Last news in Fakti

26 Септември, 2021 13:50 17 322 44

Истината за турската лира

  • турция-
  • икономика-
  • действия

Различни статистики в страната

Истината за турската лира - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Турската лира се обезцени значително, а всеки гражданин е усетил това, съобщи Financial Times.

Към момента няма гаранции за темпа на инфлацията. Държавният статистически институт предоставя едни статистики, а независими групи други.

Покупателната способност непрекъснато намалява. Това прави реалното усещане много различно.

Държавният институт определи инфлацията за август на деветнадесет процента, докато независим институт определя четиридесет процента. Държавните представители настояват за независими групи да предоставят своите статистики.

Те настояват, че това води до подвеждане. От Изследователската група за инфлацията обявиха, че поляризирането е на всякъде в страната.

Турското правителство подготвя действия за овладяване на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хараре

    88 2 Отговор
    Покупателната способност непрекъснато намалява. Това прави реалното усещане много различно. И В БЪЛГАРИЯ Е ТАКА.МАКАР,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СЕ РАЗПЛАЩАТ С ТУРСКИ ЛИРИ.
  • 2 пожелание

    88 21 Отговор
    Да ви пратим тиквата за да цъфнете и вържете!!
  • 3 Бля бля

    30 21 Отговор
    Зле е само за "европеизираните" турци,останалите бълха ги ухапала..
  • 4 Ха ха ха

    69 45 Отговор
    Истината е, че анадола потъва. Това е. А онзи се переше като пуяк на бунище, че щели да станат 10-тата икономика в света. Смяяях.
    Кво стана нали бяха независими от всички. Никой не им трябваше, можеха сами за себе си да съществуват. Без тях едва ли не ЕС щеше да фалира. Една камара глупости изприказваха тукашните турски тролове и накрая, какво стана? Излезе истината на яве, че са зависими от всички и от ЕС и от Русия и от САЩ. Така е, който много се дуе пада от високо. Сега могат да лепят парите си по стените вместо тапети, че ще им е по-евтино.

    Коментиран от #7, #8, #16, #39

  • 5 Риналдю

    45 22 Отговор
    Купувайте рубли.Сега са евтини-73 рубли за долар,но като фалира САЩ,ще купувате с една рубла сто долара.

    Коментиран от #38

  • 6 Гост

    65 13 Отговор
    Россене, за колко гроша се продаде? Пиши, какво става с българската икономика, за покупателната способност на българския народ (И) чак тогава мисли за комшиите

    Коментиран от #26

  • 7 Хихи

    81 14 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха ха":

    Я кажи в България, как е? Питай пенсионерите как живеят, питай и обикновените хора в селата, и градовете???? Малиии...важнто е да плюем по комшията, но не виждаме с нас какво става.
  • 8 ЕС зависи силно от Турция

    17 13 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха ха":

    Ако ги притиснат прекалено и другарите с фесовете ще направят "свят без граници"..

    Коментиран от #10

  • 9 икономисти, икономисти

    63 14 Отговор
    В Турция се използва Нова Турска Лира за купуване на хляб. С минимална пенсия турчина купува 1250 хляба а българския 200 хляба. Къде е Илия икономиста?
  • 10 Ха ха ха

    17 29 Отговор

    До коментар #8 от "ЕС зависи силно от Турция":

    Иска ти се, ама няма как да стане това. ЕС ако реши ще фалира турция. Ще изнесат цялото си производство и технологии от там и на турците ще им остане само селското стопанство с техните пластмасови домати, които никой няма да купи.

    Ако фесовете ще направят "свят без граници", ама друг път, защото ще им се получи като при онези роми дето ги изринаха направо с фадромите. Май не си чул за това ? Някой нещо тогава да заговори за права и други либерални глупости? Не нали? Ама така е там в западна Европа ги наринаха по най-грубия начин, та така ще стане и с вас, ако много знаете. Тук не ни позволяват да действаме така, но там нещата стоят по друг начин. Но има една стара приказка, "Когато мечката играе в двора на съседа може да заиграе и у нас" така, че нищо не се знае примерът от запада да не се случи и тук.

    Коментиран от #13

  • 11 смок

    28 10 Отговор
    Във Великобритания: "По 15 паунда на час, но пак няма кой да работи." За 2 смени по 8 часа работник ще получи 550 лева,а в България за 1 месец работа-20 работни дни ще получи 504 лева ако е на минимална заплата. Де е Киро?
  • 12 Браво

    38 9 Отговор
    Росенчо нещо за българския лев и покупателната способност в България да пишеш. Една Виденова зима изкарахме, тази как ще я кръстим. Всички цени се увеличиха, а заплатите същите мизерни както когато олиото беше 2 лева и когато е вече 4 лева
  • 13 Супер

    38 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ха ха ха":

    Имаш предвид както фалираха България ли? Може, може, но фесовете не са прости като нас да си продадат заводите за по един долар и после да са клошарчетата на Европа.

    Коментиран от #14

  • 14 Ха ха ха

    41 12 Отговор

    До коментар #13 от "Супер":

    Бългaрия я фалираха външни сили със активното съдействие на пуйколандия и естествено със съдействието на български национални предатели. Отново заради тези същите бе разпиляна българската армия заедно с нейното въоръжение. А българите нищо не са продали за 1 дoлaр, продадоха я същите национални предатели. Вината на този народ е, че до ден днешен не потърси отговорност от тези предатели, но може и това време да дойде.

    Коментиран от #17

  • 15 Мемфис

    44 4 Отговор
    Тези изводи и констатации малко не отразяват действителността. Пътувам често до Турция и твърдения за инфлация само за август от 19 до 40 % просто са смешни. Ще ви дам прост пример: една от стоките, с най- голяма значение, като храните е цената на горивата. От пролетта цената на премиум дизел she’ll v power е 7,30 т.л. Или в български пари 1, 46 лева!!! Направете си извода сами. Един хляб около 250 гр. Струва 2 т.л. Или 40 стотинки!!
  • 16 Аскер

    14 10 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха ха":

    Огромната грешка на Ердоган е че харчи такъв процент от брутния вътрешен продукт за въоръжение, който никоя друга страна не си позволява! Отгоре на всичко е напълно излишно! Никоя страна не може да си позволи да започне война с Турция! Е! Могат да му спретнат отново преврат, ама за да го блокира не му трябват С-400!:) Трябва му добро разузнаване и контра разузнаване, а той си ги има! Тоя, е маниак! Няма какво да прави аскера в Сирия! Тя, не е никаква заплаха! Луди пари хвърлени на вятъра! Как няма да има голяма инфлация!

    Коментиран от #18

  • 17 Супер

    37 5 Отговор

    До коментар #14 от "Ха ха ха":

    Не знам фесовете с какво са виновни за нашия фалит? Това е просто ганьовска некадърност. Турчина примерно какво е виновен, че ние даже едни мартеници не можем да правим, а ги внасяме от Китай, а мартениците са българска традиция. Просто ганьовска некадърност. Само един пример за некадърността ни. Румъния. Когато тръгнахме по този път, те бяха много по изостанали от нас, а сега.

    Коментиран от #19

  • 18 Ха ха ха

    11 20 Отговор

    До коментар #16 от "Аскер":

    С някой от твърденията ти мога да се съглася, но точно с това, че "никoя cтрaнa нe мoжe дa cи пoзвoли дa зaпoчнe вoйнa c Турция" не съм съгласен. Супер силите като Русия, САЩ, Китай и Франция могат да я смачкат, но в момента нямат такъв интерес. Да може да не са в добри отношения, но чак до война в момента няма смисъл да се стига. В днешно време нещата се решават по икономически път и както виждаш т. лира пое курса дългосрочно и то само надолу. Сещаш се кой е причина за това предполагам. Да САЩ, защото заиграха с руснаците, но никога няма вечно приятелство има вечни интереси. А в турция няма алтернатива, защото руснаците са ги вързали на каишка.
    САЩ се опитват да настроят народа му срещу него като им влошават условията на живот. Ако продължава спада на лирата и това ще стане и тогава не някой друг а собствения му народ ще го свали, но все още не е огладнял достатъчно.
    Съгласен съм и с това, че acкeрa им няма какво да търси в Cирия, но мустака е жаден за власт и иска да стане султан. Прекалено амбициозни неща иска и се опитва да ги постигне, но не си дава сметка, че така настъпва интереси на големите супер сили и те няма да му го позволят. Проблемът му е, че се мисли за много силен, а всъщност не е.

    Коментиран от #24, #27

  • 19 Ха ха ха

    14 12 Отговор

    До коментар #17 от "Супер":

    Нe съм казал, че фecoвeтe cа ни винoвни зa нaшия фaлит. Виновни са ни нашите корумпирани български национални предатели както и протурската етническа партия ДПС. И сега не ми казвай, че турция не се меси във вътрешните работи на България, защото за всички е ясно това. Първоначално ни се месеха чрез ДПС, но после нещата нещо се разсъхнаха и продължиха опитите за намеса във вътрешните работи на България чрез новосформираната нова турска етническа партия ДОСТ, която катастрофира безславно.

    Коментиран от #25

  • 20 Краят на СИВ,

    5 2 Отговор
    И “ плановата” икономика, доведе до фалит икономиката ни, основно….
  • 21 ПЕНКО

    11 8 Отговор
    ИЗТОКЪТ + ТУРЦИЯ ТРЯБВА ДА ВЛОЖИ ВСИЧКО ЗА ЕЛИМИНИРАНЕ НА ЕВРЕИТЕ БАНКЕРИ /СЕМИТИ -ЦИОНИСТИ / - СОБСТВЕНИЦИ НА ДОЛАРА И ГОСПОДАРИ НА САЩ ---ВСИЧКО -ДОРИ ВОЙНА !!! ЗА ДА ВОЮВАШ ТИ ТРЯБВАТ ВОЙНИ , А НАТЮ ГИ НЯМА ---ХОЛИВУУД НЕ ПРАВИ БОЙЦИ - МАРИНКИ ;ТЮЛЕНИ И "СНАЙПЕРЧЕТА " - КЪДЕ ПОБЕДИХА ВЪВ ВОЙНИТЕ КОИТО ВОДИХА ---В ГРАНАДА И ПАНАМА !?!?!?!?!?!??
  • 22 След оръжейната

    8 2 Отговор
    Промишленост , най-печеливша е фармацията, до която са ни дали достъп, великите!
  • 23 GogoRobot

    30 4 Отговор
    Защо турската лира се обезценява, но икономиката им работи с висока динамика и изнасят като бесни за 1/3 от света на ниски цени?
  • 24 Хахаха

    37 9 Отговор

    До коментар #18 от "Ха ха ха":

    Много си бос. Турската лира винаги е падала, и не само турската лира, това се отнася и за българския лев. Махнем ли Борда много бързо ще стигнем до цена на хляба 1 000 (хиляда) лева. За разлика от нас, турците имат работеща икономика, и почти всичко изнасят и постоянно имат свежи пари. Ние нямаме работеща икономика, нямаме производство, нямаме износ, и няма свежи пари, има само заеми, милиарди. Разбираш ли разликата от изнасяща Турция и вземаща заеми България?

    Коментиран от #29

  • 25 Супер

    19 6 Отговор

    До коментар #19 от "Ха ха ха":

    Партия създадена от български ДС агенти за пряк контрол на турците в България. За каква турска партия ми говориш? Тази партия е най българската партия в България.
  • 26 стоян

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    До 6 ком -Тук новините са за света и комшиите а на другата страница всички статии са за България бе другарю -или не знаеш къде да търсиш
  • 27 Аскер

    8 4 Отговор

    До коментар #18 от "Ха ха ха":

    Нямам нищо общо с коментар №24! До голяма степен съм съгласен с теб! Ердоган е маниак! Той, смята че ако искат да го свалят от власт, то значи че искат да ликвидират страната! Той, се олицетворява с нея! Но, пък е пример, как една страна в условия на диктатура може да просперира! Древния Рим. Там редовно се е сменяла диктатура с демокрация. Интересното е че на народа повече му е харесвала диктатурата отколкото демокрацията!:) Поне са знаели кой е шефът!:)

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Радой Ралин

    22 5 Отговор

    До коментар #24 от "Хахаха":

    Спещнали се на полянка,
    Прабългарин и славянка,
    Цуни гуни, вади тури,
    Народили чукундури,
    Хем е.бливи, хем крадливи,
    Но най вече алчни, прости и завистливи.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Землянин

    7 2 Отговор
    Росене, това с покупателната способност ти ли го изчисли? Истината да не е точно обратното на твоето твърдение, вземи провери малко данните на световната банка, че си журналист нали все пак...
  • 32 Хаха

    13 8 Отговор
    Турция не можем я стигна и след 50 години дори и да стои на едно място. Не е случайно, че всички се съобразяват с нея. А нас...спомнете си чешкият художник.
  • 33 5иция

    7 4 Отговор
    След 3 месеца ще им увеличат заплатите според инфлацията

    Коментиран от #41

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 От много пилене

    1 0 Отговор
    Си станъл такъв неадекват. Чудиш се какво ти пиша нали?
  • 38 1944

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Риналдю":

    ми вие ги фалирате от 1917г. , пък те по богати стават. и по силни.
  • 39 Йо Несбьо

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха ха":

    Тотално се лъжеш! Инфлацията е голяма, да. Лирата се обезценява, да. До голяма степен обаче това са неща, които не зависят от Турция, а от рейтинговите агенции в САЩ като Муудис и т.н. Т.е. турските трудности са и политически генерирани заради споровете на САЩ и Турция. Валутният курс пък е нещо доста изменчиво. Преди 10 години една турска лира беше един лев. Сега е стотинки, но всичко може да се обърне. Средната заплата в Истанбул е над 3000 лири. Ако курсът на валутата се изравни отново, то това ще са 3000 лева, доста над нивото в София. Въобще, турската икономика е с реално производство и износ, докато у нас знаем каква мизерна дупка е. И това го казвам от гледна точка на здравия разум и без да защитавам Турция. Ако не им обезценяваха валутата умишлено, Турция наистина ще се нареди между 10-те най-големи световни икономики. Мислете по-прагматично.

    Коментиран от #43

  • 40 Йо Несбьо

    1 2 Отговор
    Ако внимателно следите ситуацията, ще видите, че Западът искаше да продължи да доминира в Турция и да ги държи на каишка. Обаче се появи Ердоан, чиито действия са насочени последователно към постигане на определени цели. И той ги постига! Турция е президентска република, подобно на САЩ, Франция и други държави. Турция има имперско минало и Ердоан се обърна към него. Турция се превръща в енергиен "тигър" - 4 АЕЦ с руски, френски и китайски технологии. Същата Турция построи огромно летище, което ще изземе целия трафик в региона. Турция строи собствени военни кораби и произвежда оръжие - от автомати и пистолети до танкове и хеликоптери. Собствени бойни дронове. Собствени електромобили. Заглушители на електронни сигнали. Собствени бойни мисии в чужбина. Имат и пари за невероятно сложни инфраструктурни проекти като летището, канал "Истанбул" и т.н. В бъдеще със сигурност ще се доберат и до ядрено оръжие. Нещо общо с нашата загиваща и западаща нация и държава?!
  • 41 Вилхем

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "5иция":

    Турската лира ще премине скоро към еврото.ами за какво дойде арабският принц.ще премине.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Вилхелм

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Йо Несбьо":

    Скоро ще премине турската лира заедно с Кувейт ски динар.за какво идват арабските и катарският държавен глава.ще видите скок през 2023- 100години от създаването на Турската РЕПУБЛИКА.ИМА ОЩЕ НЕЩА
  • 44 Вилхелм

    0 0 Отговор
    Скоро ще премине турската лира заедно с Кувейт ски динар.за какво идват арабските и катарският държавен глава.ще видите скок през 2023- 100години от създаването на Турската РЕПУБЛИКА.ИМА ОЩЕ НЕЩА
Новини по държави: