19 Декември, 2021 14:50 1 707 18

В Гърция дават финансови помощи на всички срещу скъпия ток

  • гърция-
  • кириакос мицотакис-
  • електроенергия-
  • зелена енергия

Лидерът на опозицията Алексис Ципрас обвини управляващите, че не правят нищо за разрешаване на проблема и призова за провеждане на предсрочни парламентарни избори

В Гърция дават финансови помощи на всички срещу скъпия ток - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви три нови мерки за финансова подкрепа, за да помогне на домакинствата, бизнеса и фермерите да се справят с скока на цените на енергията, съобщи "Та Неа".

Говорейки в последния ден на парламентарния дебат за държавния бюджет за 2022 г., Кириакос Мицотакис обяви допълнително увеличение на държавните субсидии за сметките за ток за декември, допълнително намаление с 40% на сметките за природен газ за този месец и субсидирането на по-голямата част от преизчислени селскостопански енергийни тарифи от месеците август до декември.

Мерките влизат в сила от днес и при следващата сметка за потребление на енергия върху действащата в момента цена ще се изчисли компенсаторно намаление.

Това се отнася за всички потребители на еднофазен ток, без значение колко сметки получават на едно лице - жилище, вила и друга собственост. Намалението също не е свързано с количеството на потребление на ток.

Гърция вече отпусна подкрепа на стойност 620 милиона евро (697 милиона долара), която продължи до началото на декември. Тъй като спадът на цените на енергията, който сега се вижда, идва по-късно от първоначалното очаквано, правителството ще удължи помощта и за декември до началото на 2022 г., ако е необходимо, каза премиерът.

Новите мерки включват по-високи държавни субсидии за покриване на увеличението на таксите за електроенергия и по-голямо намаляване на сметките за природен газ, каза Мицотакис.

Лидерът на опозицията Алексис Ципрас обвини управляващите, че не правят нищо за разрешаване на проблема и призова за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

"Ако днес има един политик в страната, който наистина би се възползвал от избори, това няма да бъдете вие, а аз", каза Мицотакис на Ципрас, като добави, че национален вот ще се проведе в края на мандата му, а не преди това.

Въпреки натиска от цените на енергията, Мицотакис каза, че оценката на правителството за растеж от 6,9% през 2021 г. е "консервативна", като текущата икономическа експанзия вече е над нивото преди пандемията.

На срещата на върха на европейските лидери тази седмица Мицотакис призова Европейската комисия да разгледа всички възможности за справяне с нарастващите цени. През октомври администрацията му също призова Европейския съюз да използва въглеродния пазар на Общността за допълнителни приходи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 James 🇺🇸

    11 16 Отговор
    Гърция е смешна държава където упадъкът е пълен. Ако гърците беха умни хора, щяха да свалят всички Кови мерки, да отворят вратите на света, и да покажат един middle finger на Германия и Англия. Проблемът е че политиците им са мисирки на хранилка и им се услажда кеша с който им бухат гърлата
  • 2 У кафето

    10 6 Отговор
    Дават и голяма бутилка с чишмена вода
  • 3 Герак Митко

    16 0 Отговор
    И при нас след 1000 години.
  • 4 Голям Праз

    18 3 Отговор
    Зимата в Гърция е 15 °C
  • 5 Аватар

    14 4 Отговор
    Тези енергийни помощи още кредити ли означават?
  • 6 Цар

    15 7 Отговор
    Къде е гърция къде сме ние.нерде стамбул,нерде ямбол.най умрелата държава е тука

    Коментиран от #10

  • 7 Наш Кирчо да гледа този тарикат

    5 3 Отговор
    Този тарикат подписа договора с вардарските българи в Преспа! Оттам цяла Гърция го заплю, и изгуби властта!
  • 8 По добре

    2 2 Отговор
    На кафенце у ромуци и туци отколко в гъци
  • 9 Доцента

    12 5 Отговор
    Хората приемат мерки за народа си.А какво прави киро измамника.Зяпа като гарга и се хили тъпо
  • 10 Няма да се коркаш

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Цар":

    Ти поне си Цар, на умрела държава ама Цар! .....Боко ти ли си бре?

    Коментиран от #16

  • 11 Wells Fargo

    5 2 Отговор
    ЮДЕИТЕ ВНУШАВАТ НА НАРОДИТЕ СВОБОДА, ЗА ДА ГИ ТЛАСНАТ В ПИЯНСТВО И РАЗВРАТ.

    Погледнете пияните, оглупели от вино гои, на които правото за безмерното му употребление е дадено заедно със свободата. Ние не бива и не ще допуснем синовете на Израиля да стигнат до същото положение. Народите на гоите са зашеметени от спиртни напитки, а младежта им е оглупяла
  • 12 Тихомир

    8 1 Отговор
    Това се казва с бензин да гасиш огън. Инфлацията е от отпечатаните тапети вместо пари. Сега дай да отпечатаме още и да ги хвърлим на вентилатота, за да преодолеем кризата от прежде отпечатаните.
  • 13 Кобрети

    15 2 Отговор
    Миналата година съобщиха по БНР в Гърция на човек давали по 600 евро на месец помощи за ковида без значение кой какво работи А ТУК ?
  • 14 Спартанец

    10 0 Отговор
    Е, как няма една такава криза гръцка криза и у нас бе, живи ги погребахме гърците а, те си раздават какви ли не пари по всяко време на годината. Ама то наш Ганю е затънал като хипопотам до гуша в калта ,но отворил една уста ... за нашите некадърни народни представители става дума(а пък какво им е народното ?..) То добре ,че ония дето се бяха закотвили и не мислеха да се махат се ометоха!
  • 15 щурецъ

    13 0 Отговор
    В Гърция дават финансови помощи на всички срещу скъпия ток,а в България дават на който им заповядат от НПО-тата,т.е. от "Козяк"-а.
  • 16 Цар

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Няма да се коркаш":

    Какъв човек си ти бре,и собствената майка не можеш да познаеш
  • 17 Червен

    2 1 Отговор
    А пък на БГ Русия е предвидила нов пакет помощи, които съдържа 2 домата и една краставица. Да ви е сладко Русо Филковски чудурасчета
  • 18 wrc

    1 0 Отговор
    а на гърция, кой дава финансова помощ
Новини по държави: