30 Декември, 2021 08:23 8 448 91

Наистина ли слагат чипове на ваксинираните срещу COVID

  • швеция-
  • ваксина-
  • чип-
  • коронавирус

Целта е улеснение в ежедневните дейности на хората, като отваряне на врати, разплащане в магазини, закупуване на превозни документи, включително и информацията за COVID статуса на човека

Наистина ли слагат чипове на ваксинираните срещу COVID - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В последните дни в редица социални и традиционни медии популярност набират публикации свързани с чипирането на хора в Швеция. В голяма част от тях се твърди, че имплантирането на NFC чип в ръката е свързано ваксинирането срещу Covid-19. Конспиративните теории стигат дотам, че редица от коментиращите смятат, че поставянето на чипове е предизвестено още от началото на пандемията, според други това е посегателство върху личния живот, защото е начин за следене.

В редица публикации в български сайтове в периода след 20 декември се твърди, че в Швеция са започнали да поставят микрочипове на ваксинираните срещу Covid-19, които да се използват като сертификат за имунизация.

Цитират се и създателите на чипа, че процедурата за поставянето под кожата е абсолютно безопасна и безболезнена, като миниатюрните устройства се слагат между лакътя и китката или между палеца и показалеца.

Повечето публикации на български твърдят, че около 6000 души от Швеция са си поставили в ръката подобен чип с размер на оризово зърно, някои обаче отбелязват, че не е ясно колко от имплантите са с Covid сертификат.

Колко ново е чипирането на хора в Швеция

Новите публикации за имплантиране на чип, свързано с Covid-19 се базират на видео, публикувано в www.scmp.com в средата на ноември 2021 г. В него се обяснява как шведска компания разполага с чип, който може да съдържа информация за ваксинационния статут на човека, в чиято ръка е поставен. Във видеото Ханес Сьоблад (Hannes Sjoblad) управляващ директор на компанията DSruptive Subdermals, която е разработила чипа, казва, че става дума да улеснение във всекидневието. Пести се време от търсене на сертификата за имунизация, а и няма как да бъде загубен. Той показва как при докосване на смартфон до мястото на импланта на телефона се появява сертификатът му за ваксинация. Чипът използва технология, която компанията усъвършенства от години.

Технологията NFC (Near Field Communications) е като при безконтактни кредитни карти или мобилни плащания. Тя е създадена за лесно споделяне на информация между различни устройства, които я поддържат. Работи по принципа на радиочестотната идентификация. Имплантираният чип е пасивен - няма батерия или някакво собствено излъчване. За да бъде прочетена информацията в него, четецът, който все по-често е смартфон, трябва да е на разстояние до 4 см. Следователно местоположението на човек с такъв чип не може да бъде определяно дистанционно.

Всъщност видеото в англоезичния сайт на „Саут чайна морнинг пост“ от миналия месец показва ново приложение на чипиране, което прилагат в Швеция от години, но изглежда не е станало много популярно. Сега обаче покрай Covid пандемията и сертификатите за ваксиниране интересът към темата се завръща. И сериозни медии като Агенция Франс прес направиха нови материали за „шведската компания, която предлага Covid сертификат под кожата“.

Ханес Сьоблад, който впрочем е и сред шефовете на базирания в Стокхолм хъб за стартъп компании „Епицентър“ (Epicenter), казва пред АФП, че чипът струва 100 евро, по-усъвършенстваните са по-скъпи, но могат да се носят 20,30, 40 години. И да бъдат махнати по всяко време. По-рано този месец АФП също пусна видео за новото приложение на чипирането в Швеция.

Всъщност имплантиране на чипове в хора в Швеция се прави още от 2014 г., доста преди появата на Covid-19. Сред новаторите в областта са компаниите в хъба Epicenter. Международният интерес към чипирането в Швеция като че ли бележи пик в периода 2017-2019 г.

В публикация на CNBC от 3 април 2017 г. се казва, че чипове импланти ще служат за отваряне на врати, управление на принтери, дори притежателите им могат да си купят смути с едно махване на ръката.

През 2018 г. Business Insider публикува друга статия, с прикачен видеоклип от АФП, който показва, че националната шведска железница сканира ръцете на пътниците, които имат биометрични чипове, за да разберат платили ли са билета си за пътуване. В друго видео на AFP, публикувано преди 3 години от Business Insider е заснета жена, която отваря вратата си чрез имплантирания в ръката си чип, дори влиза във фитнес зала. Дойче веле също не пропусна интересната тема през 2018 г.

Микрочиповете са описани и от Моа Патерсен в книгата The Swedish Chipping Phenomenon, публикувана от университета в Лунд през 2019 г. В нея авторката споменава, че „Швеция е уникален пример за страна, в която микрочипирането е прието на социално ниво“. В книгата е описано, че в периода от 2014 г. до 2018 г., близо 5500 шведи са поставили чипове в ръцете си.

Новинарският сайт eufactcheck.eu също публикува свой материал за микрочипове в Швеция. В публикацията с последна актуализация на 15 май 2020 г. журналистката Паскал Дейвис пише, че „хиляди хора в Швеция поставят малки микрочипове под кожата си“. Тя констатира, че чиповете могат да заменят традиционните ключове, карти, лични документи и дори билети за влак. Описва и „партита за имплантиране“, организирани още през 2014 г. от шведската група за биохакинг Bionyfiken. В статията се цитира съоснователка на шведска компания, специализирала се в поставянето на импланти, според която най-голям е бил интересът към поставяне на чипове в периода 2014-2016 г., като след това е намалял.

Заключение

Твърдението „В Швеция започнаха да поставят чипове на ваксиниране срещу Covid-19“ е ПОДВЕЖДАЩО. Чип може да си постави всеки, не само ваксинираните, което е валидно през последните 7 години. Целта е улеснение в ежедневните дейности на хората, като отваряне на врати, разплащане в магазини, закупуване на превозни документи, включително и информацията за Covid статуса на човека.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коста Рублата

    103 39 Отговор
    Помост Помост , затваряйте границите , долу зеления сертификат долу чиповете
  • 2 Абе

    141 10 Отговор
    Не знам вече все ми е едно, няма да се боцкам ако ще зарядно за телефон да имплантират :D

    Коментиран от #38

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Раданч Татлъту

    25 144 Отговор
    Чиповете са в главите на плоскоземците!А ваксините работят яко ,почти нема зарадени в Англия,Германия,Франция .☠☠☠💉💉💉

    Коментиран от #7, #17

  • 5 кабел

    93 7 Отговор
    Наистина ли слагат чипове на ваксинираните срещу COVID? МА ,ДААААААААААААА!!!!!
  • 6 Тошо

    179 14 Отговор
    НАЙ ВАЖНОТО Е ,ЧЕ ВАКСИНИТЕ И МЕРКИТЕ СА ДОКАЗАНО НЕЕФЕКТИВНИ.

    Коментиран от #10, #14

  • 7 гост

    81 5 Отговор

    До коментар #4 от "Раданч Татлъту":

    малоумно зомби
  • 8 АННА МИЛА

    120 5 Отговор
    ние не желаем да ни ЧИПИРАТ ЗОМБИРАТ МАНИПУЛИРАТ
  • 9 Хари

    111 4 Отговор
    Вие нямате нужда от чипове. Вас ви промиват чрез фейсбук. По лесно е.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пич

    136 12 Отговор
    Дойдоха си на думата...!?! В интерес на човечеството...!!! Ще стане като с дебитните карти - полека , уж в наш интерес , после призиви да пестиме хартията за зелените сертификати ( грижа за природата , видиш ли ) , и хоп - задъл жително ... Както сега върви подмяната на човеколюбието , с кучулюбие , и котколюбие...!!! Ще се отказваме от зарята , която носи положителни емоции на хората , защото кучетата и котките щяло да могат две минути...!!!??? Егати и абсурдните времена доживяхме...!!!

    Коментиран от #37

  • 12 MAN

    143 7 Отговор
    Скоро следва и закон с който отричането на Covid-19 ще се счита за престъпление,по подобие на закона за отричането на Холокоста. Много въпроси висят във въздуха за ковдистерията с която паралекно ни сервират и огромна инфлация в цял свят.Очевидно планувано зло.
  • 13 Колко много приказки, за да кажат -

    128 4 Отговор
    Да, чипираме ви и ще ви чипираме!!!
    На мен, лично, обяснения не ми трябват - аз просто не искам чип - ни за добро, ни за лошо!
  • 14 добре де

    16 117 Отговор

    До коментар #6 от "Тошо":

    Защо тогава неваксинираните мрете толкова много ?

    Коментиран от #22, #28, #29, #44, #65, #77, #91

  • 15 надарена кака

    28 6 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!
  • 16 Пич

    16 0 Отговор
    Щяло да мигат...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 уж доброволно

    82 4 Отговор
    както ваксините,така ще е с тези чипове уж доброволно ,2024 година чипове масово ще ви изнудват както с ваксините.УЖ доброволно яко следене!
  • 19 жокер

    88 4 Отговор

    До коментар #10 от "доказано неефективни са":

    Мосю Ваксър никой не те ограничава да си биеш ваксини ако щеш сутрин,обед и вечер.Всички имаме право на личен избор.
  • 20 Pet semetery

    59 1 Отговор
    Не, чипирането и обезпаразитяването ще се случат на по-късен етап, пак чрез масова медийна кампания.
  • 21 Еми...

    78 2 Отговор
    То така се започва...със благи приказки...от рода на - всичко е за ваше добро .ние се грижим за вашето здраве.или всичко е за вашето улеснение....и хората сами влизат в капана.процеса е бавен,но действащ.Така както се научихме да плащаме само с карта или онлайн.така ще свикнем и със чиповете.самата система на Матрицата те кара да влезнеш в нея. - за по бърз и лесен начин.Чипирането рано или късно ще го приеме човечеството.дали това поколение.дали следващото.всичко зависи до коя степен сме готови.Но първо трябва хората да предпочетат лесния и бързия начин.Ще се превърнем в роби на технологиите.Пандемията ще промени много.Навлизаме в дигиталната сфера.
  • 22 отговор

    70 2 Отговор

    До коментар #14 от "добре де":

    АМИ ЗАЩОТО МНОГО ВЯРВАШ НА МАСМЕДИИТЕ И НИКОГА НЕ ТЪРСИШ ЧИСТ ИЗВОР ОТКЪДЕТО ДА ПИЕШ ВОДА.

    Коментиран от #24

  • 23 евааго

    64 3 Отговор
    превърнаха ни в маркиран добитък.
  • 24 facebook конспиратор

    4 14 Отговор

    До коментар #22 от "отговор":

    на нас ли да вярва ?

    Коментиран от #50

  • 25 Горски

    33 3 Отговор
    Имплантираха ми чип на средния пръст на лявата ръка и сега не мога да го сгъвам.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 КОВИД ГЕНОЦИД 💀

    70 4 Отговор
    "Конспираторите" познаха И за чиповете още миналата година. Или са ясновидци, или е изтекла информация.

    Коментиран от #73

  • 28 Деф

    52 5 Отговор

    До коментар #14 от "добре де":

    Щото ваксарската статистика на умрелите се пази в тайна.
  • 29 Олеле

    62 6 Отговор

    До коментар #14 от "добре де":

    Че то и ваксинирани мрат бе нашия.На който му дойде деня и часа няма мьрдане.Само че тез дето ви боцнаха май ще е по рано там и господ няма да ви помогне защото сте трьгнали по пьтя на дявола.
  • 30 .....

    66 2 Отговор
    Статията не е критична, а подкрепяща чиповете. Свещена простота!
  • 31 Texas

    79 0 Отговор
    както казва големия Ален Делон,,радвам се ,че живях в друг свят.

    Коментиран от #66

  • 32 Вейдър

    38 1 Отговор
    Дойде МОЕТО ВРЕМЕ! ТЪМНАТА СТРАНА ОБГРЪЩА ВСЕЛЕНАТА!
  • 33 Статистик

    9 72 Отговор
    Това антиваксърите са дъно, преди гледах да не се дразня, ама вече ми е трудно като гледам как приятели по на 33-4 лежат по болниците, щото "разчитат на собствените си сили". След НГ ви каня на парти в ковидните отделения в цялата страна :D.
  • 34 Снайперист

    28 2 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 35 Прасчо

    41 1 Отговор
    Конспиративна теория е,.че по Коледа ще ме колят.
  • 36 провинциалист

    55 2 Отговор
    Конспиративните теории тръбяха, че при 60% боц ще забравим за пандемията.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 За Българите

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    Ще стане като във филма Дилъри на време имаш време живееш не ти ли отпуснат у....ш
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 леля

    40 0 Отговор
    Гугъл отдавна ни следи.
  • 42 Резидента

    15 33 Отговор
    Разбира се, че Земята е пренаселена, и населението трябва драстично да се редуцира мах. до 500-600 млн.

    Особено сериозна трябва да е редукцията тук, на територията - на чалгари, наркомани, алкохолици, антиваксъри, политици, и най-вече на невежите и простаците. Редукция от едни 99.5% ми звучи прекрасно.

    Но дори и когато останем 0.5%, пак някои ще се карат за паркинг места, ще карат като бесни, и ще се трепат кой е по-по-най.... А, и трябва да се забранят социалните мрежи, особено ФБ, защото там е развъдника на простащината и комплексарщината.
    Имах 3 месеца ФБ регистрация, но не издържах на простотията, която ме заливаше, и от 1 месец я премахнах.

    Та така, вися си на вилата до барбекюто, и чакам редукцията, която сами ще си направите.
  • 43 Гост

    9 21 Отговор
    Стига писали глупости, че нашият издивял от невежество народ гълта всичко дето му пускате! Журналята и те с толкова акъл, уви.
  • 44 Нали тъй

    43 6 Отговор

    До коментар #14 от "добре де":

    Ваксините съсипват естествения имунитет на човека. Справка - най-голям ръст на заболели има в страни с най-висок процент ваксинирани.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Пич

    58 2 Отговор
    Какво му е подвеждащото не разбрах? От години чипират домашни любимци.Дойде ред и на овците.Странно ми е въобще защо измислиха този вирус,а не го въведоха директно.1 милион диви селяни моментално щяха да се чипират,за да ходят лятото в Гърция,а зимат в Занзибар да се снимат във Фейса колко са убави и богати.

    Коментиран от #49

  • 47 ИВАН

    40 1 Отговор
    От многото улеснения, човечеството само върви към своя край - умни коли, умни машини, роботи .... изкуствено оплождане ... изкуствени храни ... ами за какво изобщо са нужни хората и природата, давайте да замърсяваме и унищожаваме и газ - към нови планети
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ако

    33 0 Отговор

    До коментар #46 от "Пич":

    мислиш, че селяните имат пари да ходят по такива почивки си в грешка, или имаш предвид градските сел.яндури..

    Коментиран от #79

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Верно ли

    30 3 Отговор
    Хахахахаааа!!!! "Заключение:Твърдението „В Швеция започнаха да поставят чипове на ваксиниране срещу Covid-19“ е ПОДВЕЖДАЩО. Чип може да си постави всеки, не само ваксинираните, което е валидно през последните 7 години. Целта е улеснение в ежедневните дейности на хората, като отваряне на врати, разплащане в магазини, закупуване на превозни документи, включително и информацията за Covid статуса на човека." или с други думи: "Наистина ли слагат чипове на ваксинираните срещу COVID?" - НАИСТИНА!!!!
  • 54 Смех

    30 0 Отговор
    Кви чипове бе млади хора падат с инфаркти и инсукти те ми говорят за чипове.... егати смешниците сте

    Коментиран от #58, #85

  • 55 одеса мама

    5 4 Отговор
    Извънземната ко..пе.йка ще е дълго на мода!
  • 56 Що да не?

    39 2 Отговор
    Евреите от първите ешелони също са вярвали че ги водят в немски трудови лагери с храна 3 пъти на ден,уютни бараки с чисти чаршафи,8 часов работен цикъл,почивна неделя..И така нататък,все в тоя дух..
  • 57 Преболедувал

    31 2 Отговор
    Аз кучето си не чипирам, да не вкарвам разни имплантанти в животното, те умните и преуспяващите сами си вкарват подкожно разни неща. И се дупчат през няколко месеца и са постоянно болни от ковид (умствено или физически).
  • 58 Госあ

    14 6 Отговор

    До коментар #54 от "Смех":

    Именно ! Това е целта на тези конспирации - да внасят адски шум от глупотевица и да не се чуват резонните факти. И отново простолюдието е използвано като среда ! 😂
  • 59 Пребил ГЕЙтс

    12 2 Отговор
    Без чип нема ваксина
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Това ми напомня

    17 1 Отговор
    за оня с мустачките и татусите. Не е ли по-добре да ни жигосат по един бар код на ръката
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Груйо

    24 1 Отговор
    Такааа, значи не било само теория на конспирацията
  • 64 5G чипиране

    19 2 Отговор
    Въпроса е не дали , а кога ?!
  • 65 Ти от каде

    15 4 Отговор

    До коментар #14 от "добре де":

    Знаеш че неваксинирани умират който влезе у болница умира от ковид
  • 66 Също така каза :

    20 1 Отговор

    До коментар #31 от "Texas":

    " Омерзен съм от пошлостта на днешния свят и ще си тръгна без съжаление !"
  • 67 Гришата

    15 1 Отговор
    какво правим при дефектни чипове ,дали ще започна да лая и ще искам каишка от естествена кожа и ще има ли сервиз за повредени чипове???
  • 68 Механик

    14 0 Отговор
    Статията е дойчевеле. "Авторът"само я е копирал.
  • 69 бат Сорос

    18 3 Отговор
    до 5-10 г гледайте какво става с ваксинираните. The walking dead!

    Коментиран от #76

  • 70 4ip i deil

    7 2 Отговор
    що си мислите че в света има недостиг на чипове ве кауни
  • 71 Изумен

    16 2 Отговор
    Супер, аз съм съгласен веднага за такова нещо!
    Може ли да се имплантира на върха на средният ми пръст?
    Така ще ми е по-лесно да се легитимирам пред органите!
  • 72 Ром ама кубински

    23 1 Отговор
    Ей виждате ли колко е куул да имате чип!Даже и врати ви отваря.Само,че не поясняват,че отваря вратите към ада.Най вероятно аз съм някакъв назадничъв балканец,който не иска някой друг да решава кое е добре за мен.А може би не съм загубил чувството си за съхранение ,което ни е прекарало през вековете и което западноевропейските жендъри ,най вероятно вече нямат.Който разбрал,разбрал.
  • 73 Пол

    18 0 Отговор

    До коментар #27 от "КОВИД ГЕНОЦИД 💀":

    За чиповете пишеше Дейвид айк още преди трийсет години.
  • 74 3456

    16 1 Отговор
    колко прост трябва да си за да си сложиш чип....6000 тъпи овце....
  • 75 Нане

    4 8 Отговор
    хахахахаха тая конспирация мое се роди у кухата кратуна на некой антифаксър-вегетарянец! По цели нощи сънуват свинско на фурна или печенеи ребърца с мед без въглероден отпечатък!
  • 76 нали

    6 0 Отговор

    До коментар #69 от "бат Сорос":

    беше до 5 6 месеца, после стана 2 години, сега 5 10 :) След още 2 години ще разправяте какво да чакаме след 20 30 години
  • 77 121

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "добре де":

    Ти да не си вечен?Няма застраховка ВЕЧНОСТ!На всеки му идва края рано или късно,а проблема е ,че никой не знае кога.Иначе всеки щеше да си копае сам гроба и да чака в него подготвен!
  • 78 Иван

    0 13 Отговор
    Къде мога и аз да си сложа чип? Супер практично, плащам си с него, не ми трябват карти, одентифицирам се, никога няма да си забравя лична карта, шофьорска книжка, пари, зелен сертификат…Пръв съм за чип. Има само ползи.
  • 79 Пич

    8 0 Отговор

    До коментар #49 от "ако":

    Както се пееше в една песен "Селото се оказа точно в града". Говоря за селяци,не за хора които живеят на село.София е най-голямото село в България за съжаление.

    Коментиран от #80

  • 80 Резидента

    7 0 Отговор

    До коментар #79 от "Пич":

    А така, кажи им : СЕЛЯНДУРИ се казват, СЕЛЯНДУРИ !

    Трудно се обяснява на народонаселението, но селяндур не е обида към тия, които живеят на село, т.е. не е обида по местоживеене, така наричаме тези, които са селяндури по душа, манталитет, възпитание, държание и прочее... Може да живееш в мезонет в Манхатън или Монте Карло, и манталитета ти пак да е селяндурски !
  • 81 Анонимен

    8 0 Отговор
    Чипирането в Швеция било прието на социално ниво? Бих искал да видя коя простотия няма да бъде приета там от местните зомбита. Утре ще ги задължат да се евтанизират и всички ще се подредят на опашката.
  • 82 Луда работа

    9 0 Отговор
    Сега ще почнат да ни обясняват, че чипирането е нещо съвсем нормално. Щом хората приемат за нормално да се боцкат на всеки 4, 5 месеца и да носят зелени сертификати така и ще приемат и да ги чипират. Лека полека конспирациите стават действителност и след година всички ще се окажат верни напрактика.

    Коментиран от #86

  • 83 Матей

    3 1 Отговор
    Не,тази лакардия е пусната от правителствени глашатаи,за да иронизират конспиративните теории,достоверните.Ако искат,световните кукловоди могат да го наложат,постепенно,по метода преместване прозореца на Овертон,както става сега и с ваксините.
  • 84 Да питам

    0 0 Отговор
    Защо да се слагат постоянно подкожно? Не може ли в препуциума? Хем ще се пазим от случайни полови контакти, да не го посеем някъде.
  • 85 И като кажеш

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "Смех":

    Че много друсат пият и пушат почват да говорят ЗА ГМО.
  • 86 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "Луда работа":

    чист ,,прозорец на овертон,,!!!!!
  • 87 баба Ванга

    2 2 Отговор
    Вчера гледах филм за баба Ванга по руската телевизия с очевидци и коментари,на който анализираха нейните предсказания за 2021г и 2022г,които се сбъдват на 100%.за 2021 Засегнаха и конспиративната теория за чилирането на хората и представиха цитат от Баба Ванга,че (ще дойде време и на човеците ще им дават команди от въздуха),за които цита се предполага,че ако човек е чипиран,ще получава команди с нещо като 5Г мрежа.Някои държави забраниха 5Г мрежата.Опитите върху животни и въздействието на мозъкът им с чип е отдавна в действие,а постиженията в тази насока умишлено се крият.

    Коментиран от #89

  • 88 1984

    6 0 Отговор
    Изобщо не ме вълнува какво слагат! така или иначе - никога няма да се инжектирам с тези коктейли
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Ти знаеш ли какво

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "добре де":

    Са ти ваксинирали....?Я се обоснови ...или щом си се прекарал и другите да мрът А? Граден пълен с вируси кажи ?
Новини по държави: