3 Април, 2013 09:22 962 1

Преговорите между Косово и Сърбия в задънена улица

  • косово-
  • сърбия-
  • ивица дачиц-
  • хашим тачи
Преговорите между Косово и Сърбия в задънена улица - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите между Сърбия и Косово с посредничеството на ЕС завършиха без споразумение, предаде Би Би Си.

Препъни камъка се оказа въпросът за статута на сръбските общини в Косово. Разговорите в Брюксел бяха опит да се разреши един от най-трудните въпроси, разделящи двете страни - статутът на Северно Косово, където преобладаващо е сръбско население.

Още преди началото на преговорите двете страни обявиха, че не са съгласни на отстъпки по евентуална автономия на сръбските анклави, тъй като това би нарушило или сръбската или косовската конституция.

Сърбия не е признала държавността на бившата си провинция, която се отцепи от нея и обяви независимост на 17 февруари 2008 г. Европейският съюз обаче иска от Белград да нормализира отношенията си с Косово, ако иска да се присъедини към Общността.

Сръбският премиер Ивица Дачич заяви, че не е могъл да постигне споразумение със своя косовски колега Хашим Тачи за нормализация на отношенията.

От своя страна Тачи обяви пред медиите, че е представил предложения за интеграция на всички граждани, включително и сърби, в живота на Косово.

Но те бяха посрещнати с колебание от сръбската страна, обяви Тачи. Той все пак не пропусна да посочи, че се надява да се постигне споразумение следващата седмица.

Върховният представител на Евросъюза по външната политика и сигурността Катрин Аштън посочи, че различията между Сърбия и Косово са малко на брой, но са много дълбоки. След 12 часа преговори напредък няма. Това беше осмият кръг от преговорите за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово.

Специалисти по Балканите коментират, че албанските косовски политици се притесняват, че даването на прекалено големи права на сърбите може да доведе до отцепването на населеното предимно със сърби Северно Косово и присъединяването му към Сърбия. Международната общност на всяка цена се стреми да предотврати създаването на "Република Сръбска“ в Косово, както това стана в Босна и Херцеговина.

Напрежението между албанците и сърбите в Косово продължава през последните години с изблици на насилие по границата със Сърбия.

Сърбите продължават да не признават властта на Прищина. В опит да намери път за регулиране на конфликта ЕС поддържа мисия в Косово – Eulex, а НАТО - КейФОР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тх-ранец

    0 1 Отговор
    Kosovo je Srbia!
    Голяма глупост беше да ги признаем за независими, както винаги политиците ни с никаква чест и достойнство, едни от първите и най-големите д*п*давци на ЕУ и САЩ!
Новини по държави: