Last news in Fakti

12 Март, 2013 21:09 1 633 0

Черен дим над Ватикана - още няма нов папа

  • ватикана-
  • папа

Над покрива на Сикстинската капела във Ватикана се разнесе черен дим. Това означава, че конклавът от 115 католически кардинали не е стигнал до единство при избора на нов папа.

Както Факти.бг прогнозира днес очаква се новия папа да бъде избран до 2-3 дни.

Кардиналите ще се съберат отново утре за ново гласуване. Те ще гласуват, докато някой от кандидатите не получи две трети от гласовете. Ако никой не получи това мнозинство, ще има балотаж между двамата най-предпочитани.

Бюлетините, на които са напечатани латинските думи "Eligo in Summum Pontificem" ("Аз избирам за Върховен понтифик"), се изгарят след гласуването. Тогава от комина на Сикстинската капела се издига дим от специална печка. Ако димът е черен това означава, че никой кандидат не е получил необходимото мнозинство. Ако е бял и камбаните на "Свети Петър" зазвънят, значи католическата църква се е сдобила с нов водач.

Бенедикт, който сега е почетен папа, подаде оставка на 28 февруари след осем години на власт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА