20 Декември, 2021 10:10 3 350 7

35-годишен стана президент

  • чили-
  • президент-
  • избори-
  • габриел борич-
  • хосе антонио каст-
  • южна америка

Той трябва да встъпи в длъжност през март

35-годишен стана президент - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Левият политик Габриел Борич печели втория тур на президентските избори в Чили, побеждавайки крайнодесния консерватор Хосе Антонио Каст, предадоха световните агенции. Резултатите след преброяване на почти всички бюлетини показват, че Борич получава 55,87 процента от гласовете, а Каст - 44,13 процента. Каст призна поражението си и поздрави своя съперник, предаде БТА.

"Току-що разговарях с Габриел Борич и го поздравих за големия му успех", заяви той в Туитър. "Той заслужава голямо уважение. Много чилийци му гласуваха доверие", допълни Каст, който признава, че се възхищава от диктатурата на Аугусто Пиночет. Приключващият управлението си президент Себастиан Пинера проведе видеоконферентен разговор с Борич, за да го поздрави за изборната победа. "Историята ни е научила, че когато ние сме разделени в братоубийствени войни, нещата свършват винаги зле. Цяло Чили се надява, че ще има едно много добро управление за страната и за чилийците", заяви Пинера. "Аз ще бъда президент на всички чилийци", каза Борич пред привържениците си, събрали се на митинг в центъра на Сантяго. 35-годишният политик ще бъде най-младият президент в съвременната история на Чили. Той трябва да встъпи в длъжност през март.

След обявяването на победата на Борич ликуващи негови привърженици излязоха по улиците на чилийската столица и на други градове. Победата на Борич е и истински триумф за лявата коалиция в Чили, в която влиза и Комунистическата партия.
Избирателната активност на втория тур беше над 55 процента. Това е исторически висок процент, откакто през 2012 г. гласуването вече не е задължително. На първия тур избирателната активност беше 47 процента. Тогава Хосе Антонио Каст излезе начело с 27,9 процента и се надяваше да победи и на втория тур, повтаряйки, че именно той е кандидатът на реда, справедливостта и сигурността. Но между двата тура Борич постигна невъзможното и успя да мобилизира най-трудния за мобилизация сегмент от гласоподавателите, казват анализатори. Той обещава голяма данъчна реформа, за да накара най-богатите да участват в неговата програма за по-добър достъп до здравеопазването и до образованието. Той обещава и създаване на нова пенсионна система, която днес е изцяло частна в Чили. Борич се зарича и да положи усилия в борбата с климатичните помени, като блокира предложен минен проект в най-голямата страна производител в света на мед.

Според Организацията за сътрудничество и икономическо развитие Чили е страната в света, в която неравенствата са най-големи. Борич обещава да се справи и с този проблем. Пред привържениците си в центъра на Сантяго той обеща обеща повече социални права, но и запазване на фискалната отговорност. Според анализатори младите в Чили са подкрепили Борич, защото са си дали сметка, че кандидат като Хосе Каст, който е крайно десен, е много опасен за бъдещето на страната. Победата на Борич породи много реакции. От Куба до Аржентина, като се премине през Мексико, Никарагуа, Венецуела и Перу, левите правителства на Латинска Америка изразиха задоволството си от неговата победа. Бившият бразилски държавен глава Луиз Игнасио Лула да Силва също каза, че е много щастлив от победата на Борич. Поздравления дойдоха и от дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    10 3 Отговор
    Скоро ще започнат от детската градина да ги назначават!
  • 2 XXL

    4 3 Отговор
    48 години стигат! Народът все пак победи демократите!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 7 Отговор
    35 годишна възраст е с малко опит за да се управа държава. Видяхме какво стана с австриеца Себастиан Курц. А пък над 70 годишна пенсионерска възраст вече е късно да се управлява държава. Видяхме го в САЩ с Доналд Тръмп и сега с Джо Байдън. Има си основателни причини възрастните хора да бъдат освобождавани от работа и пращани в пенсия. Тези основателни причини важат и при управлението на една държава. Повемето от старите хора вече не са с акъла си, пък и вече нямат енергия да издържан на голямо натоварване физическо и психическо. Може би една от причините за колапса на СССР беше, че го управляваха дъртаци до смърта си. Днес Русия е на път да повтори грешката Путин е вече на 69 годишна възраст.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тропчо

    4 1 Отговор
    Евала!
  • 7 да внимава

    1 0 Отговор
    да не го похарчат като Алиенде, щото и той беше избран, но едни други "избрани" решиха друго.