12 Октомври, 2021 08:45 8 055 17

От края на октомври: глобите за нарушения по пътищата в Германия стават много по-високи

  • германия-
  • магистрала-
  • глоби-
  • шофьори

Според Германския съюз на клубовете на велосипедистите, новите размери на глобите все още затвърждават привилегированата позиция на автомобилите и пречат на общините да изграждат повече улици, подходящи за велосипедисти

От края на октомври: глобите за нарушения по пътищата в Германия стават много по-високи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Германия вече ще се налагат много по-високи глоби за неправомерно паркиране. И шофирането с превишена скорост става двойно по-скъпо. Ето какви са размерите и на другите глоби:

Германия прие нови размери на глобите при нарушения по пътищата. След дълги дебати между Берлин и федералните провинции бе постигнат консенсус. Така например шофирането с превишена скорост става двойно по-скъпо - който кара с 16-20 км/ч над позволената скорост, ще бъде глобяван със 70 евро - вместо с 35 евро. А който бърза още повече и шофира например с 91 км над позволената скорост, че плаща 400 евро вместо досегашните 200 евро.

Ако паркирате на непозволено място

Глобата за паркиране на непозволено място вече може да достигне 55 евро - вместо максималните досега 15 евро. А ако паркирате неправомерно на обозначено паркомясто за хора с увреждания, може да очаквате глоба от 55 евро вместо 35 евро, както е било досега. Който запуши обозначен вход/изход за пожарни коли или паркира така, че пречи на линейка, полиция или пожарна, ще бъде глобяван със 100 евро. Има и една съвсем нова глоба: неправомерното паркиране на паркомясто за електромобили или автомобили за споделено ползване, т.нар. Carsharing - то ще излиза 55 евро.

Ако шофирате по магистрала и в случай на катастрофа не участвате в образуването на т.нар. спасителна лента или пък решите да я използвате неправомерно, ще бъдете глобен с 320 евро и един месец лишаване от шофьорската книжка. Досега глобата за това беше 200 евро.

Шофьорите на тежкотоварни автомобили, които нарушават новото правило за шофиране с минимална скорост след завой надясно в населено място, ще бъдат глобявани със 70 евро. А който шофира по лентите за колоездачи, по тротоари или в аварийната лента, ще плаща 100 евро глоба, вместо досегашните 25 евро.

И накрая: онези участници в движението, които предизвикват ненужен шум и твърде много вредни емисии, които биха могли да бъдат предотвратени, както и онези, които демонстративно и ненужно карат напред-назад, ще бъдат глобявани с до 100 евро вместо с до 20 евро.

Съюзът на велосипедистите не е доволен

Новите размери на глобите влизат в сила в края на месец октомври. Така и хората, и службите ще имат достатъчно време да се подготвят за тях. Велосипедистите обаче са недоволни.

Според Германския съюз на клубовете на велосипедистите, новите размери на глобите все още затвърждават привилегированата позиция на автомобилите и пречат на общините да изграждат повече улици, подходящи за велосипедисти. "Това трябва да се промени", казват от Съюза. "Общините трябва да могат да въвеждат безпроблемно максимална скорост от 30 км/ч в града, както и да изграждат по-подходящи ленти да велосипедисти, които да пазят хората, каращи велосипед", обяви говорителката на Съюза Щефани Кроне.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    23 5 Отговор
    Да минем всички на велосипеди и вместо товарни камиони,да я подкараме с ранници по гърбовете. Ще бъде и екочисто. Ще се накукумбергчим.
  • 2 Дядо курти от село Пиперково

    55 0 Отговор
    Като им чета кви са им глобите,излиза,че в България само мнооогоооооо по големи от колкото в Германия...

    Коментиран от #17

  • 3 Че тук са повече

    21 1 Отговор
    Да ходим към Германия, предлагам
  • 4 Дидо

    33 0 Отговор
    Миналата година ме глобиха за неправилно паркиране в гр. Бремен,Еми глобата беше 10евро...В България е 50лв...
  • 5 Бойко шкафа

    31 3 Отговор
    Тук са по големи,защото по време на царуването ми,голяма част от глобите бяха за шкафа ми...
  • 6 DividaЕtImpera

    26 3 Отговор
    Съвет: разделете участниците в движението на групи.Например шофьори и велосипедисти.Може да включите и пешеходците.Противопоставяйте ги, обвинявайки едните за проблемите на другите.Така те никога няма да забележат, че истинския проблем сте вие.

    Поздрави, ваш Гьобелс. Четете Дойче Зеле за още полезни съвети, демонстрирани на практика.
  • 7 Асоциация на тротинеткаджиите

    19 0 Отговор
    И ние сме недоволни.Че си купуваме тротинетки с 50 к.с. и ремарке .Тия велосипедисти ни пречат,карат много бавно.
  • 8 😂😂😂💩💩💩

    3 3 Отговор
    Какво ни интересува тази клиска? 😂😂😂
  • 9 😂😂😂💩💩💩

    3 3 Отговор
    Клоака
  • 10 Истината днес

    13 5 Отговор
    Истина е ....просто грабят хората ...много малко карат колелета защото разстоянията са големи ...камери и ограничения се поставят на смешни места .....просто грабеж законен в германия....
    Правят уж ремонт знаците стоят но никой не работи и тук се краде яко

    Коментиран от #11

  • 11 симо

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "Истината днес":

    Има срокове за ремонтите по-големи лъжи не бях чел но типично си е за такъв ганьо като тебе.

    Коментиран от #14

  • 12 Буратино

    12 2 Отговор
    А знаете ли колко велосипедиста въобще не спазват ЗДВП в Германия? На ден са поне 1 млн. Няма за тях червен светофар, нямат светлини отпред и отзад, не използват велоалеите а са директно на пътя, не подават знак с ръка като завиват. Глоби за тях 0. Все шофьорите са им виновни. Мерзост.
  • 13 Пич

    4 3 Отговор
    Немците са болни.
  • 14 Ти лъжеш

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "симо":

    Да, има срокове и те са направо трагични в Германия. 2.5км участък на А81 срок на пускане в експлоатация 2025 година. Лично съм видял табелата преди 4 дни. Ремонта на А6 на Хейлброн го правят вече 4 години и са до кривата круша. Задръствания всеки ден по 6-7 километра. От 2007 година започнаха да разширяват А8 от Мюнхен към Карлсруе. От 2 ленти правят 3. Досега за 14 години са направили около 200км. Гледам ги работи един багер и два големи трактора с ремаркета изнасят почвата. Това им е работата.....с трактори магистрала ще правят. Отиди виж как се строи в Франция и Испания и тогава пиши глупости. На 10 километра участък се струпват над 100 машини и за месец са готови. За времето което германците разширяват 200км път , Испания пусна над 500км нацяло нови магистрали.
  • 15 DrivingPleasure

    1 1 Отговор
    Германските педалисти са побъркани! Лошото е, че вече се дават не само права а и превес незумието на всички откачалки! А те се научиха, че ако реват по-силно от другите ще мине тяхната простотия!
  • 16 Tito

    1 0 Отговор
    Номер 14 не лъже казва истината аз живея във Бавария до Регенсбург един мост го ремонтират и разширяват от 2017 ще бъде готов за 2024.година.на обекта минавам всеки ден има 4=5рсботника и 2,3машини.истината е че няма хора но и заплащането е много мизерно.почти всички работници са чужденци.
  • 17 Разбира се!

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дядо курти от село Пиперково":

    В България всички са баровци! ;)
Новини по държави: