Last news in Fakti

15 Март, 2013 11:35 1 704 0

Кибер война се води срещу Северна Корея

Кибер война се води срещу Северна Корея - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тиха кибер война се води на корейския полуостров. Комунистическият режим в Северна Корея обвини Белия дом, че е започнал мащабна хакерска атака срещу неговите сървъри, съобщава Ройтерс.

Допълнително масло в огъня наля и официозна агенция в Пхенян, която в нарочно комюнике обвини Южна Корея и САЩ в саботаж.

От 2008 г. в Северна Корея има и мобилна мрежа, но тя може да се ползва само за връзка вътре в страната, а международните разговори за забранени. По последни данни около 1-1,5 млн. са потребителите на мобилни телефони в Северна Корея.

В момента нито една от водещите телекомуникационни компании не е признала, че има свои магазини в последния бастион на комунизма в света. Анализатори предполагат, че телефони се предлага от египетската Orascom, която участва в изграждането на мрежата,

Подобно е положението и с интернет. Мрежа се изгражда от 2002 г., но тя се използва предимно за държавни и военни нужди, а достъпът до глобалната мрежа е ограничен.

Обвиненията на Пхенян стават на фона на две седмици ескалация на напрежението в региона, предизвикано от съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея, в резултат на което Пхенян обяви, че прекратява действието на мирното споразумение от 1953 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: