Last news in Fakti

14 Септември, 2021 18:05 7 734 36

Животът в едно от най-големите гета в Европа

  • словакия-
  • гето-
  • роми-
  • луник ix

Милан Туртак и съпругата му разказват, че дъщеря им, която работи като чистачка в Англия, им е изпратила пари, за да си извадят задгранични паспорти

Животът в едно от най-големите гета в Европа - 1
Снимка: DW

Занемарени панелни блокове, прозорци с решетки, боклуци: обикновено никой не посещава Луник IX, едно от най-големите ромски гета в Европа. Папата обаче реши да отиде точно там. Визитата вдъхва надежда на словашките роми.

Луник IX е едно от най-големите ромски гета в Европа. Намира се на 15 минути пеша от историческия център на словашкия град Кошице. Обикновено хората, които не са оттук, заобикалят това място отдалеч. В редица онлайн-публикации то е посочено като "опасно".

Но тези дни в него цари оживление: жителите му го облагородяват, оправят зелените площи и тротоарите, засаждат нови дръвчета, метат се улици, а боклукът, който е навсякъде, се изнася. „Не всичко се прави заради папата", уверява католическият свещеник Петер Заткулак. По думите му, хората трябва да видят, че така може да се живее по-добре.

Как възниква Луник IX

Програмата на първата задгранична обиколка на папа Франциск от месеци насам включва и визита в ромското гето край Кошице. Много от местните хора питат свещеника защо папата идва при тях, на което той им казва: „Идва заради теб – да се срещнете лице в лице и да ти подари една усмивка. Само от теб зависи какво ще направиш от всичко това."

В Луник IX живеят около 6000 души. През 1970-те години тук възниква нов смесен жилищен квартал, в който започват да настаняват и роми от района на Кошице. Идеята е да им се осигурят нормални жилища, да уседнат на това място и да си търсят работа. След края на комунизма обаче в Луник IX остават само ромите. През 1990-те години те били около 10 000. Постепенно панелните блокове западнали и често кварталът оставал без ток, вода или газ.

Днес 90% от хората в гетото са без работа и живеят от социални помощи и изплащаните им детски надбавки. Държавата отпуска пари за едно основно училище и една детска градина. А за хората се грижат отец Петер и неговият орден. Преди 9 години те открили свой център с църква. На прозорците са поставени решетки. Директно зад нея започват панелните блокове. По много от жилищата обаче прозорците са изпочупени или липсват изцяло.

Пастор Петер си мечтае обитателите на квартала да се интегрират в обществото и един ден ромското гето просто да изчезне. Но за това е нужно хората да имат желание за такава промяна, а на много от тях то просто им липсва, казва свещеникът през „Тагесшау".

"Тук децата само могат да пропаднат"

За много словаци ромското гето е нагледен пример за провалената интеграционна политика на държавата. Голяма част от словашкото общество не вярва, че ромите са дискриминирани. Мнозина гледат на Луник IX като на срамно петно и се тревожат за това как ще се отрази на имиджа на страната идването на папата на това място, на което никой не иска да живее.

Милан Туртак и съпругата му разказват, че дъщеря им, която работи като чистачка в Англия, им е изпратила пари, за да си извадят задгранични паспорти. „Казахме ѝ да замине, защото тук децата само могат да пропаднат", казва госпожа Туртакова. Тя живее в гетото от 15 години. Опитва се да поддържа апартамента си чист и спретнат. Но признава, че в Луник IX няма бъдеще.

Тези дни местните хора се радват, че папата идва при тях. Мнозина обаче се питат какво следва. В тази връзка Милан Туртак казва: „Сега държавата ни подкрепя. Но един Господ знае какво ще стане след това."


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатъра на Хана

    70 7 Отговор
    Пишете и за нашите гета създадени от Демокрацията. ЕДИН ОТ ПРОБЛЕМИТЕ В БЪЛГАРИЯ Е ЧЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ СА СЛУГИНАЖ

    Коментиран от #26

  • 2 Гошо

    89 1 Отговор
    Они ромите са еднакви по целия свет.

    Коментиран от #34

  • 3 Работни

    57 1 Отговор
    Мангo надява, че папата ще им докара някаква далавера, пари, подаръци, помощи.
  • 4 Гошо

    23 0 Отговор
    Папата спокоино може да си практикува там ,души търсещи път към словото боже там в Луник IX много Възможност за него да ги вразуми и очисти от греховете им
  • 5 Тоалетната хартия

    22 5 Отговор
    Всички, които не са бели са роми и са еднакви на всякъде по света.....Да си седят по държавите и да не цапат!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 101010

    50 0 Отговор
    Такива гета като това в България има колкото искаш ще спомена само Столипиново за другите няма да се моля да изреждам. Статията може би иска да успокои хората че такива проблеми има Не само у нас. Все пак си задавам въпроса Защо в много държави има различни малцинства но само на това малцинство му се случва в местата където живее да ги превърне в гето
  • 8 Пучо Капучо

    26 1 Отговор
    Е през туй ми е...Не можем да им берем дерта и на тия, имаме си ги тук предостатъчно. Даже, понеже съм щедър човек, харизвам им и наште мурджовци...хеле па тия, дебелогъзите, детето ше получават по 650 лв. за второ римляните. Мерси, мерси, тук сме пренаситени!
  • 9 гадно

    40 0 Отговор
    И у нас когато преди години дойде принц Чарлз изчистиха Столипиново и даже им построиха няколко нови къщи които после превърнаха отново в свинарник като всичко наоколо.
  • 10 ПАПАТА ША ГИ КАЧИ НА

    6 2 Отговор
    ЛУНАТА СЪ СВОЯ ПАПО МОБИЛЕ
  • 11 Авертас

    25 0 Отговор
    Къде отидоха милиардите за ромската декада за интеграция?
  • 12 Behemoth

    17 0 Отговор
    Като прочетох заглавието и си помислих ,че става въпрос за Пишмана у жунглата в Търново...
  • 13 Sauerkraut

    31 1 Отговор
    Поредната соросоидна тъпня с аромат на вкиснало зеле. Да ревна ли за словашките роми, че и те като нашите ги мързи да бачкат у чакат на помощи? По-скоро бих съжелил словенците, че имат такъв кошер паразити на главата си.
  • 14 Kcanba

    25 1 Отговор
    защо сиганорите нафред са едно и също племе - напълно оркоподобно и никъде не приемащо културни пластове!?
  • 15 Гошо

    16 0 Отговор
    До Sauerkraut. Приятелю,вземи ,та направи разлика между словенци и словаци...

    Коментиран от #17

  • 16 Номер10

    16 1 Отговор
    Румънските роми водят ехеее класациите в Британия .....преди тях обаче на острова са индийците пакистанците и Бангладеш ....
  • 17 Sauerkraut

    17 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гошо":

    Благодаря за поправката, + от мен. Но в крайна сметка не е от такова значение, исках да акцентирам върху м.а..галите. Един вид словаци, словенци, българи все тая. М.гала си е м.гал на всякъде .

    Коментиран от #19

  • 18 Бледолики

    19 0 Отговор
    Колко безброй клипове с наркомани престрелки в най богатата цивилизазия САЩ има, там има повече гета отколкото китайския народ но пишете за ромското гето на Словакия че там ориенталците по закон на природата немогат да се интегрират а те изкуствено изкат да ги интегрират
  • 19 Sauerkraut

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Sauerkraut":

    Навсякъде
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мендоса

    24 0 Отговор
    6000 ма-нг-ала голямо гето. У нас в Пловдив само Столипиново са 50k!
  • 22 смех

    9 1 Отговор
    е как бе нали ми рекламирате Чехия Унгария и Словакия като бели уат пауър нации 14/88 Хитлерюмген и бла бла а то цигойн до цигойна
  • 23 Гошо

    8 0 Отговор
    До Sauerkraut. С това последното съм съгласен. Навсякъде са еднакви.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Очевидец

    9 0 Отговор
    Лелеееееее,не е за вярване-роми да чакат на социални помощи и месечни добавки за деца!Това е невъзможно,немислимо дори.Те се скъсват от бачкане,горките.Не помислят за социални помощи!
  • 26 Гост

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Сатъра на Хана":

    Да бе, точно от демокрацията са създадени, ние по-големите помним кой натика т.нар. роми в гетата и ги капсулира.
  • 27 шопендар

    6 0 Отговор
    ееех тия дискриминирани роми,ДАЛИ ИМ ХОРАТА ЖИЛИЩА В СМЕСЕН РАЙОН,И ИМ ПОЖЕЛАЛИ ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ,И ТЕ ЗА ДА НЕ ИЗНЕВЕРЯТ НА МАНТАЛИТЕТА СИ,ПРЕВЪРНАЛИ ВСИЧКО В КОЧИНА.и каква е разликата между техните и нашите роми-НИКАКВА......Ц.И.Г.А.Н.И.Н/А СИ Е Ц.Г.А.Н.И.Н. НАВСЯКЪДЕ
  • 28 Алекс

    11 0 Отговор
    Позната история.Словашкото Столипиново.Явно ромите навсякъде са еднакви и програмите за интеграция са трудно приложими.

    Коментиран от #29, #36

  • 29 Бледолики

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Алекс":

    Програмата за интеграция на чичкото с мустаци беше най добра
  • 30 Ром ама кубински

    4 0 Отговор
    Абе както се казва,братчедите където и да се намират си остават братчеди.Оказа се,че генетиката засега в повечето случаи е по силна от социалната среда
  • 31 В.В.П.

    1 2 Отговор
    В,,Кошице,живеят 4000 ромея,в,Столипиново 30000..ромея..Къде е по хубав живота???. Папата,след 10 Мин .Бла,Бла,и ще ги направи католици..
  • 32 Дърт пее..раст...

    1 1 Отговор
    Папи ,иде!!
  • 33 ????

    5 0 Отговор
    Нали си спомняте посещението на Чарлз в столипиново, и так лъскаха и чистиха, ама нали видяхме общимата плати за изриването на буклуците, както плаща за събирането на боклука, таксата, на който е повече от данъка на апартамента, така аре стига пропаганда,. Никой не се лови на въдицата й и нашите от източния блок и вие от западния. Всички знаят що за пасм.... са циганите "роми"
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    0 0 Отговор
    Кадеееее си чичо Адиии
  • 36 хитлер

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Алекс":

    Единствено правилната интеграция се казва "Циклон"Б.
Новини по държави: