Last news in Fakti

18 Ноември, 2021 17:04 2 009 31

Приоритетът на Путин не е да води война, а да продава газ

  • владимир путин-
  • газ-
  • газпром-
  • украйна-
  • нато

Сегашните правителства на Украйна и Беларус имат твърде голямо влияние върху Кремъл като гарант за износа на газ на запад, което винаги би изкушило местните политици да търсят по-голяма независимост от Москва

Приоритетът на Путин не е да води война, а да продава газ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Увеличаването на руските военни сили по границата с Украйна и продължаващата бежанска криза на беларуско-полската граница, в която Кремъл застана на страната на Беларус, отново повдигат вечния въпрос: Какво замисля президентът Владимир Путин? Възможно ли е да се раздават картите на някаква руска игра на сила?

Като се има предвид непрозрачността на Кремъл и концентрацията на власт в ръцете на Путин, отговорът на тези въпроси често изглежда като упражнение по четене на мисли. Този път обаче подреждането на външнополитическите цели на Русия по важност може да помогне на наблюдателите да се успокоят. Поне временно, пише Bloomberg в свой анализ.

САЩ изглеждат истински обезпокоени от възможността за руска атака срещу Украйна. Тази загриженост се базирана на заслужаващи доверие анализи, според които предсказуемостта на Путин се надценява, той може да действа емоционално, когато е провокиран и иска да затвърди наследството си като възстановител на руската мощ.

Това са убедителни аргументи. Путин наистина смята анексирането на Крим за едно от най-големите си постижения, а политиката му спрямо Украйна и Беларус никога не е оставяла съмнение, че той би искал да ги види обединени като "един народ". Колкото по-възрастен става руският президент, толкова по-малко време му остава да постигне тази цел.

И все пак той едва ли ще се реши на война сега. Путин е съсредоточен върху друг външнополитически приоритет, а именно проекта си за природния газ, който сам по себе си е не по-малко важен за наследството му от предполагаемото обединение на славянските народи от ядрото на Съветския съюз. Новата мрежа от газопроводи - до Турция, Китай и Германия - има за цел да запечата регионалните му съюзи и да запази отворен германския прозорец към Европа.

Това е и ключов елемент от играта за славянското обединение: Сегашните правителства на Украйна и Беларус имат твърде голямо влияние върху Русия като гарант за нейния износ на газ на запад, което винаги би изкушило местните политици да търсят по-голяма независимост от Москва.

Газовият проект сега има предимство, тъй като един от ключовите му елементи - газопроводът "Северен поток 2" до Североизточна Германия - е завършен и очаква зелената светлина на германските регулаторни органи, за да започне да подава газ към потребителите. Разбира се, "Северен поток 2" ще бъде осуетен, ако Русия предприеме пълномащабно нападение срещу Украйна; една по-малка по мащаб операция в Източна Украйна вероятно няма да сложи край на проекта, но сроковете отново ще се раздвижат, старателно изгражданите отношения ще отслабнат, САЩ ще спечелят време и убедителни аргументи в почти изоставената си в момента битка срещу руския газопровод.

За да се увери, че "Северен поток 2" ще започне да функционира през следващата година и ще стане трудно заменим, тъй като печели европейски клиенти, Путин трябва да играе сложна игра, съчетавайки натиск и заплахи с привидно конструктивна позиция.

Реакцията на руския президент на неотдавнашния скок на цените на газа в Европа и последвалите молби към Москва да облекчи кризата беше подчертано хладна. Той също така не пожела да удари Лукашенко по китката, когато той заплаши да прекрати транзита на газ в отговор на санкциите на Европейския съюз.

Лукашенко отдавна е захвърлил предпазливостта и дипломацията на вятъра. Европейците не го смятат за рационален играч, а вероятно и Путин също - но помощта му е твърде удобна, за да я пропусне руският лидер. За него кризата по границата и нейните последици, проблемите на европейския газов пазар и дори напрежението, свързано с Украйна, могат да бъдат аргументи в полза на "Северен поток 2". Не е ясно до каква степен той сам създава и дирижира тези аргументи - няма съмнение обаче, че ги използва по най-добрия начин.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Зевзек

    26 3 Отговор
    - Г-н Путин, какво ще предприемем срещу санкциите?
    - Нищо, ще чакаме.
    - Но как?! Какво ще чакаме?!
    - Да дойде зимата...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Kcaniba

    22 2 Отговор
    а приоритети на хунтата в киев са същите - да се краде от транзита на руския газ, да се помпи русофобия, щото народа да не земе да пита - що крадете ве!!?? И гражданската война в Донбас е важна - яко крадене, продажби, препродажби и хленчене за помощи, срещо руска агресия!!!
  • 5 да а

    10 0 Отговор
    Шах матист!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бесен Язовец

    18 3 Отговор
    Приоритет на президента на Руската Федерация, а именно високо ценения президен дипломат Владимир Владимирович Путин, та проритета му е просперитет на поданиците на Руската Федерация. Приоритет в колониите на сороснята е забогатяване на господарите, тук на тази географска ширина просперитет на поданиците ви е мираж като понятие!

    Коментиран от #13

  • 8 Несофиянец

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    А бе ти като чуеш Путин и ти се отваря га за.
    Да не би, да те е изоставил във върховния момент?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    3 10 Отговор

    До коментар #10 от "Софиянеца":

    Верно ли ?? Я чети тук как отговаря Германия на гнома !
    „Нафтогаз Украйна“ и „Оператор на газотранспортната система на Украйна“ за допуснати до участие в сертифицирането на „Северен поток 2“ !!!
    Двете украински компании – „Оператор на газтранспортната система на Украйна“ и „Нафтогаз Украйна“ са допуснати от немския регулатор за участие в процедурата по сертифициране на газопровода „Северен поток 2“.

    Приветстваме решението на Немската федерална мрежова агенция BNetzA, допускаща участието ни в процеса за сертифициране на газопровода „Северен поток 2“ на компанията „Оператор на газотранспортната система на Украйна. Немският регулатор подчертава, че на „Операторът на газотранспортната система на Украйна“ е отредена отделна роля като компания, притежаваща уникална експертиза по въпроса за транспортирането на газ за ЕС. Ние имаме добри аргументи – както технически, така и политически, които трябва да сложат край на руските спекулации на европейския газов пазар“ е написал Макогон на страницата си във Фейсбук, цитиран от руските агенции.

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Подобно е и съдържанието на изявлението на председателя на „Нафтогаз Украйна“ Юрий Витренко, също намерило място и то във видео обръщение на страницата му в социалната мрежа.

    Както е известно Украйна отдавна се обявява срещу газопровода „Северен поток 2“ и непрекъснато настоява за въвеждане на санкции срещу руската страна заради газопровода.

    Междувременно от страна на немския регулатор потвърдиха, че двете украински компании са допуснати до сертифицирането на Nord Stream 2 AG .

    Освен това във вторник се очаква административният съд в Грайфсвалд да разгледа иска на немската екоорганизация Deutsche Umwelthilfe (DUH) срещу „Северен поток 2“.
  • 13 гост

    2 11 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Ама как да не е просперитета на поданниците , хахаах !! Той затова ги държи на 160 евро минимална заплата и ПОД 100 евро пенсии !! Ама да ти кажа , то не е от лошо сърце , ша знаеш , толкова си може човечеца , отде да ги вземе , като за 2020 година средната цена на газа е 125 долара , пък и следващата ще е същата ,а тия някой и друг долар , дето ще ги вземе до нова година , догодина ЕК ще го осъди да ги върне двойно !! И ще ги върне като поп , както плати милиардите на Украйна и Полша , докато русопитеците се пънехте как нямало да видят цент !!

    Коментиран от #21

  • 14 От страни

    13 2 Отговор
    На русняците им е изгодно сега да не пускат СП-2, поне още 4-5 месеци и той ще се плати без да е дал литър га. Сметнаха го че е донесъл с цените досега 2 милиарда на русняците за няколко месеци. Вложиле са общо пет и расчитаха да се плати след 15 години а то стана за една. Па вървете и мислете кво си мисли Путин.

    Коментиран от #18, #19

  • 15 А кажети де???

    15 2 Отговор
    Ми купете си демократична газ по 2500 долара оти ривети за вражеска руска по 120 долара а?!????
  • 16 Специално пък

    14 1 Отговор
    Ши баните укри искат хем да крадат ,хем да транзитират,хем вътрешна спекула да правят и май много искат
  • 17 приоритет

    1 12 Отговор
    приоритетите на путин са да умре на трона
    както подхожда за внука на готвача на сталин
    в кочината са неспособни да се самоуправляват и това е от 1000 години поне
  • 18 гост

    3 9 Отговор

    До коментар #14 от "От страни":

    Я да ни покажеш как ги заработиха тия 2 милиарда , като любимия ти Путя сто пъти каза , че се доставят САМО количества ПО ДОГОВОР !!!! А количествата по договор не са нито по 2000 , нито по 1000 , а по жалките 200-230 долара !!!!! Много ви се ще когато ви изнася да смятате по борсови цени , ама те не са за Газпром , а за свободни търговци на борсата , където Газпром го НЯМА !!!!
  • 19 гост

    0 8 Отговор

    До коментар #14 от "От страни":

    За да намаже от цените по 1000 долара Газпром трябваше да достави количества и то сериозни ИЗВЪН договорените , а точно това не иска гнома !!! Така че са заработили дръжки , а тъпия ти поток е над 10 милиарда , а не 5 и кога го видиш изплатен ела се обади , засега само трупа лихви , щото до последния метър е НА КРЕДИТ !!! И скоро може акциите да станат на банката , още миналата година ги запорираха и сега Газпром даже не може да ги продаде !!
  • 20 ЗвЛалов

    6 2 Отговор
    Все някога ще се проумеят две неща
    Износът на нефт е приоритет, не на газ
    Износът на газ се преорентира от запад на изток.
    Европа не иска газ от Русия? Ами да разчита на вятърни мелници.

    Коментиран от #25

  • 21 Бесен Язовец

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Това 160 евро заплата е някъде в Камчатка, то и в пущинака на Аризона някоя сервитьорка взима 200 долара седмично от които плаща 500 за караваната наем! Пропагандистите говорите за просперитет на Азербайджан ама там минималната е 75 долара.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 гост

    1 6 Отговор

    До коментар #21 от "Бесен Язовец":

    Публикувано във факти.бг:
    Над 70% от руснаците получават под €308 на месец
    Един на всеки десет е загубил доходите си изцяло

    Cрeдният мeceчeн дoхoд нa пoвeчe oт 70% oт руcнaцитe нe нaдвишaвa 25 хиляди рубли (oкoлo 308 eврo), дoкaтo 45% oт грaждaнитe имaт дoхoд oт 15 хиляди рубли ( 180 евро !!!!!!!!!!) , coчи cъвмecтнo прoучвaнe, прoвeдeнo oт зacтрaхoвaтeлнoтo дружecтвo "Рocгoccтрaх Живoт" и нaучнo-тeхнoлoгичния цeнтър "Пeрcпeктивa" прeз юни .
    https://fakti.bg/world/490364-nad-70-ot-rusnacite-poluchavat-pod-308-na-mesec

    Минималната заплата в САЩ в момента е 15 долара НА ЧАС !!!!!!! Тоест 2500 на месец !!!

    Коментиран от #24

  • 23 100 долара

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Бесен Язовец":

    обясни му на язовеца колко работни места създава петролно-газовата руска индустрия и колко една истинска индустрия..имали много неща там..добре имат само че тия неща произвеждат едни безполезни пачки дето не могат да влязат в икономиката
  • 24 Habiby

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Кото гледаш доходите виж и цените, обаче не гледай цените в Москва и Санк Петербург защото там заплатите са в пъти по големи от колкото средната за Федерацията!

    Коментиран от #26

  • 25 гост

    1 6 Отговор

    До коментар #20 от "ЗвЛалов":

    Браво , поне един русопитек да вдене нещо !! Приходите от газ са нищожни и никога не са били основен приход ! Което е видно за всеки знаещ таблицата за умножение ! При 200 млд куб износ годишно и цена в най-добрия случай 150-200 долара се получава 30 до 40 млд ГОДИШНО , което не стига само за разходите на администрацията , да не говорим за пенсии примерно ! И това е приход , печалбата е под една трета от него !! Приходите от петрол са точно десет пъти повече и са основния приход на Раша !!! Което доказва , че големите напъни на гнома за газа са чисто и просто търсене на влияние , ама не му се урежда щението и всяка следваща година ще му се урежда все по-малко !
  • 26 гост

    1 5 Отговор

    До коментар #24 от "Habiby":

    И какви са цените , хахах !! Бензин колкото в Щатите , че доскоро и по-скъп !!!! Храни ПО-СКЪПИ от щатите , че и коли по-скъпи от щатите !! Няма ли да вденете , че това за цените важеше преди 20 години , в момента в Раша ниски цени НЯМА !!

    Коментиран от #27

  • 27 Хехехехехе

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Ама на територията на РФ ГМОто е забранено в говедарника набиват ГМО затова им е по евтино! За тунджата си трай по - добре явно не си в час.

    Коментиран от #29

  • 28 не може да бъде

    5 0 Отговор
    Считам,че тази снимка на г-н Путин респ-начин по който се усмихва, се съчетава много удачно с развитието на събитията около Северен поток-2!Направих някои аматьорски сметки,основаващи се на данните на цените на руския газ на пазара,на тенденциите за зимния и пролетния сезон и искам да споделя едно подозрение -Северен поток 2 след 8-9 месеца може да стане първия проект в света ,който се е изплатил преди за започне работа!?
  • 29 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "Хехехехехе":

    На "територията на РФ " единственото разрешено е да си дебил и да лиж...еш задника на вожда и то с демонстриране на неземно удоволствие , иначе няма да му е достатъчно !! А за "тунджата" ето ти справка към днешна дата : бензин САЩ - 1,55 ЛЕВА , Русия - 1,22 ЛЕВА !!!! Справка Фуело нет !! При заплати в САЩ 10-15 ПЪТИ по-големи от Раша !! И само преди месеци беше обратното , в Раша бензина беше ПО-СКЪП !!
  • 30 другарят

    10 1 Отговор
    Няма в момента друг световен лидер, който да се изразява толкова ясно и открито, както другарят Путин! Западните джендъри така и не се научиха да го разбират, а му приписват някакви задни мисли съдейки по собствените си лицемерни душици! Джендъри, джендъри, не виждате ли колко бързо се менят силите в света, а вие още си живеете в миналият век на студената война със СССР, а сега Русия!?? Азия все повече се засилва, а Запада все повече запада! Без съюз с Русия, Китай ще ви изкупи заедно с парцалите, както и нас бре цървули сбъркани! Една след друга западни компании падат в ръцете на китайците, те Путин ..та Путин!?
  • 31 Българин

    1 1 Отговор
    Приоритет на Путин е да продава газ и със спечелените пари да дрънка оръжие.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания