Last news in Fakti

2 Януари, 2022 09:40 2 806 36

Какви са прогнозите на „Файненшъл таймс“ за 2022 г.

  • пандемия-
  • икономика-
  • украйна-
  • сащ-
  • владимир путин

Светът отдавна изглежда особено непредсказуемо и обезпокоително място

Какви са прогнозите на „Файненшъл таймс“ за 2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Традиционно по това време на годината „Файненшъл таймс“ публикува прогнозите на авторите на авторитетното издание за някои от най-важните предстоящи или очаквания събития по света.

Светът на ръба на 2022 г. изглежда особено непредсказуемо и обезпокоително място. За първи път две прогнози на вестника тази година питат дали Русия и Китай ще нападнат свои съседи („Файненшъл таймс“ отговаря с „не“, но това може да е и пожелателно мислене).

По-малко оптимистично авторите на изданието смятат, че по-заразен вариант на коронавируса от Омикрон може да се появи.

Ето и някои от прогнозите на „Файненшъл таймс“.

Ще се появи ли по-лесно преносим вариант на Covid-19 от Делта и Омикрон?

Да. Мнозинството вирусолози очакваха Делта да бъде наследен от нещо по-заразно, но малцина предвидиха подобна скок в преносимостта като Омикрон. Вирусът може да зарази милиарди през 2022 г., така че би било изненадващо да няма еволюция до нещо, което се разпространява още по-бързо. Дали следващият доминиращ вариант ще причинява по-тежко протичане на болестта и повече смъртни случаи, ще зависи от нивото на ваксинация и социална дистанция по света.

Ще бъдат ли най-накрая достатъчни националните климатични планове, за да ограничат затоплянето до 1,5 градуса по Целзий до COP27 в Египет?

Не. Дори с всички нови климатични обещания в Глазгоу на срещата COP26 анализатори посочват, че светът ще продължи да се затопля с поне 1,8 градуса от прединдустриалните нива, а по-вероятно с 2,4 градуса.

Ще избере ли Франция крайнодесен президент?

Не. Френската крайна десница приветства ново попълнение преди президентските избори през април: Ерик Земур. Но (все пак много неща могат да се случат за 4 месеца) той разделя ултранационалистическия вот – най-вече за сметка на Марин льо Пен, която може и да не стигне до балотаж. На втори тур тя или Земур ще се изправят най-вероятно срещу настоящия президент Еманюел Макрон, който ще обедини традиционните политически сили срещу тях.

Ще нападне ли Русия Украйна?

Не. Мащабна инвазия рискува да доведе до тежки жертви сред руската армия и е против стратегията на Владимир Путин да действа с уловки и правдоподобно отричане. Путин може да постигне много от целите си и без инвазия.

Сред другите прогнози на „Файненшъл таймс“ са, че Борис Джонсън ще бъде изправен пред вот на недоверие, както и че демократите ще изгубят Камарата на представителите и Сената в САЩ. Африканските държави едва ли ще достигнат нива на ваксинация срещу коронавирус от 70%, a крайнодесният бразилски президент Жаир Болсонаро няма да успее да запази властта си.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРО НЮЗ

    43 4 Отговор
    Не разбрах кога ще си ходят краварите от България..???

    Коментиран от #4, #34

  • 2 Значи е вярно

    6 33 Отговор
    На гол г.з чифте пищови. Ко му обръщаме толкова внимание на джуджето тогава. Четем статии, чешем се по главите, а то той подскачал като японско петле и кудкудякал само.

    Коментиран от #6

  • 3 mi6osp

    49 2 Отговор
    Странно, но пак липсва прогнозата " Ще нападне ли САЩ някого?".😄
  • 4 Няма да си ходят

    11 47 Отговор

    До коментар #1 от "ЕВРО НЮЗ":

    Няма да се разпадне ЕС. Няма да излезем от нато. Кое не разбрахте за толкова години? Какво още не ви е ясно? Няма да стане пак комунизъм. Няма да бъдем "братушки" с руснаците. Всичко приключи. Завинаги.

    Коментиран от #8, #12, #13, #18, #21, #24, #27

  • 5 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    31 4 Отговор
    Дали следващият доминиращ вариант ще причинява по-тежко протичане на болестта и повече смъртни случаи, ще зависи от нивото на ваксинация и социална дистанция по света- лъжата продължава!
  • 6 mi6osp

    35 3 Отговор

    До коментар #2 от "Значи е вярно":

    Тази прогноза е само потвърждение, че Байдън е лъгал, когато е твърдял, че Русия ще нападне Украйна.
  • 7 Пучо Капучо

    24 3 Отговор
    Това е то - да прогнозираш...и нищо да не казваш. Или накратко, класически англосаксонски номера. Контрата обаче е изцяло в западняците. И те си го знаят.
  • 8 Да ама това

    15 6 Отговор

    До коментар #4 от "Няма да си ходят":

    е според теб !

    Коментиран от #9

  • 9 Не. Това е реалността, като

    13 18 Отговор

    До коментар #8 от "Да ама това":

    изключиш руската програма по телевизията, станеш и погледнеш през прозореца отвън.Тая каруца няма задна предавка. При условие че колониална Великобритания, с нейните възможности, като излезе започна веднага да съжалява и да се сговнява ситуацията, няма как ние да го направим, без да изчезнем физически. Толкова много пари ще ни накарат да върнем(откраднати от Бойко или инвестирани наистина), че бедна ти е фантазията. Никъде няма никой да излиза да бачка навън. Визи само туристически и т.н. В момента българия се храни главно от тези които работят навън и мъкнат чуждите пари у нас и от европейски фондове. Останалото е мижава работа. Ако ни затворят всичките тук, ще умрем от глад. По зле ще сме и от сомалия. Лева ще почне всяка седмица да поевтинява двойно спрямо еврото, както оная година, дето за два хляба и едно мляко ходехме с торбички пълни с пари до магазина. Ти 100000 лева банкнота помниш ли я? Преди деноминацията с нея си купувах пакетче орбит. Толкова за връщането назад. Мисля, че бях ясен.

    Коментиран от #11, #17, #23, #31

  • 10 Геноцид в България

    17 2 Отговор
    В България се извършва Геноцид!
    ДАНС масово унищожават хора по поръчка на Гешев и Борисов!
  • 11 Ходи

    11 3 Отговор

    До коментар #9 от "Не. Това е реалността, като":

    се прегледай !
  • 12 тия

    6 9 Отговор

    До коментар #4 от "Няма да си ходят":

    заклинания и комунистите ги шептяха!
  • 13 ЕВРО НЮЗ

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "Няма да си ходят":

    Ами тогава честито.. Европейското сметище за стари автомобили е лицензирано... Европейското семейство ще усигурява гориво за електро и топло централите под формата на Еко бали.. Провеждането на един Гей прайд годишно ще се окаже недостатъчен. Хипермаркетите ще се окажат недостатъчни да поберат всичко изхвърлено и бракувано на което са му лепнали нов етикет. Плодородните ни поля ще продължават да буренясват, а военните чакат с нетърпение съюзниците къде ще организират държавен терор че да могат да сменят алуминиевите джанти на Голфа
  • 14 Комон сенс

    8 3 Отговор
    С почти всички прогнози съм съгласен.
    Дори те са в пълен унисон с мненията ми изразявани във Факти.
    Да, демократите ще загубят конгреса. Само ще добавя, че ще загубят и Сената, не само камарата на представителите,
    И тази прогноза я дадох още на президентските избори - в момента политичреската ситуация в САЩ е такава, че който вземе Белия дом губи Конгреса. Изборите се печелят на косъм и мобилкизацията е най-важна. А който загуби важен вот бива мобилизиран.
    Очаквам Борис да оцелее на власт.
    Колккото до по-ленсо предавания и по-лекия за изкарване вариант на Ковид - това вече е в ход и не го приемем за прогноза. Вируса се самоунищожава.
  • 15 кога го прочетеш

    3 1 Отговор
    в Правда тогава може да е истина
  • 16 Дон Санчо

    8 5 Отговор
    До 9.Мисля ,че бяха ни сготвили ,преди
    да ни приемат.Мергел ни обезкости,
    по всички вектори,със съответните с-ми.Последният Палаш ,зададе правната
    анархия,от която трудно се излиза.Ако
    напуснем този вертеп,то немските
    репарации е номера,за залог .Инак сме
    Роби на гейсъюза, факт.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 само да не се повтори 1944г.

    6 8 Отговор

    До коментар #4 от "Няма да си ходят":

    че ти пръв ще ходиш да ги посрещаш с букет цветя

    Коментиран от #20

  • 19 Ако не бяхте позволили

    17 1 Отговор

    До коментар #16 от "Дон Санчо":

    Борисов и сие да управляват толкова време и да си играят игричките, българия щеше да е много напред. До момента в България са изчезнали над 25 милиарда евро европейски субсидии. Измама. Още два пъти по толкова не са усвоени, защото не са намерили начин да ги приберат. Но не ги дават на хора, които искат да инвестират наистина. Да развиват икономиката. Не. Условието е. Вземаш 100 и връщаш 50, на чекмедже. Ако бяха усвоени и инвестирани в заводи, технологии и фабрики, щяхме да сме много, много напред. А те дори с това което окрадоха не направиха нищо. Нямат акъл Построиха си хотели, комплекси, молове, жилищни сгради. Накупиха си яхти и коли. Пръскаха за кока и к.р.ви. Позираха. Охрани, почивки. Никой не направи един модерен завод. Нищо. Ето затова сме зле.
  • 20 Историята никога не се повтаря.

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "само да не се повтори 1944г.":

    Умните си вадят поука от нея и са потготвени. Тъпите седят на стари лаври и си мислят че където е текло, пак ще тече. Цък. Ядец.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Извинявай специалисте

    10 5 Отговор

    До коментар #17 от "не не си ясен":

    И как. С камиони краз и Камаз С остаряла промишленост. С какво се купуват машини и технологии. Със замяна за старите ти потури и телевизор "Респром". Май не си спомняш много оттогава, а? Нали комунягите изпразниха държавната хазна, като сдаваха. Нали те приватизираха всичко. Те го нарязаха и дадоха на скрап, много преди ЕС. Прамот Митал, купи кремиковци и се хвана за главата. Мултимилиардер, специалист и водещ в бранша, не може да оправи един завод. Просто всичко бе старо и съсипано. Което ставаше за работа, откраднато. Пълна анархия. Не помниш, нали. Соди Девня. Циментовия, Всичко.
  • 23 Да няма

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "Не. Това е реалността, като":

    задна предавка, но чувал ли си за колело на историята, явно не защото не би писал такива неща.Русия,дпаги вече от над 30 години не е комунистическа и този строй няма да се върне, но и в тези л. а. йна в които живеем няма да са вечни, защото богатеетето на едни западни държави за сметка на обединяването на цървули като нас също няма да е добре за нас и изхода е един през вратата на ЕС и навън. Пример е Сърбия, която е по-добре от нас въпреки, че не е нито в ЕС, нто в НАТО.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Както обясних

    8 6 Отговор

    До коментар #23 от "Да няма":

    Точно ЕС ти дават милиарди и милиарди, евро грантове и субсидии КРЕЩЯТ ти "ВЗЕМАЙ, ИНВЕСТИРАЙ, РАЗВИВАЙ СЕ". Дори те заплашват ако не ги усвояваш. От теб се иска само да се развиваш. Да изработваш нещо. Да твориш. Дават ти старт, дават ти ноу хау. Дават ти пазари. Обаче нашите тулупи не ти ги дават. ЕС ги дава на нас. А бойковчетата ги искат за себе си. В Румъния затвориха премиер, министри, магистрати. Резутата.Заводи за коли, Рафинерии, Пътища(по добри от европейските). Заводи за техника. Електроцентрали. Минималната им заплата от вчера е 515 евро. Детските надбавки 50 евро на дете. Пенсии, всичко е почти двойно от тук. С еднакви процентно субсидии. Отиди да видиш до Букурещ на 3 километра буквално какви жилищни комплекси се строят. Цени наполовина от тези в Бургас. Инфраструктура, красота. Виж им селата. газификацията. маркировките. Тръгнахме заедно. И там се краде, но се краде много по малко и повече се инвестира. А тук останахме дупка. Парите които ЕС ни дава се изливат като вода в къртичина. Русия никога не би ни давала така безвъзвратно за да се развиваме. Никога. На никой. Те дори на собствение си републики не дават и не помагат. И то при техните възможности.
  • 26 Гошо

    9 2 Отговор
    Русия няма да нападне Украйна не защото ще има жертви/такива във военния смисъл няма да има/ от своя страна, а защото не иска да създава образ на мъченик от Украйна Ще ги остави украинците да висят на шията на Запада докато на ония им писне и сами не ги сритат, като се и получава напоследък Сега Запад буквално се моли на Русия да нападне Украйна , утре ще предложи и заплащате Ама Путин каза -след като се насапунисахте -бръснете се
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гошо":

    И тая коледа ми ти се размина? Бях ти разправял за нашия Гошо. В момента го сушим по терасите. Готви се. Папай, папай картошки със сала. Втора коледа няма да изкараш.
  • 29 дедо пешо

    4 0 Отговор
    до № 25. ами те германците защо мислиш помогнаха на бат бойко? знаят му манталитета възможностите биографията и си го манипулират както им изнася. и после -ние даваме грантове и субсидии но вие сте некъдърни да ги усвоявате.ВСИЧКО Е ПРЕДВИДЕНО.
  • 30 Бодак

    2 1 Отговор
    тази година питат дали Русия и Китай ще нападнат свои съседи („Файненшъл таймс“ отговаря с „не“, но това може да е и пожелателно мислене)
    По смислен е въпросът ще нападнат ли САЩ и НАТОто му някоя страна на планетата Земя. Тези 700-800 САЩски военни бази по Земята и стотици други бази, де факто, които не ги броят за бази, де юре ( както у нас) са за войни, а не за красота.

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Божеее

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "Бодак":

    Като толкова много знаеш,що не вземеш да изброиш,колко страни е нападнала любимата ти Русия!Та тя е в перманентна война от времето на Киевска Рус!Като бясно куче!А,какво се полага на зло куче?!Пък и що за спор е това във форума?!Русия или ЕС и НАТО!!!Що за шизофренен народ сме!Не може да е истина!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ами

    1 0 Отговор
    Когато руснаците ги запукат скоро и съвсем "случайно" изтърват 4 високоточни ракети които да ударят американските бази в България........там няма българи, има само краварска паплач и тяхна техника така че ние няма да загубим нищо от един руски удар по тези бази........а след това ония (или каквото е останало от тях) ще се изнижат като бити пее раси, както се случи и в Афганистан.
  • 36 Абе

    1 0 Отговор
    То тези са малко като в ония вицове за радио Ереван, дето хората все питали нещо пък от радиото им отговаряли........