Last news in Fakti

1 Септември, 2021 19:21 17 432 58

„Ройтерс” публикува скандален разговор на Байдън

  • афганистан-
  • ашраф гани-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • талибани-
  • разговор-
  • стенограма

Необходимо е да се създаде различна картина на ситуацията, независимо дали е вярна или не, е казал американският президент

„Ройтерс” публикува скандален разговор на Байдън - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Неотдавнашен разговор между президента на САЩ и неговия афганистански колега, преди талибаните да овладеят страната, показва, че нито Джо Байдън, нито Ашраф Гани са били наясно с непосредствената опасност за Афганистан, въпреки че Байдън призовава Гани да „постави войник начело на въоръжени сили“. Разговорът се е провел на 23 юли и е продължил 14 минути, а съдържанието му беше публикувано ексклузивно в сряда от Reuters, чиито експерти потвърдиха автентичността на записа, който е получен от анонимен източник, пише агенция "Фокус".

В разговора Байдън и Гани обсъждат, наред с други неща, военната помощ на САЩ за Афганистан, политическата стратегия и промяната на общественото възприятие, а от стенограмата се разбира, че те не са напълно наясно с мащаба на талибанската заплаха, нито са подготвени за това, цялата страна да падне в ръцете им само за няколко седмици. Само 23 дни след обаждането Гани напусна страната, талибаните превзеха Афганистан, а САЩ започнаха масова евакуация на своите граждани и съюзници, операция, при която повече от 123 000 души бяха изтеглени през следващите две седмици .

Байдън предлага да помогне на Гани, при условие че бившият афганистански лидер успее да убеди обществеността, че има план да поеме контрола върху напрегнатата ситуация в страната. „Ще продължим да предоставяме въздушна подкрепа на вашите сили, ако знаем какъв е планът“, казва Байдън на Гани. Дни преди преговорите САЩ предоставиха въздушна подкрепа на афганистанските сили за сигурност, което талибаните възприеха като нарушение на споразумението от Доха. Според Reuters, президентът на САЩ е посъветвал Гани да осигури подкрепата на могъщи хора в Афганистан за своята военна стратегия, а след това да назначи „войник“ начело на армията, визирайки министъра на отбраната генерал Бисмила хан Мохамади, който е бил началник Генералния щаб на Афганистанската национална армия (АНА) от 2002 до 2010 г., а след това се присъедини към движението на талибаните и поиска арест на Гани под предлог, че той е предал родината си. По време на разговорите Байдън хвали обучената и финансирана от САЩ афганистанска армия, която, по-малко от месец след преговорите, предаде всички големи градове на талибаните, практически без бой. „Очевидно имате най-добрата армия. Имате 300 хиляди добре въоръжени войници, които знаят как да се бият срещу максимум 80 000 бунтовници“, казва Байдън.

Възприятие

През голяма част от разговора Байдън говори за проблема с „възприятието“. „Не е нужно да ви казвам, че по света, но и в някои части на Афганистан, впечатлението е, че нещата не вървят добре в борбата с талибаните. Необходимо е да се създаде различна картина на ситуацията, независимо дали е вярна или не. Това би променило възприятията и би означавало много“, обръща внимание Байдън на Гани, като го съветва, че би било добре видни политически фигури в Афганистан да проведат съвместна пресконференция и да подкрепят новата военна стратегия.

Reuters отбелязва, че от съдържанието на разговора може да се заключи, че Байдън не е очаквал пълен срив на афганистанската армия и падането на страната в ръцете на талибаните, което се случи само след 23 дни. „Ще продължим да се борим яростно, дипломатически, политически и икономически, за да оцелее правителството ви и да бъде по-силно и по-добро“, категоричен е американският лидер. Белият дом отказа да коментира разговора, но публикува изявление, в което подчертава подкрепата на Байдън за афганистанските сили за сигурност и обещава да търси допълнителна финансова помощ от Конгреса.

Какво казва Гани на Байдън

От друга страна, Гани в разговора си с Байдън, изразява увереност, че мир може да бъде постигнат само с „ребалансиране на военното положение“ и добавя - „трябва да реагираме бързо“. „Ние сме изправени пред тотална талибанска офанзива, с пълната логистична подкрепа на Пакистан и поне 10 000 до 15 000 международни терористи“, казва Гани. Афганистанското правителство и американските експерти многократно сочат с пръст Пакистан като помощ и ключов фактор за възстановяването и реорганизирането на талибаните, което пакистанското правителство отрича като „мит“ и „оправдание“ за Гани, за да „оправдае своята некомпетентност като лидер“.

В периода на разговора между Байдън и Гани, който напусна страната в средата на август и избяга в ОАЕ, САЩ вече планираха да се изтеглят от Афганистан. Байдън отложи евакуацията за няколко месеца, тъй като май беше предвиден като краен срок от неговия предшественик Доналд Тръмп. Също така през този период талибаните вече контролираха почти половината от провинциалните центрове, което беше доста силен сигнал, че положението със сигурността в страната се влошава. Тогавашното правителство в Кабул обеща на обществеността промяна във военната стратегия и твърдеше, че защитава големите градове. Байдън също подкрепи стратегията, като заяви, че тя ще промени представите за ситуацията в Афганистан.

„Аз не съм войник, така че не ви казвам точно какъв трябва да бъде вашият план, но той не само ще ви помогне повече, ще промени и възприятието за вас“, казва Байдън и добави, че американската помощ и подкрепа ще им помогнат „наистина да се мобилизират“. Че тази промяна в стратегията е илюзия, показват събитията през следващите седмици, в които талибаните завземат все повече градове и провинции, често без да изстрелят един патрон. Съединените щати смениха тона. На 9 август говорителят на Пентагона Джон Кирби гневно заяви, че защитата на страната, градовете и народите е отговорност на афганистанските сили за сигурност. „Това е тяхната армия, техните провинциални центрове, те хората, които трябва да ги защитават“, каза Кърби. Два дни по-късно американското разузнаване заяви, че талибаните могат да изолират Кабул в рамките на 30 дни и да го превземат за три месеца. Само четири дни по-късно градът падна.

Карзай

Разговорът между двамата президенти засяга и друг ключов проблем на властите в Кабул, а именно постоянните вътрешнополитически борби и разединението на правителството. Когато Байдън моли Гани да включи бившия президент Хамид Карзай на пресконференцията, афганистанският лидер отказа. „Карзай няма да е от помощ. Не можем да доведем всеки човек, особено не този, който непрекъснато е против нашето правителство. Опитваме с него от месеци. Последният път, когато го срещнахме, говорихме 110 минути. Той ме ругаеше и ме обвини, че съм американски слуга“, каза Гани, на което Байдън му казва, че ще се въздържи от коментар.

В същия ден Гани разговаря и със съветника на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, генерал Марк Мили и командващия Централното командване на САЩ Франк Макензи. Reuters заявява, че имат и препис от този разговор. И при тях акцентът e повече върху глобалното възприемане на ситуацията в Афганистан, а по-малко върху разработването на военна стратегия. „В САЩ, в Европа и в медиите има впечатление, че талибаните набират сили и се движат към победа в Афганистан. Трябва да променим този наратив“, казва Мили, докато Макензи добавя, че „времето не е наш приятел“ и „трябва да действаме бързо“.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 малко му остава

    136 4 Отговор
    Щом Ротшилдтерс публикува такива неща, малко му остава на бай Даньо :))

    Коментиран от #47

  • 3 Наблюдател

    119 6 Отговор
    Американците се доказват всеки път на избори като "майстори" да избират изключителни политически недоразумения с ниво на интелигентност доста под средното. Което за съжаление има катастрофални последици за цели народи!

    Коментиран от #19, #57

  • 4 Лост

    60 8 Отговор
    Глас подобен на Байдън. Изследван е в независима лаборатория в България.
  • 5 Ману

    82 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    "Той ме ругаеше и ме обвини, че съм американски слуга..."
    -----------------------------------------------------

    Еми, лъжа ли е казал? Право куме в очи.
  • 6 Бай Дън

    60 3 Отговор
    Д-р Ливай ми предписа Гинко Трелоба, но ме хвана запек и забравих къде е тоалетната... за другото се сещате....
  • 7 Фен на копейкин ш.ч.и.к.ия.т.а.

    3 29 Отговор
    Браво
  • 8 Фен на копейкин..

    7 55 Отговор
    Копейкин е стабилен кон да му го...пак няма да се помръдне
  • 9 ДаЗдраПерМа

    31 1 Отговор
    голяма грешка е да оставиш армията без победа
  • 10 Рошко

    40 5 Отговор
    А дано да ги изеинат и от Ирак Либия Сирия, че както гори фучи и вали в хамерика да видим де ще одят
  • 11 Сатъра на Хана

    20 21 Отговор
    Единственото нещо което ме радва е че като почне да се разпада Америка, сина е доктор в Канада и винаги мога да отида на ваканция при него .... :) ... Пълня резервоара догоре, слагам и 2-3 туби за резерв, въдиците , пушките, една торба жълтици , оная каса със сингъл малц дето е в килера и за 3-4 часа съм в Канада - няма ограда:)

    Коментиран от #20, #55

  • 12 Малеее

    43 1 Отговор
    Дедо Байдън няма да си изкара и половината мандат...
  • 13 Статията

    19 6 Отговор
    е манипулативна. Талибаните превзеха Афганистан ни за една седмица време необходимо да се придвижат с джипките по планинските пътища до Кабул. Аз статията че:цялата страна да падне в ръцете им само за няколко седмици
  • 14 мдааа

    43 2 Отговор
    напускането си е било чисто бягство
  • 15 Човека Коза

    44 4 Отговор
    Ми не щат хората краварската джендъризирана демокрация. Те си харесват талибан. За Афганистан явно е добре талибан. Да са живи и здрави, а каубойците да си берат поредния срам и да си гледат обора, че тотално се съсипаха от наркотици и пиянство.
  • 16 Затъваме

    53 2 Отговор
    Яко потъваме с този "голям приятел на България".

    Както са казали: "Приятелството със Щатите струва по-скъпо отколкото може да бъде платено"
  • 17 мен

    30 8 Отговор
    Американците много добре знаеха ситуацията...Просто с един куршум два заека....Създаване на нова ислямска държава на границите на Русия ислямския район на Китай и бившите съветски републики...Създаване на бежански поток и проблеми със вмъкване на терористи....

    Коментиран от #21

  • 18 Сатана

    52 4 Отговор
    И тая мумия иска да воюва с Русия? Путин ще го положи до Ленин в Мавзолея

    Коментиран от #27

  • 19 За президент

    43 1 Отговор

    До коментар #3 от "Наблюдател":

    В Щатите винаги се състезават двама поне единият от тях е с леко умствено разстройство а другия с по-тежко
  • 20 един от стадото

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Сатъра на Хана":

    до като има Ковид там няма да стане твоята работа. Границата САШ- Канада е отворена само за товарни камиони. Сърдете се на администрациите им. Сори

    Коментиран от #23, #34

  • 21 Анализатор

    29 4 Отговор

    До коментар #17 от "мен":

    Боже Боже. Те бяха прогонени и изхвърлени като мръсни котета а ти подсказваш някакви позитиви от това гнусно бягство
  • 22 не може да бъде

    31 0 Отговор
    Думита на г-н Байдън показват,че Холивуд е в дълбока творческа криза и сега се търсят други хора ,коита да убедят света ,че картината е различна от тая, която се вижда!?
  • 23 Сатъра на Хана

    8 9 Отговор

    До коментар #20 от "един от стадото":

    Ква граница бе ? - има градчета където границата между Нас и Канада минава през центъра на Градската библиотека .... А читалнята е и за нас и за канадците:) ... Единствено имаме проблеми когато Канадците навлязат в наша територия и убит някой американски елен или лос ... Особенно Квабек-арите са много нахални
  • 24 Чак пък "Скандален"

    26 1 Отговор
    Чак пък Скандален не е. Ясно, чудят се как да успокоят населението и кал да реагират, но......скандален?
    Те чували ли са записите на Бойко. А клипчетата гледали ли са? Ако ги пратим да ги видят хамериканците техният президент ще им се стори чист като новородено бебе......
  • 25 EVA LOREDA 💃

    18 0 Отговор
    Скрий се бре смешник дементен олигофрен и дебил прост всички сини боклуци са като него последна категория то им личи......Само напред и нагоре 🚩🚩🚩

    Коментиран от #31

  • 26 накрая

    22 1 Отговор
    гледахме филма "Рамбо 10 кръв" от сценария:Наритани и с подвити опашки, американците напуснаха Афганистан. Срам и позор за нация претендираща да е водеща сила, а напусна сражението по-бързо и от дезертьор. Кофти за стотиците загинали американци и съюзниците им. Отделно срама от шута (да не казвам къде, че са ни съюзници... докато не те предадат).
  • 27 Пуууте, Пууутя, Пууутя

    9 29 Отговор

    До коментар #18 от "Сатана":

    Така ли викаш на манифестациите развявайки руското знаме? Къде дъ та криим пу празницити, бе глаоч. Страшен специалист си, обаче във военното дело. Значи викаш като воюват, войната е между путя и дъртака, голи, намазани със мас и се търкалят на мегдана, нали, умник? Бият се армии, военачалници, войници, армии, не двама изкуфяли папардака. Единия дребен и злобен, другия с деменция. Такава война скоро няма да има, това първо, а второ, ако има това ще е война на Русия срещу ЦЯЛОТО НАТО, където сме и ние. С която и страна от нато да започе конфликт Русия, я очаква това. Това е големият проблем на империалиста Путин. За това, води политика да разцепи НАТО, защото не може да изпъднява плана си да мачка малки държави, които са негови членки. Това го съсипва. Използва всякакви средства. Шпиони, Пропагандатори, Инфилтрирани саботьори, Конфронтатори, Сепаратисти, Интриганти, Компромати, Подкупи, Хакерски групи и т.н. Но засега ЯДЕЦ. И в къщи взеха да се усещат. Младите знаят езици и имат интернет. Онея дъртите червени акрани на путя, всяка година намаляват по естествени причини. До десет години, дори и да е жив и здрав все още населението на Русия ще е толкова различно от сега, в политическото си настроение, че управляващата в страната сега партия, ще е само лош спомен.

    Коментиран от #35, #36

  • 28 еха

    4 4 Отговор
    ГЛУПОСТИ НА ТАРКАЛЕТА
  • 29 Бай Стою касапина

    12 20 Отговор
    В последните години американците си избират странни президенти. Първо черен, после луд, сега и болен от Алцхаимер. Ние да не останем назад си избрахме бивш военен. Остава и да си го преизберем. Голям майтап ще е.
  • 30 Бивш гербаджия

    24 1 Отговор
    Абе ние търпяхме мутра-пожарникар да ни управлява дебелашки 12 години, та сте за вайкали за американците. Простотията е най-страшния човешки материал. По силен е и от атома казва нашият бивш вожд Бат Б. На такъв народ - такъв управник.
  • 31 ева,

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "EVA LOREDA 💃":

    ти защо имаш латински букви на телефона си. Ще те изключим от ПАРТИЯТА и денем ще бачкаш в пекарната за тухли към затвора, а вечер ще папаш на дебелата циганка вонящият амджик, заради политическо предателство на червената идея. Внимавай!

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    А такаааа,СТРАТЕГИЯ ПРОМЯНА НА ...ВЪЗПРИЯТИЯТА!!!!!!!....ТОВА ДА ГО ПРОЧЕТАТ ТИКВИТЕ ,ДЕТО НИ УБЕЖДАВАТ , ЧЕ....,,,САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ,,!!!!!!!...Щото ,,РОЙТЕРС,, не ни го казва ДИРЕКТНО...
  • 34 оня

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "един от стадото":

    Там ли живееш или гледаш у нета:))

    Коментиран от #43

  • 35 Qwerty

    12 3 Отговор

    До коментар #27 от "Пуууте, Пууутя, Пууутя":

    Прав си, Русия бяга от НАТО! Не за друго, ами няма къде да ги закопае! Няма да им е за първи път!

    Коментиран от #38

  • 36 А Холивуд

    10 4 Отговор

    До коментар #27 от "Пуууте, Пууутя, Пууутя":

    бил в творческа криза!? Ето ви го сценариста, готов! В такъв филм се е вкарал ,че няма излизане!

    Коментиран от #39

  • 37 Gost

    8 2 Отговор
    Тез се грижат само за това как изглеждат в очите на света! В действителност са пълен фъш! Реалността го доказа по категоричен начин! Сега 50 години не могат да си измият сурата от позора. Те са свикнали на всеки 50 години да се оси€ат световно!
  • 38 Хахаха

    6 7 Отговор

    До коментар #35 от "Qwerty":

    Милиард+ души ли бе, оптимисте. Сигурно си бачкал преди 10-ти, помполит някъде. Лошото е че и си вярваш, но не те освидетелстват специалистите.
  • 39 Щото мултфилм

    6 13 Отговор

    До коментар #36 от "А Холивуд":

    Изостават, нали. Хипер, супер, безаналогови измишльотини и дрънкащи тенекии по паради,(като на циганска сватба, консервни кутии дрънчат зад жигулата) а всъщност, самолетоносач на въглища и вместо конвой-буксири. Подводници хипер супер безаналогови, дефектиращи, гърмящи и потъващи. Падащи 9-то поколение самолети и хеликоптери, и рисувани филмчета за лека нощ деца. Изглеждат като едно бавноразвиващо се дете гигантче, с неадекватно поведение и раздърпано цялото. Цялото лекьосано и мръсно, обаче запасало един воден пистолет и вика на минувачите- "ПА-ПА" Жалка гледка.

    Коментиран от #40

  • 40 Мосфилм

    11 1 Отговор

    До коментар #39 от "Щото мултфилм":

    Не си добре брат!Личен лекар имаш ли?Утре да ти даде направление,спешно!

    Коментиран от #41

  • 41 За къде направление, а?

    1 15 Отговор

    До коментар #40 от "Мосфилм":

    Аз отивам за направление, а ти отивай да си купуваш билет за аерофлот и ИЗЧЕЙ оттука, смукач чурчето на путя

    Коментиран от #42

  • 42 Мосфилм

    11 1 Отговор

    До коментар #41 от "За къде направление, а?":

    За какво пишеш мили напрегнат ли си?!Отхвърлен може би?! Забелязва се известна параноя от РФ!Спокойно такива не ги интересуват, сами стигате до Курило!

    Коментиран от #51

  • 43 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "оня":

    братчеда от Монреал се оплаква. Не е виждал сина си от Бостън почти две години. Преди почти през неделя са имали среща в Бъфало при едни други техни познати. Казва, че и полицейски час имало някъде при тях. Нет не съм гледал по темата. Ще погледна. Все пак от първа ръка ми е информацията
  • 44 Е той

    3 0 Отговор
    Тоя има ли изобщо нещо, което да му е ясно ?! Всичко му е мъгла -дори не е съвсем наясно със себе си !
  • 45 Холмс

    8 0 Отговор
    Америка не се управлява от президент, а от ЦРУ, службите и частните фирми дето лапат големите пари за военни разходи. След Кенеди, Америка не е имала президент, които решава нещо. След него президентите решават каквото им кажат службите, отделно президентите изкарват някой кинт като правят закони за изгода на банките, производители на лекарства и други които дават пари за избори.

    Коментиран от #48

  • 46 Холмс

    8 0 Отговор
    Това е Америка! Няма свобода, най-много хора в затвора, никой няма пари, а само кредити, заплатите им падат надолу от близо 40-50 години подред(в реално отношение), бездомници навсякъде, наркомани гъмжи там от тях.
  • 47 ARGON

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "малко му остава":

    Ха-ха-ха. Добре казано. Бидоня вече не любимец на Ротшилд - деменциата забравя какво Натан Ротшилд му е заповядал да издокара.
  • 48 ARGON

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "Холмс":

    Не съвсем точно. САЩ се управлява от еврейските банкери-глобалисти.
  • 49 Ццц

    6 0 Отговор
    Аз смятам, че американците са били съвсем наясно какво ще се случи. Защо още Тръмп се договори с талибаните да не тормозят населението? САЩ винаги са си създавали враг, който после "унищожават" за много пари. Справка: муджахидини/талибани, Садам Хюсеин, Ал Кайда, Ислямска държава, Ковид 19, а сега "демократичен" Афганистан. А така "случайно" изтеклия разговор трябва да ни убеди в нещо.
  • 50 Енчев

    7 0 Отговор
    11/9/2001 - Началото на третата последна война!
    Най-дългата енергийна кражба на САЩ приключи с ПОЗОР и за БЪЛГАРИТЕ!
    С помощта на БЪЛГАРСКИТЕ ОТАN-марионетки в АФГАНИСТАН, на всеки 5 часа едно дете загуби живота си или бе осакатено!
    Дами и Господа-Българи,
    Моля кажете истината, как се евакуираха нашите ОТАN-марионетки от Афганистан,
    които бяха изоставени, след поредното позорно бягство на американските енергийни крадци, от там?
    "Гласът на НЕСуверенна БЪЛГАРИЯ"
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Е това е той

    10 0 Отговор
    Байдън, напълно неадекватен, изкукундрясал старец и изглежда много си е повярвал че е лидер от световна класа, ама не е, не става. И нашите проамерикано министърчета заедно с Радев, дето се усуква около мустафата и дето им диктуват в ухото разни американски сенатори, да си имат едно наум, да не ги по харчат лесно и тях като вождовете в Кабул.
  • 53 В.В.П.

    1 0 Отговор
    По американски ,,Гадно,,!!.
  • 54 Студопор

    2 0 Отговор
    Изобщо не трябваше банките да ходят там. Сега пък беше твърде рано да се изтеглят. Тая паплач сега ще плъзне на всякъде. На американците им е лесно - те са на друг континент и имат воената възможност да си пазят границата. Останалата част на Европа ще го изд$ха. Байдън - най-лошия американски президент до сега...!
  • 55 един там

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Сатъра на Хана":

    За 3-4 часа си в Канада, а ще пълниш резервоара до горе и ще вземаш 2-3 туби резерв???? Извинявай, но ти какво точно караш? Комбайна, трактор или валяк? А граница дали си сигурен, че няма? Винаги могат да не те пуснат на канадска територия. Явно тази граница си я минавал само духовно, но никога физически...
  • 56 Червените кмерхи

    1 0 Отговор
    Братушки, американски, молим ви се, ама чок плийз, не бягайте от България. Ако го сторите, на часа ще останем баш баша с ненаглядните руски и турски талибани. Ще бъде балшой резил за Свободното ни и Независимо отечество.
  • 57 ПетровMr Петров

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Наблюдател":

    А как се представихте московските слуги в България през последните 12 години?Дадохте властта на безмозъчен престъпник за чиито глупости и внуците ви ще плащат.
  • 58 не може да бъде

    0 0 Отговор
    Наистина е необходимо лидерите от Г-7 да помислят какво им трябва за да изглеждат по-корави от Путин.Г-н Байдън напр.не трябва да пада от стълбичка на самолет и от колело,и да не си носи пищови за речите,г- жа фон дер Лайен да престане с този безумен поглед и да си вдига ръцете като за заклинание, когато е притеснена от нещо,г.н Джонсън трябва да си оправи подхода в общуването за да не го смятат за смахнат,г.н Шолц трява да направи така че да виждат в него канцлер на ФРГ,а не главен счетоводител,г-н Макрон сега ще трябва да доказва че е френският лидер ,защото новия парламент на Франция в който г-жа Льо пен ще има 89 депутати може да реши друго,г-н Трюдо ще трябва да си промени имиджа и да изглежда мъж ,а не джендър или такъв,дето си е сменил пола и т.н,не би трябвало аз да пиша тези неща ,а техните съветници и помощници защото положението е сериозно!?Напр.арабите и китайците и доста хора в латинска Америка никога няма да ги приемат на сериозно с тези характеристики!
Новини по държави: