Last news in Fakti

30 Декември, 2021 12:40 1 710 35

СЗО: Цунами от случаи на Омикрон и Делта застрашава здравните системи

  • световна здравна организация-
  • пандемия-
  • омикрон-
  • ваксина-
  • коронавирус

Милиони по света отново ще посрещнат новата година в сянката на пандемията, за която е известно, че е убила повече от 5,4 милиона души досега, като празненствата са намалени или отменени в много страни

СЗО: Цунами от случаи на Омикрон и Делта застрашава здравните системи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Цунами“ от заразени с Covid-19 ще блокира здравните системи на страните, предупреди Световната здравна организация (СЗО). Рекордният брой новозаразени по света отново помрачи новогодишните празници, отбелязва АФП.

Правителствата се опитват да балансират между антивирусните ограничения и необходимостта да се държат обществата и икономиките отворени, тъй като Омикрон доведе случаите до нива, невиждани досега в редица страни: Съединените щати, Великобритания, Франция и Дания.

През седмицата бе съобщено за рекорден скок от общо 6,55 милиона новозаразени за 7 дни - това е най-високата цифра новозаразени откакто Световната здравна организация обяви пандемията от Covid през март 2020 г.

„Силно съм загрижен, че Омикрон, който е по-заразен и циркулира едновременно с Делта, което води до цунами от случаи“, каза шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус. „Това ще продължи да оказва огромен натиск върху изтощените здравни работници и здравните системи, които и без това са на ръба на колапс.“

Милиони по света отново ще посрещнат новата година в сянката на пандемията, за която е известно, че е убила повече от 5,4 милиона души досега, като празненствата са намалени или отменени в много страни.

Гърция забрани музиката в барове и ресторанти в опит да ограничи новогодишните партита, като обществените събития вече бяха отменени.

Мексико отмени масовите празненства на Нова година в града след скок в случаите.

Междувременно премиерът на Великобритания Борис Джонсън защити решението си да не ограничава празненствата през празниците, като каза, че около 90 процента от пациентите с Covid в интензивни отделения не са били ваксинирани с бустерна доза.

Броят на болните с коронавирус във Великобритания надхвърли 10 000 - най-високият общ брой от март. Новозаразените също отбелязаха рекорд с 183 037 случая за ден.

От другата страна на Ламанша Франция също постигна нов дневен рекорд от повече от 200 000 случая - двойно повече на Коледа - след като удължи затварянето на нощните клубове до януари.

Носенето на маски на открито ще стане задължително в Париж в петък за всички на възраст над 11 години, с изключение на тези в превозните средства, велосипедистите, хората с електрически тротинетки и спортистите в индивидуални спортове на открито.

Изключение ще се допуска за хората, които пътуват в автомобил, велосипедистите, както и хората с активна спортна дейност. За нарушение на разпоредбите ще се плаща глоба от 135 евро. Полицаи и военни ще следят за спазването на мерките в новогодишната нощ.

Дания, която в момента има най-високия в света процент на заразяване на човек, регистрира нов рекорд от 23 228 нови случая, което властите отчасти приписват на големия брой тестове, извършени след коледните тържества.

Португалия също отбеляза рекорд с близо 27 000 случая, съобщени за 24 часа.

От 10 януари в Италия ще се изисква ваксинационен пропуск за достъп в обществения транспорт, хотелите, външните части на ресторантите, изложенията и конгресите, а също в басейните и залите за фитнес. Решението е на правителството в Рим.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Беги беги

    39 2 Отговор
    Китай публично унизи и показа 4 -ма трафиканти на хора, защото границите са затворени заради Ковид, а ние пълним Банско с навлеци. После искат да се ваксинираме. Аре, беги, беги!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 00014

    22 1 Отговор
    Променливият ток с висока честота е почти прав ток. И с ковида - колкото повече вълни, толкова по-постоянно зачохлено положение на раята я очаква.

    Коментиран от #32

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 flipp

    22 5 Отговор
    "Междувременно премиерът на Великобритания Борис Джонсън защити решението си да не ограничава празненствата през празниците, като каза, че около 90 процента от пациентите с Covid в интензивни отделения не са били ваксинирани с бустерна доза." - :)
  • 10 Иван

    32 1 Отговор
    Едно и също баят вече 2 години! И...?????
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Здравко

    28 0 Отговор
    Само четвърта вирусна игла ще Ви предпази от цунами и ще Ви гарантира преселване в един по-тих свят!
  • 13 Niknay

    34 0 Отговор
    Малко математика - да вземем Италия , страна със 60 милиона население и 80% ваксинирани 3 милиона са неваксинираните от тях неизвестен брой Х оздравели с антитела ( дали сложим 50%) остават 1,5 милиона незащитени . При цифрите които всеки ден се изкарват в медиите за новозаразени ще излезе че Италия е със 100 милиона население ......

    Коментиран от #20, #23

  • 14 Грульо

    24 0 Отговор
    Единстветното спасение от ковит цунамито е СЗО и другите ковит агитатори по света всеки ден да се бучат с ковит бусатери, за да са се успокоят. :D
  • 15 Ти си

    15 0 Отговор
    От Роберт Кох института казаха че не се задава вълна а цяла стена !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 mi6osp

    10 0 Отговор
    Повторение: Междувременно учени от университета в Претория обявиха, че жертвите от вариант Омикрон са 4.5% от хоспитализираните в болниците. За сравнение, при Делта жертвите бяха 21.3% от хоспитализираните.( в-к The Telegraph, 29.12.2021)
  • 18 ПОТРЕСАВАЩО

    23 0 Отговор
    earth-chronicles.ru Рестартиране по план: Изпълнителният директор на Bayer казва, че ваксините срещу COVID са генна терапия Изпълнителният директор на Bayer казва, че ваксините срещу covid mRNA са „генна терапия“, фалшиво продавани като „ваксини“ Изявленията на Стивън Елрич бяха чути от 6000 участници от 120 държави на Световната здравна среща на върха в Берлин. По време на Световната среща на върха по здравеопазването, президентът на фармацевтичното подразделение на Bayer (международен концерн, специализиран в биомедицински решения за здравеопазване и селско стопанство) Стефан Оелрих призна пред международни „експерти“, че „и двете mRNA“ ваксини „от Pfizer-BioNTech и Moderna изобщо не са ваксини , а по-скоро прикрити инжекции от "клетъчна и генна терапия", пише Medicine.News
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 БАЙ Х@Й‼

    18 0 Отговор

    До коментар #13 от "Niknay":

    5млн. от 7.5млрд са 0,0666% ‼️ Дали е много🤔 а дали е символика 🤔
  • 21 Само да кажа

    19 1 Отговор
    Снимката към статията е от вход за спешни пациенти на индийска болница - доколкото разбирам, въпросното цунами удря главно Европа, защо слагате снимка от индийска болница (докъдето май цунамито не достига), дайте да видим снимки от приемните отделения в Дания, Италия, Англия. Португалия - нещо по-актуално. Дайте и снимки на уплашени хора, наредили се на дълги опашки за бустърна доза в тези държави (средно над 80% ваксиниранон население). Постарайте се наистина да уплашите хората, че с такива снимки ефектът нещо ви се губи.
  • 22 Матей

    15 1 Отговор
    Е,щом го е рекъл върховния понтифЕкс (жрец) на идола Ковид,значи е разговарял с него,правил е жертвоприношение и тогава е разбрал,че ковид връхлита ей сегичка.Той все връхлита ,със страшна сила,като хуракАн и накрая нищо не причинява,освен разбира се ,икономически кризи.Това се вписва и в плановете на новия световен ред за редукция(рязко намаляване) броя на световното население.Затова са и зелените сделки и джендърските извращения.В увлеченията си току-виж се стигнало до война в Европа,нова голяма европейска война,която щатите ще загубят и тогава ще пропаднат и всичките им други планове да въртят геноцид с комбинирани средства.
  • 23 БАЙ Х@Й‼

    14 0 Отговор

    До коментар #13 от "Niknay":

    У нас вече над 700 дни имаме средно по над 5% положителни проби ! Е И ! Ако това е и при един милион тестове дневно , трябваше са сме го прекарали по над 30 пъти ! Ако пък при над един милион тестове броят е същият значи процентът ще бъде поне с две нули ! Верни сметки от неверни данни ‼️/ като евреите които за 40 години биха обиколили 5 пъти Земята по Екватор , а те вървели ли вървели в вина пустиня /
  • 24 Хахаха

    23 0 Отговор
    Споменават се само отличниците във ваксинацията, които щяха да заживеят нормално при 70% дозирани:) Както е тръгнало след петата доза ще имат по 1/2 милион заразени дневно:) Ваксините работят:)))
  • 25 Бравос

    24 0 Отговор
    Цунамито удря само държавите със задължителна ваксинация! Въпросът е: след коя доза робите в тези страни ще се осъзнаят и ще изметат управниците си?
  • 26 Професора

    14 1 Отговор
    СЗО Е НПО ФИНАНСИРАНО ОТ БИЛ ГЕЙТС НА ХРАНИЛКА СА ПРИ ФАРМАЦЕВТИЧНАТА МАФИЯ!
  • 27 Ana

    9 1 Отговор
    И защо точно целия свят се доверява на няколко индийци , бивши ветеринари, НО не и вирусолози, там няма вирусолози, закупени от бил гейтс? Цялата истерия ще спре като се спре истерията на индийските животински лекари.
    Днес е едно инфо, утре друго, противоположно?
    Експеримента им до този момент се оказва успешен, колко държави се набодоха и са супер зле. Ефектите от " ваксината " скоро.
    Доста хора с "ваксинка " и със заболявания скоропостижно умряха.
    За съжаление няма да има виновни.
  • 28 Renau

    13 0 Отговор
    Боцканите разнсят зараза и се въртим в омагьосан кръг!
  • 29 нннн

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "абееее":

    Умрелите от глад са много повече.
  • 30 КОВИД ГЕНОЦИД 💀

    12 0 Отговор
    Нали инжектираните не влизаха в болница?
  • 31 😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "😷😷😷":

    За България статистиката по възрастови групи е елементарна.

    Възрастова група / Починали / Оздравели

    0 - 19 год. / 0.06% / 99.94%

    20 - 29 год. / 0.12% / 99.88%

    30 - 39 год. / 0.30% / 99.70%

    40 - 49 год. / 0.82% / 99.18%

    50 - 59 год. / 2.10% / 97.90%

    60 - 69 год. / 5.90% / 94.10%

    70 - 79 год. / 12.60% / 87.40%

    80 - 89 год. / 21.00% / 79.00%

    Над 90 год. / 26.20% / 73.80%

    Както се вижда, за хора до 49 години смъртността от корончо в България е ПОД 1.00%. Същевременно инжекциите НЕ спират заразяването и разпространението на вируса. Тогава каква е ползата от тях при МЛАДИТЕ? И за кого?
  • 32 Памет

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "00014":

    Каква хубава думичка са използували от СЗО-то! Колко много ми напомня за Ивента201 и колко често и подчертано беше използувана тя там за да онагледи какво е запланувано!
  • 33 Историята

    4 0 Отговор
    Те много добре знаят от СЗО, че ваксините нищо не струват!
  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    ЯЯЯ,и това съм познал.За англосаксонците е този сплит и за другите крадци от алианса им....Не е за вас бг ,но при добро желание и,ако се зъбите още може и за вас да се направи нещичко....Те лабораторите нямат почивен ден...
  • 35 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    7 0 Отговор
    А дали е разработен следващия вариант и кога ще бъде разпространен!?