Last news in Fakti

6 Март, 2013 20:06 1 049 1

Нов папа - на Цветница?

  • папа-
  • кардинали-
  • конклав-
  • федерико ломбарди
Нов папа - на Цветница? - 1
Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди

Римокатолическата църква може да се сдобие с нов папа още на Цветница, която през тази година се отбелязва от католиците на 24 март, съобщи говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, цитиран от италианския вестник "Ла Република".

„Дали ще има нов папа на Палмова неделя (Цветница), зависи от конклава. При всеобщото очакване се смята, че е възможно. Но това засега е само желание, а не увереност”, отговорил е шефът на пресслужбата на Светия престол на журналистически въпрос.

Ломбарди също така отбеляза, че от страна на кардиналската колегия, която предстои да избере нов понтифик, „не се наблюдава никакво прибързване” за насрочването на дата за началото на конклава. Висшите духовници искали да се подготвят достойно за този отговорен избор, да обмислят сериозно и дълбоко.

Според анализатори на вестник "Ла Република" конклавът вероятно ще започне вечерта на 11 март. Все още в Рим не са пристигнали двама от 115-те кардинали, които имат право на глас - един от Полша и друг от Виетнам.  

По-рано днес кметът на Рим Джани Алемано публично заяви, че интронизацията на новия папа може да се проведе на 17 март.

Агенция АНСА публикува списък на 20-те кардинали с най-големи шансове да заемат овакантения папски престол. Сред тях има висши духовници от Италия, САЩ, Мексико, Хондурас, Аржентина, Нигерия, Унгария, Швейцария, Канада, Австрия, Гана, Бразилия, Филипините.

Доста от познавачите на делата във Ватикана залагат на тъмнокож папа или на понтифик от Латинска Америка, но докато над Светия престол не се извие белият дим, удостоверяващ окончателния избор, нищо не може да се каже със сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    Синедрионът взе решение новия папа да е ганайския негър Петър II. На кардиналите вече са раздадени по сто евро да не с пречкат. Би било идеално Буда да ходи пред Петър II и да реже лентички, но има неща дето и синедриона не може да синхронизира.
Новини по държави: