Last news in Fakti

5 Януари, 2022 14:00 1 709 25

Фалшивите новини в интернет: как да ги разпознаем?

  • дезинформация-
  • интернет-
  • фалшиви новини-
  • новини-
  • информация-
  • пропаганда-
  • факти-
  • фейсбук-
  • инстаграм

Дезинформацията в социалните мрежи се разпространява шест пъти по-бързо от фактите

Фалшивите новини в интернет: как да ги разпознаем? - 1
Снимка: Shutterstock

Скрийншот показва как лидерката на Зелените Аналена Бербок през април призовава за забрана на домашните любимци. Милиони съобщения, агитиращи за бразилския президент Болсонаро през 2018 г., изпратени чрез WhatsApp, предупреждават, че левите планират комунистическа диктатура и искат да легализират педофилията. По време на пандемията постове и клипове на медицински експерти, изказващи твърдения, противоречащи на науката, печелят необичайна популярност.

Общото между всички тези примери е, че става въпрос за фалшиви новини, познати още като "дезинформация". Това са твърдения, частично или цялостно неверни, които се разпространяват, за да повлияят на политически позиции, или за да генерират голям брой прочитания.

Как да се противопоставим на фалшивите новини?

Феноменът придоби толкова сериозни размери, че мнозина си дадоха сметка, че не умеят да различават достоверната от недостоверната информация. Ето някои от съветите как можем да се противопоставим на потока от фалшиви новини.

- Фалшивите новини често се обръщат към емоциите и инстинктите ни. Помислете защо ви допада дадена новина.

- Ясно ли е откъде е дошла информацията? Проверете дали е от първоначалния източник, който е споменат. Ако не е оттам, трябва да сте скептични.

- Човекът или уебсайтът, разпространяващ информацията, изглежда ли ви достоверен? Ако не, струва си да проучите по-внимателно.

- Сензационният стил, съмнителното форматиране и граматическите грешки са признак, че трябва да гледате подозрително на тази информация.

- Потърсете повече данни по темата, за да сравните и направите кръстосана проверка.

Бъдете бдителни и се съмнявайте!

Потребителите в интернет следва да запазят здравословна степен на недоверие и да не приемат всичко за чиста монета. Особено при емоционални или спорни теми, които изглеждат особено ефектни, или се представят в сензационна светлина.

Точно такъв беше случаят с германската външна министърка Аналена Бербок, която никога не е призовавала за забраната на притежаването на домашни любимци. Но въпреки това мнозина повярваха на скрийншота, представящ неин измислен цитат.

Подобни капани в интернет могат да бъдат избегнати. Потребителите на социалните мрежи трябва да си зададат следните въпроси:

- Има ли във въпросното твърдение нещо, което ме засяга лично, например това, че притежавам домашни любимци?

- Мога ли да да стигна до източника на цитата?

- Информацията, която е представена, в случая изфабрикуваният цитат на Бербок, звучи ли автентично?

- Възможно ли е някой да има интерес да разпространи фалшива новина, за да дискредитира друг човек или хора, в случая Бербок и партията ѝ?

- Има ли и индикации за неясен или съмнителен източник като например допуснати правописни грешки?

Кой стои зад фалшивите новини?

Дезинформацията често достига потребителите чрез постове в платформи като Facebook, Twitter или Instagram. Проучване на акаунта, разпространяващ съмнителната информация, дава представа за интересите и убежденията на човека, който стой зад него. Понякога обаче профилите могат да се управляват от т.нар. ботове или от тролове. В предизборната кампания в Бразилия през 2018 г., бяха разпратени голям брой политически призиви чрез услугата за комуникации WhatsApp. Според местен вестник бразилски компании са наредили на доставчици на интернет масово да пускат съобщения, агитиращи за Болсонаро.

Отговорът на WhatsApp на епидемията от фалшиви съобщения в платформата ѝ беше да постави малка стрелка, обозначаваща, когато дадена информация е била препратена. Две стрелки означават, че съобщението е преминало през поне пет чата преди да достигне до крайния получател. Оттам нататък компанията въведе и допълнителни рестрикции за допълнителни споделяния. Има и безскрупулни сайтове, които не спазват журналистически принципи и залагат на драматизация или преувеличения, за да генерират кликове. Възможно е също така да попаднете на платформа, контролирана от държава, на нечий личен блог или на сатиричен сайт.

Проверка на източниците

Изключително важно е да проверим фактическото съдържание на даден пост, препратено съобщение или друг вид текст, на който се натъкваме в социалните мрежи. Въпросът, който трябва да бъде задаван, е дали твърденията или изображенията са автентични и реалистични?

Можете да използвате интернет търсачки, за да проверите каква друга информация има по темата. Ако политик е направил запомнящо се изказване или се е случило нещо важно, други достоверни медии също би трябвало да са го отразили. Подобно съдържание понякога се намира в секция "новини" на търсачките. Добър източник на информация са и страниците на официални институции. Уебсайтовете на Световната здравна организация и института "Роберт Кох" са по-достоверни от видео клиповете на медицински лица в YouTube например. Дори те да са експерти в своето поле, възможно е да дават израз на личното си мнение, да нямат достатъчно знание за общата картина или направо да отричат съществуването на пандемията.

Понякога се случва и даден цитат да бъде изваден от контекст, което да му придава напълно различно значение. При съмнения, ако е възможно, намерете оригиналното проучване, което е цитирано, партийната програма, която е коментирана, или речта и интервюто, от които са взети цитати. Съществуват и различни сайтове, които се занимават с разобличаване на дезинформация и с разграничаване на фактите от измислицата. В немскоговорящите страни такива са например Correctiv, Hoaxsearch, както и ДВ. Други достоверни международни страници са FactCheck.org, Snopes и Full Fact (в България такава функция изпълнява сайтът Factcheck.bg - б.р.).

Не препращайте автоматично!

Всеки потребител може лесно да се противопостави на фалшивите новини като просто като не препраща съмнително съдържание без предварително да го проучи. Не е задължително некоректната информация да ви е изпратена заради лоши намерения или убеждения. Възможно е тя да е достигнала до вас заради недостатъчно зоркото око на някой от познатите ви или от прекомерна емоционалност, която е сериозен двигател при споделянето. Ако изпитате съмнения за достоверността на даден източник, не пускайте твърденията му в социалните мрежи. Вместо това говорете за притесненията си с човека, който я е публикувал. Друг вариант е да съобщите на социалната платформа, че сте се натъкнали на дезинформация, или да се обърнете към сайт за проверка на фактите.

Автор: Инес Айзеле


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 видим ли

    27 0 Отговор
    Дойче зеле...
  • 2 Covid

    37 0 Отговор
    Много лесно се различават. Обикновено над статията пише DW!

    Коментиран от #22

  • 3 Дебил

    4 10 Отговор
    Ами за фалшиви коментари с много плюс във Факти нищо не написахте?Питам за един приятел 😉😁 че нещо не ми е ясна схемата тук
  • 4 ААААААХААААА ХАХА... ЧЕТЕТЕ ФЕЙКОВЕТЕ

    5 11 Отговор
    НА БАБИКЯНКИТЕ, ПРОКОПКИТЕ И АЛКОХОЛИКА С 12 КЕНЕФА....ДРУГАРИТЕ ОТ БКП И СПРОСПИИТЕ ЗНАЯТ ЗАЩО....

    Коментиран от #19

  • 5 DW-пропаганден машинен

    24 1 Отговор
    Лесно се различават фалшивите, две кръгчета синьо и бяло и букви DW в тях! Става и по заглавията, винаги са подвеждащо манипулативни стил "крадеца вика, дръжте крадеца"!
  • 6 Грульо

    21 1 Отговор
    Ако е от Дойче Веле, бай Шиле, Ботоксат, г-жа Пандемия, доц. Омикрон, д-р Злобил, Кучев с трите дози, Ковитанов, и други продажници, значи новината е фалшива. :D
  • 7 много умен

    23 0 Отговор
    Фалшивите новини се разпространяват от неолиберални медии ментета за поръчки свързани с международни престъпници като Джордж Сороссс и неговите НПОта. Такива са Дойче Веле, Нова Телевизия. БТВ, Европа, ББС, СНН, Ройтерс и тн. То се разпознават много лесно. Просто прочитате заглавието и веднага ви става ясно. Такива медии и статии не трябва да се отварят а просто да се подминават и е изключително важно да им блокирате рекламите. Ползвайте АдБлокъри. Нека техния вожд Сороссс да ги компенсира

    Коментиран от #23, #24

  • 8 Хаджи Генчо

    19 0 Отговор
    Фалшивите новини са от Deutsche Welle!
  • 9 Механик

    20 0 Отговор
    Дойчевеле срещу фалшивите новини?!?!
    Все едно като "дървено желязце".
    Освен това, ако почна да преценявам кое е лъжа и кое е истина по начина, който дойчвеле предлага, то сами те се дънат по всичките точки на теста.
    Само дойчевеле ползват "предполага се", "има сведения", "много е вероятно", "английските учени" и пр.
    Пълна дезинформация и пропаганда.
  • 10 веднага

    17 0 Отговор
    обяснявам... с колкото повече комфорт разполага една новина в медиите, толкова по-фалшива е тя!
  • 11 русенец

    14 1 Отговор
    "- Сензационният стил, съмнителното форматиране и граматическите грешки са признак, че трябва да гледате подозрително на тази информация."
    То във "Факти" баш така пишат.:)
  • 12 ха ха ха

    21 0 Отговор
    Дойче зеле е гарант за фалшиви новини!
  • 13 ФАКТ

    15 0 Отговор
    Ми те фалшивите новини ги поднасят големите масмедий, дойче зеле, цънънъ, бъбъсъ, нюйорктаймс и прочие. Останалите ги копират за да не си навлекат проблеми. Те са главните изпълнители на гьоринговата пропаганда - една лъжа повторена 1000 пъти се превръща в истина. И сега интернет им пречи да баламосват хората!
  • 14 Кики Ванкувъра

    6 7 Отговор
    Четете "Америка за България", там е истината!
  • 15 АНТИ ВАКСИТЕ

    2 6 Отговор
    НАЙ— ГОЛЯМИТЕ Ф...Е НЮЗ☝
  • 16 Нямам Срам

    6 0 Отговор
    съмнителното форматиране и граматическите грешки са признак, че трябва да гледате подозрително на тази информация. ... То в факти е пълно с граматически грешки
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 DW на първо Място по Фалшиви новини!!

    14 0 Отговор
    Няма смисъл да се чете!!
  • 19 Аха

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "ААААААХААААА ХАХА... ЧЕТЕТЕ ФЕЙКОВЕТЕ":

    И на глупаците на банкянският тъпак!
  • 20 ЕВРО НЮЗ

    7 0 Отговор
    😂😁😁😁 Четете. DW и не търсете фалшиви новини повече.
  • 21 Като видим статия от Дойче Веле и

    5 0 Отговор
    веднага подсъзнателно се настройваме за откровени лъжи или пропагандни лозунги.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Стефчо

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "много умен":

    Затова ТАЗ..., тоест ТАСС, Комсомолская правда и Первий канал са с най-достоверните новини
  • 24 Пепо

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "много умен":

    БНТ и БНР без Волгин също
  • 25 Читател

    1 0 Отговор
    Най големия разпространител на фалшиви новини ни учи как да ги разпознаваме.

    Ами дойчовци навремето и вие ни убеждавахте че Садам със сигурност има химически оръжия. После ни убеждавахте че "Белите каски" наистина спасявали хора натровени с химически оръжия, после ни убеждавахте че двама руски агенти са заснети в някакъв английски хотел поотделно в един коридор ама по едно и също време, след това ни убеждавахте че строели дворец за Путин и последно ни убеждавахте че със сигурност Путин ще нападне Украйна и то преди 2 седмици.

    Та вече знаем че ако пише под статията Дойче Веле това със сигурност са фалшиви новини.