Last news in Fakti

8 Март, 2013 20:35 1 322 0

77 гласа са нужни за избора на новия папа

  • папа-
  • конклав-
  • ватикана

Конклавът във Ватикана започва във вторник

77 гласа са нужни за избора на новия папа - 1
Говорителят на Ватикана Федерико лочмбарди обяви датата на конклава. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осмата генерална конгрегация на кардиналите определи Конклавът за избор на нов глава на Римокатолическата църква да започне следобед във вторник, 12 март, съобщи агенция АНСА, цитирайки говорителя на Светия престол отец Федерико Ломбарди. Днес във Ватикана пристигна и последният епископ, който трябва да участва във вота – виетнамецът Жан-Батист Фан Мин Ман.

Конклавът предполага тайно гласуване на кардиналите в Сикстинската капела. Право на глас имат 115 архиереи, които не са навършили 80 години. Теоретично всеки от тях може да бъде избран за папа. Новият понтифик трябва да бъде излъчен с гласовете на минимум 77 участници в конклава. 

По време на конклава ще има засилени мерки за сигурност. Обслужващият персонал ще бъде проверяван с детектор за метал, а залите, в които протичат заседанията, ще бъдат наблюдавани с електронна апаратура, за да се избегне комуникация с външния свят и да се предотвратят евентуални влияния и страничен натиск върху участниците в конклава. 

Вотът е наложен от историческото оттегляне на папа Бенедикт XVI от Светия престол миналия месец.
 
Няма ясно очертан фаворит, който да поеме кормилото на Църквата, изправена пред множество проблеми - от скандали със сексуални посегателства до вътрешни вражди в администрацията на Ватикана, отбеляза Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: