22 Ноември, 2021 16:18 3 611 49

Безредици и насилие заради мерките: какво става в Белгия, Австрия и Нидерландия?

  • нидерландия-
  • коронавирус-
  • безредици-
  • белгия-
  • австрия-
  • зелен сертификат-
  • полиция-
  • сблъсъци-
  • локдаун

Поради растящия брой нови инфекции някои държави наложиха по-строги мерки

Безредици и насилие заради мерките: какво става в Белгия, Австрия и Нидерландия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вече трета поредна нощ в много нидерландски градове се провеждат протести срещу мерките за ограничаване на пандемията. Те са белязани от безредици и изблици на насилие: протестиращи подпалват автомобили, разрушават автобусни спирки, атакуват полицаите с пиратки. По данни на властите, вече са били задържани общо 130 души в редица градове. По думите на кмета на Ротердам Ахмед Абуталеб, ситуацията се изострила до такава степен, че на полицаите им се наложило да използват оръжията си. Официалната информация гласи, че трима души са били хоспитализирани с огнестрелни рани. Повод за насилствените протести станаха засилените мерки за борба с коронавируса. След като в социалните мрежи различни групи призоваха към протест, първите демонстрации се проведоха в петък. Още тогава в Ротердам се стигна до тежки сблъсъци.

И в Брюксел е неспокойно

В белгийската столица също се стигна до насилствени протести срещу затегнатите антипандемични мерки. Демонстрацията, в която участвали около 35 000 души, започнала мирно, но впоследствие се стигнало до сблъсъци. На кадрите, разпространени от информационната агенция "Белга", се виждат полицейски коли с изпочупени стъкла, горящи барикади и използване на пиротехника. Полицията приложи водни оръдия и сълзотворен газ срещу демонстрантите.

Арестувани са били 44-ма души, трима полицаи са били ранени, а шест полицейски автомобила са били повредени. Сред протестиращите са забелязани емблемите на различни организации - от дяснорадикални до представители на сексуалните малцинства. Протестът бе насочен срещу по-строгите мерки срещу пандемията, някои от които гласят: в бъдеще неваксинираните нямат да могат да посещават ресторанти и барове; при възможност служителите трябва да работят поне по четири дни в седмицата от вкъщи. Подобно на Германия, и в Белгия броят на новите случаи расте. Последно в 11,5-милионната страна имаше средно по над 12 000 нови инфекции на ден.

Австрия отново е в пълен локдаун

И в Австрия се проведоха протести - заради наложения нов локдаун, който ще продължи най-много три седмици. Твърдият локдаун, който важи от днес, се отнася и за ваксинираните - хората ще могат да излизат от домовете си само по основателни причини. Разрешено е ходенето на работа, пазаруването на стоки от ежедневна необходимост, както и престоят на открито за спортни занимания или разходки. Затварят се всички търговски обекти с изключение на супермаркетите, аптеките, дрогериите и будките за вестници и цигари. Затварят се и хотелите, а ресторантите могат да продават само храна за вкъщи. Училищата и детските градини принципно са отворени, но правителството отправи апел към родителите по възможност да задържат децата си вкъщи.

Радикализацията се засилва

Същевременно правителството наблюдава все по-засилваща се радикализация сред противниците на ограничителните мерки. Те стават все по-агресивни, констатират вътрешният министър Карл Нехамер и полицията. Те визират голямата демонстрация, провела се в събота във Виена, с участието на около 40 000 души. Тя беше насочена срещу локдауна и въведената от февруари задължителна ваксинация.

По думите на Нехамер, сред участниците имало "загрижени граждани", но и десни екстремисти, неонацисти и "склонни към насилие групи хулигани", влезли в стълкновения с полицията и обиждали и нападали и телевизионни екипи. Нехамер изрази възмущението си от факта, че някои демонстранти носели жълти еврейски звезди с надписа "Неваксиниран". "Това е не само напълно безвкусно, но и омаловажава престъпленията на националсоциалистите и обижда милионите жертви на нацистката диктатура и техните роднини." Нехамер посочи, че освен това австрийският канцлер Александър Шаленберг бил сравняван с нацисткия лекар Йозеф Менгеле, унищожил в Аушвиц много евреи в рамките на своите медицински опити.

Като конкретен пример за склонността към насилие сред протестиращите бе посочено и подпалването на полицейска кола в Линц. Двамата заподозрени заявили впоследствие, че искали да убият двамата полицаи, които ги контролирали. "Това е напълно неприемлив изблик на радикализация", подчерта вътрешният министър. Той посочи, че срещу канцлера и министъра на здравеопазването има отправени смъртни заплахи.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    129 10 Отговор
    Става ревлюция народите избеснеха!

    Коментиран от #3, #47

  • 2 др Гей Билтс

    91 8 Отговор
    Каца, няма ли да излезеш с някоя нова заповед? Или не ти стиска...

    Коментиран от #7

  • 3 амии

    13 72 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    аз съм за ваксината , но неможе локдаун до безкрай

    Коментиран от #6, #11, #36

  • 4 И що така бре

    95 6 Отговор
    Нали са ваксинирани?!

    Коментиран от #10

  • 5 Меркел

    105 8 Отговор
    Така се гради ЕС, насилие, бедност, олигарси, вируси, мигранти черни, фашизъм в действие!

    Коментиран от #20

  • 6 И що така бре

    97 7 Отговор

    До коментар #3 от "амии":

    Ами тези държави са ваксинирани де. Що локдаун?
  • 7 И какво

    20 59 Отговор

    До коментар #2 от "др Гей Билтс":

    Бай Ганьо е силен само на маса хахахаха

    Коментиран от #15

  • 8 грр

    69 7 Отговор
    А какво очаквахте?! Натиснете още да видим...
  • 9 Грульо

    66 9 Отговор
    На оружие срещу ковит, братя западняци! :D
  • 10 Не са

    12 34 Отговор

    До коментар #4 от "И що така бре":

    на 90% бе ганьо

    Коментиран от #18, #19

  • 11 Алооо..

    87 4 Отговор

    До коментар #3 от "амии":

    Ама ако искаш се ваксай всяка седмица, ден, час, минута само не ми налагай неграмотната си логика и схеми!

    Коментиран от #14

  • 12 DW-пропаганден машинен

    65 5 Отговор
    " .до представители на сексуалните малцинства." Виждате ли DW дори вашите протестират!!! Какво става, а?...Третият Закон на Нмтон това става, глyпаци !
  • 13 Историк

    94 7 Отговор
    Маската на демократична Европа падна,показвайки истинското и лице-сатанинско-тиранично!
  • 14 оооо

    8 71 Отговор

    До коментар #11 от "Алооо..":

    ще ти ги налагам , щото няма да ми разнасяш гнусни вируси , утре ще сте по-малко антитата и ще видиш къде зимуват раците

    Коментиран от #16, #22, #23, #27

  • 15 др Гей Билтс

    35 11 Отговор

    До коментар #7 от "И какво":

    Бай Ганьо ще залее площадите февруари, воден от Коцето. Тогава ще видиш как с Кугъра ги извеждат от покрива на МС.
  • 16 Алооо..

    52 3 Отговор

    До коментар #14 от "оооо":

    Май точно ти ги разнасяш с ваксата подсмъчащ тип?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 провинциалист

    7 17 Отговор

    До коментар #10 от "Не са":

    Откъде ги изкопа тия 90% бе, груйо?
  • 19 И що така бре

    41 2 Отговор

    До коментар #10 от "Не са":

    Значи на 90% са ваксинирани и са пламнали от заразени ваксинирани? Това ли се опитваш да ми кажеш?
  • 20 да питам

    1 24 Отговор

    До коментар #5 от "Меркел":

    Искал си да напишеш СССР , ама си сгрешил ли ?
  • 21 Лодката на либералите се спука

    41 3 Отговор
    Нали се сещате че протестиращите са ваксинирани,не са някакви си антиваксъри.

    Коментиран от #24

  • 22 Да но

    45 1 Отговор

    До коментар #14 от "оооо":

    Ваксинираните за заразените, а не ваксинираните. Ваксинираните разнасят заразата. Затова, по далеч от ваксиниран. Ваксинираните да си стоят у къщи под леглата с маски и каски. Само така ще стих е вируса.
  • 23 грр

    26 2 Отговор

    До коментар #14 от "оооо":

    Викаш да побързаме докато сме много да ви го покажем на вас, че иначе от вас хубаво няма да видим, а? Ми да ви почваме на общ принцип тогава... Разбирам защо си такава подлога на правителството... ако нямаше кой да се грижи за тебе и да ти казва какво да правиш, сигурно ще се удавиш в тоалетната ччиния някоя сутрин.
  • 24 честен ционист

    35 1 Отговор

    До коментар #21 от "Лодката на либералите се спука":

    В интерес на истината след 1 месец ще се водят за антиваксъри, ако нямат бустер.
  • 25 Пипи Чорапчето

    64 0 Отговор
    Неуважаеми "лидери", има много просто обяснение за това, което се случва!
    Линкълн го е казал най-точно: "Можеш да излъжеш много хора за малко време, малко хора за много време, но не можеш да лъжеш много хора за много време!"
    ИЗЛЪГАХТЕ народите си, че "ако достигнем 70 % масова ваксинация, ще достигнем колективен имунитет и тогава чао на пандемията и два пъти чао на ограниченията"!
    Е, сърбайте си сега попарата! Няма да ви се получи "новото нормално" - контрол, контрол, контрол на стадата!
  • 26 Историк

    52 2 Отговор
    Елита не си е взел поуки от историята,в този момент яви ли се човек с мустачки и добра реторика то със същия този елит е свършено,народите са пред прага на огромен взрив който ще помете познатия ни установен ред!Но мисля си определено света има нужда от рестарт и окончателно уреждане на еврейския въпрос-крайно ще кажете и може би ще имате право,но крайните ситуации изискват крайни мерки-вече се употребява огнестрелно оръжие срещу народа...
  • 27 Вирус няма докторите убиват.

    27 1 Отговор

    До коментар #14 от "оооо":

    Ти специално ще зимуваш в тъмницата на столичното шесто районно.
  • 28 Някой

    41 1 Отговор
    Отговорът е прост. Хората прогледнаха. Видяха задаващата се диктатура и резгираха. Просто им трябваше време, тъй като 70години са живяли безпроблемно и охолно. Направили са ги като пилета-бройлери.
    Но вае пак откроха съпротивителни сили в себе си. И ги използват. Да видим дали ще се намерят сили в нашето общество за подобна реакция.
  • 29 ГОСТ

    34 0 Отговор
    АУУУ КАКВИ ОБИДЧИВИ ТЕЗ УПРАВНИЦИ! А НИЕ НЯМАМЕ ПРАВО НА НИЩО, ДОРИ ДА СМЕ ОБИДЕНИ! ДОРИ ДА СЕ СЪМНЯВАМЕ!
  • 30 На дълго

    35 1 Отговор
    Браво братя европейци! Змиевидните би трябвало да знаят, че насилието ражда насилие.

    Коментиран от #34

  • 31 Европа се разпада

    33 1 Отговор
    Тя се изчерпа.Тя обърна гръб на Виктор Юго. На Емил Зола.На Фридрих Шилер.На себе си.А ние в периферията подсмърчаме и чакаме от Щатите да ни КАЖАТ нещо си.Кои сме и що сме.Абе ай си е...е абажурите в хола!
  • 32 Анонимен

    30 2 Отговор
    Не може да си щ АНТИВАКСЪР за това че отказваш да сложиш недоказан експериментален препарат. Препарат нямаш нищо общо с ваксина. Ваксината е със цел предпазване от евентуален вирус до живот. Това бустерно боцкане показва че няма никаква полза от "ваксината. Свободата е над всичко! Ако ти отнемат контрола над собствения ти живот и тяло, не ти остава нищо друго освен да се биеш до смърт за свободата си! Иначе си оставаш жалък роб! Експерименталното лекарство не спира разпространението - хората, които са отказали да им бъде поставено, не са по-голяма заплаха за останалите от приелите лекарството. Всички негативи и позитиви са за конкретния човек.
  • 33 Активист на БКП

    20 0 Отговор
    ,, План Калерги,, !!! Прочетете го!!!

    Коментиран от #35

  • 34 Тоалетна хартия

    20 1 Отговор

    До коментар #30 от "На дълго":

    """"кмета на Ротердам Ахмед Абуталеб"""", е тоз със сигурност не ми е брат или братовчед!!!!! Овцете до сега спяха...ся блеят към Луната. Ние, българите-абдали, от кога им казваме, че ваксините за ковид са отрова и измама. Като не слушат Господ, ще страдат.....мухаха
  • 35 Шин Фейн

    13 0 Отговор

    До коментар #33 от "Активист на БКП":

    Теорията за контрол на населението от Томас Малтус!
  • 36 Сивата чапла

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "амии":

    Защо спряха миналата година хората да излизат от къщите си,
    щеше по естествен път да се създаде имунитет.

    Защо да не се заразяват взаимно,
    а трябва да ги заразяват изкуствено?

    Къде е логиката, каква е целта?

    Коментиран от #38

  • 37 Рошко

    20 1 Отговор
    Само се моля протестите да се увеличават, и всички тия "политици" мисирки доценти и математици да си получат заслуженото, това вече не се търпи

    Коментиран от #42

  • 38 Рошко

    17 1 Отговор

    До коментар #36 от "Сивата чапла":

    Не разбрахте ли че целта е да ни чипират, тотален контрол

    Коментиран от #39

  • 39 кон

    2 5 Отговор

    До коментар #38 от "Рошко":

    Зелето приточи ли го.

    Коментиран от #43

  • 40 Hoho Boho

    17 0 Отговор
    Явно вирусът по мирен път няма да си отиде.
  • 41 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 0 Отговор
    Австрия
    8.11–21.11
    Общ брой случаи 172 726
    Смъртни случаи 513
    1919/100000 при 65,4% напълно ваксинирани...ТАМ Грипа в момента го водят ковид за да ги набодат!Фашизма от австрия се ражда....Същите са и Нидерландия
    8.11–21.11
    Общ брой случаи 241 276
    Смъртни случаи 405
    2773/100000,според вас,ако имаше такава заразност...Щяха ли да са на улицата!Тръгнали са да изпълняват Заповед ес!
  • 42 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Рошко":

    Почни първо със Звезда жълта на връхната дреха.Крачка по крачка!
  • 43 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "кон":

    И зелето ще се Преточи и зелки ще се режат....Такъв е живота -казват.....
  • 44 Гост

    5 0 Отговор
    Аз чакам живот след хората.
  • 45 Ами ...

    4 0 Отговор
    "Имунолог", моля за коментар.
  • 46 Карл Нехамер

    9 0 Отговор
    ОТ КОВИДАРИТЕ ЩЕ ОБЕСИ АВСТРИЕЦ КАТО КУЧЕ И ПОСЛЕ ШЕ ГО ПОДПАЛИ ЗА НАЗИДАНИЕ ВРЕМЕ ДА ИЗБИВАМЕ ПОЛИТИЦИ И КУКИ И ДА ЖИВЕЙ АНАРХИЯТА
  • 47 Гошо

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Не бе Демокрация става Революцията става в Русия В Европа може да става единствено Демокрация
  • 48 Честен Ционист

    1 1 Отговор
    АзСъмПедерастНещо ХарактерноЗаНасЕвреитеИскамНякойРязанБоздуганДаМеРазпориОзад
  • 49 грух

    3 0 Отговор
    ФАЩ и ЕС веднага да им наложат строги санкции на тези три страни, както наложиха на Беларус ! Иначе мирише на двойни стандарти..
Новини по държави: