Last news in Fakti

1 Октомври, 2021 12:44 11 294 70

Украйна спря транзита на газ

  • газпром-
  • украйна-
  • русия-
  • газ-
  • транзит-
  • унгария-
  • газопровод

Транзитът на руски природен газ през територията на Украйна до Унгария е спрян от петък

Украйна спря транзита на газ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна се лиши от възможността да внася природен газ от Унгария чрез т. нар. виртуален реверс поради прекратяването на транзита на руски природен газ през украинската територия към Унгария. Това се казва в съобщението на компанията „Оператор на ГТМ на Украйна“, цитирано от ТАСС.

„Като се вземе предвид фактът, че вносът на природен газ от Унгария се осъществява чрез виртуален реверс, няма възможност за внос от Унгария без транзит“, се казва в него.

Компанията съобщи също, че транзитът на руски природен газ през територията на Украйна до Унгария е спрян от петък, 1 октомври, предаде агенция "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    121 14 Отговор
    Зимата наближава, за укрите остава ДъГъДъ...
  • 3 гадно

    93 8 Отговор
    Идва зимата и някой пак играе мръсни игрички лошото е, че и ние само можем да гледаме като наказани в ъгъла.
  • 4 Коментатор

    199 18 Отговор
    Укрите сега да викат бай Дън да им транспортира втечнен газ!!!
    Не мога да разбера, как може разни продажни управници да не вдяват, че като са срещу Русия, през зимата ще мръзнат???!!! Такъв управник е и Боко чекмеджето, който можеше да прекара Южен поток през България, но предпочете да не го прави, за да не разсърди господарите си?!
    После прекара уж балкански поток (турски), обаче тръбата няма да захранва България???
    ИМАМ ЕДИН СЕРИОЗЕН ВЪПРОС - ЗАЩО ВСЕ ОЩЕ ДОКАЗАНИЯТ ПРЕСТЪПНИК БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ, ПЛЮС НЕГОВАТА ОПГ, НЕ СА В ЗАТВОРА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ НАРОД И РОДИНА???!!!

    Коментиран от #11, #15, #38

  • 5 зевзек

    116 5 Отговор
    да видим как се горят виртуални дърва в печката, и колко топло държат, някакви акълии и фантазьори, финансови инженери, ще ни докарат до там, да стоим на студено зимата
  • 6 Гербер

    13 202 Отговор
    Да подкрепим проф. Герджиков защото Бойко и ГЕРБ сме зад него. Герб ще осигури евтин газ и ел. енергия.

    Коментиран от #9, #13, #21

  • 7 И тия като нас...

    176 6 Отговор
    ...скачаха на Майдана и вярваха в светлото американско бъдеще,но и те като нас получиха само...среден пръст...

    Коментиран от #63

  • 8 Да да

    130 11 Отговор
    Да подкрепим всички други, но не и ГЕРБ и ДПС !
  • 9 Цербер

    79 10 Отговор

    До коментар #6 от "Гербер":

    Изпий си хапчетата и си лягай...
  • 10 Jacques Yves Moineau

    72 6 Отговор
    Хахаха, виртуален реверс...това е като да го изкарам по навътре.

    Коментиран от #46

  • 11 МАФИЯ НА ББ

    79 7 Отговор

    До коментар #4 от "Коментатор":

    КРАТКО ОТГОВОРЧЕ- ТОЯ КОЙТО ТРЯБВА ДА ГО ПОДВЕДЕ ПОД ОТГОВОРНОСТ ГО ПАЗИ- КАЗВА СЕ ИВАН ГЕШЕВ. ПИТАЙ ГЕШЕВ ЗАЩО????
  • 12 Някой

    100 7 Отговор
    И после глупавите европейци искат да продължат да получават газ през украинската територия... Малоумници. Не укрите не може да се има доверие. Преди някоко години пак те спряха газа към Европа. Крадяха за техни нужди без да плащат. После европейците наказаха Русия, че не си била изпълнявала доставките по договорите. Няма значение, че транзита през Украйна не зависи от Русия.
    Руснаците си решиха проблема с изграждането на СП 2. Сега Украинците се цупят, че са останали извън борда на доставките. И пари няма.
    А това, с реверса на руски газ през Унгария, е върхът на безумието. Значи, вкарваш същият газ, който е минал през твоя територия, само че натоварен със съответните такси за транзит, и начислена печалба от страна на Унгария. И изведнъж, цената станала двойно по-висока. Ама, нали не идва от Русия...

    Коментиран от #17

  • 13 пешо

    45 7 Отговор

    До коментар #6 от "Гербер":

    12 години що не е осигориха
  • 14 ПИТЪНКА

    56 3 Отговор
    ИМАТ ЛИ ПРАВО ДА ГО ПРАВЯТ ТОВА СЛЕД КАТО ИМА ДОГОВОРИ???? КАКВО КАЗВАТ ЕВРОГЕЙТЕ???? ОРБАН СЕГА ЯКО ЩЕ ГИ СЪДИ ЗА СВОЕВОЛИЯ, ГАЗПРОМ СЪЩО. ОРКИТЕ УВЯХНАХА.
  • 15 Анонимен

    77 4 Отговор

    До коментар #4 от "Коментатор":

    Иcтинaтa e, чe първо дoйдoхa Джон Маккейн с двама американски сенатори при Oрeшaрcки,"нaпляcкaхa" гo и зaминaхa в нeбитиeтo Бeлeнe и Южeн пoтoк! Cлeд тoвa и Бoриcoв и Нaрoднoтo cъбрaниe клeкнaхa!
  • 16 Зоро

    71 3 Отговор
    Украинците ореваха света, че транзитът на газ няма да минава през тях, а сега сами го спират. Колко малумен трябва да си за да се наръгаш сам в гърба?!?
  • 17 Не си вдянал

    57 3 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    Няма какво да транзитират, което всъщност ползват чрез фиктивно закупуване от Унгария. За пред народа си купуват от Унгария, а всъщност ползват руски газ и го продават на собствения си народ пъти по-скъпо.

    Коментиран от #69

  • 18 БОЛШЕВИК 🌟

    67 2 Отговор
    Къде се набъркат западните капиталисти и сложат свои марионетки , всичко почва да става зле за народа.
  • 19 Най-големите славянски глупаци

    46 5 Отговор
    са укрите,после ние,ганьовците и на финала шляхтите.Те са най-нафуканите и най ританите.Шляхти..Това е засега.Макар
    че е с огромна давност нашата тъпотия,корени и клони и клонки в Бъдното..
  • 20 Дибър ден

    68 2 Отговор
    КАКВОТО ТЪРСИЛО ТОВА НАМЕРИЛО НЕ МОЖЕ С РУСКИ ПАРИ ОТ ТРАНЗИТ ДА КУПУВАШ ОРЪЖИЕ И ДА УБИВАШ РУСНАЦИ ТАКА И В САЩ НЕ ДАВАТ
  • 21 бузю

    23 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гербер":

    ще ти осигурят ...суджук, ха-ха-ха
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Риналдю...

    34 3 Отговор

    До коментар #22 от "Риналдю":

    ...намини през Козяк, да си получиш хонорара от чичко Шорош!! Оценяваме труда ти...

    Коментиран от #25, #52

  • 24 Байдън

    45 2 Отговор

    До коментар #22 от "Риналдю":

    Северният паток 1 си работи. Съвсем скоро ще тръгне и Северния паток 2!:) А, украйнците краднат повече и от нас за това скоро през тях няма да минава газ!:) Бизнес може да се прави с всеки! Даже с талибаните!:) Справка САЩ!:)
  • 25 Риналдю

    3 45 Отговор

    До коментар #23 от "Риналдю...":

    Радвам се.А за вас рубли има ли,или карате на фотосинтеза,прошляци?

    Коментиран от #30

  • 26 Мухаа,хаа! -

    58 3 Отговор
    Тези номера, хохолската Нафтогаз,ги играе не от днес.Същия номер го изигра на половин Европа, включително и на нас през зимата.Нали помним всички,как бяхме на прага,всички тецове буквално да блокират точно в най лютата зима.Руснака ги търпеше с десетилетия.Освен,че си пълнеха техните хранилища,без да плащат на Газпром,но принуждаваха руснаците да нагнетяват допълнителни количества,за да са коректни към другите държави,по сключени договори за доставка.Лично Путин накара три последователни сезона Милер и Газпром,да им опрости над 3,5 милиарда неплатени доставки.Като им " опрости" и отклонените- на практика откраднати над милиард кубометри газ.Накрая им поставиха условие на принципа: Плащаш- получаваш! Сега рекетират маджарите.Утре ще рекетират всеки,който очаква транзит през тях.Достатъчно е шефа им да разпореди,спрямо някой неудобен.Ако бяха коректни,и не вървяха по акъла на обора,както и ние ,в момента Украйна и България със ЮП,щяхме да бъдем главните транзитни субекти за цяла Европа..С милиардни приходи от транзит,и префернциална цена за вътрешен пазар.Която е фиксирана за десетки години напред.Сега правят сечено ,лично на Орбан,заради сключване на дългосрочния договор с Газпром.Защото не минава през тях,а ще минава през Сърбия.

    Коментиран от #27

  • 27 Хайван Костофф

    20 1 Отговор

    До коментар #26 от "Мухаа,хаа! -":

    Точно...👍👍
  • 28 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    22 3 Отговор
    скоро ще трябва да кандидатстваме за заем от банката, за да платим
    САМО сметки за енергия,
    от друга страна, да живеем достойно нищо сериозно, дори ще бъде наша вина
    под мотива (но какво правите с парите си ???)добре дошли в американските системи.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Някои са тъ пи

    14 1 Отговор

    До коментар #25 от "Риналдю":

    О ти си върхът бе човееек
  • 31 не може да бъде

    39 2 Отговор
    Това,което става в Украйна е важен урок за нас -когато се вземат важни решенияа,трябва да се мисли с главата,а не с други части на тялото разположени под кръста.За никого вече не е тайна,че чрез условията за транспортиране на газ през Украйна Русия може да нанесе смъртоносен удар на украинската промишленост-и това го знаят и украинците и затова сега реват и се гърчат за намиране на решение.Става дума за т.н .реверс на газа -украинците си взимат руски газ от тръбата,като отчитат виртуален реверс от крайния покупател на газа и му плащат за получения газ/с надценка ,разбира се/.А реалния реверс сега е невъзможен и може да се осъществи при разни реконструкции за няколко години и то за много пари.Ако руснаците в един момент спрат транзита през Украйна ,като си плащат по формулата "транзитирай или плати",както е по договор, всички предприятия,които зависят от руския газ автоматично спират-а това е около 50% от предприятията в Източна Украйна. Считам,че руснаците просто изчакват подходящия момент!И тук не може да помогне нито прословутия втечнен газ от САЩ,нито подкрепата от Полша или когото и да е просто няма откъде "украинците" да вземат този газ!!Не може да им отречем,че работят по въпроса -появиха се съобщения,че са закупили брикети от конски и кравешки фъшкии от Монголия!?

    Коментиран от #33, #54

  • 32 Ванко

    16 2 Отговор

    До коментар #29 от "1944":

    Ела ме ритни да видиш как ще ти пръсна тиквата с твоят. Крак
  • 33 Раша

    18 2 Отговор

    До коментар #31 от "не може да бъде":

    Компетентен и категоричен коментар!
    И ще стане още по зле.
    Никой и нищо не знае!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Един

    18 2 Отговор
    В природата няма "вируално" събитие - всички събития са реални!
  • 36 Сандо

    22 2 Отговор
    А защо никой не е написал,че от 1,10 Русия започва да доставя газ за Унгария през Турски поток?Ех,защо се отече Южен поток,кой душманин ти отряза главата и я набучи на кол за да плашиш тия,които не слушкат?
  • 37 2121

    31 4 Отговор
    Така трябва.Русия,най-после трябва да отреже Украйна,която краде рески газ и го продаваше на сина на Байдън-публична тайна.Украйна е Русия.Ще го разберат по трудния начин.Никакви отстъпки на Украйна.А ние Българите ,никакви отстъпки на РСМ.ВЕТО!Да чакат ако трябва 30 години.Ние всички българи и тези в РСМ не бързаме.И много простата фон дер Лайен, да не говори глупости.Германците едва се оттърваха от нея.Новато временно правителство на Янев и да не помисля ,да признава РСМ.Ще чакат, а може след 30 г. да са албанци,натам вървят нещата.ВЕТО!ВЕТО!
  • 38 246

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "Коментатор":

    В Украйна цената на газ за битови нужди вече е по-висока, отколкото в Германия.
  • 39 Kcaniba

    18 2 Отговор
    укрите ще влязат в историята с простотията и алчна импотентнот!! Тов ане е държава, а е една стара, ръждива соц тръба, маскирна като съвременна и европейска!!))
  • 40 хахаха

    14 4 Отговор
    не спряла Украйна транзита на газ, а Газпром е спрял транзита за Унгария от днес.
  • 41 миш

    12 1 Отговор
    Маанете ги ората,они ,ще си връщат Крим.Ама,лани.
  • 42 Кире

    12 1 Отговор
    Виртуален реверс е нещо, като енергийната борса.
  • 43 Да бе

    2 9 Отговор
    Работата е в това, че угрите искат да подпишат договор за 5 години, а Русия за 15 год...За това е целият панаир.
  • 44 барчо

    8 0 Отговор
    Предлагам на Зеленскито да закупува руска газ от нас през Сърбия и т.н., та баш до тях. По документи естествено, а те ще си я точат от тяхната търбъ.
  • 45 хихихихихи

    10 0 Отговор
    На самозастрелването как му викаха?
  • 46 барчо

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Jacques Yves Moineau":

    Този виртуален реверс е най-жалката история. Газта идва от Рус, минава през Укрия и отива до Унгария. Дотук добре. Само че Потрошенко реши, че няма да купува газ от Рус, а от САЩ. Само че САЩ и дадоха такава цена, че на Потрошенко му е по-евтино да я купува от Унгария с тяхната надценка?!?!?! Така той точи газта директно откъдето и от по-рано - руска, но я плаща на унгарците без изобщо да е стигала до тях. Газопровода не е като двупосочен път. Посоката е само една. Чудя се укрите до сега защо не са и свили сърмите на политиците си.

    Коментиран от #50

  • 47 барчо

    8 1 Отговор
    Доколкото и е позната сферата на търговията, то когато искаш едни цени договорката е една, а когато си на свободния пазар, договорката е съвсем друга. Звучи мъгливо, ма е еуементарно. Значи да речем БГ договаря цена от .... да речем 500 долара за кубик за 5 години при моментна цена от 600 долара. Тези количества задължително в договора се посочва, че са за ползване в границите на БГ. Много си мисля, че Унгария е имала такъв договор и руснаците до сега са си затваряли очите за тази врътка с реверса и това е причината за спирането на доставките. Няма как фирмата производител да си прави сама нелоялна конкуренция.

    Коментиран от #48

  • 48 барчо

    22 0 Отговор

    До коментар #47 от "барчо":

    Едно време бай Тошо правеше така. Вземаше евтин нефт от Бражнев за рубли и го продаваше на западняците за долари и то поне 10 пъти по-скъпо. Само че тогава руснаците не можеха копче да му кажат. Само да отбележа, че тези пари влизаха в хазната, а не в някой джоб.

    Коментиран от #56

  • 49 Кълбо

    13 1 Отговор
    Не знам защо украинския народ търпи още това правителство трябва да направят нещо за себе си не че в България е много добре но все пак сме по-добре от тях нека се вдигнат и да ги свалят от власт и по този начин ще се оправи държавата им като се сближат отново с Русия
    А македонците нека помислят добре накъде върви държавата им защото вижте какво става с Украйна по същия начин и вие ще страдате от вашите държавни ръководители Украйна Русия Беларус са един и същи народ България Македония са един и същи народ това е положението
  • 50 Jacques Yves Moineau

    7 0 Отговор

    До коментар #46 от "барчо":

    Точно така. Жалкото е че и ние с Боковата
    диверсификация вървим натам.
  • 51 От страни

    5 0 Отговор
    Айдиииии. Отиде коня у барата. Ами сега, ами сега... Че се греят под юргано. То да има такива украинки и аз че исключим парното.
  • 52 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Риналдю...":

    Кви хонорари бе - нали са жива мъка а не трололо. С техните тъпотии на мястото на техния куратор да съм им теглил по един ритник а не хонорар.
  • 53 Курбанколи Пардимагомедов

    7 0 Отговор
    Укрите транзитно ще свирят на дудук.
  • 54 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "не може да бъде":

    То вече не е до промишленост - въпроса е уцеляването, живота.
  • 55 Не им

    9 0 Отговор
    се смейте.Ние сме същите балъци като тях.Онзи виетнамски пленник дойде и заплаши Орешарски с майдан , а после и Буци му клекна.Сега вместо да имаме газ на нормални цени с 40% отгоре!Да живее нерушимата дружба между РБ и ФАЩ!!А, ида не забравите да гласувате за "най-подготвения" за премиер,Буци от Банкя!

    Коментиран от #57

  • 56 От страни

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "барчо":

    Абе не че не е могъл да му каже нещо - знаеха го русняците ама даваха, за стотинки. Как по големия брат дава на по малкия - така даваха. Когато почнаха да купуват комплекти Москвич 2141 и да му лепват лепенка "Алеко", питах колко ни струва комплекта - казаха че е бил 2100 лева и то не с пари а със стоки а на нас ги даваха по пет-шест ли бяха. А Москвич 412 наша сглобка беше под марката Rila го даваха без пари русняците.
    Знам ще се изтърсят подлогите да фулят Москвичите и да ми хвалят Мерцедесита ама тогава беше така.

    Коментиран от #59, #60

  • 57 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Не им":

    Оня ли с часовника в ду.пето? Казвал е че по тоя начин си е запазил часовника подарен от Джон Макейн старши. Скрил го е там, и чат пат го е вадел да го навие и да види колко е часът.
    Това беше не човек - човечище. Първия самолет удави в океана край Тексас, втория закачи с крило жиците в Испания, летял над Пибралтар та едва не го свалили, но най интересен върх на кариерата през 67 година е изгорил авианосача "Форестол". Как си беше на палубата на авианосача е натиснал спусъка за ракети та гръмнал няколко самолета (21 броя) и запалил самия кораб, та ремонти и бои месеци и години. Та накрая, след плена, воените го избутали в политиката там да не се виждат щетите толкоз. Та ние сме неговия втори "самолетоносач".

    Коментиран от #58

  • 58 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "От страни":

    Сори, Гибралтар.
  • 59 Знайкото

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "От страни":

    Имаш верни ноти за москвича, ама фалшиви...има само едно вярно число...2141, даваха го за 4000, ние от завода взимахме около 2000, крайната цена беше 12000
  • 60 Знайкото

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "От страни":

    Кажи знайко за цените на р п г 7...себестойност...износна цена $
  • 61 Антикомунист

    0 8 Отговор
    Браво на Украина , крайно време е цяла Европа да спре вноса на руски газ. Пълен бойкот на укопатори и милитаристи.
  • 62 Антисорос

    1 0 Отговор
    Маро оправи си заглавието!
    Говори лошо за сайта не само за теб!
  • 63 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "И тия като нас...":

    Много се радвам,че има и по прости от нас.Тези навярно са зомбирани не виждат какво се случва в страните от бившия СИВ
  • 64 Украйна си Отклоняваше(крадеше) газ от

    5 0 Отговор
    Транзита на нейна територия, много години!! НЕЕ Тайна! Пунтираше, че копува от Словакия, но явно там, нещо се промени, Пунтираше, че копува от Унгария но Руснаците затвориха крана към Унгария, тя си получава газ през Турски поток!! И УКРИТЕ Ревнаха, ЩЕ трябва да си плащат вече!! Много години Крадоха УКРИТЕ!!

    Коментиран от #70

  • 65 Русия е спряла транзита на руска газ

    5 0 Отговор
    През Украйна по Газопровода за Унгария!! Украйна нищо НЕЕ спирала, празна тръба! Унгария си получава газ по Турски поток!! Проблем нямат!! А Украйна неможе да гепи вече от този газопровод, празен е вече!! УКРИТЕ Реват, трябва да копуват, не с виртуални Реве си!!! Пълнят хранилищата и си имаме газ, защото копува ме от Словакия и Унгария!! Копуване то е с Пари, а вие Крадохте!! Руснаците стискаха зъби, да завършат газопроводи те, кражбите свършиха!!
  • 66 Реверси Пунта Мара!!!

    3 1 Отговор
    Ревер си!!!
  • 67 Колев

    5 0 Отговор
    Бавно и полека Русия отговаря мъдро на цялата любов на украинските марионетки. От същото ще получат и Полша и прибалтийските държавици, всички обявили се в перверзна любов към атлантическите си доброжелатели. Ние също напираме за такъв отговор, защото вече твърдо сме го заслужили.
  • 68 Читател

    7 0 Отговор
    С виртуална газ е най-евтино ,но за това пък е най-студено. Да е жив и здрав Боко ,че го чака бай Ставри ,който освен че е строг,справедлив,търпелив е и реален.Да не говорим за Сретен Йосич.
  • 69 ти не си вдянал

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Не си вдянал":

    Русите не са тея наивитети за които ни ги представят.Те не искат да продават газ на украинските бандеровци дето са узурпирали властта там. От там и делата в арбитража. Затова им се налагаше да купуват чрез Унгария. Сега, като ги заобиколиха жална им майка. Украйна в момента е свърталище на идиоти и мафиози. Справка Брендо. Това дълго ще продължи. Не може да палнеш живи бременни рускини и да се надяваш, че видиш ли битите шваби, дето плащат скъпа газ и репарации от 45-та ще те отърват. Там тепърва съпротивата почва а вече са наполовина.
  • 70 минувач

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Украйна си Отклоняваше(крадеше) газ от":

    хами нали е ния сме същите! отклонява се газ да гръчко!!
Новини по държави: