Last news in Fakti

2 Декември, 2021 12:27 1 871 16

Фейсбук блокира китайски акаунти

  • фейсбук-
  • китай-
  • дезинформация-
  • социлани мрежи-
  • мета

Мрежата е разпространявала дезинформация

Фейсбук блокира китайски акаунти - 1
Снимка: Shutterstock

Собственикът на Фейсбук – „Мета платформс“, съобщи, че са изтрити над 500 акаунта в социалната мрежа, свързани с мрежа за дезинформация, която основно е била базирана в Китай, предаде БНР, цитирайки Би Би Си.

Тези акаунти са ретранслирали твърденията на измислен швейцарски биолог с името Уилсън Едуардс, според когото САЩ се намесват в усилията за откриването на произхода на COVID-19. Швейцарското посолство заяви, че е малко вероятно такова лице да съществува. „Мета“ посочи, че кампанията в социалната медия, насочена към говореща английски аудитория в САЩ, Великобритания, и говорещи китайски в Тайван, Хонконг и Тибет, „като цяло е била неуспешна“.

През юли акаунт, твърдящ, че представя швейцарския биолог Уилсън Едуардс, обяви във Фейсбук и Туитър, че САЩ оказват натиск над учени от Световната здравна организация (СЗО), които проучват произхода на коронавирус, за да се хвърли вината за COVID-19 върху Китай. Редица държавни медии в Китай публикуваха твърденията от профила на Уилсън Едуардс. През август посолството на Швейцария съобщи, че е малко вероятно такова лице да съществува и отбеляза, че профилът във Фейсбук е открит две седмици преди този първи пост, а и има само трима приятели.

„Не е регистриран швейцарски гражданин с името Уилсън Едуардс и няма научни статии, подписани с това име“, посочи дипломатическата мисия. В доклада си за ноември „Мета платформ“ посочва, че разследването на проблема открило „връзки с Китай, включително служители на компанията Sichuan Silence Information Technology, и лица, свързвани с китайски държавни инфраструктурни компании, базирани в различни части на света“. Сайтът на Sichuan Silence Information Technology описва фирмата, като компания за мрежова и информационна сигурност, осигуряваща подкрепа на китайското министерство за обществена сигурност и CNCERT – ключов екип, координиращ операциите за бърз отговор на Китай в киберсигурността.

Фейсбук е изтрил 524 акаунта в мрежата, 20 страници и 4 групи, както и 86 акаунта в Инстаграм след преглед на съобщенията, фокусирани около твърденията на измисления швейцарски биолог. Оригиналният пост на биолога първоначално бил споделен от акаунти във Фейсбук на измислени лица, а по-късно бил поет от автентични потребители, повечето от които били служители на китайски държавни инфраструктурни компании в над 20 страни, посочва „Мета“. Компанията добавя, че операцията е използвала VPN (Virtual Personal Network) връзка за скриване на своя произход и за придаване на Едуард по-завършен профил. Освен това снимката на профила изглежда е създадена с изкуствен интелект. Разследването на произхода на COVID-19 стана източник на напрежение между САЩ, Китай и други страни. Този произход продължава да е неясен почти две години след първия случай.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    ВАЖНО МИ Е ЗА АФРИКАНСКИТЕ АКАУНТИ КАК Е?

    ЧЕ МОЯТА БАБА ЗАТОВА ЩЕ ДА Е УМРЯЛА ЗАЩОТО Е НЯМАЛО ФЕЙСБУК ПО НЕЙНО ВРЕМЕ
  • 2 Джо Байдън

    11 1 Отговор
    На Фейсбук му били нанесли "вреди" на платформите... Това очевидно трябва да е по-важно от вредите, които нанесоха на всички хора по света правителствата, медиите и същият този Фейсбук. Дезинформацията я разпространяват само тези, които имат нужда да се крият зад стена от цензура. Истинската информация и свободната обмяна на мнения нямат нужда да налагат цензура на никого. Ваксините се оказаха нефелни, а на хората им писна от авторитаризъм и взеха да си търсят отнетите права и това напъна определени лица трескаво да се опитват да прикрият провала си. Оттам и нуждата им да запушват усти.

    Коментиран от #9

  • 3 Гручо

    10 0 Отговор
    Истината е като мазута. Рано или късно излиза на повърхността на водата. Но началото на края на една демокрация стартира с ограничаване на свободата на словото…
  • 4 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    9 0 Отговор
    А профила на Баце кога ще го изтрият?
    Виждаме го и го чуваме как говори на живо,
    ясно е, че постовете във ФБ му ги пише друг,
    вероятно Севда TВ а.к.а. "Pi Ar Sevi Boiko"...

    Коментиран от #12

  • 5 Копейкин

    2 10 Отговор
    Една адекватна реакция. Много държави трябва да следват примера на Австралия. Особено отнесено към нашите нрави, където всеки си мисли, че има само права, че и се нарушават даже 🤣
  • 6 Зимбабве

    12 1 Отговор
    Това се нарича "ЦЕНЗУРА"! Как така решават, кой казва истината и кой лъжа? То има и реални български профили, изтривани или блокирани от Фейсбук, обосновавайки се с тяхната политика. Щом блокираза президента си Доналд Трамп, смятайте..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 dfsfds

    9 1 Отговор
    Краварския фейсгюм и соросните нпо-та са с най-голямата цензура ! Диктаторските цензори ряпа да ядат край тия !
  • 9 Цензор

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "Джо Байдън":

    Я пробвай да плямпаш в руски или китайски сайт да видим за колко минути ще свършиш в затвора

    Коментиран от #10

  • 10 Механик

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Цензор":

    Ти пробва ли, та знаеш или ти каза една бабка пред блока?
    Той за това Навални от затвора си поства статусите, щото в Русия е диктатура.
    Мислете преди да пишете, че яко се излагате.

    Коментиран от #13, #16

  • 11 Колко ли пъти

    3 4 Отговор
    троловете на нинова и копейкин са се позовали на "учèния от Швейцария", за да спамят тъпотии?!?
  • 12 Тя проста и

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    той прост - затова се разбират. (Колко ли ѝ е IQ-то на тази с двусантиметровото чело?...)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Otoplitel

    1 1 Отговор
    По-голяма цензура от фейсбук няма.Без причина ме блокираха и ми искат паспорта да ми освободят профила.Моля да ми кажете как да го премахна.Не искам да имам нищо общо с тях.Сега си гледам тик-ток без проблеми.
  • 15 Франки

    1 0 Отговор
    Дениз и Анадоли ежедневно пишар дезинформации в този сайт, но никой не ги блокира. Блокират само хората които ги критикуват и разобличават.
  • 16 Пеню

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Не другарю механик негови активисти ги пускат от негово име, като те гледам как заблуждаваш тук добре че не си моя механик.