ФАКТИ.БГ
  • германия-
  • мигранти-
  • работна ръка

Плащат ли ми достатъчно? Ценни съвети за работещите в Германия българи:

Брошурата е издадена от Берлинския консултационен център "Миграция и достоен труд" и се финансира както от Берлинския сенат, така и от Еврокомисията

Публикувана: 13 Октомври, 2021 21:33
19 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3456
Плащат ли ми достатъчно? Ценни съвети за работещите в Германия българи: - 1
Снимка: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.

Колко трябва да изкарвате в Германия като командирован шофьор, строител или санитар? "На гурбет: Моите права като командирован работник в Германия" дава отговор на тези и още важни въпроси.


Дали ще се сетите да си водите дневник за положения труд, ако сте български командирован работник в Германия? Знаете ли към кого да се обърнете, ако работодателят Ви третира несправедливо? Колко евро изкарвате на час като строителен работник, санитар или шофьор на камион - и знаете ли дали това заплащане отговаря на закона в Германия? На тези и на още много други въпроси отговаря изключително полезната и смислено композирана брошура "На гурбет: Моите права като командирован работник в Германия".

Брошурата е издадена от Берлинския консултационен център "Миграция и достоен труд" и се финансира както от Берлинския сенат, така и от Еврокомисията. На български тази брошура излиза и се разпространява с решаващата помощ на д-р Ирина Лазарова, съветничка в Консултационния център. С нея разговаря Александър Андреев.

ДВ: "На гурбет: моите права като командирован работник в Германия". Кои са читателите на тази брошура? И какво точно е "командирован работник"? Знаете ли колко са тези хора в Германия?

Д-р Ирина Лазарова: Командированите работници са лица, които са подписали трудов договор с фирма, регистрирана в България, осигуровките им се плащат в България, а полагат труда си в Германия за период от не повече от две години. Голяма част от информацията в брошурата обаче е релевантна и за хора, които работят в Германия с трудов договор, подписан с германска фирма. Така че брошурата ни е насочена към всички, които обмислят да започнат работа в Германия или вече работят тук.

Нямаме точна информация колко са командировани в момента - не всички пътуват с издадено удостоверение А1, така че предполагам и институциите не биха могли да дадат точна цифра.

ДВ: Трите раздела на брошурата са посветени на работещите в строителството, в социалните грижи и в транспорта. Това ли са трите бранша, които привличат най-много командировани работници от България в Германия?

Лазарова: Да, това са най-популярните браншове за командироване и съответно това са и сферите, в които наблюдаваме най-много трудовоправни нарушения. Първата част на брошурата съдържа информация, която се отнася за всички браншове. Също така контактите на консултационните ни центрове в различните федерални провинции биха били полезни на всеки, които има въпроси, свързани с условията на труд, или има нужда от помощ при проблеми с работодателя си.

ДВ: На какви възнаграждения могат да разчитат командированите работници в тези три бранша?

Лазарова: Заплащането зависи много от това, как е оформен трудовият договор. По принцип минималното работно заплащане в Германия е 9,60 евро бруто на час, от 1 януари 2022 г. ще стане 9,82 евро, а от 1 юли 2022 г. - 10,45 евро. Това заплащане важи например за транспортния сектор и за лични асистенти, които работят директно за семейство или при агенция, в която не преобладават услугите за грижа.

Ако работодателят е агенция за лични асистенти и гледачи, заплащането е около 12 евро, в зависимост дали се работи в източните или в западните провинции - от 1 април 2022 г. навсякъде ще бъде 13,20 евро бруто на час. В строителството заплащането за неквалифициран труд за строителен работник-помощник по първа тарифна група в момента е 12,85 евро бруто на час, за строителните работници по втора тарифна група заплащането е 15,70 евро на запад или 15,55 евро на изток и в Берлин. Възнагражденията в Германия се променят много бързо - информацията в брошурата е вече отчасти остаряла, затова сме публикували линкове, където всеки може да провери какво е валидното в момента заплащане.

ДВ: Кои са най-важните въпроси, на които трябва да намери отговор всеки командирован работник, заминаващ за Германия?

Лазарова: Кой точно е моят работодател? При какви условия ще работя? Имам ли доказателства за това, което ми е обещано - подписан трудов договор? Съвпада ли информацията в договора с това, което ми е обещано и по-късно с това, което се случва наистина? Къде ще живея? Кой ще заплаща жилището ми? В коя държава се заплащат социалните ми осигуровки и какви права имам, ако се разболея, ако претърпя трудова злополука, ако ме уволнят, ако ме изгонят от жилището?

В колкото по-трудна финансова ситуация се намират хората, толкова повече им се налага да се хващат за всяка сламка и безумно обещание. И в същото време, независимо дали са от Бангладеш, Испания или България, повечето вярват, че след като работата е в Германия, всичко ще е наред. Първото което ни казват, когато дойдат при нас, е: "Никога не сме предполагали, че такова нещо може да ни се случи в Германия."

ДВ: Какви са опасностите или нежеланите ситуации, пред които може да се окаже изправен един български командирован работник в Германия?

Лазарова: Една от най-големите опасности е, когато например подизпълнителят изчезне, а работниците нямат никакви документи и са на улицата, без средства да се върнат в България. Тогава стават много лесно жертва на трудова експлоатация, тъй като са съгласни да започнат каквато и да е работа при каквито и да е условия. Достигат до физическо и психическо изтощение и са им нужни години, за да се възстановят след това, ако са успели да се измъкнат от ситуацията. Имаме случаи често в строителството с трудови злополуки и неясен осигурителен статус - особено когато командироването се случва през трета страна-член на ЕС, например Словения или Испания.

ДВ: Кой може да помогне на тези хора, когато имат някакъв проблем?

Лазарова: В Германия има няколко консултационни мрежи - нашата консултационната мрежа "Достоен труд" има консултанти, говорещи български език в 10 града. Строителният синдикат IG BAU предлага също помощ - от миналата година се предлага едногодишно членство за мобилни строители, в което е включена и правна застраховка. За договори, сключени в България, хората могат да се обърнат, разбира се, към Главна инспекция по труда, с които заедно създадохме брошурата и работим по много от трансграничните случаи.

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Да ви еъа майката
1 Отговор
И на вас….
Аман от лъжци на държавна заплата!

Оценка:
-0 +27

А1 е
2 Отговор
Регистрирана в бг ЕТ

Оценка:
-0 +15

OMEGA
3 Отговор
НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЯМА НИКАКВА РАБОТА В ИСЛЯМСКА ГЕРМАНИЯ !

Коментиран от #5, #10, #16


Оценка:
-22 +22

немец
4 Отговор
заложено ви е да сте роби спокойно

Коментиран от #18


Оценка:
-11 +14

5
Този коментар е премахнат от модератор.
Бастун
6 Отговор
Германия е един голям кенеф.

Коментиран от #9


Оценка:
-9 +23

Сатана
7 Отговор
БГ шофьори на ТИРОВЕ са трафиканти на цигари,алкохол,лекарства и всичко останало свалено от товара,което Бай Ганьо може да продаде на прекупвачите по Немските паркинЗи.

Оценка:
-7 +1

Германеца
8 Отговор
Стига сте лаели по германия. Ако Германия е кенеф - вижте в българия кво става! Да не би да сте горди от положението ни. Казвате за Германия че било ислямизирано и пълно с турци. Пробвай да си купиш баничка в Кърджали на български език.
Само лаете бе. Германия не е кочина, вие така си мислите.

Коментиран от #17


Оценка:
-7 +13

Тито
9 Отговор

До коментар #6 от "Бастун":


Може да си бастун ама си прав

Оценка:
-0 +2

МММ
10 Отговор

До коментар #3 от "OMEGA":


Що в България където българите са малцинство вече по добре ли е? Ти нормален ли си бе? От вас навън не излизаш ли? Да не говорим за чужбина

Оценка:
-4 +8

Германеца
11 Отговор
Ако Германия е кочина, защо българите като отидат там и НЕ се връщат ДОБРОВОЛНО? Срам ме е, ама истината е че България е кочината и колкото и да не ви се иска в Германия е по добре. Жена ми работи на половин работен ден и взима почти два пъти колкото един директор в България. Вие знаете ли че средната заплата е 5 000 лева (преди данъците)
Иска ви се, ама България е кочината.
Тука всеки кара хубава кола, въздуха е чист, улиците са чисти, има ред. Не е като в кочината - България

Оценка:
-3 +13

Германеца
12 Отговор
Има едни българи, които отиват в германия да работят. Настаняват се в гетото при всички румънци и цигани, не се интегрират и после казват колко било лошо в Германия. Германците да не би да отиват в столипиново и да говорят каква кочина била България. За мой късмет не живея в гето и ме обграждат къщи и Германци, а не румънци. Който е живял в Гето да не изказва мнение, Моля!

Оценка:
-3 +9

К-ли
13 Отговор
При нас в КЖ.банички и на немски език може да поискаш стига да знаеш езика .Много не уместно сравнение.

Оценка:
-0 +4

Германеца
14 Отговор
На черното - бяло казвате. Някой чул че свакото на братовчед му, видял някой да казва, че в Германия е гето. Или някой който живее в ТИРа си и спи по паркингите на магистралите. Ей такива хора да ти говорят за Германия и за германци. Кво разбирате вие. Живейте като бели хора и така плюйте.

Оценка:
-7 +1

Мечето Бамзе
15 Отговор
..не е рай,ама е в пъти по- добре от БГ

Оценка:
-1 +4

Само питам
16 Отговор

До коментар #3 от "OMEGA":


Май си ходил в Мюмюнхен а?

Оценка:
-1 +1

17
Този коментар е премахнат от модератор.
stan40
18 Отговор

До коментар #4 от "немец":


От какво ще се издържа държавицата ни, ако не са парите на гастарбайтерите? Така ще е ,защото ни управляват и ще ни управляват некадърници.

Оценка:
-0 +3

Германистан Олду
19 Отговор
Да отидете в Германия да работите. Ако не сте женен /омъжена - 32% от заплатата е чао. И децата ви да са с косовари,сирийци, африканчета в класа. Иначе,колко документа се попълват за парите за безработица ви е бедна фантазията. И ако сте се разделили по взаимно съгласие-3 месеца се оправяш без пари от никъде. И се почва едно предлагане от бачкане за 9,50 до 11 евро . Без да се интересуват ,че на последната си работа си взимал 15.50 примерно . Имайте впредвид ,че по немското законодателство укриването на данъци е по-голямо престъпление от изнасилване или сексуално посегателство над дете. Дания,Финландия,Швеция ,Швейцария е по-добре отколкото там. Ако не си женен и в Норвегия е по-на оферта. Отколкото в Германистан .

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Рамзан Кадиров
Чеченският лидер е сигурен, че няма гейове сред сънародниците му
В Чечения нямаме гейове!"

Още бисери
ТОП 5