ФАКТИ.БГ
  • хитлер-
  • полша-
  • нападение-
  • втора световна бойна

1 септември 1939 г. Хитлер напада Полша

Европа и светът са въвлечени в най-кръвопролитната война

Публикувана: 1 Септември, 2021 04:17
57 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2477
1 септември 1939 г. Хитлер напада Полша - 1
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

На 1 септември 1939 г. Адолф Хитлер напада Полша. Нападението започва вечерта на 31 август 1939 г., когато група въоръжени есесовци нахълтват в сградата на радиостанцията на крайграничния по това време с Полша германски град Глайвиц. Като дават няколко изстрела пред микрофона, хитлеристите прочитат предварително съставен на полски език текст, който съдържа призив за война на Полша срещу Германия. За още по-силна заблуда на германския народ Хитлер инсценира подобни "нападения" и в други участъци на германо-полската граница. Скоро след това немските радиостанции предават в ефир извънредни съобщения за уж извършено от поляците нападение върху германска територия. Като доказателство се изнасяли на показ трупове на "полски военнослужещи", които в действителност били разстреляни от есесовците германски престъпници, взети от затворите на Третия райх.

Този отвратителен ход за "нападение" на поляците прелива чашата на "германското търпение" и Хитлер дава заповед за нападение. Полската армия, която не била готова за нападение, се изправя пред немската войска без противотанкови оръдия и танкови дивизии и буквално е пометена с решителното превъзходство в участъка на пробива. Това е началото на Втората световна война. Англия и Франция, свързани с Полша чрез съюзнически договори, обявяват война на Германия на 3 септември 1939. Същият ден във войната се включват Австралия и Индия, а седмица по-късно и Канада. В началото на октомври и последните полски войници се предават и Варшава пада под немско командване. С декрет на фашисткото правителство от 8 октомври западните области на страната са обявени за "германски земи" и присъединени към Третия райх. Останалата територия на окупираната от хитлеристите Полша започва да се нарича "генерелгубернаторство".

От момента на започването на германо-полската война до пролетта на 1940 г. Англия и Франция, от една страна, и Германия ,от друга, в действителност не водят военни действия в Западна Европа. Юридически тези страни се намират в състояние на война, съществува фронт, където са съсредоточени огромни войскови контингенти, но там цари спокойствие. Тази ситуация остава в историята под наименованието "Странната война".Това име идва от френския език, но то има друго значение в превод от немския-"комичната война".

"Странната война" приключва на 9 април 1940 г. с германското нахлуване в Дания и Норвегия без предупреждение.

Но да се върнем към средата на септември месец 1939 г. СССР пристъпва към реализация на договореностите от подписания през август 1939 г. Пакт Молотов – Рибентроп. На 17 септември 1939 г., след разгрома на полската войска от немците и падането на полското правителство, Червената армия навлиза в Западна Белорусия и Западна Украйна.

На 28 септември 1939 г. е подписан Договорът за дружба и граници между СССР и Германия, от външните министри на двете страни Вячеслав Молотов и Йоахим фон Рибентроп, с който се признава унищожаването на независимата полска държава.

Според договора на територията на бившата полска държава се установява граница между Германия и СССР, която е окончателна и двете страни се задължават да не допускат намеса на трети държави. Тази граница се разглежда като основа за развитието на бъдещи приятелски отношения между двете страни. Договорът и секретните протоколи към него са следствие от Пакта Молотов - Рибентроп и фактически осигуряват тила на Германия.

Според подписания секретен протокол Западна Белорусия и Западна Украйна влизат в състава на Съветския съюз. Едновременно с това СССР настоява за подписване на съглашения с Естония, Латвия и Литва, според които да получи право за въвеждане на свои войски в техните територии. След като това се осъществява в тези републики са проведени избори за законодателни органи, които са спечелени от комунистическите сили. През 1940 г. Естония, Латвия и Литва влизат в състава на СССР.

Чрез сключените съветско-германски договори от 1939 г. , в това число и пакта Рибентроп-Молотов, нацистка Германия и СССР си поделят сферите на влияние в Европа, в съответствие с които в началото на Втората световна война в състава на СССР са включени Западна Украйна и Западен Беларус, а през 1940 г. и Прибалтика, Бесарабия (Молдова) и Северна Буковина.

В резултат на всички тези действия в състава на СССР са включени значителни територии с население 14 млн. души. Границата на страната е отместена на запад в различни места на разстояние от 300 до 600 км.

Часовникът за плана "Барбароса" започва да тиктака.

Полша

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Софиянец
1 Отговор
За руснаците и местните подлоги войната започва 41-а и е освободителна :)

Коментиран от #13, #42


Оценка:
-38 +22

4 април 2021
2 Отговор
Бойко падна. С 200!

Коментиран от #3


Оценка:
-11 +28

11 юли
3 Отговор

До коментар #2 от "4 април 2021":


Виксинихахме толупа с втора доза. Мисирките плочат

Коментиран от #18


Оценка:
-11 +18

Хайл
4 Отговор
Честит ПРАЗНИК, най-вече на братушките, че чичо Хайни се полакоми и поиска и САЩ иначе ако си беше седял на д-то сега Великия Германски Райх щеше да гранички с Китай

Оценка:
-27 +13

Наблюдател
5 Отговор
Статията представя щатската гледна точка : германците са лоши, съветският съюз са лоши... То в тази статия добри няма, щото на сцената не са излезли великите кравари. 😜

Коментиран от #10, #41


Оценка:
-14 +37

МИЛЕНИУМ
6 Отговор
ХИТЛЕР е бил психопат и садистично чудовище

Коментиран от #9


Оценка:
-12 +21

среднощен
7 Отговор
"Аз съм сериозно убеден, че света управляват съвсем побъркани. А непобърканите или се въздържат, или не могат да участват"; "Побърканите винаги постигат своите цели по-добре, отколкото здравите. Това произхожда от факта, че за тях няма никакви нравствени прегради: нито срам, нито истина, нито съвест, нито дори сърах"...???; Из дневника на Лев Толстой....

Оценка:
-1 +28

Сатъра на Хана
8 Отговор
Мюнхенското Споразумение от 30 Септември 1938 година е договор подписан между Хитлер и Мусолини представляващи Германия и Италия от една страна и Деладие и Чембърлейн представляващи Франция и Великобритания от друга страна .. с което Судетска Област от Чехословакия е анексирана от Германия, като по-късно 1940 година това става и с цяла Чехословакия. ... Много историци считат тази дата за началото на Втората Световна Война

Коментиран от #12, #16


Оценка:
-5 +24

среднощен
9 Отговор

До коментар #6 от "МИЛЕНИУМ":


Да така е... Но, не само Хитлер... По време на "Голямата чистка" /1925-28г./ в Русия са избити над осем милиона души...! А, това е по "официални данни" - "неофициалните" са съвсем различни... Сталин също не е бил "цвете"...

Коментиран от #14, #25, #36


Оценка:
-14 +14

Сатъра на Хана
10 Отговор

До коментар #5 от "Наблюдател":


А през самата 1939 година Форд мотърс къмпани продава трансмисии за танкове на Вермахта, Диърборн трибюн ,-притежаван от Хенри Форд публикува записките от Цион,а самия Хенри Форд получава от специалния пратеник на Хитлер, Ото Скорцени Железен Кръст на Третия райх.

Коментиран от #37


Оценка:
-1 +27

Костова
11 Отговор
През 1939 година не съществува държава Украйна. Как може съветската армия тогава да влезе в Западна, Северна или Южна част на несъществуваща държава? Има съветска
украинска република. Михайлов май е чел новите украински учебници. А сегашната Западна Украйна 1939 година е била полска територия. След войната по разпореждане на Сталин тя става украинска.

Оценка:
-1 +30

Костова
12 Отговор

До коментар #8 от "Сатъра на Хана":


Точно така. Чехословакия я забравиха съвсем. Тогава Хитлер просто си я присвоява и никой нито в Англия, нито в Америка не пише и не казва нито едно протестно слово. А тук в статията, видите ли, СССР влиза през 1939 в Украйна. В статията също не пише, че още преди хетлериската армия да влезе в Полша, полското правителство побягва от страната. Как да се бие армията им когато знаят за предателството на тяхната власт.

Оценка:
-3 +30

Гост
13 Отговор

До коментар #1 от "Софиянец":


1941 година за руснаците не започва просто войната, а започва Великата отечествена война. Когато нападат на обикновения човек отечеството, децата и жената му и се юрва да ги брани, тогава и започва за средностатистическия съветски гражданин войната. А останалия свят да си смята датата както си иска.

Оценка:
-5 +25

Димитър
14 Отговор

До коментар #9 от "среднощен":


Тези 8 милиона избити от Сталин през 1925-1928 години, от книгите на Владимир Резун (Виктор Суворов) ли ги преписа? Тъй като официалните регистри още са засекретени, свободна почва всеки да си измисля каквато цифра иска. И само в Русия ли ги е избивал Сталин или из целия Съветски съюз, тъй като опозиция по онова време е имало из всички републики? Сталин е бил нееднозначна личност, да. Но под негово ръководство СССР извоюва победата. Така че много грехове могат и да му се изтрият.След като ги има написаните черно на бяло фашистки планове какво са готвели да сторят със славяните. Да оставят една малка част от населението за тежка работа, останалите - на физическо унищожение.

Коментиран от #15, #23


Оценка:
-5 +29

????
15 Отговор

До коментар #14 от "Димитър":


Какво му обясняваш на този промит мозък? Да не говорим, че след 20 години ако продължава пренаписването на историята ще се окаже, че не Хитлер и нацистка Германия са нападнали СССР, а те са нападнали Германия! Какъв е смисълът да просвещаваш хора с промити мозъци.

Оценка:
-8 +21

падналия ангел
16 Отговор

До коментар #8 от "Сатъра на Хана":


Полша и Унгария също откъсват части от Чехословакия! И то след предварителни споразумения с чичо Ади. Май за Полша преговаря външния им министър-Плисуцки ако не се лъжа за името.

Коментиран от #17


Оценка:
-1 +18

падналия ангел
17 Отговор

До коментар #16 от "падналия ангел":


Грешка Йозеф Пилсудски, има снимка в Укикито с разяснение- Германският посланик Ханс-Адолф фон Молтке, Йозеф Пилсудски, германският министър на пропагандата Йозеф Гьобелс и министърът на външните работи на Полша Йозеф Бек на среща във Варшава, 15 юни 1934 г., 5 месеца след подписването на Договора за ненападение между Германия и Полша

Оценка:
-0 +12

А ЗАЩО И ДАЛИ ФАТМАКОВ
18 Отговор

До коментар #3 от "11 юли":


СЕ ВАКСИНИРА ТАЙНО ...??

Коментиран от #19


Оценка:
-7 +3

Ми........
19 Отговор

До коментар #18 от "А ЗАЩО И ДАЛИ ФАТМАКОВ":


Айлякчията- Фигурант е шумкар , това с ваксинирането му е голяма конспирация !

Оценка:
-8 +1

Иван
20 Отговор
11-ти Септември 2001 е върха на айсберга.......американските сатанисти изпревариха техните учители-германските сатанински нацисти.

Оценка:
-4 +9

21
Този коментар е премахнат от модератор.
Иван
22 Отговор
Полските панове защо са се предали, след като Индия, Англия, Австралия и Канада са застанали решително зад тях?

Коментиран от #56


Оценка:
-2 +14

23
Този коментар е премахнат от модератор.
Иван
24 Отговор
Маймуните нямат ли право да бъдат споменавани? Каква е тази дискриминация?

Оценка:
-1 +3

25
Този коментар е премахнат от модератор.
Иван
26 Отговор
Германски нацисти в полска радиостанция........то и Осама Бин Ладен се представяше от 6-7 човека.

Оценка:
-2 +6

27
Този коментар е премахнат от модератор.
28
Този коментар е премахнат от модератор.
Антиваксърян
29 Отговор
А не схващате ли че жидовския сайт , факти ви прави на маймуни ?

Оценка:
-5 +8

30
Този коментар е премахнат от модератор.
31
Този коментар е премахнат от модератор.
32
Този коментар е премахнат от модератор.
Ало има ги в
33 Отговор

До коментар #25 от "Kcaniba":


Руската академия на науките, според изследване на самите руснаци до 1953г. комунистите на Сталин са избили над 40 000 000 руснаци.

Коментиран от #35


Оценка:
-10 +5

Иван
34 Отговор
Боклуците Обама и Тръмп обвиняваха Башар Асад че използвал химически оръжия срещу цивилни.

Оценка:
-1 +8

Д'мин
35 Отговор

До коментар #33 от "Ало има ги в":


Аха даже и в задруската академия на науките! Спрете с тези измишльотини! Солженицин ги дава 44 млн. но за периода 1917-1959г. В едно друго интервю за западни медии добавя още 66 млн. и стават 110 млн. при население на СССР преди войната от 170 млн. Друг западен "специалист" Робърт Конкуест дава цифрата 9 млн. Големите сталински репресии са в периода 1937-1938г. и жертвите са-"600 000 издадени смъртни присъди".От 1930 до 1953 г. близо 3,8 млн. души са били задържани и 786 хил. са осъдени на смърт. Точността на тези числа не се оспорва от професионалните историци. Престанете с "простата" математика!

Оценка:
-1 +14

Гошо
36 Отговор

До коментар #9 от "среднощен":


Ти руснаците ще ги изкараш повече от китайците бе

Оценка:
-1 +6

Гошо
37 Отговор

До коментар #10 от "Сатъра на Хана":


Да не забравяме и друго Хитлер е съавтор на Дисни "Снежанка и седемте джуджета "

Оценка:
-1 +0

ДаЗдраПерМа
38 Отговор
руснаците имат комисия по охраната на държавната тайна която беше атакувана с десетки хиляди подписа да отвори папките но до 2044г няма да има никой достъп ло тях. По времето на Елцин един единствен следовател получава "ключа" и 8 год систематизира информацията. Издават се няколко книги с големи подробности до ниво колко клечки за зъби са доставени но и неговата работа е прекратена. Много преувеличени (в пъти) данни са публикувани на Запад от измислени историци.

Оценка:
-0 +6

ДаЗдраПерМа
39 Отговор
Руснаците имат много трофейни документи и ме кефят когато публикуват извадки към някоя актуална дата. Наскоро извадиха на бял свят документи как украинците са работили за фашистите и са се трепели един друг. Напомня ми съвременната водна блокада на Крим как Украйна мори без вода своите граждани на "окупираната" територия.

Оценка:
-1 +9

ДжафДжаф
40 Отговор
По правило историята се пише от победителите, но проблема на англо-наглите, е че не са съвсем победители! Да не говорим, че ако Хитлер не се беше полакомил за руските ресурси, то сега основният международен език вероятно щеше да е немският! В горната публикация има поне няколко фактологични грешки! 1/ Втората световна война не започва на 1.9.1939-та, а много по-рано през 1936-та по време на испанската гражданска война, когато Германия и Италия се намесват открито на страната на Франко, а т.н Западни демокрации- Англия и Франция блокират с флотите си испанските брегове за да не допуснат доставката на оръжие и интербригадисти от СССР. Впрочем в Испанската гражданска война участват над 1000 български интербригадисти, което сами посебеси доказва, че войната там така или иначе е добила мащаба на световна!!! Дефакто Англия и Франция през1936-та са съюзници на Хитлер и Мусолини. Историята се повтаря през 37-ма- аншулса на Австрия и 38-ма окопацията на Чехословакия, когато впрочем Полша е съюзник на Хитлер и участва в окупацията на част от Чехословакия!! Англия обявява война на Хитлер на 2.9/1939-та, поради което те смятат това за началото на втората световна, но това си е тяхната версия на историята. Не виждам защо ние трябва да приемем тази версия!?? 2/Факт, е че дори след подписването на договора Рибентроп- Молотов, СССР продължава да действа за създаване на анти хитлериски съюз. Такива докозотелства има дори в българската история- Соболевата акция например! Та

Оценка:
-1 +8

Роза
41 Отговор

До коментар #5 от "Наблюдател":


В политиката няма добри и лоши,има само интереси,преди всичко икономически и териториални.Войните се водят за пари и за чужди земи,и така е било през всички времена в човешката история.

Оценка:
-0 +2

ще има и още
42 Отговор

До коментар #1 от "Софиянец":


В връзка с написаното от теб ще добавя и че не е много коректно да се пише , че полската армия е била тотално разгромена от германците, и че СССР просто е влязъл ей така - да си вземе своето при "свършен вече факт". Полският военен отпор става все по-ожесточен и гермаците започват сериозно да зациклят - Вермахта все още не е това което ще бъде след 1 - 2 години. И точно тогава идва удара в гръб за поляците, едва тогава нещата стават безнадежни и приключват. По същата причина и войната на Запада с Германия не е "странна". Към онзи момент те не знаят ако влязат в реална битка с Германия, дали тази битка ще бъде само с Германия или и със СССР и с целият негов ресурс. Военните планове на Франци и Англия от 1940г. разглеждат война с двата "съюзника" - Германия и СССР ( операция Щука например - за бомбандирането от френската колония Сирия на единствените работещи нефтени находища в СССР - тези в Кавказ. След окупацията на Франция, германците предоставят на СССР тези планове - като дата на бомбандировките е предвидено някъде около месец преди германското нахлуване във Франция - събитията просто изпреварват френско-английските планове. А гермаците само след година горчиво ще съжеляват за този свой "съюзнически" жест към СССР - осъзнал колко брутално е уязвим СССР започва активно разработка на нефтени находища във вътрешността на страната за да си гарантира суровинната си сигурност).
А и начина по който германските медийни манипулират обществото в навечерието н

Коментиран от #44


Оценка:
-5 +2

Черна котка
43 Отговор
И кой каза: The war is business! ...Всичко останало е театър и манипулация, за да се стигне до конфликти и да се печели от тях. Главните клоуни се сменят. Ако сте забелязали са все прости и необразовани, но с амбиции до небето. Тяхната цел е да са основно занимание на простолюдието и всички да си мислят, че клоунът ръководи и решава.

Оценка:
-0 +2

Ти преби коча
44 Отговор

До коментар #42 от "ще има и още":


Публикувано във факти.бг: разглеждат война с двата "съюзника" - Германия и СССР

Абе, кога Германия и СССР са били съюзници, че нещо съм го пропуснал??

Коментиран от #48, #53


Оценка:
-2 +7

45
Този коментар е премахнат от модератор.
Гина Костадинова Антова Димитрова
46 Отговор
Хитлер е най-добрият човек когото познавам!

Оценка:
-2 +2

дружина полска
47 Отговор
е сдала екипа за 1 месец?! Ква война ? Те са си дружки. Дръвчат се само на руснаците, ама внимават... и точат зэбки за "братска" Западна Украина.

Оценка:
-0 +4

ще има и още
48 Отговор

До коментар #44 от "Ти преби коча":


Не напразно съм поставил думата съюзници в кавички. Официално никога не са били такива но буквално до 22 юни 1941г. действат като съюзници - Сталин прилапва Прибалтика, Хитлер - Норвегия, прекрасни търговски взаимоотношения - последният влак с въглища за Германия преминава границата половин час преди нападението. Пък и най-малкото - виж кадрите на съвместните военни паради в Полша. Лицемерието не е патент на нашето време ! Тогава на Запад са наясно с това ( днес също ) и точно поради тази причина разглеждат Германия и СССР като съюзници - хайде компромисно нека го наречем - като потенциални съюзници.

Коментиран от #49


Оценка:
-1 +1

Ти преби коча
49 Отговор

До коментар #48 от "ще има и още":


Ми, то по тая логика "съюзници" са също Англия, Франция, Германия. Те също преди СССР подписват Пакт за ненападение. През 1938 Хитлер присъединява Австрия към Германия и нахлува в Чехословакия - през същата година в Мюнхен Англия, Франция, Германия и Италия подписват договора за присъединяване на Судетската област към Германия, въпреки всички международни норми.

Коментиран от #50


Оценка:
-0 +4

ще има и още
50 Отговор

До коментар #49 от "Ти преби коча":


Е да де, но не правят съвместни военни паради във взаимно поделени територии, нали така...... Меко казано - различно е. Споразуменията, които посочваш имат за цел да се озаптят амбициите на Германия и тя да си получи обратно онова, което е закубила във Версай през 1919г. Самите Франция и Великобритания не прибавят и сантиметър нови територии, докато за СССР ...... ами както казах - различно е.

Коментиран от #51


Оценка:
-3 +0

Ти преби коча
51 Отговор

До коментар #50 от "ще има и още":


СССР също не прибавя нови територии, така че, не е различно а е същото

Оценка:
-0 +4

Ще има и още
52 Отговор
Между 1939 и 1941 прибавя "своята част" от Полша, прибавя прибалтийските републики, прибавя част от Финландия и нищо от това не се случва без одобрението и съгласието на Германия. Няма да е зле асъл да вземеш и да прочетеш нещо......

Коментиран от #54


Оценка:
-2 +0

Поланд
53 Отговор

До коментар #44 от "Ти преби коча":


верно доста си пропуснал - имат и общ парад вермахта и червената армия! ся да не се гътнеш от изненада!

Коментиран от #55


Оценка:
-2 +0

Ти преби коча
54 Отговор

До коментар #52 от "Ще има и още":


За Полша се запознай с Линия „Кързън“
За Финландия се запознай с линията„Манерхайм“
За Прибалтийските републики се запознай с осъществяването им на договорна основа, със съгласието им, което бе в съответствие с тогавашното международно и държавно право.
Трябва четене, не интернет-там информацията е изкривена.

Оценка:
-0 +5

Ти преби коча
55 Отговор

До коментар #53 от "Поланд":


Съвместният парад на Вермахта и Червената армия е в Брест, а Брест е до линията"Карзън" в съветската част, и то не е парад , а по скоро немските войски напускат изконно руските земи определени от международен договор, които СССР си връща от Полша.

Оценка:
-0 +7

предполагам
56 Отговор

До коментар #22 от "Иван":


както са "застанали", така са си стоели "застанали".

Оценка:
-0 +0

Gowo
57 Отговор
На 28 септември 1939 г. е подписан Договорът за дружба и граници между СССР и Германия,.....куде е величествената война мр дрогари

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
ТОП 5