Last news in Fakti

16 Септември, 2021 00:45 2 182 9

Папата към младежите: Бунтувайте се срещу културата на краткотрайното

  • папа франциск-
  • младежи-
  • бунт-
  • уеднаквяване-
  • словакия

В Словакия папа Франциск призова новите поколения да не позволяват да бъдат „уеднаквени“

Папата към младежите: Бунтувайте се срещу културата на краткотрайното - 1
Снимка: БГНЕС

Песни и молитви белязаха, сред празнична атмосфера, срещата на папа Франциск с младите хора на стадион „Локомотива“ в Кошице. Думите на папата, слушани от 20 хиляди души, се запечатаха в очите, изпълнени с надежда и ориентирани към бъдещето. „Нужни са любов и героизъм, за да се правят велики неща в живота", каза папата, като отговори на въпроси и проведе разговор за християнския живот и за добрия живот. И подчерта, че днес „истинската революция е да се бунтуваме срещу културата на краткотрайното“, пише Vatican News.

Примерът за младите е този на блажена Анна Колесарова, словашката „Света Мария Горети“: тази така дългоочаквана среща бе свързана с нейната фигура.

На Петър и Зука, папа Франциск каза, че „любовта е най-голямата мечта в живота, но тя не е евтина мечта“, нито е „мечта, лесна за тълкуване“, нужни са „нови очи, които да не се оставят да бъдат измамени от привидното”, и „любовта не трябва да се банализира, защото любовта не е само емоция и чувство”, нито е „да имаш всичко и веднага”. Папата отбеляза, че „любовта не отговаря на логиката на еднократната употреба. Любовта е вярност, дар, отговорност".

Папа Франциск потвърди, че „истинската оригиналност днес, истинската революция е да се бунтуваш срещу културата на краткотрайното, да отидеш отвъд инстинкта и отвъд момента, да обичаш за цял живот и с цялото същество“.

Папата отбеляза, че „за да бъде животът паметен, са необходими любов и героизъм“ и това именно се намира в Разпятието, което свидетелства за „безгранична любов и смелост, да отдадеш живота си докрай, без половинчати мерки“. Но това е и историята на блажена Анна, която „ни казва да се стремим към високи цели“.

Папа Франциск насърчи „да не оставяме дните на живота да преминават като епизоди

от теленовела“ и напомни на младите хора да не вярват на специални ефекти, когато мечтаят за любов. „Всеки един, отбеляза папата, е дар и може да направи от живота си дар. Други, обществото, бедните, ви очакват”.

Папата призова да мечтаем за „красота, която отива отвъд привидното, отвъд модните тенденции“, но преди всичко да мечтаем „без страх да създадем семейство, да създадем и възпитаме деца, да прекараме живот, споделяйки всичко с друг човек, без да се срамуваме от слабостите си, защото го има него или я има нея, които ги приемат и обичат, които ви обичат точно такива, каквито сте. Това е любовта. Да се обича другият такъв, какъвто е“. „Не слушайте онези, които ви говорят за мечти и вместо това ви продават илюзии: те са манипулатори на щастие. Ние сме създадени за по-голяма радост: всеки от нас е единствен и е дошъл на света, за да се чувства обичан в своята уникалност и за да обича другите така, както никой не може да направи на негово място”.

Всеки е единствен в очите на Бог, отбеляза още папата. „Не се оставяйте да бъдете „уеднаквени“, ние не сме серийно производство, ние сме единствени и свободни и сме дошли на света, за да живеем с Божията любов, да прегърнем смелите избори, за да се впуснем в прекрасния риск да обичаме".

Папата отново призова да посещаваме нашите баби и дядовци, защото „съществува опасност да растем изкоренени, защото сме склонни да тичаме, да правим всичко набързо“, до такава степен, че хората, които виждаме на екрана, стават „ по-близки от лицата, които са ни създали".

Папата посочи, че днес „има много разрушителни сили, много хора, които обвиняват всички и всичко, усилватели на негативизма, професионалисти в оплакванията. Не ги слушайте, защото оплакванията и песимизмът не са християнски, Господ мрази тъгата и самосъжалението. Ние сме създадени, за да вдигнем поглед към небето, към другите, към обществото”.

Папа Франциск каза, че изповедта е „непогрешимия метод, за да се изправим“, там, където в центъра не са греховете, а „отца, който прощава всички грехове“.

Затова Франциск посъветва след всяка изповед „да мислим известно време за прошката, която сме получили“, запазвайки „онзи мир в сърцето“, като не го оставяме да ни бъде откраднат и го помним при всяка изповед.

Затова папата се обърна и към свещениците да бъдат „милостиви“ и „никога любопитни, никога изтезатели, а братя, които даряват прошката на Отца, които придружават в тази прегръдка на Отца“.

„Бог се радва, когато ни прощава“, напомни папата, не вижда в нас „грешниците, които да бъдат етикетирани“, нито „сбъркани хора“, а „обичани чеда, може би наранени“ и затова нуждаещи се от „състрадание и нежност“.

Петър и Ленка помолиха папата да „насърчи младежите да не се страхуват да прегърнат кръста“. Папата обича глаголът „прегръщам“, защото „помага за преодоляване на страха“ и затова насърчи да се оставим да бъдем прегърнати от Исус, „защото когато прегръщаме Исус, ние отново прегръщаме надеждата“.

В заключение папа Франциск каза: „Кръстът не може да се прегърне сам; болката не спасява никого. Любовта е тази, която променя болката. Затова кръстът се прегръща с Исус, никога сами! Ако прегърнем Исус, радостта се възражда. И радостта от Исус, в болката, се превръща в мир”.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ковидарите

    21 5 Отговор
    Папата подкрепи Ковидарите, факт! По-нататъшен коментар е излишен!
  • 2 Любовта

    10 3 Отговор
    Този не знае какво е любов. 💗
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Любознателен

    24 0 Отговор
    Аве Папче, кога ще направите архивите на Ватикана публично достояние? За младите, да се изучат. Убеден съм, че има много интересни четива там.

    Коментиран от #9

  • 5 Гост

    17 1 Отговор
    Тоя ръси само глупости . Промива мозъците на хората .
  • 6 Бог забавя ,но не забравя !

    1 1 Отговор
    Жалко за вас ! Няма спасение без покаяние !
    ПОКАЙТЕ СЕ !
  • 7 123

    7 0 Отговор
    Папата е главния Сатанист. Скоро ще обяви неделния закон и терора почва.
  • 8 ДаЗдраПерМа

    4 0 Отговор
    доказан вълшебник, щом поглади някого по главата тя става тиква
  • 9 Костова

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Любознателен":

    Съдържанието дори на библиотеката, отворена за посетители е уникално. Но там можеш да попадне не всеки, а само специални хора. Дори и те не могат просто така да се разхождат и зяпат по заглавията. Да добиеш книга за читалнята , трябва да споменеш заглавието и.Интересува те определена историческа епоха. Подозираш, че в отворената библиотека има единствени екземпляри на някои документи. Но, уви не знаеш заглавието на книгата. Тогава напразно си бил път. А за тайните библиотеки във Ватикана няма смисъл дори да споменаваме.
Новини по държави: