Last news in Fakti

12 Септември, 2021 18:35 8 424 55

Гърция купува още 6 изтребителя на фона на напрежението с Турция

  • изтребители-
  • рафал-
  • гърция-
  • турция-
  • самолет-
  • нато-
  • напрежение

Турция е категорична, че това няма да промени баланса на силите в региона

Гърция купува още 6 изтребителя на фона на напрежението с Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Гърция обяви, че планира да закупи още шест изтребителя „Рафал” (Dassault Rafale), докато напрежението с Турция продължава да се разраства в Източното Средиземноморие, предаде „Дейли Сабах”.

Атина вече е поръчала 18 от самолетите. „Скоро ще имаме 24“, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в реч в Солун, излъчена по гръцката телевизия. Гърция и Турция се доближиха до военна конфронтация заради сондажи на газ в Източното Средиземноморие миналата година.

Атина също така участва в преговори за закупуване на четири нови фрегати, според съобщения на гръцките медии. Турция често е заявявала, че очаква съседката ѝ Гърция да предприеме мирни политически решения, а не агресивни. Министърът на отбраната Хулуси Акар заяви наскоро, че френските самолети втора ръка няма да променят баланса на силите в региона.

Гърция е заделила 11,5 милиарда евро за модернизация на въоръжените си сили през следващите пет години, в момент на засилено напрежение със съседна Турция. Доставката на предварително договорените 18 изтребителя „Рафал” - 12 в момента в експлоатация във Франция и шест нови самолета, които ще бъдат построени от Dassault Aviation - се очаква да започне в средата на другата година и да бъде завършена за две години.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 УЖАС УЖАС

    23 50 Отговор
    А МИГОВЕ И СУТА ЗАЩО НЕ КУПУВАТЕ БЕ АЛКАШИТЕ ШО КЕ ЯДАТ И ПИЯТ ЩЕ НАСТАНЕ ГЛАДОМОР КУПЕТЕ ПОНЕ МАГНИТЧЕ МИГЧЕ ЗА ХЛАДИЛНИК

    Коментиран от #53

  • 3 Закривай кочината

    89 16 Отговор
    Трябваше да купим 16 изтребители грипен от швеция за 3 милиарда лева и завод за части на грипен в нова загора със седем хиляди работни места в този момент и заплащане по 8000 лв чиста пара на месечна база кеш.

    Коментиран от #6, #24, #42, #52

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кочо

    54 11 Отговор
    Фалирали, но купуват Рафал. Купуват Рафал, а не Ф-16
  • 6 един от стадото

    50 11 Отговор

    До коментар #3 от "Закривай кочината":

    трябваше. Трябваше да купим за същите пари две дузини хеликоптери. Половината бойни, половината спасителни. Балканска страна сме все пак. А иначе Грипен е чудесен самолет
  • 7 Закривай кочината

    13 19 Отговор

    До коментар #4 от "РАДАР":

    Фатмак Фатмака си личи отдалече.
  • 8 Бат' Гойко

    17 4 Отговор
    А пък ние ще имаме 8 самальотки които ще надделяват в бой ............хи-хи-хи.
  • 9 Читател

    21 5 Отговор
    Грипен се обслужва от двама техника и един офицер.
  • 10 Джейфор

    22 8 Отговор
    Защо са им на ма
    льяките? Нали НАТО. Пази"
    Умните купуват ПВО и дронове, но явно и те като нас са го закъсали. Дано не им пробутат задвижвани със соларен панел, че са по ЕКО да са в крак с Директивите на Брюксел.
  • 11 Антитррол

    32 7 Отговор
    "Големия брат" не дава щото ГЛАДОМОР ги мъчи в краварника и трябва задължително от него да купуваме нищо че са само на картинка но за сметка на това са по скъпи от теглото си в злато. 22 трилиона външен дълг - колониите трябва да плащат че в краварника вече нищо не произвеждат. Те нашите излязоха по-скъпи и от Рафала ама нали сме верни подлоги дадохме нашия дан към господарите - пък те обещаха че някога ще ни доставели самолети модел отпреди 50 години ама не сега.
  • 12 Майка му.

    12 3 Отговор
    Цецо накара Бойко да плати за чертежите!
  • 13 Да ама Не

    17 23 Отговор
    (Tурция е категорична, че това няма да промени баланса на силите в региона)

    Tурция вече няма военновъздушни сили, дори няма пилоти. Турция има стари F-16 и опитни пилоти в... затвора. Гърция има Mirage 2000-5, F-16 V70, Rafal F3R и скоро ще получи F-35.

    Коментиран от #14, #45, #48

  • 14 В допълнение

    14 14 Отговор

    До коментар #13 от "Да ама Не":

    В момента Гърция модернизира своите атакуващи хеликоптери Apache и придобива нови мощни ракети Spike NLOS за тях, за малките военноморски кораби и за армията на островите, от Израел. Също така купува нови мощни торпеда за своите съвременни подводници, тип 214, изстреляни от десетки километри и като цяло продължава с много военни доставки. Хулуси Акар лъже, приспива турците.
  • 15 Гръка

    27 11 Отговор
    Дано с шест изтребители да опазят поне границата си, защото за война срещу цяла 85 милионна Турция е невъзможно

    Коментиран от #34, #36

  • 16 оня с коня

    11 16 Отговор
    На практика Гърция купува 6 "нови" Самолета НА ЧЕРТЕЖ с надеждата да ги получи "Некой ден" и 12 МОРГАДЖИЙСКИ.Затова и Турция категорично заявява,че тая покупка ИЗОБЩО няма да се отрази на Баланса на силите между двете държави.Между другото да се сравнява Нов Рафал с нов Ф-16 Блок 70 е все едно да се съпоставят Дачия и БМВ.Тук обаче се налага Политическият Аспект на Нещата,тъй като Франция АКТИВНО подкрепя Гърция в спора за Газа в Морето срещу Турция,затова и Гърците са Длъжни да пазаруват Френско.

    Коментиран от #25

  • 17 финиш

    18 15 Отговор
    Византийците не са прости , те са си направили сметката. Компаниите които ще изпомпват газа са френски, тоест Франция застава плътно зад Гърция в този конфликт , могат да добутат там и атомника Дьо Гол. Нормално е и самолетите да са френски , цените ще са символични , може да се окажат дори подарък за гърците. С френските самолети гърците получават всякаква подкрепа,защита , и военна логистика от Франция , а Франция е един от победителите в последната световна война , и на тях се разрешава да управляват стратегически енергийни източници , както и да разполагат с ядрено оръжие. Турция ще скача , ще се ерчи , и блъфира но в последният момент ще свие перки назад.

    Коментиран от #43, #46

  • 18 Сотир Костадинов

    21 13 Отговор
    И 1000 самолета да купят все тая.Гърците могат само да се перчат и да разтягат локуми.Не могат да водят война.

    Коментиран от #19

  • 19 езиковед

    18 11 Отговор

    До коментар #18 от "Сотир Костадинов":

    Гърците не се бяха скрили в последната втора световна война , както турците , и храбро тупаха италианците като тъпан на сватба , гониха ги чак до албанските планини . Достойно се биха с германците , които дойдоха да спасяват италианците . Времето за което Гърция падна пред германската армия , беше повече от времето за което падна Франция . Много историци твърдят , че това е повратен момент във ВСВ , и ценното време загубено от Вермахта в Гърция отлага Барбароса с два месеца . Когато Вермахта воюва в Гърция Кошкин създава първите две експериментални ТЕ-34-ки .

    Коментиран от #23

  • 20 Елемаг

    14 2 Отговор
    Съпротивата на гърците е точно 4 дни. Толкова, колкото е необходимо на Вермахта да заобиколи линията ,,Метаксас".
    Бавят се с превземането но о - в Крит.

    Коментиран от #22

  • 21 Риналдю

    13 10 Отговор
    Тук някакви "диванни експерти" се изхождат неподготвени за възможностите на Гърция.За разлика от нас,гърците имат достатъчно силни Армия,авиация и флот.Относно бойната авиация,не отстъпват на турците.В момента на въоръжение в Турските ВВС са около 250 Ф-16 и 50 Ф-4.Гърците имат над 150 Ф-16,40 Мираж 2000 и 30 Ф-4.През юли започнаха доставкие на Рафал.Да не говориме за постоянните "игрички" между турски и гръцки изтребители над островите.Гръцките пилоти летят редовно и имат много часове във въздуха,за разлика от нашите пингвини,които едвам навъртат 50 часа.И най-важното имат боен дух,който липсва в нашата армия от чиновници.

    Коментиран от #47

  • 22 Доуточнение

    6 7 Отговор

    До коментар #20 от "Елемаг":

    Вермахта нахлува в Гърция на 6 Април. И приключва с кампанията в Крит на 1 Юни . Предполага се си ходил на училище и можеш да сметнеш колко време е това. При това гърците са много необлагодетелствани защото вермахта нахлува на много широк фронт през България.
  • 23 СПЕЦПИДARAZ

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "езиковед":

    Чисто като факти пишеш глупости . Германската кампания срещу Гърция започва на 6.04.1941-а , докато Михаил Кошкин почива на 26.09.1940-та. Просто няма начин да е правил каквито и да е танкове по това време . Към 22.06.1941-ва на въоръжение в червената армия са 1066 танка Т-34 . Истина е че балканската операция вероятно фатално забавя нахлуването на германия в СССР , но няма нужда да подкрепяме това твърдение с измислици
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 XaXaXa

    8 3 Отговор
    15/07/2021 Хулуси Акар: „След 15 юли 2016 г. тези, които предадоха, бяха изхвърлени. 80% от тези предатели бяха изхвърлени. Сега работим с по-малко пилоти, един работи за петима." Нека турците продължават да спят спокойно!!!!!!
  • 28 Жалка работа

    11 7 Отговор
    Що се отнася до военновъздушните сили, Турция изостава много не само от Гърция, но и от Египет и Израел, които имат отлични отношения с гърците. Може би поради тази причина турците наскоро спряха да псуват и проклинат тези две държави и полагат тревожни усилия да се доближат до тях отново, молейки за прошка. Разбира се, това показва че нивото на достойнство на турците клони към нулата, но както се казва за всички сигани, кой е загубил достойнството си, така че те да го намерят.
  • 29 оня с коня

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "хохохо":

    Не само съм Горд Европеец,но имам и честта да съм Поданик на НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНАТА Държава в Света - България.Затова и слабо ме интересува какво карат Американци,Руснаци,Китайци,Афганистанци,както и Драконовските ограничения на Свободата на личността ТАМ чрез безбройни забранителни Закони.колкото до прехваления ти Кадилак - и да ми го подаряват няма да го взема тоя огромен Динозавър,щото харчи гориво на поразия пък НЕ ВЪРВИ,отделно че ще имам голям проблем с паркирането.

    Коментиран от #35, #49

  • 30 Rafale

    11 5 Отговор
    в ученията на НАТО, проведени преди няколко години в Турция, 8 турски F-16 бяха свалени, виртуално, във въздушни битки от френски рафали, без никога да осъзнаят че по тях е изстреляна ракета.. изпълнението на френския изтребител в електронната война, радарите, електрониката и ракетите, които носи, показват, че старото поколение турски F-16 няма късмет срещу него.
  • 31 Землянин

    14 8 Отговор
    Много ме радват нашите експерти в този форум, така като гледам познанията им всеки е полковник и нагоре. Оставете туркофобията и бъдете реалисти, как може да сравнявате възможностите на страна производител със страни, които покриват военните си нужди на 100% с внос. Гърците имали туй, египтяните имали онуй, ами като им свършат ракетите и бомбите какво правим? Тия рафали хубаво летят, но без ракети само летят, нали се сещате, хитреци мои. А и помислете какво ще се случи с Египет след първия свален турски самолет. От друга страна Франция не ги интересува Гърция, нито пък газа в морето, проблема им е, че с Турция водят война вече 3-4 години мисля, в северна и средна Африка и като цяло биват разгромявани, Турция им взема всичките колонии една по една, за целта просто проверете за последните 3 години колко преврата има по света и въпросните страни чии колонии са.

    Коментиран от #33

  • 32 факт

    11 11 Отговор
    С рафали без рафали все тая Турция е пътник щото икономиката им е в свободно падане.

    Коментиран от #44

  • 33 контролът

    8 7 Отговор

    До коментар #31 от "Землянин":

    последният преврат срещу протурско правителство беше миналата седмица в гвинея. макрон отново обръсна мустаците на бай ердо а вие в турция дори не сте го помирисали! xaxa
  • 34 сони

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гръка":

    Войните вече не се водят с безчет башибозуци
  • 35 веселяк

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "оня с коня":

    Майтапчия бе ей!
  • 36 падналия ангел

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гръка":

    Гръцките ВВС разполагат с над 400 самолета, турските такива с 500 бр.
    Разликата не е фрапираща, турците имат повече летящи цистерни и учебни и транспортни самолети.И гърците и турците имат Ф16 но гръцките са блок 50 и 50+ а турските /произвеждаха си ги в завод край Анкара/ са блок 30 и 40. Гърците се надяват и на част от спрените за Турция Ф35, така че относно ВВС нещата са на кантар. Не включвам БЛА на турците-какви бяха Байряктари, Анки...

    Коментиран от #38, #40

  • 37 5иция

    9 2 Отговор
    " Разликата не е фрапираща,"

    На глава от населението е фрапираща при това население Турция би трябло да има 4008=3 200 военни самолета. Ето за това на Турция и трябва противовъздушната ОТБРАНИТЕЛНА система С-400 и тя я закупи от Русия. Не само че САЩ не искаше да им продаде а така ще е по необвързана.
  • 38 5иция

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "падналия ангел":

    " Рaзликaтa нe e фрaпирaщa,"

    Нa глaвa oт нaceлeниeтo e фрaпирaщa при тoвa нaceлeниe Турция би тряблo дa имa 4008=3 200 вoeнни caмoлeтa. Eтo зa тoвa нa Турция и трябвa прoтивoвъздушнaтa OТБРAНИТEЛНA cиcтeмa C-400 и тя я зaкупи oт Руcия. Нe caмo чe CAЩ нe иcкaшe дa им прoдaдe a тaкa щe e пo нeoбвързaнa.

    Коментиран от #39

  • 39 5иция

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "5иция":

    " Рaзликaтa нe e фрaпирaщa,"

    Нa глaвa oт нaceлeниeтo e фрaпирaщa при тoвa нaceлeниe Турция би тряблo дa имa 400x8=3 200 вoeнни caмoлeтa. Eтo зa тoвa нa Турция и трябвa прoтивoвъздушнaтa OТБРAНИТEЛНA cиcтeмa C-400 и тя я зaкупи oт Руcия. Нe caмo чe CAЩ нe иcкaшe дa им прoдaдe a тaкa щe e пo нeoбвързaнa.
  • 40 Запознат

    7 9 Отговор

    До коментар #36 от "падналия ангел":

    Забравяш най - важното, че турците сами си произвеждат прецизните бомби и ракетите за своите изтребители! Гърчолята купуват, защото не разполагат с интелект! Гърчолята бяха опънати през 1921г после ги повториха и през 1974г!

    Коментиран от #50

  • 41 ДжафДжаф

    5 3 Отговор
    Гърция купува самолети, с които да си гарантира националната сигурност! Ние купуваме самолети за да ги пращаме да участват в мисии при поредното престъпление на САЩ някъде по света! Все пак няма как да изпратиш в американска база Рафаел или Грипен, да не говорип пък за руски. Там няма кой да ги обслужва и въоръжава. те това е положението другари. Да закриваме държавата и да приключваме с агонията.
  • 42 Гошо

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Закривай кочината":

    Вече е късно, така ли ?
  • 43 Баро

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "финиш":

    Доколкото си спомням Не бих могъл да кажа че Франция е победител във Втората световна Франция във Втората световна война е спасена от Англия и Америка като са толкова победители Защо не изгониха сами немците
  • 44 ловеца

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "факт":

    Ганю те поне имат икономика и са в топ 20 а ти къде си ?
  • 45 истината

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Да ама Не":

    Това го кажи на гърците в Кипър,може и да ти повярват !!! Даже и гърците знаят какво ще им се случи при сблъсък с Турция !!! Още помнят как бяха размазани през 1921г и 1974г !!!
  • 46 Циртакис

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "финиш":

    И през 1918г с Френска и Английска подкрепа гърците навлязоха в Мала Азия и знаем как приключи !!! Гръцкия почетен караул вече носи поли !!!
  • 47 истината

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "Риналдю":

    Гърците знаят ,че ако ядосат турците ще изядат рязания !!! Както го изядоха през 1921г и 1974г за малко им се размина през 1996г !!!
  • 48 Психиатър

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Да ама Не":

    Това за турските пилоти го научи от някой мърмот ?
  • 49 Гражданин

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "оня с коня":

    Гражданин на РБ. Не поданик, на крал или кралица.
  • 50 Иван

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Запознат":

    Турците могат да правят само баклава и лакум.
  • 51 Хххххх

    2 1 Отговор
    А нашата икономика Каде е????,просто сапун и прах за пране вкарваме от тях,а те си правят Всичко.
  • 52 Ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Закривай кочината":

    Кой ще купува тия части, като има 100 грипена дето се експлоатират в цял свят?
  • 53 Odb

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "УЖАС УЖАС":

    Защото Гърция е в НАТО...само Турция може да си позволи да купува руско оръжие...твоите господари още не могат да се примирят с унижението

    Коментиран от #54

  • 54 5иция

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Odb":

    А ми навремето гърците от къде са си купили С-300 ?

    Коментиран от #55

  • 55 5иция

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "5иция":

    Да не са втора употреба? Смешки.
Новини по държави: