Last news in Fakti

1 Септември, 2021 04:17 4 504 57

1 септември 1939 г. Хитлер напада Полша

  • хитлер-
  • полша-
  • нападение-
  • втора световна бойна

Европа и светът са въвлечени в най-кръвопролитната война

1 септември 1939 г. Хитлер напада Полша - 1
Снимка: Shutterstock

На 1 септември 1939 г. Адолф Хитлер напада Полша. Нападението започва вечерта на 31 август 1939 г., когато група въоръжени есесовци нахълтват в сградата на радиостанцията на крайграничния по това време с Полша германски град Глайвиц. Като дават няколко изстрела пред микрофона, хитлеристите прочитат предварително съставен на полски език текст, който съдържа призив за война на Полша срещу Германия. За още по-силна заблуда на германския народ Хитлер инсценира подобни "нападения" и в други участъци на германо-полската граница. Скоро след това немските радиостанции предават в ефир извънредни съобщения за уж извършено от поляците нападение върху германска територия. Като доказателство се изнасяли на показ трупове на "полски военнослужещи", които в действителност били разстреляни от есесовците германски престъпници, взети от затворите на Третия райх.

Този отвратителен ход за "нападение" на поляците прелива чашата на "германското търпение" и Хитлер дава заповед за нападение. Полската армия, която не била готова за нападение, се изправя пред немската войска без противотанкови оръдия и танкови дивизии и буквално е пометена с решителното превъзходство в участъка на пробива. Това е началото на Втората световна война. Англия и Франция, свързани с Полша чрез съюзнически договори, обявяват война на Германия на 3 септември 1939. Същият ден във войната се включват Австралия и Индия, а седмица по-късно и Канада. В началото на октомври и последните полски войници се предават и Варшава пада под немско командване. С декрет на фашисткото правителство от 8 октомври западните области на страната са обявени за "германски земи" и присъединени към Третия райх. Останалата територия на окупираната от хитлеристите Полша започва да се нарича "генерелгубернаторство".

От момента на започването на германо-полската война до пролетта на 1940 г. Англия и Франция, от една страна, и Германия ,от друга, в действителност не водят военни действия в Западна Европа. Юридически тези страни се намират в състояние на война, съществува фронт, където са съсредоточени огромни войскови контингенти, но там цари спокойствие. Тази ситуация остава в историята под наименованието "Странната война".Това име идва от френския език, но то има друго значение в превод от немския-"комичната война".

"Странната война" приключва на 9 април 1940 г. с германското нахлуване в Дания и Норвегия без предупреждение.

Но да се върнем към средата на септември месец 1939 г. СССР пристъпва към реализация на договореностите от подписания през август 1939 г. Пакт Молотов – Рибентроп. На 17 септември 1939 г., след разгрома на полската войска от немците и падането на полското правителство, Червената армия навлиза в Западна Белорусия и Западна Украйна.

На 28 септември 1939 г. е подписан Договорът за дружба и граници между СССР и Германия, от външните министри на двете страни Вячеслав Молотов и Йоахим фон Рибентроп, с който се признава унищожаването на независимата полска държава.

Според договора на територията на бившата полска държава се установява граница между Германия и СССР, която е окончателна и двете страни се задължават да не допускат намеса на трети държави. Тази граница се разглежда като основа за развитието на бъдещи приятелски отношения между двете страни. Договорът и секретните протоколи към него са следствие от Пакта Молотов - Рибентроп и фактически осигуряват тила на Германия.

Според подписания секретен протокол Западна Белорусия и Западна Украйна влизат в състава на Съветския съюз. Едновременно с това СССР настоява за подписване на съглашения с Естония, Латвия и Литва, според които да получи право за въвеждане на свои войски в техните територии. След като това се осъществява в тези републики са проведени избори за законодателни органи, които са спечелени от комунистическите сили. През 1940 г. Естония, Латвия и Литва влизат в състава на СССР.

Чрез сключените съветско-германски договори от 1939 г. , в това число и пакта Рибентроп-Молотов, нацистка Германия и СССР си поделят сферите на влияние в Европа, в съответствие с които в началото на Втората световна война в състава на СССР са включени Западна Украйна и Западен Беларус, а през 1940 г. и Прибалтика, Бесарабия (Молдова) и Северна Буковина.

В резултат на всички тези действия в състава на СССР са включени значителни територии с население 14 млн. души. Границата на страната е отместена на запад в различни места на разстояние от 300 до 600 км.

Часовникът за плана "Барбароса" започва да тиктака.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    22 38 Отговор
    За руснаците и местните подлоги войната започва 41-а и е освободителна :)

    Коментиран от #13, #42

  • 2 4 април 2021

    28 11 Отговор
    Бойко падна. С 200!

    Коментиран от #3

  • 3 11 юли

    18 11 Отговор

    До коментар #2 от "4 април 2021":

    Виксинихахме толупа с втора доза. Мисирките плочат

    Коментиран от #18

  • 4 Хайл

    13 27 Отговор
    Честит ПРАЗНИК, най-вече на братушките, че чичо Хайни се полакоми и поиска и САЩ иначе ако си беше седял на д-то сега Великия Германски Райх щеше да гранички с Китай
  • 5 Наблюдател

    37 14 Отговор
    Статията представя щатската гледна точка : германците са лоши, съветският съюз са лоши... То в тази статия добри няма, щото на сцената не са излезли великите кравари. 😜

    Коментиран от #10, #41

  • 6 МИЛЕНИУМ

    22 13 Отговор
    ХИТЛЕР е бил психопат и садистично чудовище

    Коментиран от #9

  • 7 среднощен

    28 1 Отговор
    "Аз съм сериозно убеден, че света управляват съвсем побъркани. А непобърканите или се въздържат, или не могат да участват"; "Побърканите винаги постигат своите цели по-добре, отколкото здравите. Това произхожда от факта, че за тях няма никакви нравствени прегради: нито срам, нито истина, нито съвест, нито дори сърах"...???; Из дневника на Лев Толстой....
  • 8 Сатъра на Хана

    24 5 Отговор
    Мюнхенското Споразумение от 30 Септември 1938 година е договор подписан между Хитлер и Мусолини представляващи Германия и Италия от една страна и Деладие и Чембърлейн представляващи Франция и Великобритания от друга страна .. с което Судетска Област от Чехословакия е анексирана от Германия, като по-късно 1940 година това става и с цяла Чехословакия. ... Много историци считат тази дата за началото на Втората Световна Война

    Коментиран от #12, #16

  • 9 среднощен

    14 14 Отговор

    До коментар #6 от "МИЛЕНИУМ":

    Да така е... Но, не само Хитлер... По време на "Голямата чистка" /1925-28г./ в Русия са избити над осем милиона души...! А, това е по "официални данни" - "неофициалните" са съвсем различни... Сталин също не е бил "цвете"...

    Коментиран от #14, #25, #36

  • 10 Сатъра на Хана

    27 1 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    А през самата 1939 година Форд мотърс къмпани продава трансмисии за танкове на Вермахта, Диърборн трибюн ,-притежаван от Хенри Форд публикува записките от Цион,а самия Хенри Форд получава от специалния пратеник на Хитлер, Ото Скорцени Железен Кръст на Третия райх.

    Коментиран от #37

  • 11 Костова

    30 1 Отговор
    През 1939 година не съществува държава Украйна. Как може съветската армия тогава да влезе в Западна, Северна или Южна част на несъществуваща държава? Има съветска
    украинска република. Михайлов май е чел новите украински учебници. А сегашната Западна Украйна 1939 година е била полска територия. След войната по разпореждане на Сталин тя става украинска.
  • 12 Костова

    30 3 Отговор

    До коментар #8 от "Сатъра на Хана":

    Точно така. Чехословакия я забравиха съвсем. Тогава Хитлер просто си я присвоява и никой нито в Англия, нито в Америка не пише и не казва нито едно протестно слово. А тук в статията, видите ли, СССР влиза през 1939 в Украйна. В статията също не пише, че още преди хетлериската армия да влезе в Полша, полското правителство побягва от страната. Как да се бие армията им когато знаят за предателството на тяхната власт.
  • 13 Гост

    25 5 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    1941 година за руснаците не започва просто войната, а започва Великата отечествена война. Когато нападат на обикновения човек отечеството, децата и жената му и се юрва да ги брани, тогава и започва за средностатистическия съветски гражданин войната. А останалия свят да си смята датата както си иска.
  • 14 Димитър

    29 5 Отговор

    До коментар #9 от "среднощен":

    Тези 8 милиона избити от Сталин през 1925-1928 години, от книгите на Владимир Резун (Виктор Суворов) ли ги преписа? Тъй като официалните регистри още са засекретени, свободна почва всеки да си измисля каквато цифра иска. И само в Русия ли ги е избивал Сталин или из целия Съветски съюз, тъй като опозиция по онова време е имало из всички републики? Сталин е бил нееднозначна личност, да. Но под негово ръководство СССР извоюва победата. Така че много грехове могат и да му се изтрият.След като ги има написаните черно на бяло фашистки планове какво са готвели да сторят със славяните. Да оставят една малка част от населението за тежка работа, останалите - на физическо унищожение.

    Коментиран от #15, #23

  • 15 ????

    21 8 Отговор

    До коментар #14 от "Димитър":

    Какво му обясняваш на този промит мозък? Да не говорим, че след 20 години ако продължава пренаписването на историята ще се окаже, че не Хитлер и нацистка Германия са нападнали СССР, а те са нападнали Германия! Какъв е смисълът да просвещаваш хора с промити мозъци.
  • 16 падналия ангел

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сатъра на Хана":

    Полша и Унгария също откъсват части от Чехословакия! И то след предварителни споразумения с чичо Ади. Май за Полша преговаря външния им министър-Плисуцки ако не се лъжа за името.

    Коментиран от #17

  • 17 падналия ангел

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "падналия ангел":

    Грешка Йозеф Пилсудски, има снимка в Укикито с разяснение- Германският посланик Ханс-Адолф фон Молтке, Йозеф Пилсудски, германският министър на пропагандата Йозеф Гьобелс и министърът на външните работи на Полша Йозеф Бек на среща във Варшава, 15 юни 1934 г., 5 месеца след подписването на Договора за ненападение между Германия и Полша
  • 18 А ЗАЩО И ДАЛИ ФАТМАКОВ

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "11 юли":

    СЕ ВАКСИНИРА ТАЙНО ...??

    Коментиран от #19

  • 19 Ми........

    1 8 Отговор

    До коментар #18 от "А ЗАЩО И ДАЛИ ФАТМАКОВ":

    Айлякчията- Фигурант е шумкар , това с ваксинирането му е голяма конспирация !
  • 20 Иван

    9 4 Отговор
    11-ти Септември 2001 е върха на айсберга.......американските сатанисти изпревариха техните учители-германските сатанински нацисти.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иван

    14 3 Отговор
    Полските панове защо са се предали, след като Индия, Англия, Австралия и Канада са застанали решително зад тях?

    Коментиран от #56

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Иван

    3 1 Отговор
    Маймуните нямат ли право да бъдат споменавани? Каква е тази дискриминация?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Иван

    6 2 Отговор
    Германски нацисти в полска радиостанция........то и Осама Бин Ладен се представяше от 6-7 човека.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Антиваксърян

    8 5 Отговор
    А не схващате ли че жидовския сайт , факти ви прави на маймуни ?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ало има ги в

    5 10 Отговор

    До коментар #25 от "Kcaniba":

    Руската академия на науките, според изследване на самите руснаци до 1953г. комунистите на Сталин са избили над 40 000 000 руснаци.

    Коментиран от #35

  • 34 Иван

    8 1 Отговор
    Боклуците Обама и Тръмп обвиняваха Башар Асад че използвал химически оръжия срещу цивилни.
  • 35 Д'мин

    14 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ало има ги в":

    Аха даже и в задруската академия на науките! Спрете с тези измишльотини! Солженицин ги дава 44 млн. но за периода 1917-1959г. В едно друго интервю за западни медии добавя още 66 млн. и стават 110 млн. при население на СССР преди войната от 170 млн. Друг западен "специалист" Робърт Конкуест дава цифрата 9 млн. Големите сталински репресии са в периода 1937-1938г. и жертвите са-"600 000 издадени смъртни присъди".От 1930 до 1953 г. близо 3,8 млн. души са били задържани и 786 хил. са осъдени на смърт. Точността на тези числа не се оспорва от професионалните историци. Престанете с "простата" математика!
  • 36 Гошо

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "среднощен":

    Ти руснаците ще ги изкараш повече от китайците бе
  • 37 Гошо

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сатъра на Хана":

    Да не забравяме и друго Хитлер е съавтор на Дисни "Снежанка и седемте джуджета "
  • 38 ДаЗдраПерМа

    6 0 Отговор
    руснаците имат комисия по охраната на държавната тайна която беше атакувана с десетки хиляди подписа да отвори папките но до 2044г няма да има никой достъп ло тях. По времето на Елцин един единствен следовател получава "ключа" и 8 год систематизира информацията. Издават се няколко книги с големи подробности до ниво колко клечки за зъби са доставени но и неговата работа е прекратена. Много преувеличени (в пъти) данни са публикувани на Запад от измислени историци.
  • 39 ДаЗдраПерМа

    9 1 Отговор
    Руснаците имат много трофейни документи и ме кефят когато публикуват извадки към някоя актуална дата. Наскоро извадиха на бял свят документи как украинците са работили за фашистите и са се трепели един друг. Напомня ми съвременната водна блокада на Крим как Украйна мори без вода своите граждани на "окупираната" територия.
  • 40 ДжафДжаф

    8 1 Отговор
    По правило историята се пише от победителите, но проблема на англо-наглите, е че не са съвсем победители! Да не говорим, че ако Хитлер не се беше полакомил за руските ресурси, то сега основният международен език вероятно щеше да е немският! В горната публикация има поне няколко фактологични грешки! 1/ Втората световна война не започва на 1.9.1939-та, а много по-рано през 1936-та по време на испанската гражданска война, когато Германия и Италия се намесват открито на страната на Франко, а т.н Западни демокрации- Англия и Франция блокират с флотите си испанските брегове за да не допуснат доставката на оръжие и интербригадисти от СССР. Впрочем в Испанската гражданска война участват над 1000 български интербригадисти, което сами посебеси доказва, че войната там така или иначе е добила мащаба на световна!!! Дефакто Англия и Франция през1936-та са съюзници на Хитлер и Мусолини. Историята се повтаря през 37-ма- аншулса на Австрия и 38-ма окопацията на Чехословакия, когато впрочем Полша е съюзник на Хитлер и участва в окупацията на част от Чехословакия!! Англия обявява война на Хитлер на 2.9/1939-та, поради което те смятат това за началото на втората световна, но това си е тяхната версия на историята. Не виждам защо ние трябва да приемем тази версия!?? 2/Факт, е че дори след подписването на договора Рибентроп- Молотов, СССР продължава да действа за създаване на анти хитлериски съюз. Такива докозотелства има дори в българската история- Соболевата акция например! Та
  • 41 Роза

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    В политиката няма добри и лоши,има само интереси,преди всичко икономически и териториални.Войните се водят за пари и за чужди земи,и така е било през всички времена в човешката история.
  • 42 ще има и още

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    В връзка с написаното от теб ще добавя и че не е много коректно да се пише , че полската армия е била тотално разгромена от германците, и че СССР просто е влязъл ей така - да си вземе своето при "свършен вече факт". Полският военен отпор става все по-ожесточен и гермаците започват сериозно да зациклят - Вермахта все още не е това което ще бъде след 1 - 2 години. И точно тогава идва удара в гръб за поляците, едва тогава нещата стават безнадежни и приключват. По същата причина и войната на Запада с Германия не е "странна". Към онзи момент те не знаят ако влязат в реална битка с Германия, дали тази битка ще бъде само с Германия или и със СССР и с целият негов ресурс. Военните планове на Франци и Англия от 1940г. разглеждат война с двата "съюзника" - Германия и СССР ( операция Щука например - за бомбандирането от френската колония Сирия на единствените работещи нефтени находища в СССР - тези в Кавказ. След окупацията на Франция, германците предоставят на СССР тези планове - като дата на бомбандировките е предвидено някъде около месец преди германското нахлуване във Франция - събитията просто изпреварват френско-английските планове. А гермаците само след година горчиво ще съжеляват за този свой "съюзнически" жест към СССР - осъзнал колко брутално е уязвим СССР започва активно разработка на нефтени находища във вътрешността на страната за да си гарантира суровинната си сигурност).
    А и начина по който германските медийни манипулират обществото в навечерието н

    Коментиран от #44

  • 43 Черна котка

    2 0 Отговор
    И кой каза: The war is business! ...Всичко останало е театър и манипулация, за да се стигне до конфликти и да се печели от тях. Главните клоуни се сменят. Ако сте забелязали са все прости и необразовани, но с амбиции до небето. Тяхната цел е да са основно занимание на простолюдието и всички да си мислят, че клоунът ръководи и решава.
  • 44 Ти преби коча

    7 2 Отговор

    До коментар #42 от "ще има и още":

    Публикувано във факти.бг: разглеждат война с двата "съюзника" - Германия и СССР

    Абе, кога Германия и СССР са били съюзници, че нещо съм го пропуснал??

    Коментиран от #48, #53

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гина Костадинова Антова Димитрова

    2 2 Отговор
    Хитлер е най-добрият човек когото познавам!
  • 47 дружина полска

    4 0 Отговор
    е сдала екипа за 1 месец?! Ква война ? Те са си дружки. Дръвчат се само на руснаците, ама внимават... и точат зэбки за "братска" Западна Украина.
  • 48 ще има и още

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Ти преби коча":

    Не напразно съм поставил думата съюзници в кавички. Официално никога не са били такива но буквално до 22 юни 1941г. действат като съюзници - Сталин прилапва Прибалтика, Хитлер - Норвегия, прекрасни търговски взаимоотношения - последният влак с въглища за Германия преминава границата половин час преди нападението. Пък и най-малкото - виж кадрите на съвместните военни паради в Полша. Лицемерието не е патент на нашето време ! Тогава на Запад са наясно с това ( днес също ) и точно поради тази причина разглеждат Германия и СССР като съюзници - хайде компромисно нека го наречем - като потенциални съюзници.

    Коментиран от #49

  • 49 Ти преби коча

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "ще има и още":

    Ми, то по тая логика "съюзници" са също Англия, Франция, Германия. Те също преди СССР подписват Пакт за ненападение. През 1938 Хитлер присъединява Австрия към Германия и нахлува в Чехословакия - през същата година в Мюнхен Англия, Франция, Германия и Италия подписват договора за присъединяване на Судетската област към Германия, въпреки всички международни норми.

    Коментиран от #50

  • 50 ще има и още

    0 3 Отговор

    До коментар #49 от "Ти преби коча":

    Е да де, но не правят съвместни военни паради във взаимно поделени територии, нали така...... Меко казано - различно е. Споразуменията, които посочваш имат за цел да се озаптят амбициите на Германия и тя да си получи обратно онова, което е закубила във Версай през 1919г. Самите Франция и Великобритания не прибавят и сантиметър нови територии, докато за СССР ...... ами както казах - различно е.

    Коментиран от #51

  • 51 Ти преби коча

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "ще има и още":

    СССР също не прибавя нови територии, така че, не е различно а е същото
  • 52 Ще има и още

    0 2 Отговор
    Между 1939 и 1941 прибавя "своята част" от Полша, прибавя прибалтийските републики, прибавя част от Финландия и нищо от това не се случва без одобрението и съгласието на Германия. Няма да е зле асъл да вземеш и да прочетеш нещо......

    Коментиран от #54

  • 53 Поланд

    0 2 Отговор

    До коментар #44 от "Ти преби коча":

    верно доста си пропуснал - имат и общ парад вермахта и червената армия! ся да не се гътнеш от изненада!

    Коментиран от #55

  • 54 Ти преби коча

    5 0 Отговор

    До коментар #52 от "Ще има и още":

    За Полша се запознай с Линия „Кързън“
    За Финландия се запознай с линията„Манерхайм“
    За Прибалтийските републики се запознай с осъществяването им на договорна основа, със съгласието им, което бе в съответствие с тогавашното международно и държавно право.
    Трябва четене, не интернет-там информацията е изкривена.
  • 55 Ти преби коча

    7 0 Отговор

    До коментар #53 от "Поланд":

    Съвместният парад на Вермахта и Червената армия е в Брест, а Брест е до линията"Карзън" в съветската част, и то не е парад , а по скоро немските войски напускат изконно руските земи определени от международен договор, които СССР си връща от Полша.
  • 56 предполагам

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    както са "застанали", така са си стоели "застанали".
  • 57 Gowo

    0 0 Отговор
    На 28 септември 1939 г. е подписан Договорът за дружба и граници между СССР и Германия,.....куде е величествената война мр дрогари
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания