16 Февруари, 2013 10:00 1 268 2

Чакаме отговора на "Хизбула" за атентата в Сарафово

  • атентат-
  • сарафово-
  • "хизбула"

Днес се очаква в официално изявление „Хизбула” да отговори на обвиненията на България, че стои зад атентата на летище Сарафово, извършен от двама членове на организацията, при който загинаха петима израелски туристи и един български гражданин – шофьорът на автобуса.

По-рано представители на групировката обясниха, че ако има допълнително становище, то ще бъде обявено от лидера на „Хизбула“ шейх Сайед Хасан Насрала днес, защото обсъждането на такъв чувствителен въпрос може да бъде направено само от високопоставен служител на организацията.

Насрала ще произнесе реч в ливанската столица Бейрут по повод убийството на трима от ръководителите на шиитската партия. Това ще бъде първата публична поява на Насрала, откакто България обяви, че съществува обосновано предположение за връзка на военното крило на "Хизбула" с терористичния акт на летището в Бургас през лятото на миналата година.

По принцип от „Хизбула“ не коментират и не поемат отговорност за терористични актове, тъй като твърдят, че подобни действия не са част от тяхната тактика. Според приближени до групировката, тя категорично отрича да е замесена в атаката.
 
Според източници на информационното издание „Ал Монитор”, организацията разглежда българското обвинение двустранно: като свързано с очакваната нова фаза на конфликта в Сирия и като част от „глобалната война”, водена от Вашингтон и Израел срещу “Хизбула“. Втората интерпретация е свързана с дългогодишната разузнавателна война между групировката и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще се чуе

    0 0 Отговор
    С толкова чифути в управлението ще се получи не от US съветницата и нейните 2 корвета, а и от изток. Що не.
  • 2 СССР

    0 0 Отговор
    какво чакате отговора е ясен нека да представят доказателствата