю

    1 2 Отговор
    Ако имаха тази ракета те никога нямаше дая коментират да издават сами воената тайна на ракетата .Израел мечтае за този род ракети.Мечтането е безплатно.
  • 15 Мирослав

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "GnG":

    Спокойно нас руснаците ни посъветваха да си купим морашно остаряла Шведско-Германска ракета за корабите,които се строят и са последен клас,вместо да си вземем норвежката например,която е 5 то поколение и е най-добрата в света. Така че спокойно докато има такива,като теб няма опастност в България да имаме оръжие от най-висок клас било то еврейско или каквото и да е. Слава богу,че поне със самолетите не мина номера,че и там ни съветваха да вземем шведските и то модификация,която вече извадена от употреба фори в самата Швеция,но в руските медии обясняваха всеки ден как бил мн добър самолет по-добър от ф-16 и България трябвало него да вземе,е този добър самолет вече никъде не лети и ако го бяхме взели вече трябваше да го модернизираме с пари от кухата руска кратуна на Радеф и такива като теб,но слава богу не стана. За съжаление обаче номера стана с въоръжението за новите кораби взехме оръжейна система която е изватена от употреба в мн страни и след няколко год ще трябват пари за модернизация,но руснаците ни казаха че била добра и вместо да купим най-новата в света която е на същата цена взрхме стар боклук на няколко десетилетия за да се чувстват в безопастност братушките. Така че драги ми смехурко спи спокойно,докато има такива,като теб и великия ни президент каквато и реклама да има колкото и иновативни оръжия да излизат на пазара при нас няма шанс да дойдат ние ще сме си вечно аналогови за да са спокойни братята да си взривят складове и заводи колко им е ке
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.