Last news in Fakti

13 Септември, 2021 22:25 1 308 4

Папа Франциск: Словашката църква е свидетелка на креативността, свободата и диалога

  • папа франциск-
  • словакия-
  • църква-
  • свидетел-
  • слово

Трябва да се измъкнем от прекомерната загриженост за нас и нашите структури

Папа Франциск: Словашката църква е свидетелка на креативността, свободата и диалога - 1
Снимка: Shutterstock

Словаците днес се нуждаят от Църква, „която да формира хората на вътрешна и отговорна свобода, която знае как да бъде креативна, като се потопи в историята и културата и която знае как да води диалог със света“. Това е пътят, който папа Франциск посочи на около 4 милиона католици в страната, към две хиляди катехети, 300 семинаристи, три хиляди свещеници, представени от онези, които заедно с 22-та епископи го слушат в катедралата „Свети Мартин“ в първата истинска среща с общността на вярващите и пастирите на Църквата в Словакия.

„Желая – каза папата в началото на словото си – да споделя вашето пътуване, вашите въпроси, очакванията и надеждите на тази Църква и тази страна ”, в стила на първата християнска общност.

„Църквата не е крепост, замък, разположен високо, който гледа на света от разстояние и с презрение“, като красивия замък в Братислава, в една Словакия „която е поезия“, добави Папата . Църквата е общност, „която желае да привлича към Христос с радостта на Евангелието“. Ето защо нека не се поддаваме пред изкушението за великолепие, за светско величие! Колко е красива скромната Църква, която не се отделя от света и не гледа с безразличие към живота, а живее в него“.

„Нека не забравяме: да живеем в него, означава да споделяме, да вървим заедно, да приемаме въпросите и очакванията на хората. Това ще ни помогне да излезем от самореферентността, защото центърът на Църквата не е Църквата!“

„Трябва да се измъкнем от прекомерна загриженост за себе си, за нашите структури и да се запитаме: „Какви са духовните нужди и очаквания на нашия народ? Какво очаква той от Църквата?”. Отговорът е обобщен с три думи: свобода, креативност и диалог.

Накрая папата припомни една словашката поговорка: „На всеки, който ти хвърли камък, ти дай хляб“, което, според него, е много евангелско, защото следва поканата на Исус „да се прекъсне порочният кръг“ на насилието, да „се преодолее злото с добро“. Франциск завърши, като припомни свидетелството на кардинал Корец, йезуит„преследван от режима“ и затворен, „докато не се разболя“. И все пак, пристигайки в Рим за юбилея на 2000 г., „той отиде в катакомбите и запали свещ за своите преследвачи, просейки милост за тях. Това е Евангелието! Тя расте в живота и в историята чрез скромна и търпелива любов“, каза папата. Оттук и последното пожелание на папата за Църквата в Словакия: „продължете вашето пътуване в свободата на Евангелието, в креативността на вярата и в диалога, който произтича от Божието милосърдие“, за да бъдете „занаятчии на мира и съгласието“.

След срещата с духовенството папа Франциск се отправи към Апостолическата нунциатура в Братислава и по-късно през деня посети центъра за бездомни "Витлеем", за който се грижат сестрите на Майка Тереза от Калкута.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Папата

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гръка":

    ... да извади архивите от книжовната школа на Методий и да ги предаде на собствениците им- наследниците на Великоморавия!!!
  • 3 Сатъра на Хана

    0 0 Отговор
    Единствените поправки които Маркс и Ленин внасят в Христовото учение ,на практика са свързани с това как Царе, Папи и Мутри и Бейове да станат Християни...... Затова Христос е Теоретика на Комунизма, а Маркс и Ленин са Практиците на Комунизма .... Затова и казвам че съм Християн - Комунист. ... Питате за Сергей Гергов, Рапон Ахмедов и Замфир Живков - Сакскобургготски ??? Ами те са Гадовете на Комунизма:) .. Реалното в Църквата никога не е имало много Християни:)
  • 4 1111

    1 0 Отговор
    ЩОМ ДЪРТИЯ РЕП.ТИЛ ГИ ХВАЛИ, ЗНАЧИ НЕ СТРУВАТ! НЕ ВЕРВАЙТЕ НА НИТО ЕДНА ДУМА НА НИКОГО ОТ КРЪГА САТАНИСТИ, КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ!
Новини по държави: