Last news in Fakti

22 Октомври, 2021 09:25 1 749 26

Предлагат ЕС да договаря общо доставките

  • ес-
  • доставки-
  • разговори

Призив на няколко държави

Предлагат ЕС да договаря общо доставките - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Европейските представители изложиха различни позиции по въпроса с енергийните доставки, съобщи Катимерини.

Разговорите се водят на европейската среща на върха. Италия, Испания и Гърция настояват за общо договаряне на доставките.

Страните се договориха да използват голям набор от действия. Очаква се намаление на данъци и държавни субсидии.
Договорена е и среща на енергийните министри. Испанският премиер Пердо Санчес обяви, че повишението не е само за неговата страна.

Той смята, че е важно да се обсъди как се формира цената на енергията. Общото договаряне значително ще подобри позициите на групата.

Предстои диалог по темата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sieg

    20 1 Отговор
    Фаъда от ЕС нема!
  • 2 Някой

    16 2 Отговор
    Общите работи не са най-доброто нещо.
    Няма как цената на газа да е еднаква за Полша и за Франция (примерно), най-малко заради по-голямото разстояние. Отделно, някои държави могат да си договорят по-добри условия за доставка, отколкото една централизирана договорка би могла. Включително и подписване на дългосрочни договори с нормални цени - справка, Унгария от преди няколко дни.

    Коментиран от #9

  • 3 ТОНИ

    11 2 Отговор
    ГИГАНТСКА КОРУПЦИЯ !
  • 4 препис

    4 3 Отговор
    Общите работи не са най-доброто нещо. Питах за това и Мара Общата,а тя ме изгледа греховно и ми посочи с пръстче себе си.
  • 5 кастроли

    3 1 Отговор
    Общото договаряне значително ще подобри позициите на групата. ТОГАВА ДА ЗАКРИЕМ ГАЗОПРОВОДИТЕ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ И ДА ЧАКАМЕ САМО НА "СЕВЕРЕН ПОТОК". По тази логика.

    Коментиран от #7

  • 6 Некой си

    4 2 Отговор
    Ама нали от 6 години ЕС драпа да няма договори за цената на газа, а да се купува и продава на борсата!
    Защо искат да се върнат към положението от преди 6 години?

    Коментиран от #8

  • 7 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "кастроли":

    Ами всъщност Северния ти ще е първия закрит , преди да е тръгнал даже , само гледай зелените в Германия какво дърво му готвят !! Че след това и готовия "паток" ще захванат , скоро пак ще се молят на Украйна за транзит !! И оти ги ручахме жабетата , хахаха !!

    Коментиран от #24

  • 8 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Некой си":

    И кой ти каза , че ще се връщат ?? Точно на борсата ще са заявките , ама обединени !! Ти как мислиш , каква цена се получава като заявиш 100 кубика или 100 000 примерно ??? Или не ти във възможностите да го проумееш , хахах !!

    Коментиран от #10, #19

  • 9 гост

    0 9 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    И какво те бърка разстоянието , това си е проблем на доставчика !! Газа ще се купува на границата с Раша и оттам нататък всеки доставчик си прави сметка откъде и как ще го транспортира в ЕС !! Само дето там има правила и цени на км , които са еднакви за всички , а не гнома да върти номера ! Само гледай любимия ви Орбан като му духнат под опашката напролет какво ще стане с прословутия договор , дето се утрепаха да бързат да го подпишат , да има с какво да се хвалят !! Както развалиха предишните , така и тоя ще иде на кино , че и някоя глобичка пак ще отнесат !

    Коментиран от #12

  • 10 Некой си

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    В заглавието пише "да се ДОГОВАРЯ", не да се заявява.
    В момента ВСИЧКИ държави от ЕС, без Унгария и Германия в определени количества, купуват на борсова цена, която в даден момент е една и съща за всички.
    Въобще знаеш ли как работят стоковите борси?
  • 11 Некой си

    5 1 Отговор
    И още един въпрос:
    Защо ЕС не се примоли на САЩ да докарат малко LNG?
    Имаме 15 терминала на територията на ЕС, които работят с под 40% от капацитета си.
    А САЩ изнасят всичкия си LNG за Азия.
    От два месеца нито един газовоз от САЩ не е дошъл в Европа.

    Коментиран от #14

  • 12 Сандо

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Гостенино,първо ЕС не иска да плаща газа на границата на Русия - сети се защо.Второ - Унгария и Франция една цена ли ще плащат на Газпром,и кой ще е прекарания и дали е съгласен с прекарването?И още - цялата история на ЕС с газа е доказателство за непрекъснато растящата глупост сред западняците и техните управляващи.Засега в Източна Европа все още е оцелял здравия разум но прекалената русофобия е на път и нея да я загроби.

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    0 6 Отговор

    До коментар #12 от "Сандо":

    Първо кой ти каза , че ЕС не искал да купува на границата ?? Р.Овч. или любимия ти вожд ?? Съжалявам , не си познал !! Второ прекаран няма , защото Франция купува ПО-МАЛКО руски газ от Унгария , това известно ли ти е ??? Щото Франция има първо собствен добив , второ тръби от Англия , Норвегия и Холандия и също от Алжир и Мароко , а за десерт 5 терминала за втечнен газ !!! Така че руския е под 10% от всичкия ! Същото важи за Испания , Португалия , Италия , Гърция и Румъния !! Дори в любимите ви Германия и Австрия руския газ е под 40% от всичкия , дори в любимата ти Унгария с любимия ти Орбан от над 10 млд куб обща консумация руския по "новия " договор е 4,5 млд куб , другите са от Румъния и втечнен от новия терминал в Хърватска , включително има заявки за количества през България от Александрополис ! Изобщо бедна ти е фантазията колко ще го закъсат ушанките !

    Коментиран от #15, #20

  • 14 гост

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "Некой си":

    Защото няма нужда нищо да моли !! Първо само след месец , месец и половина днешния дефицит ще е история !! Всеки божи ден без големи студове намалява нужните резерви за тази зима и цените ВЕЧЕ почват да падат !! Само гледай и реви ! Към нова година ушанките ще се молят да им купят газа , ама няма да има мераклии и за една трета от днешната цена ! А за втечнения не се безпокой , в следващите 2-3 години на пазара ще излязат мощности 3-4 ПЪТИ по-големи от днешните , а търсенето ще ПАДА !!
  • 15 Сандо

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    От всичко което си написал излиза,че ЕС напразно се дърви на Русия и би трябвало всичко да и е наред.Да,но не е!И не я мисли Русия,нейната икономика изведнъж ще направи неочакван и за тях скок именно заради ниските цени на енергията в държавата им,стига да си изиграят картите правилно.А за глупостта европейска по-добре да не отваряме дума.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 гост

    2 7 Отговор

    До коментар #15 от "Сандо":

    Верно ли бе , скок викаш , хахахаха !! И какъв , от жалките 1,5 трилиона на 19,5 трилиона , колкото е ЕС ??? Това го чакате май още от Великата октомврийска , ама ядец , хахах !! Само да ти припомня малко история , че вече сте като надрусани !! В далечната 1980 г , само някакви си 35 години след войната , "великия" СССР , със 290 милиона население тогава е ИЗПРЕВАРЕН по БВП от победените Германия (с половината от територията и населението си ) и Япония , преживяла две ядрени бомби !! Към днешна дата едната има 4 (четири) , а другата 5 (пет) ПЪТИ по-големи икономики !! За другите няма да ти обяснявам , че ще си посегнеш ! Та къв скок викаш ще има , към небитието и то окончателно , хахахах

    Коментиран от #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Спри с глупостите,

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    опитай се поне един адекватен коментар да измислиш, знаем,че ти е трудно, но опитай.
  • 19 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Да те попитам и Европа като се договори за по- добра цена,ние ще плащаме същата цена като Германия или Франция ?Вярваш ли ,че ДА?И ако е НЕ -защо трябва да сме в тълпата,а не като Унгария?

    Коментиран от #21

  • 20 Сън сънувам

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Блян бленувам.Мечтите са безплатни."Шистовия "газ все повече се добива в Ямал,Сибир . По Северния морски път пътуват само руски конвои,а и това ще е за в бъдеще.Все пак той е в руски териториални води .

    Коментиран от #23

  • 21 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "Ха ха":

    Първо май пропусна нещо , отново , хаха !! В Унгария от следващата година руския газ ще е ПОД 40% от всичкия !!! С тенденция да стане под 30 !! Което е и изискване на Брюксел за всички в ЕС ! Ако това искаш за България , аз съм напълно ЗА , с двете ръце ! Второ това което подписа Унгария за ценообразуването е СЪЩОТО като България , също изискване на ЕС ! А именно 70% от цената е спрямо борсата и 30% спрямо цените на петрола , което пак е борсова цена ! Тоест пак сме като нея ! И единственото с което угоди на гнома е за дългосрочния договор !! Което най-вероятно ще бъде атакувано в съда и ще отпадне !! И защо България да го повтаря и няма ли да вденете , че тая с далавера умря , ушанките ще духат супата !!
  • 22 Костова

    4 1 Отговор
    Не трябва да мислят за нов набор от средства когато си има добри стари начини. Подписваш договор с доставчика на газ, получаваш го на твърда цена. Искаш повече авантюризъм - отиваш на борсите.Брюксел в старанието си да прецака Русия си вкара автогол.
  • 23 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #20 от "Сън сънувам":

    Абе вие няма ли да вденете , че тоя Ямал е най-големия ви резил и най-добре да го забравите , че такъв смях НЯМА !!! Колко пъти трябва да ви обяснявам , че Ямал е руски само на картата , иначе руски са само работниците и то не всичките !!! Проумейте го най-после , Ямал е френски и китайски щото това са мажоритарните собственици , а за капак вожда го освободи от ВСИЧКИ данъци , от него в Раша не влиза и КОПЕЙКА !!! Танкерите от него едните разтоварват в базата на Тотал в Белгия , а другите в Азия , където кажат китайците !! Даже процента на Микелсон отива директно във западни банки , един цент не се връща в Раша !! Единствено заплатите на работниците остават в Раша , ама в рубли , демек в тоалетна хартия !! И това е за 25 години , дотогава инсталациите ще са за скрап , а газ вече никой няма да ползва , даже ще е забранен , поне в Европа , Азия и Америка ! В Африка ли ще го продавате , хахахахах !!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Сандо

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Икономиката е сложна наука и не е по възможностите ти,и не само на теб.Вземането и парадирането само с един или два показателя издава само политкоректна обремененост,незнание и неумение да се намират и разбират сложните взаимозависимости на нещата не само в икономиката,а и изобщо в живота.Така че повече чети,учи и по-малко пиши,нищо че с това може да си изкарваш белия хляб.

    Коментиран от #26

  • 26 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Сандо":

    Верно ли , един два показателя , хахахахаххаахх !!! Значи по русопитешката логика кои показатели са важни , тия дето обявява гнома , а ?? Ми то си личи даже по валутата бе , "експерте" , хахаах !! Чии валути ползва цял свят и коя тоалетна хартия не я щат дори в Африка , ахахахахаах !! И къде си влагат парите всички богаташи , дори дружките на гнома , в ЕС и САЩ или в Сибир , хахахах !!! Искаш ли да продължа с "показателите" ??? Бившия ГДР , сега 40% от икономиката на Германия 30 години след откъсването от "братска" Раша е ПО-ГОЛЯМА икономика от Раша !!!! Щото 40% от 4 трилиона са 1,6 трилиона , а Раша има само 1,5 за миналата година ! След същите 30 години бившите соц държави , цицани като колонии от болшевиките също са ПО-ГОЛЯМА икономика , ако искаш да ти ги изброя , Полша 650 милиарда , Чехия и Румъния по 250 милиарда , Унгария 150 милиарда , Словакия 105 милиарда , България 70 милиарда , Литва 56 милиарда , Словения 53 милиарда , Латвия 33 милиарда , Естония 31 милиарда , Сърбия 53 милиарда , Хърватска 56 милиарда , Босна и Херцеговина 20 милиарда , Македония 12 , общо близо 1,8 трилиона , срещу същите жалки 1,5 на Раша !!! Или с ГДР станаха над 2 ПЪТИ повече !! Ами ако добавя и бившите републики колко ще станат и по-важното кой ще расте в бъдеще и кой ще чака следващия разпад , този път окончателен , хахах !! Приготви си успокоителните , че няма да го понесеш !!
Новини по държави: