Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 08:42 1 791 17

Всеки десети в селското стопанство работи без трудов договор

  • работа-
  • работници-
  • селско стопанство-
  • проверки-
  • нарушения

При извършените за периода 4463 бр. проверки са констатирани 16 180 бр. нарушения

Всеки десети в селското стопанство работи без трудов договор - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

С 25% повече спрямо 2020 г. са извършените проверки от контролните органи на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ)в селското стопанство до 31 октомври 2021 г. Това съобщиха от пресцентъра на институцията. При извършените за периода 4463 бр. проверки са констатирани 16 180 бр. нарушения. От тях нарушенията на нормите, регламентиращи здравословни и безопасни условия на труд, са 9893 бр. Свързаните с изпълнението на трудовите правоотношения нарушения са 6265 бр. Запазва се тенденцията почти 10% от общия брой случаи на работа без трудов договор да са установени в него. За десетте месеца на 2021 г. те са 212 броя от 2445 общо.

Данните от системата за предоставяне на образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска заетост от началото на годината до средата на м. ноември са 262 600 бр. Образците са заявени от 2020 земеделски стопани. Най-много образци са заявени за лозя винени (96 350 бр.), череши (26 470 бр.) и ягоди (25 740 бр.). Т. нар. еднодневни договори могат да бъдат използвани от земеделските стопани, отглеждащи плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн.

Наетите на този вид трудови договори не губят право на социално подпомагане и осигуряване и могат да получават допълнителен доход заедно със социалните помощи и обезщетения. За земеделските стопани еднодневните договори са начин да наемат законосъобразно работна ръка по облекчен ред. Не се налага да регистрират сключването и прекратяването на трудовите договори в Националната агенция за приходите и да оформят трудови книжни. Те могат да заявяват образци на този вид договори по всяко време през специално създадената от ИА ГИТ онлайн система за предоставяне на образците. Системата е надградена по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Наети по проекта помощник-инспектори могат да представят функционалностите на системата и през 2022 г.

Повече информация за еднодневните договори и предоставянето на образци е публикувана в сайта на ИА „Главна инспекция по труда“, в рубриката „За работодатели и работещи“, подрубрика „Трудови договори по чл. 114а от КТ“ - тук.

Поради установения висок риск от нарушения на трудовото законодателство селското стопанство от години е сред акцентите на контролната дейност на ИА ГИТ. Основно се следи за законосъобразното наемане на работна сила и осигуряването на здраве и безопасност в растениевъдството. През 2022 г. отново ще бъде планирана мярка, гарантираща засилен контрол в сектора. Тя обаче ще бъде разширена с масирани проверки и в животновъдството, освен в растениевъдство.

Причината за решението са резултатите от извършените в периода септември-октомври 2021 г. засилени проверки на територията на цялата страна в животновъдни ферми. Акцент при тях бяха условията на труд на работещите в сектора и полагането на труд без трудови договори. Извършени са 891 бр. проверки, при които са установени 4266 бр. нарушения, от които 2832 бр. са свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Предимно нарушенията касаят обезопасяване на работното оборудване, ел. безопасност и оценяване на рисковете в обектите, обстоятелства, които са предпоставки за тежки трудови инциденти. Близо 600 бр. са нарушенията по работното време, почивките и заплащането. Установени са 30 лица да полагат труд без сключен трудов договор.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нане Вуте

    14 0 Отговор
    Имам договор.Договорихме се да копам за шише ракия.
  • 2 стига бе

    16 0 Отговор
    Моля?! Всеки десети ли?! Ами в строителството? Ами в дърводобива? Ами в търговията със зеленчуци и плодове по сергиите и с бусовете?
  • 3 Алфа Вълкът

    21 0 Отговор
    Какъв 10ти бе? Я ударете една проверка лятото всеки трети, ако не и втори е без трудов договор! И да имаш той е за едно а ти правиш 101 неща! Примерно имаш трудов договор за дояч, пък ти си и тракторист и пастир, и охранител, и монтьор, и общак!

    Коментиран от #17

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 0 Отговор
    За работниците е по изгодно да не подписват еднодневни договори.после трудно се оправят с документи пред Нап.А и за Земеделеца не е на някаква изгода,ако описва всеки еднодневен договор и така.това е било и през Царско време.тогава е било същата трагедия,дори по голяма.хората са работели ангария и не са вземали и грош!Да не мислите,че от хубав живот едно време са ходели също НА гурбет в чужбина???
  • 5 Доко

    14 0 Отговор
    Въпреки това им плащат субсидии за да купуват луксозни автомобили и имоти за стотици хиляди евра. Защо им давате субсидии на тези феодали, които до преди членството ни в ЕС бяха изоставили обработката на земята.
  • 6 русенец

    13 0 Отговор
    То да е само там, а в селското стопанство? А в търговията? А тези, които се водят на 4 часа, а работят по 12?
  • 7 666

    8 0 Отговор
    Малко са им субсидийте. АЛЧНОСТ!
  • 8 Глупости

    7 0 Отговор
    Всеки втори , на места всеки първи .
  • 9 Какви

    9 0 Отговор
    трудови договори? В повечето случаи на работещите им се дава по един "хвърчащ" граждански договор за пред някой излязал на теферич шкембест чиновник от инспекцията по труда. Почти всички чорбаджии казват на работниците, че който иска трудов договор да си търсят работа другаде. Те не плащат осигуровки, няма трудова медицина, всички рискове за сметка на работниците. Това е положението и на никой държавен орган не му пука за работещите в частния сектор!!!
  • 10 Селянин

    5 0 Отговор
    Не,всеки втори е без договор
  • 11 Наглост

    4 0 Отговор
    Значи, всеки десети регистрирал фирма в България, я източва чрез ДДС в особено големи размери и практиката продължава, но иначе всеки десети съселянин, който се труди честно и с много пот, е проблем за държавата. Не успявам да намеря точната дума, описваща ситуацията, но едно е ясно, системата(държавата) не работи за нас.
  • 12 ЖОРО

    6 0 Отговор
    И всички са със ТЕЛК пенсия..90% са от ДПС..
  • 13 НАСКО

    2 0 Отговор
    ДА ПРОВЕРЯТ ДЪРВЕНАТА МАФИЯ. 99% БЕЗ ТР. ДОГОВОРИ.
  • 14 Щото плащат мноооого пари

    3 0 Отговор
    А българските домати са 4лв.

    Коментиран от #15

  • 15 Да помислим

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Щото плащат мноооого пари":

    Ами произведи по евтини и стани милионер, като превземеш пазара...... Да те светна само, че при производителя са 1.8лв. А 4 са в магазина....
  • 16 костов

    3 1 Отговор
    ЗА ХЛЕБАРИТЕ ВЕЧЕР СЕ РАБОТИ БЕЗ ДОГОВОРИ БЕЗ ЗДРАВНИ КНИШКИ И БЕЗ КОНТРОЛ ЗА ПРОДАЖБИТЕ
  • 17 Лисица

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Вълкът":

    Всеки 9 от 10 са без договори Виж колко от тях са осигурени Защо внасаме плодовые и зеленчуци от сев македония до Сирия и египет
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове