23 Август, 2021 07:54 2 874 39

Украйна обвини Русия за създаване на изкуствен дефицит на природен газ

  • северен поток 2-
  • украйна-
  • русия-
  • природен газ-
  • газопровод-
  • дефицит-
  • газпром

В момента "Газпром" доставя много по-малко газ за Европа

Украйна обвини Русия за създаване на изкуствен дефицит на природен газ  - 1
Снимка: Shutterstock

Украйна обвини Русия, че създава изкуствен дефицит на природен газ за Европа, за да я принуди да разреши пускане на газопровода "Северен поток 2", предаде БНР.

Според директора на украинската компания "Нафтогаз" Юрий Витренко, в момента "Газпром" доставя много по-малко газ за Европа и така предизвиква рекорден ръст на цените.

Газопроводът през Балтийско море "Северен поток 2" е почти завършен. Преди дни руският президент Владимир Путин каза, че остава да бъдат положени 15 километра от тръбите. Когато стане готов, газопроводът ще удвои капацитета за директни доставки на синьо гориво от Русия за Германия.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тринидатска Моруга

    97 3 Отговор
    Ааа...той вашия падишах бай Дън ще ви докара с кораби.Нали сте васална територия.
  • 2 БОЛШЕВИК 🌟

    94 3 Отговор
    Крайно време е, Русия да почва да спира кранчето за Украйна, щом не са с Русия, значи са против нея.
  • 3 ССсс

    94 2 Отговор
    По нагли урки от тези лакеи на САЩ едва ли има.Ами газта е Руска и Русия решава от къде да я пусне за Европа.Истинската причина срещу ревът за северен поток и транзита през Украйна е,че синът на Байдън,купи за три милиарда правата на Украински поток с цел да изнудва и Русия и Европа,но не му се получи.
  • 4 Седесарят.

    43 12 Отговор
    Това е маркетинг, дъмпинг,.лизинг,фючиринг..Нямат проблем Укрите..Ще внасят течна!!!.По изгодна от руската.!!Много рев ,за нищо .Ний внасяме втечнена .

    Коментиран от #27

  • 5 Русофил

    3 89 Отговор
    Крайно времв в да ги натикаме в ъгъла тия самозабравили се смешници - руснаците.

    Коментиран от #7, #8, #12, #25, #35

  • 6 БАЙ Х@Й ‼️

    88 0 Отговор
    И какъв е проблема ‼️ Нали искате да НЕ сте зависими от руски газ‼️
  • 7 Абе цървул

    49 1 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Дори не знаеш значението на думата "Русофил"Кой плаща на такива неграмотници.
  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    50 3 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    "Знам сто начина как да изкарам руската мечка, но нито един как да я върна обратно!"

    Коментиран от #37

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 kkk

    65 1 Отговор
    Кефи мъ как ревът хохлите и веднага продажните медии почват да им пригласят.

    Газпром си има договори за доставка в които си пише "Задължително се доставя газ в обем Х, всичко над тези нужди се договаря в движение" и Газпром на 100% си спазва договорите и доставя минимума. На това, че цените на газа в Азия са рекордни и всички изнасят там му се казва "пазарни условия и конкуренция" и НИКОЙ няма да ти доставя една стока за $300 когато зад ъгъла има купувачи които дават по $500

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Oбаче

    5 8 Отговор

    До коментар #11 от "kkk":

    ... земетресение от 7,1 стана в района на Южните Сандвичеви о-ви.
  • 14 Анонимен

    34 0 Отговор
    Вероятно руснаците пълнят своите си газови хранилища и като дойде момента ще пуснат компресорните станции и ще запълнят СП-2! А европейските и украинските газохранилища може и да почакат, а защо пък да не си доставят и газ отнякъде другаде?! Германците за зимата ще са си решили проблема! И както барон Мюнхаузен е казал : Спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се!
  • 15 Олга

    54 0 Отговор
    Дори и в Европа говорят, че искат повече газ, а Русия не го дава и премълчават за една ДРЕБНА ПОДРОБНОСТ както и Украйна, която, впрочем, отдавна се намира в невменяемо състояние и тя не трябва да се брои за адекватна страна.
    Русия СТРИКТНО изпълнява задължението си по ДОГОВОРА както винаги досега. А това, което е отгоре - дълбоко извинявайте. Никой нищо повече не ви дължи. Пишите жалба в Световна “Лига на сексуални реформи”. Там за сексуално загрижени дават повече газ.В чували.
  • 16 един от многото

    20 1 Отговор
    Само и единствено в концлагерите са подавали достатъчно газ в газовите камери.
  • 17 Сандо

    29 2 Отговор
    Докога ще сме на страната на разни ненормалници и лузъри?
  • 18 big

    42 1 Отговор
    Дали е Русия? Кой въведе ограничения върху руските тръби, съгласно "пакетите" и само 50% обем на транзита оттам? ЕС, по специалните изисквания на Киев, Варшава и Прибалтика! Кой забави СП 2 с поне 2 години? Пак същите държави с активната подкрепа на САЩ! Оказа се, че всичко е било в полза на Русия, повишената цена на газа компенсира принудително намаления и транзит, а умниците плащат като попове!
  • 19 Украйна, колко повече газ отива към

    29 1 Отговор
    Европа, толкова повече Крадът Украинците! Отгоре на всичко и Ревът!!
  • 20 Раша

    23 1 Отговор
    А европа нека незабавно да съчини 4,5 ..енергопакет- газта и по 800$ ще стане!Успех!
  • 21 Украйна този период се запасява с

    32 1 Отговор
    Крадене, газ, когато минава много газ към Европа и Украйна краде много!!! Руснаците го знаят това много добре и са притвор или кран четата и и Украйна Цвърчи, налага се да краде по малко, иначе нищо няма да стигне до Европа!!
  • 22 Сух

    31 0 Отговор
    Това е началото, не може да ходиш се пердашиш с Комшията и после да искаш пари от мажът си..
  • 23 плевен

    26 1 Отговор
    Полша предложи, а в Е Парламент гласуваха Третия енергиен пакет, с който ограничиха СП-2 да работи на 50%. После се сетиха, че газовите хранилища в Европа са пълни с изпарения. На всичкото отгоре Меркел обеща на Байдън да принуди Газпром да ползва преносната мрежа на Украйна до Второто Пришествие.
    Е, получихме си го! Вместо да козирува, Русия не дава нищо извън договореното. А иде зима.
    Не я мислете Европа. Не мога никъде да намеря, как са гласували нашите евродепутати за Третия.... ?
  • 24 Руснак

    33 1 Отговор
    Украйна обвинява Русия, че тя е "агресор" и воюва с нея. Но в същото време изисква от Русия доставки на газ. Къде е логиката?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 фифи

    29 1 Отговор
    Тия украинци са МНОГО интересни. Има договор, който се изпълнява и толкоз. Газта си е на руснаците. На който и колкото си искат ще продават, никой не може да им наложи на кого и по каква цена да доставят, те си решават, защото си е тяхна. Ревнали укрите да всяват паника и да настройват всички срещу Русия. Всъщност, не е нужно, кой знае колко да се напрягат, видяхме колко струва ,,пазарната икономика" на запада. С долни методи се опитват да принуждават, този, който не им е удобен. То не бяха санкции, то не беше политически натиск, измислени истории, за да бъдат принудени някои европейски страни да нямат друга възможност, освен да прибягнат и те до някакви ограничения, само и само да се забави строителството на втората нитка. Абе, изобщо голяма работа са - ПИШМАНДЕМОКРАТИ !!!??!

    Коментиран от #28

  • 27 Малолетен

    30 1 Отговор

    До коментар #4 от "Седесарят.":

    Не знам кои сте вие! Аз, съм млад човек и само тате ми е разправял за седесарите!:) Вярно ли е че сега сте в съюз с ГЕРБ?!:) Кога ще направите "бдение със свещи"?!:) Няма ли пак да скачате по площадите викаики: "Кой не скача е червен!":) Вярно ли е по време на вашето управление България е разпродадена на безценица?!

    Коментиран от #38

  • 28 кралицата

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "фифи":

    Теб пък каква демокрация те гони?!:) Светът се управлява от силните! САЩ правят всичко възможно да развалят отношенията между ЕU и Русия преследвайки собствените си интереси! Русия се чувства на тясно! Обградена от всякъде! EU e по-слаб от всякога! Един икономически съюз между ЕU и Русия би увеличил мощта и на двата съюза! Да, ама не! Ние си имаме собствени интереси!:)
  • 29 Kcanba

    12 1 Отговор
    уцраина изобщо, какво е в случая?
    Еднъ тръбъ!??? Че кой я пита!??
    уцраина май забрави , че няма вече монопол на тяхната тръбъ, тръбите са повече от една!!!!
  • 30 Хлъц

    17 0 Отговор
    Газпром стриктно спазва двустранните договори,със всяка държава,която доставя през Украйна.До кубически метър.И никой не може да е задължи,да доставя над определените по договор количества.Укрите,искат да оправят рогатия,докато лети във въздуха.Да си заредят техните хранилища,и паралелно да печелят от транзита,по завишени цени.Защото сами си го нахендриха,още през 2014 г, като заложиха " капан" в дългосрочния договор за транзитиране.При завишени количества над договорените ,като общ обем,Русия да им заплаща транзитна такса със 25% по скъпо,за всеки хиляда куб.мРуснака да не е правен с тесла.Да им налива ненужни стотици милиони.Подават им договореното- около 20 млрд куб на годишна база.Но това не запълва капацитета на газопреносна мрежа- която е в ръцете на Бидончо- младши.А това е сериозен,технически проблем.Печалбата от транзит,се стопява от разходите за осигуряване на същия транзит,поради намаляване на налягането.Преди да играят хоро на Мегдана, специално те и Белорус получаваха газ със 50% по ниски цени от борсовите.
  • 31 хихихихихи

    15 0 Отговор
    Кеф им газ от Катар, кеф им от САЩ...ямалски, ама няма нищо!
  • 32 Не знам

    15 0 Отговор
    Но дано се окажа лош пророк.Да не хапнем и ние теслата,точно в средата на зимата.Хохолската тръба не е запълнена ,на пълна мощност.И няма и да бъде.Защото те лежаха на кълката,че СП2ще блокира.Съответно те да са основния играч-транзитен доставчик,което означава,пълна мощност на натоварване. Едновременно да печелят над милиард,и то - заплащан от Газпром,но да си продължат със досегашните трикове на противопоставяне на Русия.Колкото до нас ( мен това ме интересува) Русия спокойно ще ни заяви: Ние подаваме съгласно двустраният ни договор всичко до грам.А защо не идва газът до вас,моля въпросите към Украйна.А как ще дойде,когато тръбата не запълнена ?
  • 33 може

    10 0 Отговор
    да купят от Германия,барабар с Х-санциите?!....
  • 34 защо

    12 0 Отговор
    ама предизвикаха куп санкции за русия - сега реват - да им карат краварите в кофи
  • 35 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Е какво чакаш бе отворко , натикай ги ъгъла или не ти стиска като на всички ви кравари , пред компютъра сте супермени и мъже иначе в живота сте жалки п....и .
  • 36 САЩ

    4 0 Отговор
    Украйна, Украйна вашата сега започва. Що не се жалвате на бай Дън, че Русия не слуша.
  • 37 САЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Адмирации!
    Изкефи ме с коментара си!
  • 38 САЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Малолетен":

    Тате ти, ти е казал самата истина. Така си беше.
    Баща ти е човек с чест и достойнство.
  • 39 Павел пенев

    0 0 Отговор
    Много като сте умни,направете така че да има излишък от газ на пазара, а не да дрънкате за виртуален внос от Унгария. Простаците демократи обикновено се прехранват от виртуална и онлайн работа. Правете си извода какво работят.
Новини по държави: