Last news in Fakti

14 Март, 2013 11:22 1 008 0

Почина самозапалил се безработен в Тунис

  • тунис-
  • безработен-
  • се самозапали
Почина самозапалил се безработен в Тунис - 1
Новото правителство на Тунис полага клетва. В центъра е президентът Монсеф Марзуки, вляво от него - премиерът Али Ларайед. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Безработен, който се самозапали във вторник в центъра на столицата на Тунис, е починал в болницата от получените изгаряния, предаде „Ройтерс“. Трагичната случка може да провокира гнева на опозицията по адрес на ислямисткото правителство на страната.

Преди да драсне клечката, 27-годишният Адел Кедри скандирал срещу младежката безработица. Пристигналите на място медици веднага го транспортирали в най-близката болница, но въпреки усилията там не могли да го спасят и младият мъж на следващия ден починал.

Подобен инцидент със самозапалване в град Сиди Бузид преди повече от две години предизвика необратими последствия за целия регион на Близкия Изток и Северна Африка, припомня агенцията. По-късно събитията бяха наречени „Арабска пролет“. На 17 декември 2010 г. младият продавач на плодове Мохамед Боазизи се поля с бензин и се запали пред кметството в знак на протест срещу произвола на властите.

Погребението му беше съпроводено с масови вълнения, които на 14 януари 2011 г. прераснаха в революция, свалила режима на президента Зил ал Абидин бен Али.

Икономическите и социалните проблеми, подхранващи революцията - бедността и безработицата, поляризацията на обществото между ислямистите и техните противници - все още не са докрай решени и гражданите очакват да се приеме нова конституция, която да позволи оттласкване от авторитарния режим.

Смъртта на Кедри сега идва точно в момент, когато назначеният, но все още неутвърден министър-председател Али Лараедх се опитва да получи вот на доверие за своето новосформирано ислямистко правителство. Преди това той бе заявил, че борбата с безработицата и растящите цени, както и сигурността на гражданите ще бъдат основни приоритети на новото правителство.

Нивото на безработицата в Тунис е 17%, а значителна част от хората без препитание са наскоро дипломирали се висшисти.

Предишният премиер Хамади ал Джибали и неговият екип подадоха оставки, след като не успяха да създадат професионално правителство от технократи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА